Fosfat i Norge - det neste oljeeventyret?

9 Jul 2023
1.768
FOSFORITT OG FOSFAT

Fosforitt er en sedimentær bergart (stein) som inneholder store mengder fosforpentoksid (P2O5).
Dette er den viktigste kilden til fremstilling av fosfor som i form av fosfat blir brukt innen mange felt.

Historisk sett så har fosfat hovedsaklig blitt brukt i kunstgjødsel. Det har også blitt noe brukt i brus, tannkrem, iskrem og farmasøytiske midler, men her har det blitt benyttet mikroskopiske mengder sammenlignet med i kunstgjødsel. Det ble tidligere brukt endel fosfat i vaskemidler for klær, men dette førte til store mengder fosfat ble skilt ut i ferskvann hvor det førte til overgjødsling. Det er derfor blitt faset ut grunnet denne forurensningen.



KINA OG BATTERIER

De siste 20 årene så har etterspørselen etter fosfater økt som følge av at det fikk nye bruksområder innenfor teknologi og data, hovedsaklig grunnet økt bruk av litium-jern-fosfat (LFP) batterier, da spesielt i ny teknologi som trengte sterkere batterier som ikke tok for mye plass, slik som elektriske biler. Denne typen batterier blir av og til kalt "kinesiske batterier" her i Norge, siden Kina har hatt bortimot et monopol på å produsere disse batteriene. Mye av grunnen til dette er at Kina har vært verdensledende på utvinning av fosfater siden 2006. Fosfat finnes i sporform i hele jordskorpen, men det har vært begrenset med gruver hvor det har vært fosforitt eller andre former for apatitter som inneholder nok fosfor til at det er forsvarlig å utvinne det. Rundt 2008 så begynte det å bli bekymringer siden forbruket av fosfater var høyere enn utvinningen av det. Og spesielt vestlige land som USA har gått fra å være eksporterende til importerende land når det kommer til fosfater, siden såpass mye av deres reserver er blitt brukt opp, og de er nå avhengige av import fra et par land som Kina og Marokko.


MAROKKO

Marokko er det landet som i lang tid har hatt de helt klart største fosforittreservene i verden. Søker du opp fosfat eller fosforitt på nettet den dag idag så vil du se at Marokko med sine estimerte 50 milliarder tonn sitter på 70% av verdens kjente reserver. Mens USA, som fra i hvert fall 1900 (om ikke tidligere) til 2006 var den største produsenten av fosfat og fosfor sitter på 1 milliard tonn, eller 1,4% av beholdningen.
Til tross for dette så utvinner Marokko kun rundt 40 millioner tonn per år, og er dermed godt bak Kina som utvinner rundt 85 millioner tonn per år. USA er på 3. plass med 21 millioner tonn per år. Fosfatmarkedet blir i stor grad dominert av Kina, og det at det at 85% av all lett tilgjengelig fosfor opp til i år har befunnet seg i Marokko (50 milliarder tonn), Kina (3,2 milliarder tonn), Egypt (2,8 milliarder tonn), Algerie (2,2 milliarder tonn) og Syria (1,8 milliarder tonn) har gjort at prisen på fosfater i vestlige marked som EU, UK og USA har vært høy, og hindret endel muligheter for ny produksjon av produkter som krever mye fosfor eller mye fosfat.


FOSFAT I NORGE

Fosfor blir internasjonalt sett på som et "kritisk råmateriale", på grunn av at det er et element som er nødvendig for kritisk produksjon, og det er et økonomisk viktig produkt som er utsatt for forsyningsforstyrrelser grunnet knappheten av det på vestens marked. Fosforitt inneholder også en rekke andre sjeldne mineraler og metaller som Kina har et strupetak på hvis de på ett eller annet tidspunkt skulle ønske å kutte vesten av fra disse materialene (eller i hvert fall true med det).

I april i år (2023) så gjorde Norge Mining (et norskengelsk selskap) et funn av fosforitt i Norge. Dette funnet er blitt estimert til å være på over 70 milliarder tonn. Altså like mye fosforitt som i de annonserte tallene til resten av verden. I dette funnet ble det også påvist store mengder titan og vanadium, som også er verdifulle og relativt sjeldne grunnstoff som det har vært veldig lite av i den vestlige verden, og som Russland, Kina, midtøsten og Afrika (ofte eid av Kinesiske selskaper) har kontrollert.

Vi har lenge visst at vi sannsynligvis hadde fosfat-, titan- og vanadium-reserver i Finnmark, ettersom at Kola-halvøya har vært ett av de aller viktigste områdene for USSR og Russland når det kom til å utvinne dette materialet. Men på russisk side så var det rundt 1 milliard tonn med fosforitt der oppe. På finsk og norsk side sannsynligvis betydelig mindre. Finland har jo faktisk utvunnet endel og er Europaledende sammen med Tyrkia (hvis vi ikke regner Russland).
Men det har ikke vært særlig interessant eller bærekraftig å starte produksjon oppe i nord for Norge så langt.
Dette nye funnet derimot som er gjort i Rogalands-område vil være langt enklere å utvinne, med større muligheter for arbeidskraft og mildere klima.

I en verden hvor det kommer til å bli økende og økende etterspørsel etter fosforitt, titan og vanadium til bruk i neste generasjons bilpark, skip, fly, tog og solsellepanel (som også trenger fosfor), så sitter vi potensielt på en gullgruve.

Hvis jeg skal være konservativ så er det mulig at disse nylig oppdagede ressursene har en verdi som er høyere enn all olje- og gassproduksjon som Norge har gjort frem til idag.


VEIEN FREMOVER

Per idag så har denne nyheten om verdens største funn av det som blir regnet som et kritisk materiale gått ganske stille i gangene. Det er få (om noen) oppslag om det i mediene i Norge, og stort sett alt du finner om det kommer fra utenlandske publikasjoner. Det har heller ikke blitt pratet om av politikere når det kommer til hva som kommer til å være Norges eksport i fremtiden.
Det virker med andre ord som om det ikke er noe rush fra norske myndigheter til å benytte seg av denne muligheten, men jeg skulle gjerne ha sett at staten (om enn i stillhet) hadde dannet et nytt firma som Statoil i sin tid, som hadde utredet områder for gruvedrift og potensielt industrier relatert til fremstilling av fosfor og industrier som benytter seg av dette, som et firma for utvikling av LFP-batterier med plan om å egenhendig forsyne firmaer som Tesla, slik at de ikke er avhengige av kinesiske produsenter som har monopol på bransjen.
 
Det var jo noen få artikler om dette i sommer:


Riktignok mest av typen "verden skriver om Norge" i stedet for å skrive særlig mye om saken.

Når det er sagt, selvfølgelig er det positivt at vi finner drivverdige funn av sjeldne mineraler her til lands. Kan være mye penger å hente her.
 
Denne tar opp temaet rundt Fosfatfunn i Norge
For å se dette innholdet trenger vi ditt samtykke til å angi tredjeparts informasjonskapsler.
For mer detaljert informasjon, se vår informasjonskapsel-side.
 
Denne tar opp temaet rundt Fosfatfunn i Norge
For å se dette innholdet trenger vi ditt samtykke til å angi tredjeparts informasjonskapsler.
For mer detaljert informasjon, se vår informasjonskapsel-side.
Så denne for litt siden.
Blir dette forvaltet riktig noe @Jolla er inne på i sitt fantastiske åpningsinnlegg så står vi ovenfor en ny, skikkelig gullæra i Norge.
 
Den youtube videoen er jo basert på feil informasjon. Ja, vi har store forekomster men både naturvern og krunglete utvinning samt kostnadene for å utvinne dette i Norge gjør at bare små deler faktisk er sannsynlig å jobbe med med mindre prisene går mye opp.
 

Tråder du følger

Tilbake
Topp