Golfstrømmen kan kollapse så tidlig som 2025.

Premisset er at is smelter. Det er et faktum som måles i sanntid over alt på hele kloden.
Det pussige er at issmeltingen på Grønland fører til økt havstiging på motsatt side av planeten.
På samme måte vil issmeltingen i antarktis føre til havstigning på nordlige trakter.
Dog er det de landene som er plassert nær ekvator som merker havstigningen mest, det ser vi jo skje nå. Vi i Skandinavia vil ha landheving i tusen år-ish til, så er vi heldige vil landhevingen holde tritt med havstigningen i hele vårt liv og lengre. Men lavtliggende områder vil nok få mer springflo.
Det at så mange nekter å godta noe så hverdagslig og selvsagt som at snø og is smelter i varmen er en av de underlige tingene ved klimadebatten. Man skulle tro at en så banal og selvsagt sammenheng at i et varmere klima vil det bli mindre landfast is i verden og at dette smeltevannet vil renne ut i havet og øke dets nivå skulle kunne aksepteres uten videre.

Et annet eksempel på en virkelig banal sammenheng som burde kunne godtas uten et mukk er at vann som tar opp CO2 blir surere fordi CO2'et reagerer med vannet og danner karbonsyre. Enhver som har en brusmaskin og lakmuspapir kan enkelt sjekke at CO2 er et surt oksid. Mål pH i vannet før og etter tilsetning av CO2. Dette er et udiskutabelt faktum. Men jeg har til gode å møte så mye som en eneste "klimaskeptiker" som er villig til å akseptere at bruken av fossile brensler som tilfører øvre vannlag i havet rundt 17-18 milliarder tonn CO2 per år påvirker havets pH og gjør det surere. Og da inkluderer jeg folk som har doktorgrad i kjemi og som virkelig burde vist bedre. Selv ikke de klarer å akseptere at bruken av fossile brensler medfører en surgjøring av de øverste vannlagene i havet.

Når tema er global oppvarming og trusselen den utgjør går rullegardina ned hos mange såkalte "klimaskeptikere" og får de til å innta kontrafaktiske standpunkt på selv de mest banale og innlysende ting.
 
Hvis disse undersøkelsene finner at det er reell fare for et ras handler kommunen etter-føre-var-prinsippet og evakurerer heller en gang for mye enn en for lite. Jeg tror de fleste vil si seg enige i at dette er den mest rasjonelle og fornuftige måten å håndtere en slik situasjon.
Utfordringen er om man er i stand til å gjøre noe med det eller om det man selv kan gjøre bare har symbolsk betydning. Så her er kanskje sammenligningen at man vet at det muligens kommer et skred, men man ikke er i stand til å forhindre det og skal man da bruke pengene på symbolske løsninger eller skal man spare pengene og heller bruke dem når dem behøves en gang i fremtiden?
 
cartoon-climate-pronouncements.jpg

Vanskelig å spå. Spesielt om fremtiden.
 
Vis vedlegget 9018
Vanskelig å spå. Spesielt om fremtiden.
Ja enig. Det er vanskelig å spå om fremtiden. Men jeg synes det er greit at noen tar klimaendringer på alvor, og gjør forberedelser til eventualiteter. Var nettopp et program på TV om havstigning, kontra fremdeles landheving. Vestland og Sørland var mest utsatt for havstigning. Hvordan skal et slikt muligt "problem", løses i f.eks. Bergen havn? Et meget større problem, blir om varmen sør i Europa ( og enda lengre sør ), vil bli så uutholdelig, at det vil føre til en folkeutvandring mot nord.
 
Da blir det kaldt her? 🥶
..det gjør visst ikke det, iflg de som er bessevissere på emnet. Er ikke Golstrømmen allered redusert 20% de siste 30 åra? Og hva eventuelt skal vi gjøre med klima.....som skaperen tydelig har benyttet endringer på de siste milliarder år, der Himalaya ligger i dag, var det grønne sletter for 100 millioner år siden Jorda er dynamisk, også klima.
 
Ja enig. Det er vanskelig å spå om fremtiden. Men jeg synes det er greit at noen tar klimaendringer på alvor, og gjør forberedelser til eventualiteter. Var nettopp et program på TV om havstigning, kontra fremdeles landheving. Vestland og Sørland var mest utsatt for havstigning. Hvordan skal et slikt muligt "problem", løses i f.eks. Bergen havn? Et meget større problem, blir om varmen sør i Europa ( og enda lengre sør ), vil bli så uutholdelig, at det vil føre til en folkeutvandring mot nord.
Norsk klimaservicesenter: (Kartverket, NORCE og Meteorologisk institutt) og Nansensenteret har gitt ut publikasjonen: Sea-Level Rise and Extremes in Norway.
Bestillingsverk fra Miljødirektoratet. De har gjort jobben sin og framstilt framtidige kriser slik de er betalt for, og som de har som levebrød. De bygger på klimamodeller. Det er blitt advart mot å stole på modeller når det gjelder å spå om framtida, men det blir som regel ikke tatt hensyn til.
Så kommer mediaoppslagene som gjerne tar utgangspunkt i urealistiske høy-utslippsscenarier. De store utslagene kommer fra et framtidsscenarium som kalles RCP 8.5, og som miljødirektoratet tidligere har brukt for å skremme. Dette gir en CO2mengde i år 2100 på 1150 ppm, mot 421 i 2023. Med en jevn økning vil mengden av CO2 bli ca 600ppm, og med dagens aksellererende økning vil det bli ca 700ppm i 2100. Ingen kan spå hvordan ismengden i Antaktis og på Grønland vil forandre seg ut fra slike forandringer. Modell-beregninger viser at mer CO2 vil gjøre antarktisplatået kaldere og at platået over Grønland ikke vil varmes opp.
 
Nøkkelordet her er "kan". Selvfølgelig kan golfstrømmen kollapse. Som alt annet i naturen.

Jeg vil faktisk gå enda hardere til verks å si at golfstrømmen kan kollapse så tidlig som August 2023.

Her har man gardert seg på alle bauger og kanter. Den kan kollapse så tidlig som 2025.

Det kan mao hende at det skjer mye senere enn 2025. Ja det kan til og med hende at det ikke skjer i det hele tatt i overskuelig framtid.
..den ..golfstrømmen, har jo allerede blitt redusert de siste 30 år med ca 20%...kan ikke si jeg har merket noe som helst......enda......men jeg liker å være føre var, en etter snar...så driver for tida og kløyver ved til de neste vintrerene....
 

Tråder du følger

Mest likte innlegg

Tilbake
Topp