VM-kvalifisering – Veien til Mexico 1986

der både Pițurcă og Coraș forsøker å styre ballen mot mål uten å få treff.
Sa jeg dét, ja. Jeg burde nok ha formulert meg noe mer presist, for jeg vil mene at både Pițurcă og Coraș så vidt er borti ballen fra den forlater Iovans høyrefot til den finner Iorgulescu på blank, men om en liten tøtsj i denne sammenhengen regnes som tilstrekkelig overlater jeg til deg å avgjøre. Youtube-glimtene fra Tyrkia-Romania er av heller semmer kvalitet, men oppgjøret finnes jo i Footballias kartotek, så om du ønsker må du gjerne foreta en ny vurdering.
Innleggene dine om kampene fra Gruppe 5 i Magyarország-tråden, synes jeg bør limes inn her slik at vi får en komplett gjennomgang av hele UEFA-kvaliken, men dette kan kanskje gjøres helt til slutt slik at evt. andre kan fylle på med sine inntrykk.
Det hadde helt klart vært fint å få med i alle fall én stemme til hva ungarerne, og for så vidt også de andre pulje 5-deltakerne, gjelder. Siste kamp her er jo Ungarn-Nederland, en match jeg en stund innbilte meg lå i Youtube-kartoteket over komplette oppgjør, men den viste seg jo å være EM-kvalikmatchen de to imellom som ble avviklet høsten '86 (som også endte 0-1). Jeg mener å erindre at det gikk litt tid før jeg endelig maktet å skaffe til veie det riktige 0-1-oppgjøret disse to imellom.
Likner på Pasi Rautiainen.
Det er Pasi Rautiainen.
 
Det er vel også mat for noe annet inne her. Bordeaux under Claude Bez var jo nær ved å ta Juventus i semien i 84/85 da sistnevnte tok Liverpool på Heysel.
Disse stadige forgreningene og koplingene fra ett øyeblikk til et annet bidrar til å gjøre fotballen så unik som den er. Når gjennomgangen av kvalifiseringen for 1986-VM er i mål, så er det heldigvis ikke slik at vi er tomme for retromateriale, og som du er inne på, så bør det blåses liv i e-cuptråder etter hvert. Noen vil nok kanskje dessuten mene at en kronologisk gjennomgang av selve Mexico '86 vil være på sin plass. Jeg stiller meg ikke helt på bakbeina til en slik tanke, altså.
 
Jeg burde nok ha formulert meg noe mer presist, for jeg vil mene at både Pițurcă og Coraș så vidt er borti ballen fra den forlater Iovans høyrefot til den finner Iorgulescu på blank, men om en liten tøtsj i denne sammenhengen regnes som tilstrekkelig overlater jeg til deg å avgjøre
Jeg har nå sett scoringen på Footballia med bedre billedkvalitet, og jeg mener at styringen til Coras er av en slik betydning at han bør få dette assistpoenget, men det er et av disse tvilstilfellene. At ballen muligens er borti ytterligere en spiller etter Iovans innlegg bidrar til revurderingen. Oppdaterer målpoengslista inkl. Barnes med riktig poengsum.

Målpoeng (mål + assist) - UEFA gruppe 3

7
(4 + 3) - Gheorghe Hagi (Rom)
6 (5 + 1) - Bryan Robson (Eng)
5 (4 + 1) - Mark Hateley (Eng)
4 (3 + 1) - Mika Lipponen (Fin)
4 (1 + 3) - Viv Anderson (Eng)
3 (3 + 0) - Gary Lineker (Eng)
3 (3 + 0) - Tony Woodcock (Eng)
3 (3 + 0) - Norman Whiteside (Nir)
3 (3 + 0) - Rodion Cămătaru (Rom)
3 (2 + 1) - John Barnes (Eng)
2 (2 + 0) - Jari Rantanen (Fin)
2 (1 + 1) - Kenny Sansom (Eng)
2 (1 + 1) - Chris Waddle (Eng)
2 (1 + 1) - Gerry Armstrong (Nir)
2 (1 + 1) - Marcel Coraș (Rom)
2 (0 + 2) - Gary M. Stevens (Eng)
2 (0 + 2) - Leo Houtsonen (Fin)
2 (0 + 2) - Mircea Rednic (Rom)
1 (1 + 0) - Glenn Hoddle (Eng)
1 (1 + 0) - Ari Hjelm (Fin)
1 (1 + 0) - Ari Valvee (Fin)
1 (1 + 0) - John O'Neill (Nir)
1 (1 + 0) - Martin O'Neill (Nir)
1 (1 + 0) - Jimmy Quinn (Nir)
1 (1 + 0) - Ion Geolgău (Rom)
1 (1 + 0) - Gino Iorgulescu (Rom)
1 (1 + 0) - Ștefan Iovan (Rom)
1 (1 + 0) - Dorin Mateuț (Rom)
1 (1 + 0) - Metin Tekin (Tur)
1 (1 + 0) - İlyas Tüfekçi (Tur)
1 (0 + 1) - Terry Butcher (Eng)
1 (0 + 1) - Mark Chamberlain (Eng)
1 (0 + 1) - Ray Wilkins (Eng)
1 (0 + 1) - Peter Withe (Eng)
1 (0 + 1) - Jukka Ikäläinen (Fin)
1 (0 + 1) - Pauno Kymäläinen (Fin)
1 (0 + 1) - Mal Donaghy (Nir)
1 (0 + 1) - John McClelland (Nir)
1 (0 + 1) - Sammy McIlroy (Nir)
1 (0 + 1) - Jimmy Nicholl (Nir)
1 (0 + 1) - Ian Stewart (Nir)
1 (0 + 1) - Erdoğan Arıca (Tur)
 
En obligatorisk liten kikk på kommende gruppes deltakernasjoner må til også for pulje 1. 17.oktober 1984 - Albania ranket 88 på ELO, Belgia 16 (8 starten av året)
17.oktober 1984 - Polen ranket 7 på ELO, Hellas 48 (42 starten av året)

Albania (ranket 88 på ELO-ratingen ved inngangen til kalenderåret)

Ingen mesterskapsdeltakelser. Albania hadde ikke spilt vennskapslandskamp siden 1976, kun kvalikkamper. 0-2-6 for Euro '84. 0-1-4 i 1983, alle de fire tapene var med kun ett mål, blant annet i siste kvalkamp i Vest-Tyskland, der de sågar på et tidspunkt hadde ledet 1-0. Spillerne i '84 var fra 23-29 år, og ingen hadde mer enn 15 landskamper. Sulejman Demollari debuterte som 18-åring i 1-0-tapet i Nord-Irland i april '83, og han hørte til den spennende generasjonen albanere som var på vei opp. I kvaliken for U21-EM i '84 hadde Albania vunnet pulja si foran Vest-Tyskland, og de hadde måttet gi tapt for Italia i selve sluttspillet etter to ganger 1-0-nederlag. Ville vi få se flere fra dette laget i kvaliken nå for VM i '86? Kan bite godt fra seg hjemme, men ender mest sannsynlig sist.

Hellas (ranket 48 på ELO-ratingen rundt tidspunktet for første kvalikkamp)

Hadde kvalifisert seg for Euro '80 - eneste mesterskapsdeltakelse noensinne. 3-1-4 i sterk pulje for VM i '82, 3-2-3 i god pulje for Euro '84. En liten outsider i dette kvalikspillet basert på hva de har levert nå tidlig på 80-tallet. 2-3-4 på ni treningslandskamper i '84 før kvalikstarten, der de to seierne hadde kommet mot gruppemotstander Polen og Kypros. Største stjerne? Olympiakos-spissen Nikolaos Anastopoulos. Han scoret blant annet deres eneste mesterskapsmål i '80. Lagkameraten Tasos Mitropoulos muligens beste midtbanemann. Denne gjengen trenger vi å lære mer om. Kan helt sikkert ta poeng fra samtlige på en god dag, men kommer de gode dagene hyppig nok?

Polen (ranket 7 på ELO-ratingen ved inngangen til kvalifiseringen)

Fire VM-deltakelser totalt, og siktet på en fjerde strake nå. Tredjeplass både i '74 og i '82. Skuffende kvalik for Euro '84, der de havnet langt bak både Portugal og Sovjetunionen, men de sørget i det minste for at SSSR ikke klarte å ta seg til Frankrike gjennom uavgjortresultatet mot dem i Chorzów. I 1974-mesterskapet hadde Grzegorz Lato vært turneringens toppscorer med sju. Han hadde gitt seg etter VM i '82, men spilte én vennskapslandskamp tidligere nå i '84, da Polen tapte 1-0 hjemme for gruppemotstander Belgia. Stadig med var liberoen Władysław Żmuda som den eneste fra storlaget i '74. Den virkelig store nå var Zbigniew Boniek, den 28-årige offensive midtbanemannen som var hjemmehørende i Juventus. En annen var 27-åringen Włodzimierz Smolarek, også han angriper, gjerne en bredtliggende en. Landslagstrener var mannen som hadde returnert bronsemedaljene til Polen under turneringen i Spania for to år siden: Antoni Piechniczek. Bør være med å kjempe om puljeseieren i dette selskapet, noe Boniek nærmest alene bør være garantist for. La oss se hva de ellers har å by på.

Belgia (ranket 16 på ELO-ratingen etter et svakt kalenderår så langt. De hadde falt fra åttendeplass ved inngangen til kalenderåret)

Finale under EM i '80, mellomspill under mesterskapet i Spania i '82, og deltakelse også under det nyss avsluttede europamesterskapet i Frankrike. Belgia var i ferd med å etablere seg skikkelig på det internasjonale fotballkartet. Landslagstrener siden 1976 var den nå 61 år gamle Guy Thys. De hadde en rekke spillere av internasjonalt format, og mest framtredende var Bayern München-målvakta Jean-Marie Pfaff, forsvareren Georges Grün, venstrekanten Frankie Vercauteren, den unge og svært spennende midtbanemannen Enzo Scifo (kun 18 år i EM, der han startet alle belgiernes tre kamper), samt tunge angripere som Jan Ceulemans og Erwin Vandenbergh. René Vandereycken, midtbanespiller, bør muligens også nevnes. Etter EM hadde de spilt én vennskapslandskamp: Hjemme mot et Maradona-løst Argentina 5.september (tap 2-0). Ludo Coeck, midtbaneeleganten, var tapt for landslaget etter EM, selv om han stadig kun var 29 år idet VM-kvaliken tok til. Med to innhopp hadde han uansett ikke spilt noen nøkkelrolle der. Belgia bør være en sterk kandidat til en VM-billett i dette feltet.
På venstreflanken virket Waddle og befinne seg hakket framfor Barnes i køen på tampen
Jeg kunne bare ikke la denne fryktelig irriterende og/å-feilen bli stående ukommentert. Hjælpes! På tide å lese korrektur før de 15 minuttene man har til rådighet har utløpt.
 
Onsdag 17.oktober 1984, Stadion Górnika, Zabrze: Polen-Hellas. Avspark: 17.00.

Sist ute av de europeiske kvalikpuljene for Mexico '86 til å sparke i gang var denne. På åpningsdagen sto de to antatte gruppefavorittene klare til å arrangere hver sin dyst: Belgia inviterte hjem Albania, mens Hellas altså var på besøk her i det tungt industrialiserte sydlige Polen, snaut et par mil vest for Katowice. Det er neppe noen vågal spådom å anta at eimen av brunkull lå tungt over det som i sin tid het 'Adolf Hitler Kampfbahn', og som nå rommet byens storlag Górnik. De hadde endt som firer da 'Ekstraklasa' satte sluttstrek for 1983/84-sesongen, men skulle komme til å utgjøre en virkelig maktfaktor på den hjemlige scenen i 84/85 når de sikret seg sin første serietittel på 13 år (for å foregripe begivenhetene). Én mann i den polske startelleveren soknet til arrangørklubben, mens ytterligere to befant seg på benken.

Polen og Hellas hadde spilt vanvittige 19 treningslandskamper totalt siden starten på kalenderåret 1984: Hjemmelaget ti, bortelaget ni. Begge skulle dessuten greie å skvise inn enda én før årsskiftet, i tillegg til hver sin kvalikmatch. Polen hadde 5-4-1 fra sine vennskapelige dyster, mens hellenerne sto med 2-3-4 på sine forsøk. Til alt overmål hadde de møtt hverandre i en slik en 18.januar, selv om det kun er Hellas som regner den som fullverdig nok til å innlemme den i landskampoversikten sin. Polakkene hadde nemlig sendt OL-laget sitt til Atens havnekvarter Pireus, der vertskapet seiret 1-0. Fire greske startere fra den gang løp utpå for avspark her i Zabrze, mens det tilsvarende tallet for polakkene var to.

Jeg har sett et lite kvarter eller så av åpningsomgangen, og for meg ser det ut til at vi har en polsk 4-3-1-2 mot en gresk 4-4-2. Ikke overraskende er det hjemmelaget som har initiativet i starten, selv om de ikke setter gjestekeeper Sarganis på noen store prøver. Ei enkel heading, et ikke altfor vrient langskudd rett på målvakta, samt et skudd som klarerer tverrliggeren med en meters margin er hva vertskapet har å vise til for sine strabaser dette første snaue kvarteret.

Polens velkjente landslagstrener Antoni Piechniczek (42) hadde plukket ut disse elleve til å kjøre i gang kvalifiseringen deres:

1 Jacek Kazimierski (25, Legia Warszawa) - 2 Dariusz Kubicki (21, Legia Warszawa), 3 Władysław Żmuda (k, 30, New York Cosmos), 4 Dariusz Wdowczyk (22, Legia Warszawa), 5 Roman Wójcicki (26, Widzew Łódź), 6 Jerzy Wijas (25, Widzew Łódź), 7 Andrzej Buncol (25, Legia Warszawa), 8 Andrzej Pałasz (24, Górnik Zabrze), 9 Zbigniew Boniek (28, Juventus), 10 Dariusz Dziewkanowski (22, Widzew Łódź), 11 Włodzimierz Smolarek (27, Widzew Łódź)

Benk: 12 Eugeniusz Cebrat (reservekeeper, 29, Górnik Zabrze), 13 Marek Dziuba (28, Widzew Łódź), 14 Jan Karaś (25, Legia Warszawa), 15 Waldemar Matysik (23, Górnik Zabrze), 16 Miroslaw Okoński (25, Lech Poznań)

Her gleder vi oss naturligvis stort til å se Boniek. Han ble ligamester i sin andre sesong i italiensk fotball. Juventus tok tittelen etter 83/84-sesongen. 'Zibi' hadde deltatt i tre av polakkenes vennskapslandskamper så langt i kalenderåret: Bortekamper mot Sveits (1-1 - Boniek scoret Polens mål) og Irland (0-0), samt et 1-0-tap hjemme for gruppemotstander Belgia i april.

Jeg har forsøkt å sette dem opp posisjonsvis:

.........................1. Kazimierski
..........................3. Żmuda (k)
2. Kubicki - 5. Wójcicki - 4. Wdowczyk
.....8. Pałasz - 6. Wijas - 7. Buncol
............................9. Boniek
.....................10. Dziekanowski - 11. Smolarek

Hellas: (trener - Miltos Papapostolou, 50)

1 Nikos Sarganis (30, Olympiakos) - 2 Petros Xanthopoulos (25, Olympiakos), 3 Nikos Karoulias (31, Panathinaikos), 4 Giorgos Mitsibonas (21, Larissa), 5 Petros Michos (25, Olympiakos), 6 Nikos Vamvakoulas (27, Olympiakos), 7 Giorgos Semertzidis (27, Aris Thessaloniki), 8 Polivios Hatsopoulos (23, Panionios), 9 Nikos Anastopoulos (k, 26, Olympiakos), 10 Tasos Mitropoulos (27, Olympiakos), 11 Savvas Kofidis (23, Iraklis)

Benk: 12 Stelios Manolas (23, AEK Aten), 13 Apostolos "Lakis" Papaioannou (28, Iraklis), 14 Hristos Ardizoglou (31, AEK Aten), 15 Giorgos Plitsis (reservekeeper, 21, Larissa), 16 Giannis Dintzikos (24, AEK Aten)

..............................................1. Sarganis
.................................................5. Michos
2. Xanthopoulos - 4. Mitsibonas - 3. Karoulias
8. Hatsopoulos - 7. Semertzidis - 6. Vamvakoulos - 11. Kofidis
..................9. Anastopoulos (k) - 10. Mitropoulos

Jeg er ennå ikke helt sikker på hvem av Semertzidis og Hatsopoulos som spiller til høyre og sentralt på midten, men det vil tiden vise. Jeg tror det er som skissert over. Utgangspunktet skal ikke være riv ruskende galt. Mitropoulos spiller sannelig helt framme sammen med kapteinen og klubbkompisen sin. Hele seks mann fra Olympiakos, ser vi, selv om det er PAOK som er regjerende mester (Olympiakos ble nummer fire i 83/84).

Oppgjøret har norsk dommertrio: Siddisen Svein-Inge Thime har vi allerede stiftet bekjentskap med i løpet av denne tråden. Vi husker ham for sine blottede brysthår i oppgjøret mellom Vest-Tyskland og Tsjekkoslovakia på et iskaldt Olympiastadion i München sent i kvaliken. Med seg har Thime linjedommerne (den meritterte dommeren) Einar Halle og Rolf Hansen.

Lysten på Belgia-Albania, @jakral?
 
Spennende med ny gruppe og nye lag. Jeg savner noen navn her fra lagoppstillingene. Hvor er den polske stjernekeeperen Jozef Mlynarczyk? Siden han ikke spiller eller er på benken mot Hellas, er han enten skadet eller kanskje opptatt med klubbspill i utlandet. Jeg ser at han høsten '84 har kommet opp i høy nok alder til å forlate Polen for proffspill i Vest-Europa. Han spiller i Frankrike for Bastia og blir muligens holdt tilbake der. Her bare spekulerer jeg.

Hos grekerne savner jeg angriperen Dimitris Saravakos. Jeg ser at han nettopp har signert for Panathinaikos og muligens ikke har oppnådd den samme statusen han ville få et år eller to senere. Han var jo et navn man la merke til på klubbnivå i e-cupene. Husker jo den svært dramatiske kvartfinalen mot IFK Göteborg i Serievinnercupen på et kokende Olympiastadion i Athen, men det var jo våren '85 - et halvt år etter denne VM-kvalifiseringskampen.

Lysten på Belgia-Albania, @jakral?
Gjerne det, hvis jeg finner den tilgjengelig noe sted. Akkurat nå sliter jeg med det. :unsure:
 
Spennende med ny gruppe og nye lag.
Virkelig!
Hvor er den polske stjernekeeperen Jozef Mlynarczyk? Siden han ikke spiller eller er på benken mot Hellas, er han enten skadet eller kanskje opptatt med klubbspill i utlandet. Jeg ser at han høsten '84 har kommet opp i høy nok alder til å forlate Polen for proffspill i Vest-Europa. Han spiller i Frankrike for Bastia og blir muligens holdt tilbake der. Her bare spekulerer jeg.
Józef Młynarczyk var blitt 31 år gammel ved Polens inngang til VM-kvalifiseringen, og ja, han hadde fått lov å flytte til Vesten før 1984/85-sesongen. Han hadde spilt for Widzew Łódź de fire foregående sesongene. Nå vet jeg ikke helt hvor sterk Solidarność, den polske fagrøyrsla med Lech Wałęsa i spissen, hadde vokst seg høsten '84, men det var kanskje allerede tendenser til noe politisk oppmykning i landet. Når jeg imidlertid ser på Młynarczyks opptredener i Bastia-skjorta på høsten i '84, så får jeg inntrykk av at han var skadet. Polakken hadde stått alle klubbens elleve første seriekamper, men da det var duket for match mot Auxerre og den franske landslagsmålvakta Joël Bats var Młynarczyk ikke å se. Jeg regner med at han var skadet, for han mistet også den påfølgende matchen, et 1-0-tap borte mot Metz. Disse kampene fant sted henholdsvis 16. og 19. oktober, altså rundt tidspunktet for VM-kvalifiseringskampen mot Hellas, så sjansen for at han ble tatt ut, hadde reist, og deretter ble skadet er jo til stede. Men det blir bare spekulasjoner og lite håndfast. Fredag 26.oktober var han imidlertid tilbake i seriespill igjen for øyboerne. Vi kan konstatere at Kazimierski står landskampen og at det er hans ellevte opptreden med flagget på brystet.
Hos grekerne savner jeg angriperen Dimitris Saravakos.
Saravakos hadde jeg naturligvis i tankene da jeg skrev noen linjer om Hellas på forrige side. Jeg kom imidlertid til konklusjonen om at han ennå er litt for fersk til å regnes som noe i nærheten av en nøkkelspiller. Visst skal han utvikle seg til å bli det, og det også temmelig raskt. Vi får se hvor stor innflytelse han vil ha på hellenerne under dette kvalifiseringsspillet.
Gjerne det, hvis jeg finner den tilgjengelig noe sted. Akkurat nå sliter jeg med det. :unsure:
Kampbilder finner vi nok ikke, men en liten gjennomgang åkke som må vi jo ha, om det enn blir spekulasjoner hva gjelder oppstillinger/formasjoner basert på de navnene vi finner i statistikkloggene.
 
Kampbilder finner vi nok ikke, men en liten gjennomgang åkke som må vi jo ha, om det enn blir spekulasjoner hva gjelder oppstillinger/formasjoner basert på de navnene vi finner i statistikkloggene.
Jeg tar BEL-ALB uansett. Skal nok få produsert en rapport ut av det materialet som finnes.
 
Belgia - Albania, 17. oktober 1984. Vi er i Brussel på et ganske glissent Heysel Stadion når kursen til Mexico-VM skal stakes ut for en av favorittene og et av de forventede bunnlagene i pulja. Belgia er jo på dette tidspunkt et velrennomert lag som har sterke resultater å vise til de siste årene. EM-sølv 1980, mellomrunde i VM '82 og en litt skuffende exit fra åttelags-EM '84 i gruppespillet. Landslagssjefen under alle disse mesterskapene, og den som fortsatt sitter på posten, er Guy Thys.

Belgia røk ut mot Danmark i EM i en svært underholdende batalje og har siden sommeren bare spilt én privatlandskamp, et 2-0 tap hjemme mot Argentina. På grunn av bestikkelsesskandalen i Standard Liege, har Thys siden i vinter fått en rekke landslagsspillere suspenderte for en tid fremover. Vi snakker i første rekke om kapteinen Eric Gerets og Walter Meeuws, men også aktuelle folk som Guy Vandersmissen, Gerard Plessers og Michel Preud'homme er ute av bildet.

Heldigvis for Thys finnes mye kvalitet å velge mellom fra andre klubber. I startoppstillingen mot Albania bygges det videre på en stamme fra Anderlecht. Fem mann kommer derfra. Det blir vanskelig å gjette på posisjoner hos spillerne her uten å ha sett kampen, men 4-4-2 med sweeper er ikke helt utenkelig. Dirk De Vriese fra Lokeren får sin debut. Denne spilleren har jeg knapt hørt om før. Han har bakgrunn både som midtstopper og midtbanespiller, ser jeg. Da er De Vriese nok midtstopper mot Albania og Renquin sweeper eller vice versa.

BELGIA
1. Jacky Munaron (Anderlecht) - målvakt
2. Georges Grün (Anderlecht) - høyreback
3. Dirk De Vriese (Lokeren) - midtstopper
4. Michel Renquin (Servette) - sweeper
5. Michel De Wolf (Gent) - venstreback
6. Frank Vercauteren (Anderlecht) - venstre midtbane
7. René Vandereycken (Anderlecht) - kapt. sentral midtbane
8. Enzo Scifo (Anderlecht) - offensiv midtbane
9. Nico Claesen (VfB Stuttgart) - spiss
10. Leo Van Der Elst (Club Brugge) - høyre midtbane
11. Alex Czerniatynski (Anderlecht) - spiss

Benk: Filip De Wilde (målvakt), Marc Baecke, René Verheyen, Marc Degryse (inn etter 60 min for Van der Elst), Eddy Voordeckers (inn etter 70 min for Czerniatynski)

Vi har flere tunge fravær her utover Standard Liege-gutta. På keeperplass mangler Jean-Marie Pfaff. Han er ikke oppført i noen kamptropp for Bayern München under denne tiden, så jeg tror vi må konkludere med skade som årsak. Jan Ceulemans er heller ikke med i kamptroppen. Han er ikke på banen for Club Brugge i de tre siste seriekampene før denne landskampen, men spiller tre dager etter. Det er vel noe smårusk som har gjort at han melder forfall. Fraværet av storscoreren Erwin Vandenbergh er det mest mystiske, all den tid han spilte jevnt og trutt klubbfotball for Anderlecht rundt datoen for denne landskampen. Jeg kan heller ikke finne noen gule kort som skulle bety suspensjon. Muligens er han vraket etter et litt skuffende EM og en noe tam sesongstart målmessig. Vi får la det ligge foreløpig.

Albania er for meg et ganske ubeskrevet blad bestående av spillere utelukkende fra den hjemlige serien. Mange har bare et fåtall landskamper og det er også tre debutanter i lagoppstillingen; Zmijani, Hodja og Josa. Landslagssjef er Shyqyri Rreli og han plukker ut disse elleve fra start på Heysel:

ALBANIA
1. Perlat Musta (Partizani) - målvakt
2. Hysen Zmijani (Vllaznia)
3. Bedri Omuri (17 Nëntori)
4. Muhedin Targaj (Dinamo Tirana) - kaptein
5. Sulejman Demollari (DInamo Tirana)
6. Skënder Hodja (17 Nëntori)
7. Mirel Josa (17 Nëntori) - fikk gult kort
8. Shkëlqim Muca (17 Nëntori) - fikk gult kort
9. Haxhi Ballgjini (Lokomotiva Durres)
10. Arben Minga (17 Nëntori)
11. Agustin Kola (17 Nëntori)

Benk: Kristaq Eksarko (inn for Kola etter 62 min), Ilir Lame (inn for Targaj etter 62 min). Her mangler vi tre ubenyttede reserver.

Kampen ja. Vi har finsk dommertrio ledet av Arto Ravander. Det er 47 sekunder med bilder tilgjengelig geleidet av Martin Tylers stemme, hvor fire scoringer vises kjapt uten repriser. Belgia får hull på byllen etter 59 minutter. Frank Vercauteren trer ballen igjennom på høyresiden til Georges Grün som slår et flatt innlegg foran kassa. Nico Claesen kaster seg fram på bakerste stolpe og trykker ballen inn i mål.

Albania utlikner etter 69 minutter. Bedri Omuri får et fint fremspill av en ukjent lagkamerat før han runder siste belgiske forsvarer og avslutter kontant forbi en utrusende keeper Jacky Munaron. Siden skal vi ha en straffebom av Nico Claesen i andre omgang, den finnes det ikke bilder av her.

Først på slutten av oppgjøret kommer de siste belgiske målene. Kapteinen René Vandereycken slår en ball ute på venstresiden inn i feltet, som Enzo Scifo header flott i mål etter 83 minutter. Fire minutter senere er Vandereycken involvert igjen med en lang pasning ut mot Claesen(?) som henter ballen nesten nede ved cornerflagget på venstresiden. Med motspiller i ryggen spiller han ballen skrått bakover til innbytteren Eddy Voordeckers, som klinker ballen i mål på halvvolley fra ca. 18 meter. En flott scoring. En oppskriftsmessig belgisk seier til tross for fravær av en rekke nøkkelspillere.

Belgia - Albania 3-1

bel-alb-01: Muhedin Targaj og Nico Claesen i kamp om ballen.
 

Vedlegg

  • bel-alb-01.jpg
    bel-alb-01.jpg
    1,3 MB · Sett: 9
Albania er for meg et ganske ubeskrevet blad bestående av spillere utelukkende fra den hjemlige serien. Mange har bare et fåtall landskamper og det er også tre debutanter i lagoppstillingen; Zmijani, Hodja og Josa. Landslagssjef er Shyqyri Rreli
Solide Italia '90-kvalikvibber her. Der var høyreback Zmijani, libero Hodja og midtbanemotoren Josa blant de tre spillerne jeg likte best i det albanske laget, og også tre av de som fikk flest minutter i den seks kamper lange kvaliksekvensen deres. Det er godt å se allerede her i første kamp at vi skal få stifte bekjentskap med dem også i dette kvalifiseringsspillet. Rreli hadde ansvaret for det U21-laget som kvalifiserte seg til EM på Vest-Tysklands bekostning i '84, (og hvor både Zmijani, Hodja og Josa deltok) men samtidig ser vi at han har vært A-landslagstrener siden starten på Euro '84-kvalifiseringen. Det var neppe mange nasjoner som kjørte denne varianten på trenerfronten.

Polen-Hellas.

Etter 45 minutter står det 0-1, helt sikkert til manges overraskelse. Det har ikke vært noen spesielt fartsfylt omgang, men hjemmelaget åpnet i alle fall best, og de var det førende laget den første halvdelen av omgangen. De ønsket å involvere Pałasz ganske mye der han ofte trakk bredt ut mot høyresiden når de angrep, uten at jeg syntes han var spesielt god. Innledningsvis var det muligens Dziekanowski som var den mest markante skikkelsen hos vertskapet, og storstjerna Boniek hadde en temmelig blek førsteomgang. Jeg følte at polakkene ikke greide å kople på ham i stor nok grad, og det var litt utydelig hva som var arbeidsoppgavene hans. Tidvis trakk han også hjemover for å bidra defensivt mot gresk offensiv. Ei stjerne som ham burde man latt bruke kreftene nærmest utelukkende på motstandernes halvdel. Om Boniek ikke var spesielt framgangsrik, vil jeg påstå det samme om Smolarek. Han befant seg både til venstre og til høyre, men utgjorde sjelden noen trussel. Den vesle duracellkaninen Buncol løp utrettelig i sin venstre indreløperrolle, mens den sentrale Wijas var spilleren som først våget å løsne skudd. Etter ti minutter dæljet han til med venstra fra distanse, men Sarganis fulgte ballbanen hele veien, og så tidlig at ballen ville gå over. Minuttet etter fikk Dziekanowski et forsøk fra inne i feltet blokkert (jeg tror det var av Mitsibonas), mens samme mann hadde ei heading rett på den greske målvakta etter kvarteret, da Smolarek i det minste greide å finne midtspissen med et innlegg fra høyresiden.

Grekerne virket litt avventende i starten, der de så an hva polakkene hadde å komme med. Etter hvert som de forsto at dét ikke var all verden, ble de også selv mer vågale. Fra 22-23 minutter og utover var de på høyde og vel så det med vertskapet. De består av flere hardtarbeidende individer, og gresk fotball midt på 80-tallet var nok heller ikke fremmed for å utføre et tjuvtriks eller to. Etter 18 minutter så den sentrale midtbanemannen Semertzidis gult for en småful ettersleng på Boniek noen meter inne på den polske halvdelen. I den situasjonen sto Thime godt plassert. Grekeren trodde han skulle komme unna uten påtale. Noen minutter senere sparket han ganske stygt ned den polske liberoen og kapteinen Żmuda, så Semertzidis sparte sannelig ikke på kruttet mot Polens største navn.

Den kompakte Anastopoulos ble mer involvert i spillet, og gjestene kom utover i omgangen med flere mann når sjansen til å gå i angrep bød seg. De forsto at polakkene langt fra var noen overmakt, i alle fall slik de framsto i denne omgangen, og spillere som den langhårede midtbanemannen Vamvakoulas og spissen Mitropoulos begynte også å synes mer. Når kampen foregikk i et heller bedagelig tempo som her fikk grekerne muligheten til å diktere, og de kom snart til avslutninger også. Ikke at libero Michos' heading fra Vamvakoulas' cross fra høyre truet Kazimierski på noe vis. Man så dem imidlertid stadig oftere i og rundt det polske straffefeltet, og Kofidis, venstrebredden, klinket et skudd flere meter over fra distanse. Etter halvtimen måtte den lange polske stopperen Wójcicki blokkere et forsøk av Anastopoulos inne i feltet. Den greske kapteinen er i humør nå, og det er han som ulovlig stanses på vei framover etter 34 minutter, igjen av Wójcicki. Det indirekte frisparket støter Mitropoulos til spissmakkeren, hvis uforstyrrede skudd tvinger Kazimierski ut i strekk. Returen havner hos høyreback Xanthopoulos, som finner hodesterke Mitropoulos på bortre stolpe med innlegget sitt. Den greske #10 slår både Boniek og Kubicki i lufta der han header hjem 1-0 for gjestene. Det er faktisk ikke ufortjent heller.

Bortsett fra et Kubicki-forsøk fra hjørnet av den greske 16-meteren, som Sarganis må slå til corner på andre forsøk etter at han først ikke greide å holde ballen i fast grep, var det ingen polsk reaksjon på baklengsmålet å spore de siste ti minuttene. De er nødt til å heve seg betraktelig de siste 45 om de ikke skal havne bakpå allerede etter én kamp. Hjemmetap for Hellas skal være uaktuelt.

1777 - Thime graver fram gulkortet for den småfule Semertzidis etter at han hadde sparket etter Boniek i en duell
1778 - Mitropoulos forstår lite av hvorfor siddisen viste lagkameraten gult. Dziekanowski følger med
1779 - Kofidis etter skuddforsøket sitt
1780 - den småkultiverte Vamvakoulas
1782 - Anastopoulos har blitt felt forut for scoringen
1783 - Polen-'keeper Kazimierski
1785 - Mitropoulos stanger hjem 0-1
1786 - den greske kapteinen får bra drag i dette skuddet, som tvinger Kazimierski til å slå ballen unna...men kun til en greker (Xanthopoulos)
1789 - en ekte legende...og Boniek til høyre
1791 - en jobb å gjøre for Boniek og Żmuda de siste 45
 

Vedlegg

  • Skjermbilde (1791).png
    Skjermbilde (1791).png
    583 KB · Sett: 13
  • Skjermbilde (1789).png
    Skjermbilde (1789).png
    507,3 KB · Sett: 10
  • Skjermbilde (1785).png
    Skjermbilde (1785).png
    404,8 KB · Sett: 8
  • Skjermbilde (1786).png
    Skjermbilde (1786).png
    480,3 KB · Sett: 6
  • Skjermbilde (1783).png
    Skjermbilde (1783).png
    558 KB · Sett: 6
  • Skjermbilde (1782).png
    Skjermbilde (1782).png
    428,8 KB · Sett: 7
  • Skjermbilde (1780).png
    Skjermbilde (1780).png
    336,2 KB · Sett: 6
  • Skjermbilde (1779).png
    Skjermbilde (1779).png
    341,7 KB · Sett: 7
  • Skjermbilde (1778).png
    Skjermbilde (1778).png
    459,6 KB · Sett: 8
  • Skjermbilde (1777).png
    Skjermbilde (1777).png
    412,8 KB · Sett: 8
Det er ikke noe å si på at Hellas leder til pause. De har skapt vel så store sjanser som polakkene og Tasos Mitropoulos kriget inn 1-0 i boksen på en imponerende måte. Det har vært mye 'end-to-end'-spill i denne kampen og mange ambisiøse skuddforsøk fra langt hold, som har havnet alle andre steder enn i nettet.

Jeg legger merke til at en, for meg, ganske ukjent mann som Jerzy Wijas patruljerer på den polske midtbanen og gjør sine saker bra. At en navngjeten midtbanespiller som Waldemar Matysik sitter på benken er overraskende. Muligens et resultat av Wijas storspill i det siste?

Svein-Inge Thime har kneppet igjen skjorteknappen denne gangen. Han har klart seg greit, men lar polakkene slippe unna med noen stygge taklinger bakfra uten kortbruk, samtidig som en greker fikk gult for noe småpirk. Thime har forresten med seg Einar Halle og Rolf Hansen på linjene.

Polen må ha mer å fare med i andre omgang, for dette har vært tynne saker hittil.
 
Den andre omgangen så en stund ut til å forløpe som den første, der grekerne gjorde hva de kunne for å dra ned tempoet og fortsette med å få hjemmelaget ut av rytmen. Polakkene så litt rådville ut, og virket å trenge inspirasjon for å skaffe seg ideer til å bryte ned den greske forsvarsmuren. Gjestene hadde få intensjoner om å angripe, men bevisbyrden lå vitterlig på vertskapet her. Wijas fikk gult noen minutter ut i omgangen for noe som foregår utenfor kameralinsa, men det kan fint ha vært en liten ettersleng. Det er en del irritasjon flere av spillerne imellom, noe grekerne så langt har tjent mest på.

Når hjemmelaget får senket skuldrene noe begynner de også å produsere litt i form av ugagn mot grekerne. Åtte minutter inn i den andre omgangen er det Boniek som fra høyre setter opp Pałasz for skudd fra 16 meter. Forsøket hans treffer innbytter Jan Karaś, som hadde erstattet Buncol ved halvtid. Karaś forsøker å løfte over Sarganis, men ender opp med å avslutte over mål. Etter timen kommer en ny forsmak på hva som skal skje når Dziekanowski header et Kubicki-frispark fra høyre via bakken og utenfor.

Selv om det har sett litt trått ut for polakkene den første timen, kan det se ut som om de begynner å finne litt spilleglede etter hvert, og etter 62 minutter får de betalt i form av utlikning når Wijas løfter inn i feltet mot en Smolarek på løp. Den vesle angriperen avslutter med venstra via bakken før Kofidis rekker å få inn ei blokkering, og ballen lurer seg forbi Sarganis og inn i nettmaskene for 1-1.

Jeg plasserte Boniek i en slags rolle mellom midtbane og angrep i oversikten over, men jo mer jeg ser av matchen, jo mer er jeg sikker på at Polen spiller 4-4-2 og at Boniek er midtbanesentral i spann med Wijas. I alle fall er det grovarbeideren Boniek vi ser heller enn artisten, for han bidrar i situasjoner inne i eget felt, og har et par tacklinger dypt inne i eget territorium. I så fall er det nesten rene flankeroller vi ser Pałasz (høyre) og Karaś i, selv om de tydeligvis har lisens til å trekke innover.

Grekerne virket å ha sagt sitt offensivt, og snart hadde de også problemer hjemover, der de skulle etterlate seg rom for mer lettbente polakker. Smolarek hadde vært tam den første omgangen, men så ut til å trives langt bedre i denne, godt inspirert av scoringen sin. Kun tre minutter etter utlikningen tar Polen ledelsen, og igjen ser vi Boniek langt inne på egen halvdel der han slår en cross ut på høyreback Kubicki. Żmuda overtar og finner Karaś på løp langs høyreflanken. Overlegget hans finner Dziekanowski, som avslutter rapt med et høyrebeinsskudd via stolpen og inn. Hjemmelaget har snudd underlege til ledelse.

Det er ikke som om Hellas evner å svare på det polske 2-1-målet. Deres utgangspunkt har hele kvelden vært et defensivt et, og etter pause ser vi omtrent ikke Anastopoulos i det hele tatt. Det er nesten oppsiktsvekkende hvor lite involvert den greske kapteinen er. Spisskollega Mitropoulos ser vi mer til, men det er fordi han også har en klar bøllefunksjon. Fem minutter før slutt får han gult for å nærmest jage Smolarek ut av banen. Kort blir det også på den polske venstrebacken Wdowczyk, som sparker ned den greske liberoen Michos, som jeg synes er en av få grekere som viser initiativ i lengderetningen. På dette tidspunktet har det imidlertid blitt 3-1, for det som nærmest virker som litt tilfeldig lemping framover fra Pałasz ender i målgivende når Mitsibonas på midtstreken ikke greier å stanse ballens flukt framover mot Dziekanowski, som har autostrada mot mål. Han overlister Sarganis greit, og de to polske poengene er trygt satt i banken.

Det holder på å bli 4-1 et par minutter før slutt når innbytter Waldemar Matysik, som hadde erstattet Pałasz på høyrekanten (joda, jeg vet jo at Matysik først og fremst er kjent som defensiv, patruljerende midtbanespiller, men her får han forsøke seg som direkte erstatter for Pałasz), finner Boniek på blank. Det gamle Widzew Łódź-esset kaster seg fram og stupheader centimetre til venstre for stolpen.

Begge lag gjør sine to tillatte bytter. Vi har vært innom de to polske. Hos grekerne erstatter først Hristos Ardizoglou midtbanemannen Vamvakoulas med rundt kvarteret igjen å spille, mens Michos må av for AEKs 24-åring Giannis Dintzikos kort før slutt.

1793 - Thime gir klarsignal for polakkene til å sette andre omgang i bevegelse
1795 - libero Michos og høyreback Xanthopoulos bak ham
1798 - i midten polsk hovedtrener Antoni Piechniczek
1799 - Jan Karaś
1801 - endelig får publikum i Zabrze se Waldemar Matysik
1803 - Thime påtaler Mitropoulos for å ha vært ufin mot Smolarek
1804 - Bonieks flyvende heading er så nær ved å snike seg innenfor stolpen
1807 - Wójcicki og Mitropoulos har byttet trøyer etter sluttsignalet
 

Vedlegg

  • Skjermbilde (1807).png
    Skjermbilde (1807).png
    506 KB · Sett: 7
  • Skjermbilde (1804).png
    Skjermbilde (1804).png
    372,1 KB · Sett: 6
  • Skjermbilde (1803).png
    Skjermbilde (1803).png
    507,7 KB · Sett: 8
  • Skjermbilde (1801).png
    Skjermbilde (1801).png
    427,8 KB · Sett: 7
  • Skjermbilde (1799).png
    Skjermbilde (1799).png
    337,8 KB · Sett: 6
  • Skjermbilde (1798).png
    Skjermbilde (1798).png
    463,7 KB · Sett: 5
  • Skjermbilde (1795).png
    Skjermbilde (1795).png
    651,3 KB · Sett: 5
  • Skjermbilde (1793).png
    Skjermbilde (1793).png
    305,1 KB · Sett: 6
Fin avslutning på kampen av polakkene som viste at de hadde mer inne og snudde mot slutten til en komfortabel seier. Jeg tror @mikemodano har rett i justeringen av Bonieks rolle som sentral midtbanespiller i dette polske laget, en løpsvillig toveisspiller. Antoni Piechniczek vil nok rett og slett få Boniek mer involvert i spillet i denne rollen. I klubblaget Juventus, hvor det er flust av kvalitetsspillere sentralt, har Boniek en litt annen rolle som mer utpreget angriper eller ving. For Polen virker Smolarek å ha den rollen.

Dette er jo et polsk lag som gjennomfører en generasjonsveksling for øyeblikket. Flere av de gamle heltene har lagt opp. Med sine to mål her, er 22-åringen Dariusz Dziekanowski kommet opp 9 mål på 16 landskamper. Det er meget sterkt. Polen trenger nye storscorere når målgarantister som Grzegorz Lato og Andrzej Szarmach nå har lagt opp.

Både Belgia og Polen med hver sin 3-1 seier på gruppas åpningsdag altså. Meget ventet selv om det tok litt tid før seirene ble sikret. Jeg ergrer meg litt over en haltende start på assistloggføringen i denne gruppa, men det skal vel la seg løse med tid og stunder.
 
Belgia - Albania, 17. oktober 1984.

Albania utlikner etter 69 minutter. Bedri Omuri får et fint fremspill av en ukjent lagkamerat før han runder siste belgiske forsvarer og avslutter kontant forbi en utrusende keeper Jacky Munaron.
Den albanske assistmakeren er sannelig en nøtt. Jeg har forsøkt eliminasjonsmetoden, men i grunn ikke blitt så mye klokere. Vi hører (belgisk?) kommentator nevne Ballgjini når albanerne kommer ute mot høyre, så da kan vi utelukke ham. Jeg vil også luke vekk Mirel Josa, som var lysere i luggen enn mannen som slår stikkballen (og han kommer dessuten til syne i venstre billedkant når han beveger seg bakover mot midtbanen før utlikningen). Jeg tror heller ikke det er 20-åringen Sulejman Demollari, som jeg mener hadde et litt annet bevegelsessett, og det er definitivt ikke Shkëlqim Muça, som vi ser i trøye 8 nær spilleren som slår igjennom. Vi ser også angriperen Arben Minga lenger fram i banen med drakt nummer 10, og forut for dette har vi sett nr 13 (innbytter Ilir Lame) komme Ballgjini i møte. Vi kan også trygt utelukke Agustin Kola, for spissen har gått av banen på dette tidspunktet. Av disse er det Demollari jeg er mest usikker på. Kan det være høyreback Zmijani? Jeg tviler. Libero Hodja kan jeg ikke minnes som spesielt bidragende inne på motstandernes halvdel under Italia '90-kvaliken, i alle fall, så jeg har vondt for å tro dette er ham. Eller hva med kaptein Targaj? Kapteinsbindet hans er ikke altfor tydelig om vi titter på bildene fra den første belgiske scoringen. Jeg er tilbøyelig til å tippe ham, uten at dét på noe vis skal framstilles som noen fasit.

Neste kamp: 31.oktober - Polen mot Albania, der hele matchen finnes via Youtube. Vil du?
 
Eller hva med kaptein Targaj? Kapteinsbindet hans er ikke altfor tydelig om vi titter på bildene fra den første belgiske scoringen. Jeg er tilbøyelig til å tippe ham, uten at dét på noe vis skal framstilles som noen fasit.
Jeg har Targaj øverst på lista som mulig pasningslegger siden jeg synes vi ser konturer av et kapteinsbind, men skulle gjerne hatt bedre bilder. Det belgiske fotballforbundet har høydepunkter fra kampen på sine nettsider, men der må det logges inn med passord og slikt. Har ikke kommet helt dit ennå.

Neste kamp: 31.oktober - Polen mot Albania, der hele matchen finnes via Youtube. Vil du?
Ja, den kan jeg gjerne ta.
 
Jeg er spent på å se hva du får ut av dette oppgjøret. Det er intet gratis å hente fra de albanske trøyene, med sorte tall på vinrød bakgrunn. Om jeg greide å tolke den polske kommentatoren rett, så skal dette være nummereringen:

1 Musta, 2 Rragami, 3 Omuri, 4 Targaj (k), 6 Hodja, 9 Ballgjini, 5 Demollari, 8 Muça, 7 Josa, 11 Kola, 10 Minga

'Arquivo dos Mundiais' har fått både de polske og de albanske trøyenummerne korrekt. Enkelte ganger treffer de blink, mens de andre ganger er ute på skikkelig skovtur.
 
Polen - Albania, 31. oktober 1984. Det er bare to uker siden lagene var i aksjon sist, så det er begrenset med nyheter å melde om fra leirene. Vi er på Stali Stadion i Mielec som ligger sørøst i Polen. Det er her VM-stjernen Grzegorz Lato herjet i Ekstraklasa under glansdagene sine. Han er ikke med lenger (kanskje på tribunen?), og det er heller ingen andre Stal Mielec-spillere, men det er fullpakket for anledningen likevel med ca. 25,000 tilskuere. Det er nemlig første gang Polen spiller en A-landskamp i Mielec og her forventes det en overlegen seier mot gruppas antatt svakeste lag. Siden seieren mot Hellas for et par uker siden er det gjort to endringer på laget, primært i midtbaneleddet. Jerzy Wijas og Andrzej Buncol er ute. Om de er på benken vites ikke (håper på bra benkebilder under kampen). De erstattes av Waldemar Matysik og Kazimierz Buda. Antonie Piechniczek mønstrer disse elleve fra start:

POLEN
--------------------------------- 1. Jacek Kazimierski
------------------------------- 3. Władysław Żmuda (k)
----------- 2. Dariusz Kubicki - 5. Roman Wójcicki - 4. Dariusz Wdowczyk
7. Kazimierz Buda - 9. Zbigniew Boniek - 6. Waldemar Matysik - 8. Andrzej Pałasz
--------------- 10. Dariusz Dziekanowski - 11. Włodzimierz Smolarek

Benk: Ryszard Komornicki, Marek Dziuba (mangler tre)

Shyqyri Rreli gjør én endring på sitt Albania-lag siden tapet i Brussel. Hysen Zmijani går ut og erstattes på høyreback av Ferid Rragami. Det er riktig at vi ikke får mye gratis når det gjelder Albanias drakter og svarte numre på mørkerød bakgrunn, men jeg gjør likevel et forsøk på å sette opp en formasjon hvor jeg delvis støtter meg på en polsk kilde. Bedri Omuri er jo egentlig midtbanespiller, og scoret et fint mål mot Belgia etter gjennomløpning, men er satt opp som venstreback her. Det skal bli spennende å se dette laget i fulle 90 og kanskje på bakgrunn av det avsløre bevegelsesmønster eller løpestil på spilleren som fikk assisten mot Belgia. Det bor åpenbart kvaliteter i dette laget som holdt skansen lenge i Brussel.

ALBANIA
------------------------------ 1. Perlat Musta
----------------------------- 6. Skënder Hodja
-------- 2. Ferid Rragami - 4. Muhedin Targaj (k) - 3. Bedri Omuri
9. Haxhi Ballgjini - 5. Sulejman Demollari - 8. Shkëlqim Muça - 7. Mirel Josa
-------------------- 10. Arben Minga - 11. Agustin Kola

Benk: Kristaq Eksarko, Ilir Lame (mangler tre)

Det er sveitsisk dommertrio ledet av Bruno Galler og med Daniel Burki og Jakob Baumann på linjene. Vi er klare for kamp.
 

Vedlegg

  • pol-alb-02.png
    pol-alb-02.png
    1,1 MB · Sett: 6
  • pol-alb-01.png
    pol-alb-01.png
    1,3 MB · Sett: 8
Avspark. Det er et veldig aggressivt polsk lag vi ser her i åpningsminuttene. Det er tydelig at albanerne skal få klar beskjed om at her i Mielec har de ingenting å hente. Zibi Boniek drar opp et fint angrep ute til venstre allerede etter få sekunder, men hans avslutning blir litt puslete.

Det virker som om deler av polakkenes kampplan er å komme rundt på kantene med veldig offensive backer. På begge kanter samarbeides det flittig på denne måten med to blad Dariusz. På venstresiden overlapper backen Dariusz Wdowczyk jevnt og trutt forbi Palasz, mens på høyre er det Dariusz Kubicki som kommer farende forbi Buda. Det blir mye å holde styr på for de albanske spillerne, som har mer enn nok med å rense unna. Av og til legger de seg ned for småting og tar en hvilepause.

Polens majestetiske sweeper og kaptein, Władysław Żmuda, har en ganske behagelig kveld på jobb så langt. Han henter ball, fører fremover og gir den gjerne til Waldemar Matysik. Arbeidsfordelingen sentralt på den polske midtbanen er nok at Matysik er den ballstyrende, mens Boniek er den energiske og fremoverrettede, særlig i denne kampen hvor det meste foregår på motstanderens banehalvdel.

En og annen gang vinner Albania et frispark i brukbar skuddposisjon, som etter et kvarter når Sulejman Demollari skyter utenfor.

Etter 24 minutter kommer hjemmelagets forventede scoring. Wdowczyk får assisten når han kommer rundt på venstrekanten, kombinerer bra med Andrzej Pałasz, og slår et flott innlegg mot bakerste stolpe der lille Włodzimierz Smolarek dukker opp helt umarkert og header inn 1-0 ned i bakken og i mål.

Polen spiller fartsfylt og fin fotball etter målet. Det rulles opp på kantene og fylles på i boks og albanerne henger i tauene. Man venter på at mål nummer to og tre skal komme på løpende bånd, men ei. Boniek er nær ved å doble ledelsen, men får en sleivtreff fra god posisjon. Foreløpig mangler det litt på avslutningene hos polakkene. Den tredje Dariusz, spissen Dziekanowski, har vært ganske isolert og har ikke notert seg for de store sjansene i første omgang. Han er blitt godt tatt hånd om av Albanias stopperkaptein Muhedin Targaj.

Det er spillere fra andre posisjoner som avslutter. Palasz skyter et hardt skudd som spretter rett ut fra brystkassa på keeper Musta uten at noen angriper er der og hugger på returen. Noen minutter før pause er det backen Kubicki som smeller til og ballen fyker like over tverrliggeren. Inntrykket mitt ved pause er at Polen burde punktert kampen på dette tidspunktet. I stedet er det en skjør ettmålsledelse lagene går i garderoben med og fortsatt alt å spille for.

Pause: Polen - Albania 1-0.


pol-alb-03: Albaneren Agustin Kola ligger nede og overspiller veldig etter en duell.
pol-alb-04: Smolarek (til høyre) header inn 1-0 for Polen via bakken og opp i nettaket.
pol-alb-05: Waldemar Matysik, Polens ballfordeler på midtbanen.
pol-alb-06: Pausestillingen i Mielec.
 

Vedlegg

  • pol-alb-03.png
    pol-alb-03.png
    1,1 MB · Sett: 6
  • pol-alb-04.png
    pol-alb-04.png
    1,2 MB · Sett: 6
  • pol-alb-05.png
    pol-alb-05.png
    1 MB · Sett: 6
  • pol-alb-06.png
    pol-alb-06.png
    1,3 MB · Sett: 7
Avspark. Det er et veldig aggressivt polsk lag vi ser her i åpningsminuttene.
Det er forfriskende å se polakkene legge i vei så angrepsrettet, spesielt med tanke på hvor lang tid det tok dem for å komme i gang mot Hellas to uker tidligere. Når dét er sagt, så synes jeg for så vidt også at Albania fortjener kudos for at de ikke lar seg stresse så mye at de går i oppløsning. De anerkjenner at motstanden er på et forholdsvis avansert nivå, og ter seg deretter. De er bedre enn sitt rykte, og har utvilsomt flere kapable spillere i elleveren sin. Deres utfordring er jo manglende matching på internasjonalt nivå, og det er nødvendig for dem å tilpasse seg gradvis tempoet og intensiteten underveis. De er kun det ene målet bak til halvtid, og selv om Polen borte i ni av ti tilfeller skal gi dem null poeng, så vet man aldri hvilken anledning som kan være unntaket.
På venstresiden overlapper backen Dariusz Wdowczyk jevnt og trutt forbi Palasz, mens på høyre er det Dariusz Kubicki som kommer farende forbi Buda.
Jeg synes især Wdowczyk er delaktig i den polske sjarmoffensiven her. Og innleggene hans er det også ok kvalitet over. Både han og Dziekanowski skal med tid og stunder dra seg over til Storbritannia for å spille for Celtic, og en kan se for seg at de vil ha noe å tilby storbritisk seriefotball når man ser nivået de ligger på her. Med fasit i hånd vet vi jo at det samme skal komme til å være tilfelle med høyreback Kubicki, når han først på 90-tallet reiser til England. Det er en fin dynamikk i det polske laget, og sidebackene er utvilsomt en viktig bestanddel i den.
 

Tråder du følger

Mest likte innlegg

Tilbake
Topp