VM-kvalifisering – Veien til Mexico 1986

9 Jul 2023
642
mex-qual-draw.jpg


Dette er en tråd der vi retter fokuset på kvalifiseringen til VM i Mexico 1986, ikke selve sluttspillet.

Slik ble utfallet av UEFAs gruppetrekning i kvaliken satt opp i rekkefølge fra hvilken seedingspott lagene tilhørte. I alle grupper med fem lag gikk topp to direkte til VM i Mexico, mens i firelagsgruppene bare vinnerne. Toeren i gruppe 1 og gruppe 5 skulle gjøre opp om én VM-plass seg i mellom, mens toeren i gruppe 7 skulle ut i play-off mot vinneren av Oceania-regionen.


Gruppe 1: Polen, Belgia, Hellas, Albania

Her skiller det seg ut to lag som klart bedre enn to andre. At det blir et oppgjør om den direkte VM-plassen mellom Polen (Boniek, Zmuda, Smolarek) og Belgia (Pfaff, Ceulemans, Scifo, Vercauteren) er vel ingen vågal spådom. Det polske laget er muligens litt i dalende utvikling pga et generasjonsskifte som pågår, borte er Lato, Deyna & co, men de rødhvite er fortsatt et lag å regne med. Belgia har bra bredde og spillere fra en sterk hjemlig liga å støtte seg på. Hellas (Anastopoulos, Saravakos) er nærmeste utfordrer, mens Albania skal få slite for å ta poeng i dette selskapet.


Gruppe 2: Vest-Tyskland, Tsjekkoslovakia, Sverige, Portugal, Malta

Dette er nok den kvalitativt sterkeste gruppa og mange morsomme kamper i vente. Et vepsebol med fire gode lag som kjemper om to VM-plasser. Vest-Tyskland (Rummenigge, Matthäus, Briegel, Littbarski) er klare favoritter, men det er jevnt bak dem. Tsjekkoslovakia (Vizek, Chovanec) er riktignok andreseedet, men Sverige (Ravelli, Strömberg, Hysén, Nilsson) og Portugal (Bento, Gomes, Jordão) ser minst like sterke ut på papiret. Portugiserne leverte sterkt i EM og gikk til semifinale. Sverige har underprestert i noen kvaliker på rad mens klubbene deres har gjort det sterkt i Europa, men nå har den store Torbjörn Nilsson gjort come-back etter en lengre tids landslagsboikott og VM-håpet er tent for alvor for de blågule. Malta skal alle slå.


Gruppe 3: England, Nord-Irland, Romania, Tyrkia, Finland

England (Shilton, Robson, Hoddle, Lineker) kom ikke til EM sist, røk mot Danmark, men i denne gruppa med to direkteplasser til Mexico, skal de kvalle enkelt. Nord-Irland (Jennings, O’Neill, Whiteside) har et utrolig sterkt kollektiv for tiden, to seire mot Vest-Tyskland i forrige EM-kvalik og mellomrundespill i VM ’82 er bevis på det, men jobben skal gjøres mot et spennende Romania (Bölöni, Cămătaru, Hagi) på fremmarsj. Kampene mellom dem blir nok avgjørende for hvem som tar VM-billettene. Finland går neppe til VM, men kan skape litt ugagn i gruppa i noen kamper. Tyrkia skal være sjanseløse her.


Gruppe 4: Frankrike, Jugoslavia, Øst-Tyskland, Bulgaria, Luxembourg

Europamester Frankrike (Platini, Giresse, Tigana, Rocheteau) har havnet i en vrien gruppe med flere potensielle fallgruver, ikke minst tre turer til Øst-Europa. Jugoslavia (Vujovic, Gudelj, Hadžibegić) imponerte ikke mange under EM, men man må regne med at de vil slå tilbake selv om Safet Susic ikke er med lenger. Øst-Tyskland (Thom, Kirsten, Ernst) står som regel ikke løpet ut i kvalifiseringene, men er en tøff nøtt å knekke spesielt på hjemmebane. Bulgaria (Sirakov, Mladenov) havner litt i samme kategorien. Spådommen er vel at ingen går ubeseiret i denne gruppa, selv ikke Frankrike.


Gruppe 5: Østerrike, Ungarn, Nederland, Kypros

Østerrike (Prohaska, Pezzey, Schachner) er toppseedet, men ingen klar favoritt i denne gruppa der ingen var i EM ’84. Det er et ganske så navngjetent lag med stor erfaring som bør klare topp to i gruppa i det minste. Ungarn (Nyilasi, Detari, Garaba) må ikke undervurderes. De vant Norges gruppe foran England til VM ’82 og har spennende profiler på vei opp og fram. Nederland (Gullit, van Basten v.d Kerkhof) har unge kvalitetsspillere i fleng, men har mislyktes i flere kvaliker på rad. Skal det snu nå? Kypros er det ikke mange som har tro på i denne gruppa der de tre øvrige lagene er omtrent på samme nivå.


Gruppe 6: Sovjetunionen, Danmark, Irland, Sveits, Norge

Dette er jo en tøff trekning for norsk del som bunnseedet. Hvordan skal det gå uten Tom Lund? Kan Hallvar Thoresen i storform løfte dette laget til nye høyder sammen med proffer som Økland, Kojedal og Herlovsen? Vi får se. Danmark (Elkjær, Laudrup, Arnesen, Olsen) imponerte veldig i EM og var en straffekonk unna finale. De må regnes som minst jevnsterke med Sovjet (Dasajev, Tsjivadze, Protasov) selv om Simonsen er langtidsskadd. Det blir et rotterace om gruppeseieren dem i mellom, med Irland (Brady, Sheedy, Stapleton) som nærmeste utfordrer. Sveits (Hermann, Geiger) kan nok skape problemer i enkeltkamper, men skal ikke være sterke nok til VM-plass.


Gruppe 7: Spania, Skottland, Wales, Island

Denne gruppa er en av de jevnere hvis vi ser fra topp til bunn. EM-finalistene Spania (Arconada, Maceda, Gallego, Butragueño) er klare favoritter, men de britiske lagene kommer til å gi dem bra kamp. Skottland (McStay, Souness, Dalglish) er jevnt sterke og går som regel alltid til VM. Det gjør ikke Wales (Southall, Ratcliffe, Rush, Hughes), men bør kanskje gjøre det nå med kanskje sitt beste mannskap noensinne. Island (Sigurvinsson, Gudjohnsen) har kvaliteter, men kunne kanskje hevdet seg litt bedre i en annen gruppe.
 
jakral skrev: ons jun 07, 2023 4:03pm At det blir et oppgjør om den direkte VM-plassen mellom Polen (Boniek, Zmuda, Smolarek) og Belgia (Pfaff, Ceulemans, Scifo, Vercauteren) er vel ingen vågal spådom.
Det er vanskelig å tenke seg annet, men ja, dessverre begynner det å tynnes med kvalitetsspillere i de polske rekkene, selv om Boniek nå ved inngangen til kvaliken aldersmessig er på sin absolutte karrieretopp: 28 år. Hvem er det ellers som er ment å skulle etterfylle de største hullene etter de abdiserende og abdiserte stjernene? Belgierne ser absolutt spennende ut, og har tre strake mesterskapsdeltakelser allerede. Sterkt av en såpass liten nasjon å gjøre seg bemerket over tid, selv om EM i Frankrike aldri ble deres turnering.

Jeg kunne ikke dy meg, men var nødt til å framlegge din påstand for min ungarske informant om at Nyilasi i framtoning gjerne kunne minne en del om Ceulemans. Han svarte følgende: "I have never heard Nyilasi being called the 'Hungarian Ceulemans'. I think at that time it wouldn't have been a very popular comparison in Hungary. Obviously we are biased in this matter, but I think he was considered to be a better player than Ceulemans. Besides this, we have bad memories of Ceulemans, because our elimination from the 1982 World Cup was partly due to the fact that none of the Hungarian defenders could stop Ceulemans running through the right side and making the decisive assist." Han var ikke udelt enig, altså, uten at dét behøver å bety noe som helst. Og kan det virkelig være slik at de, ungarerne, bærer et slags nag til Ceulemans for måten han assisterte Czerniatynski på i Elche? Det låter nesten litt søkt, selv om scoringen betydde ungarsk exit og belgisk avansement i '82. 1-0 til Ungarn ville ha gitt dem gruppeseieren på bedre målforskjell enn Argentina, og de ville da ha havnet i ei rein østeuropeisk pulje sammen med Polen og Sovjetunionen i mellomspillet. Jeg er ikke fremmed for tanken om at ei slik gruppe fort ville ha avstedkommet noen ekstra spaltemeter i norske torgdebatter på denne siden av millenniumsskiftet.
jakral skrev: ons jun 07, 2023 4:03pm...jobben skal gjøres mot et spennende Romania (Bölöni, Cămătaru, Hagi) på fremmarsj.
Ja, de dummet seg overhode ikke ut i ei tung EM-gruppe, og virker å gå ei forholdsvis lys framtid i møte. Spesielt om de makter å dra maks ut av den spillergruppa Mirceu Lucescu har til rådighet. Viktig også med erfaring, og at Universitatea Craiova-klippen Costică Ştefănescu er med videre må ses på som en bonus. 33 år begynner å bli anseelig, men den rumenske kapteinen og forsvarsbautaen står seg forhåpentlig i et år eller to enda. Vil han få anledning til å bli med fedrelandet til ei VM-turnering før han gir seg?
jakral skrev: ons jun 07, 2023 4:03pm Europamester Frankrike (Platini, Giresse, Tigana, Rocheteau) har havnet i en vrien gruppe med flere potensielle fallgruver, ikke minst tre turer til Øst-Europa.
Ja, de tre turene inn bak jernteppet låter tøffe, selv om Frankrike ga Jugoslavia solid deng nå i EM. De styrket seg ganske klart defensivt, Frankrike, gjennom å inkludere sluggeren Luis Fernández bakerst på midtbanen i Bernard Genghinis sted, selv om det er fryktelig leit å ikke få se like mye til den akk så elegante Monaco-stjerna, som dessverre ikke helt ble den Platini-erstatteren i Saint-Étienne som klubben hadde håpet på. Det ble med det ene året i grønt for Genghini, til tross for anseelige åtte seriescoringer på 36 kamper. Nede blant luksusyachts og palmer har han imidlertid slått ut i full blomst, og så lenge han kun er 26 nå ved inngangen til kvaliken, tør i alle fall jeg å ønske meg mer Genghini for 'les Bleus'. Ikke at det virker å skorte på skaperkraft i midtbaneleddet selv uten ham, altså.
jakral skrev: ons jun 07, 2023 4:03pm Østerrike (Prohaska, Pezzey, Schachner) er toppseedet, men ingen klar favoritt i denne gruppa...
De har mange internasjonalt tunge navn enda, østerrikerne. Vi merker oss at de tjuvstartet kvaliken med en frekk tur til Nicosia allerede før sommerens EM-sluttspill. Så tidlig som 2.mai vant Østerrike 2-1 etter vinnermål av "Schneckerl" Prohaska. Vil 36-årige Friedrich Koncilia fortsette å være førstevalget mellom stengene? Og hva slags rolle får Rapids kanskje største stjerne Heribert Weber her under Erich Hof? Hans Krankl holdt det for så vidt gående hos Rapid enda, men var ikke lenger den mest landslagsaktuelle blant spillerne der, selv om han ikke var eldre enn 31 sensommeren '84. Som du antyder, så vil trolig ikke mye skille de tre puljevinnerkandidatene her.

Som du sier: Det er massevis å se fram til i denne kvaliken. Den britiske duellen i pulje 7 er selvsagt også en. Jock Stein vs Mike England. Og Spania så jo svært bra ut i sine to siste EM-innsatser. Dersom de greier å bygge videre på prestasjonene mot Vest-Tyskland og Danmark, bør de ha alle forutsetninger for å vinne denne gruppa og ta seg til VM uten å måtte gå veien om playoff. Men så er jo ikke spanjolene helt ukjente med å snuble når det gjelder.

La oss også få med at i tillegg til Kypros-Østerrike (1-2), så åpnet svensker og maltesere kvalikballet i pulje 2 i forkant av europamesterskapet. Sverige vant 4-0 etter blant annet to mål av sveitsproffen Thomas Sunesson. I gruppe 3 slo Finland, meget imponerende, Nord-Irland 1-0 hjemme i Pori 27.mai etter scoring av Ari Valvee. Totalt tre oppgjør avviklet allerede før Frankrike-EM, altså.
 
Noe av det som pirrer meg mest ved denne VM-kvaliken til Mexico ’86, er comebacket til Torbjörn Nilsson på svenske landslaget. Sverige har på dette tidspunktet tre mislykkede kvalifiseringer på rad (EM ’80, VM ’82 og EM ’84) og Nilsson har etter en landslagsboikott ikke figurert for blågult siden juni 1981. Han har slitt med å finne seg til rette i Lars ’Laban’ Arnessons system, men denne høsten ’84 skal han vende tilbake og forventningene er skyhøye.

Torbjörn Nilsson var på mange måter den svenske Tom Lund, en beskjeden og lavmælt mann som alltid trivdes best (og spilte best) hjemme i IFK Göteborg der det doftade brännvin, fisk och motorolja. Det ble et par korte turer til Eredivisie (hvor han fikk sterk hjemlengsel) og Bundesliga, men det var for Änglarna han blomstret ut for fullt. Han var en stor, sterk og hurtig spiller, men med følsomme føtter og elegante vendinger, både kreatør og avslutter. Han var tidvis helt enorm, ikke minst i e-cupspillet. Jeg tror faktisk han var den spilleren i hele Europa som scoret flest mål i e-cupturneringene på 80-tallet.

Men vil Nilsson kunne løfte landslaget til ’Laban’? Det er frågan.

Tok en sjekk på hva som finnes tilgjengelig åpent fra denne gruppa før nettverket av suspekte langere må settes i jobb.

UEFA Gruppe 2
23/5-84: Sverige 4-0 Malta (bare mål på YT)
12/9-84: Sverige 0-1 Portugal (bare mål på YT)
14/10-84: Portugal 2-1 Tsjekkoslovakia (hele kampen på YT)
17/10-84: Vest-Tyskland 2-0 Sverige (hele kampen på YT)
31/10-84: Tsjekkoslovakia 4-0 Malta (bare mål på YT)
14/11-84: Portugal 1-3 Sverige (bare mål på YT)
16/12-84: Malta 2-3 Vest-Tyskland (langt sammendrag på YT)
10/2-85: Malta 1-3 Portugal (hele kampen på YT)
24/2-85: Portugal 1-2 Vest-Tyskland (hele kampen på YT)
27/3-85: Vest-Tyskland 6-0 Malta (hele kampen på YT)
21/4-85: Malta 0-0 Tsjekkoslovakia (ingenting)
30/4-85: Tsjekkoslovakia 1-5 Vest-Tyskland (hele kampen på YT)
5/6-85: Sverige 2-0 Tsjekkoslovakia (hele kampen på YT)
25/9-85: Sverige 2-2 Vest-Tyskland (hele kampen på YT)
25/9-85: Tsjekkoslovakia 1-0 Portugal (ingenting)
12/10-85: Portugal 3-2 Malta (bare mål på YT)
16/10-85: Tsjekkoslovakia 2-1 Sverige (bare mål på YT)
16/10-85: Vest-Tyskland 0-1 Portugal (hele kampen på Footballia)
17/11-85: Vest-Tyskland 2-2 Tsjekkoslovakia (bare mål på YT)
17/11-85: Malta 1-2 Sverige (ingenting)

(edit: poster oversikten over hva som ligger åpent i ALLE gruppene litt senere i tråden)
 
jakral skrev: lør jun 24, 2023 2:04am Han var en stor, sterk og hurtig spiller, men med følsomme føtter og elegante vendinger, både kreatør og avslutter. Han var tidvis helt enorm, ikke minst i e-cupspillet. Jeg tror faktisk han var den spilleren i hele Europa som scoret flest mål i e-cupturneringene på 80-tallet.
Og det var jo ikke som om han manglet konkurranse.

Jeg har dessverre sett langt fra nok Torbjörn Nilsson. I tillegg til å være litt av den samme hjemmekjære typen som Tom Lund, er det vel ikke helt ulogisk heller å sammenlikne ham spillestilmessig med den danske dynamittgubben som skulle lede nabolandets løperrekke til slike framganger midt på åttitallet?

Jeg satt også i går og tenkte litt videre på hvilke andre av disse UEFA-kvalikpuljene som virkelig framstår som interessante, og uten å konkludere, tror jeg nok jeg har en fornemmelse av gruppene 2 og 4 i tillegg til den Ungarn-pulja jeg jobber meg igjennom nå. Det er fire potensielle kanoner i svenskegruppa, og her er det garantert mye å lære om både den ene og den andre av dem, og så har man pulja med Frankrike og de tre østeuropeiske nasjonene, der Luxembourg gjorde nytten som kanonføde slik Malta var det i Sveriges gruppe.

Ellers kjenner du jo til hvor lettlurt jeg er, og når du inviterer til søk blant de lugubre langernes porteføljer for å se hva som eventuelt måtte skjule seg utover det som finnes i gratisarkivene, ja, da biter jeg selvsagt på som en lyr på agn.

Mens det ikke var å forvente at man skulle finne Sverige-Malta, synes jeg det er skuffende at ikke Sverige-Portugal ligger tilgjengelig. Og da har du antakelig allerede gjort søk i eventuelle logger hos SVT-sporten og deres muligheter for å vise gammelball (slik DR jo gjør)?

Portugal-Sverige er kun å finne i et resyme på 23 minutter, mens Malta-BRD tilgodeses med 55-57 minutter, alt ettersom hvilken langer man velger å henvende seg til. Men når du snakker om 'langt sammendrag på YT', så er det kanskje til og med dette som ligger der? Som ventet er intet å oppdrive fra 0-0-matchen mellom Malta og Tsjekkoslovakia, men at ingen av dem er utstyrt med Tsjekkoslovakia-Portugal er jo en aldri så liten skandale. Portugal-Malta og Tsjekkoslovakia-Sverige er begge å oppdrive i fullversjoner, og det samme ser jeg også at gjelder for Vest-Tyskland-Tsjekkoslovakia. For å oppsummere hva som da lar seg kjøpe:

Portugal-Sverige (23 min)
Malta-Vest-Tyskland (55-57 min)
Portugal-Malta (90 min)
Tsjekkoslovakia-Sverige (90 min)
Vest-Tyskland-Tsjekkoslovakia (90 min)

Kanskje ikke så mye som man kunne håpe på, men samtidig ikke aller verst. 12 av 20 kamper i denne gruppa er dermed å oppdrive i 90-minuttersformat.
jakral skrev: lør jun 24, 2023 2:04am Men vil Nilsson kunne løfte landslaget til ’Laban’? Det er frågan.
Det er vi simpelthen nødt til å ta rede på.
 
Jeg har dessverre sett langt fra nok Torbjörn Nilsson. I tillegg til å være litt av den samme hjemmekjære typen som Tom Lund, er det vel ikke helt ulogisk heller å sammenlikne ham spillestilmessig med den danske dynamittgubben som skulle lede nabolandets løperrekke til slike framganger midt på åttitallet?
Du tenker på Preben Elkjær, ja. Han og Torbjörn Nilsson hadde noen av de samme egenskapene, men Elkjær var litt mer aggressiv, temperamentsfull og kanskje litt mer egoistisk på banen. Klaus Berggreen nevnte i et intervju at Elkjær bare gadd å spille ballen hvis han var for sliten til å gå selv. Dessuten fikk jo Elkjær et større internasjonalt gjennombrudd enn Nilsson pga sin tid i Italia og mesterskapene han spilte i med Danmark. E-cupturneringene ble jo ikke kringkastet til nær og fjern som et produkt fra høst til vår slik det for eksempel er med CL nå, i alle fall ikke kampene til IFK Göteborg.

Da Sven-Göran Eriksson var gjest på Sky Sports for et par år siden, og skulle sette opp sitt drømmelag over spillere han har jobbet med, var Torbjörn Nilsson selvskreven på topp. De andre gjestene i panelet (og sikkert mesteparten av seerne) hadde ikke peiling på hvem han var.

Apropos kvalikgruppa til Danmark og Norge, så fikk jeg spadd opp denne lista med åpne kamper. Det ser litt bedre ut enn i svenskegruppa, men Norge er dårlig dekket. Jeg skylder på NRKs elendige prioriteringer.


UEFA Gruppe 6
12/9-84: Irland 1-0 Sovjetunionen (hele kampen på YT)
12/9-84: Norge 0-1 Sveits (ingenting)
26/9-84: Danmark 1-0 Norge (3 min høydepunkter på YT)
10/10-84: Norge 1-1 Sovjetunionen (60 min sammendrag på YT)
17/10-84: Sveits 1-0 Danmark (hele kampen på DR Bonanza)
17/10-84: Norge 1-0 Irland (13 min sammendrag på YT)
14/11-84: Danmark 3-0 Irland (hele kampen på DR Bonanza)
17/4-85: Sveits 2-2 Sovjetunionen (hele kampen på YT)
1/5-85: Irland 0-0 Norge (ingenting)
2/5-85: Sovjetunionen 4-0 Sveits (hele kampen på YT)
2/6-85: Irland 3-0 Sveits (hele kampen på YT)
5/6-85: Danmark 4-2 Sovjetunionen (hele kampen på DR Bonanza)
11/9-85: Sveits 0-0 Irland (3 min høydepunkter på YT)
25/9-85: Sovjetunionen 1-0 Danmark (hele kampen på DR Bonanza)
9/10-85: Danmark 0-0 Sveits (hele kampen på DR Bonanza)
16/10-85: Norge 1-5 Danmark (hele kampen på DR Bonanza)
16/10-85: Sovjetunionen 2-0 Irland (hele kampen på YT)
30/10-85: Sovjetunionen 1-0 Norge (2 min høydepunkter på YT)
13/11-85: Irland 1-4 Danmark (hele kampen på DR Bonanza)
13/11-85: Sveits 1-1 Norge (hele kampen på YT)
 
Noe av det som pirrer meg mest ved denne VM-kvaliken til Mexico ’86, er comebacket til Torbjörn Nilsson på svenske landslaget. Sverige har på dette tidspunktet tre mislykkede kvalifiseringer på rad (EM ’80, VM ’82 og EM ’84) og Nilsson har etter en landslagsboikott ikke figurert for blågult siden juni 1981. Han har slitt med å finne seg til rette i Lars ’Laban’ Arnessons system, men denne høsten ’84 skal han vende tilbake og forventningene er skyhøye.

Torbjörn Nilsson var på mange måter den svenske Tom Lund, en beskjeden og lavmælt mann som alltid trivdes best (og spilte best) hjemme i IFK Göteborg der det doftade brännvin, fisk och motorolja. Det ble et par korte turer til Eredivisie (hvor han fikk sterk hjemlengsel) og Bundesliga, men det var for Änglarna han blomstret ut for fullt. Han var en stor, sterk og hurtig spiller, men med følsomme føtter og elegante vendinger, både kreatør og avslutter. Han var tidvis helt enorm, ikke minst i e-cupspillet. Jeg tror faktisk han var den spilleren i hele Europa som scoret flest mål i e-cupturneringene på 80-tallet.

Men vil Nilsson kunne løfte landslaget til ’Laban’? Det er frågan.

Tok en sjekk på hva som finnes tilgjengelig åpent fra denne gruppa før nettverket av suspekte langere må settes i jobb.

UEFA Gruppe 2
23/5-84: Sverige 4-0 Malta (bare mål på YT)
12/9-84: Sverige 0-1 Portugal (bare mål på YT)
14/10-84: Portugal 2-1 Tsjekkoslovakia (hele kampen på YT)
17/10-84: Vest-Tyskland 2-0 Sverige (hele kampen på YT)
31/10-84: Tsjekkoslovakia 4-0 Malta (bare mål på YT)
14/11-84: Portugal 1-3 Sverige (bare mål på YT)
16/12-84: Malta 2-3 Vest-Tyskland (langt sammendrag på YT)
10/2-85: Malta 1-3 Portugal (hele kampen på YT)
24/2-85: Portugal 1-2 Vest-Tyskland (hele kampen på YT)
27/3-85: Vest-Tyskland 6-0 Malta (hele kampen på YT)
21/4-85: Malta 0-0 Tsjekkoslovakia (ingenting)
30/4-85: Tsjekkoslovakia 1-5 Vest-Tyskland (hele kampen på YT)
5/6-85: Sverige 2-0 Tsjekkoslovakia (hele kampen på YT)
25/9-85: Sverige 2-2 Vest-Tyskland (hele kampen på YT)
25/9-85: Tsjekkoslovakia 1-0 Portugal (ingenting)
12/10-85: Portugal 3-2 Malta (bare mål på YT)
16/10-85: Tsjekkoslovakia 2-1 Sverige (bare mål på YT)
16/10-85: Vest-Tyskland 0-1 Portugal (hele kampen på Footballia)
17/11-85: Vest-Tyskland 2-2 Tsjekkoslovakia (bare mål på YT)
17/11-85: Malta 1-2 Sverige (ingenting)

(edit: poster oversikten over hva som ligger åpent i ALLE gruppene litt senere i tråden)
I Sverige er jo denne stildebatten meget opprivende. Laban står for det gamle og tyske med markeringsspill og libero, mens Svennis, Tord Grip, Roy Hodgson, Bob Houghton og Gunder Bengtson har innført en mer britisk 4-4-2 med sonespill og hatt braksuksess med dette. Hvordan SvFF kunne la Laban overleve dette er helt ubegripelig. Med det stod altså Laban for en helt annen spillestil enn det landslagsspillerne fra IFK Gøteborg og Malmø FF gjorde på den tiden.
 
UEFA Gruppe 6
12/9-84: Irland 1-0 Sovjetunionen (hele kampen på YT)
12/9-84: Norge 0-1 Sveits (ingenting)
26/9-84: Danmark 1-0 Norge (3 min høydepunkter på YT)
10/10-84: Norge 1-1 Sovjetunionen (60 min sammendrag på YT)
17/10-84: Sveits 1-0 Danmark (hele kampen på DR Bonanza)
17/10-84: Norge 1-0 Irland (13 min sammendrag på YT)
14/11-84: Danmark 3-0 Irland (hele kampen på DR Bonanza)
17/4-85: Sveits 2-2 Sovjetunionen (hele kampen på YT)
1/5-85: Irland 0-0 Norge (ingenting)
2/5-85: Sovjetunionen 4-0 Sveits (hele kampen på YT)
2/6-85: Irland 3-0 Sveits (hele kampen på YT)
5/6-85: Danmark 4-2 Sovjetunionen (hele kampen på DR Bonanza)
11/9-85: Sveits 0-0 Irland (3 min høydepunkter på YT)
25/9-85: Sovjetunionen 1-0 Danmark (hele kampen på DR Bonanza)
9/10-85: Danmark 0-0 Sveits (hele kampen på DR Bonanza)
16/10-85: Norge 1-5 Danmark (hele kampen på DR Bonanza)
16/10-85: Sovjetunionen 2-0 Irland (hele kampen på YT)
30/10-85: Sovjetunionen 1-0 Norge (2 min høydepunkter på YT)
13/11-85: Irland 1-4 Danmark (hele kampen på DR Bonanza)
13/11-85: Sveits 1-1 Norge (hele kampen på YT)

La oss se hvilke som kan skaffes til veie i sin helhet, eller i det minste i en utvidet versjon:

Norge-Sveits (hele)
Danmark-Norge (56 min)
(Norge-Irland finnes i et sammendrag på 16 minutter hos et par av DVD-samlerne, men det aner meg at det er samme versjon som ligger tilgjengelig på YT)
Irland-Norge (28 min)
Sveits-Irland (hele)
Sovjetunionen-Norge (70 min)

Da har jeg kun sjekket hos to av forhandlerne, men disse to er nok de to med de mest velutstyrte katalogene, så jeg har vanskelig for å tro at oppgjør ingen av disse har finnes hos andre samlere.

(La meg også føye til at jeg så sent som i går kveld sendte en henvendelse om å få kjøpe det utestående videomaterialet, så etter hvert skal det la seg gjøre å ta en solid gjennomgang også av denne kvalikpulja)
 
Norge-Sveits (hele)
Da sitter denne langeren kanskje på NRKs opptak? En tjuvtitt i TV-guiden fra 26/9-84 viser at NRK sendte nettopp et 55 minutters sammendrag etter Kveldsnytt med Øivind Johnsen som kommentator. Direktesendingen måtte vike på sendeskjemaet for menighetsprogrammet Tro og liv, Dagsrevyen og Fjernsynskjøkkenet.

På radio P2 derimot var det full direktesending 19.00-21.00 med Bjørge Lillelien. En liten digresjon her er at dette var første kampen Egil Olsen figurerte som ekspertkommentator på radio. Danmark-Norge i Idrætsparken høsten ’84 må det vel finnes alle 90 minuttene av et sted. Av en eller annen grunn finnes ikke kampen på DR Bonanza eller Footballia heller.

Jakten fortsetter.
8-)
 
Da sitter denne langeren kanskje på NRKs opptak? En tjuvtitt i TV-guiden fra 26/9-84 viser at NRK sendte nettopp et 55 minutters sammendrag etter Kveldsnytt med Øivind Johnsen som kommentator.

Jeg ser han har nedtegnet for danske kommentarer, men for en fransos kan jo dansk like gjerne være norsk (nå kan det for all del være at han har kilder for kommentatorangivelsene sine for alt jeg vet, så kommentatorrøsten kan sikkert ogå ha vært dansk. Det betyr vel videre at NRK i så fall kjøpte rettighetene fra DR for visning av deres produksjon for et norsk publikum).

En retroelskende russer jeg kjenner lovte å sende meg link til en videolanger jeg ikke kjente til fra før av, og som visstnok skal sitte på en relativt formidabel samling. Dersom det skulle stemme, og det viser seg at denne fyren sitter på klenodia fra '86-kvaliken, så skal jeg selvsagt ikke være sen med å synge ut.
 
Har tatt et grovsøk for å se hva som finnes der ute av tilgjengelige kamper på de mest kjente nettstedene. Finsøkingen på mindre utbredte språk gjenstår. Det kan f.eks. finnes lokale plattformer med skatter à la DR Bonanza i flere land.

Nu vel. Det ble spilt totalt 120 kvalifiseringskamper i UEFA-regionen (inkl. de to dobbeltoppgjørene i play-off: Nederland-Belgia og den interkontinentale med Skottland-Australia).

66 av disse kampene finnes tilgjengelig i sin helhet på åpne plattformer, fortrinnsvis Youtube. I tillegg til disse finnes det 48 kamper med mål, høydepunkter og/eller lengre sammendrag. Det er foreløpig kun 6 kamper uten noen kampbilder i hele tatt.

Kort gruppevis oversikt over funnene:

Gruppe 1 – Pol, Bel, Alb, Gre
6 av 12 kamper finnes i sin helhet
5 kamper med bare mål
1 kamp uten bilder

Gruppe 2 – Brd, Por, Swe, Cze, Mlt
9 av 20 kamper finnes i sin helhet
1 kamp med lengre sammendrag
7 kamper med bare mål
3 kamper uten bilder

Gruppe 3 – Eng, Nir, Rom, Tur, Fin
7 av 20 kamper finnes i sin helhet
5 kamper med høydepunkter eller lengre sammendrag
8 kamper med bare mål

Gruppe 4 – Fra, Bul, Yug, Ddr, Lux
13 av 20 kamper finnes i sin helhet
3 kamper med høydepunkter eller lengre sammendrag
4 kamper med bare mål

Gruppe 5 – Hun, Ned, Aut, Cyp
6 av 12 kamper finnes i sin helhet (så å si)
6 kamper med bare mål

Gruppe 6 – Den, Sov, Irl, Sui, Nor
14 av 20 kamper finnes i sin helhet
3 kamper med høydepunkter eller lengre sammendrag
1 kamp med bare mål
2 kamper uten bilder

Gruppe 7 – Esp, Sco, Wal, Isl
7 av 12 kamper finnes i sin helhet
3 kamper med lengre sammendrag (hvorav én er 80 min avstumpet full kamp)
2 kamper med bare mål

UEFA play-off (Ned-Bel) og UEFA/OFC play-off (Sco-Aus)
4 av 4 kamper finnes i sin helhet
 
jakral skrev: tor jun 29, 2023 7:00pm Det er foreløpig kun 6 kamper uten noen kampbilder i hele tatt.
Jeg antar de minste fotballnasjonene er godt representert blant disse seks oppgjørene.

Nederlenderen Rinie Bax har endelig latt høre fra seg vedrørende de videoene jeg har etterspurt fra UEFA-sonens kvalikpulje 5 for Mexico '86, så forhåpentlig har jeg disse i havn om ikke lenge, slik at arbeidet med kartleggingen av gruppa kan fortsette.
 
Jeg antar de minste fotballnasjonene er godt representert blant disse seks oppgjørene.
Det er litt blandet egentlig. Det var jo begrenset med miniputtstater involvert på denne tiden, de kom jo senere, så det er likevel noen interessante lag og kamper som mangler. Men som sagt, så gjenstår finsøkingen.

30/10-85: Albania 1 – 1 Hellas (Gruppe 1)
21/4-85: Malta 0 – 0 Tsjekkoslovakia (Gruppe 2)
25/9-85: Tsjekkoslovakia 1 – 0 Portugal (Gruppe 2)
17/11-85: Malta 1 – 2 Sverige (Gruppe 2)
12/9-84: Norge 0 – 1 Sveits (Gruppe 6)
1/5-85: Irland 0 – 0 Norge (Gruppe 6)

(Edit: Kommer med full liste i neste post)
 
UEFA Gruppe 1
17/10-84: Belgia 3 – 1 Albania (bare mål på YT)
17/10-84: Polen 3 – 1 Hellas (hele kampen på YT)
31/10-84: Polen 2 – 2 Albania (hele kampen på YT)
19/12-84: Hellas 0 – 0 Belgia (hele kampen på YT)
22/12-84: Albania 2 – 0 Belgia (bare mål på YT)
27/02-85: Hellas 2 – 0 Albania (bare mål på YT)
27/03-85: Belgia 2 – 0 Hellas (hele kampen på YT)
01/05-85: Belgia 2 – 0 Polen (hele kampen på YT)
19/05-85: Hellas 1 – 4 Polen (bare mål på YT)
30/05-85: Albania 0 – 1 Polen (bare mål på YT)
11/09-85: Polen 0 – 0 Belgia (hele kampen på YT)
30/10-85: Albania 1 – 1 Hellas (ingenting)

UEFA Gruppe 2
23/5-84: Sverige 4 – 0 Malta (bare mål på YT)
12/9-84: Sverige 0 – 1 Portugal (bare mål på YT)
14/10-84: Portugal 2 – 1 Tsjekkoslovakia (hele kampen på YT)
17/10-84: Vest-Tyskland 2 – 0 Sverige (hele kampen på YT)
31/10-84: Tsjekkoslovakia 4 – 0 Malta (bare mål på YT)
14/11-84: Portugal 1 – 3 Sverige (bare mål på YT)
16/12-84: Malta 2 – 3 Vest-Tyskland (langt sammendrag på YT)
10/2-85: Malta 1 – 3 Portugal (hele kampen på YT)
24/2-85: Portugal 1 – 2 Vest-Tyskland (hele kampen på YT)
27/3-85: Vest-Tyskland 6 – 0 Malta (hele kampen på YT)
21/4-85: Malta 0 – 0 Tsjekkoslovakia (ingenting)
30/4-85: Tsjekkoslovakia 1 – 5 Vest-Tyskland (hele kampen på YT)
5/6-85: Sverige 2 – 0 Tsjekkoslovakia (hele kampen på YT)
25/9-85: Sverige 2 – 2 Vest-Tyskland (hele kampen på YT)
25/9-85: Tsjekkoslovakia 1 – 0 Portugal (ingenting)
12/10-85: Portugal 3 – 2 Malta (bare mål på YT)
16/10-85: Tsjekkoslovakia 2 – 1 Sverige (bare mål på YT)
16/10-85: Vest-Tyskland 0 – 1 Portugal (hele kampen på YT)
17/11-85: Vest-Tyskland 2 – 2 Tsjekkoslovakia (bare mål på YT)
17/11-85: Malta 1 – 2 Sverige (ingenting)

UEFA Gruppe 3
27/05-84 Finland 1 – 0 Nord-Irland (65 min sammendrag på YT)
12/09-84 Nord-Irland 3 – 2 Romania (54 min sammendrag på YT)
17/10-84 England 5 – 0 Finland (bare mål YT)
31/10-84 Tyrkia 1 – 2 Finland (bare mål YT)
14/11-84 Nord-Irland 2 – 1 Finland (bare mål på YT)
14/11-84 Tyrkia 0 – 8 England (hele kampen på YT)
27/02-85 Nord-Irland 0 – 1 England (bare mål på YT)
03/04-85 Romania 3 – 0 Tyrkia (5 min høydepunkter på YT)
01/05-85 Nord-Irland 2 – 0 Tyrkia (bare mål på YT)
01/05-85 Romania 0 – 0 England (hele kampen på YT)
22/05-85 Finland 1 – 1 England (hele kampen på YT)
06/06-85 Finland 1 – 1 Romania (bare mål på YT)
28/08-85 Romania 2 – 0 Finland (bare mål på YT)
11/09-85 Tyrkia 0 – 0 Nord-Irland (1 min høydepunkter på YT)
11/09-85 England 1 – 1 Romania (hele kampen på YT)
25/09-85 Finland 1 – 0 Tyrkia (bare mål på YT)
16/10-85 England 5 – 0 Tyrkia (hele kampen på YT)
16/10-85 Romania 0 – 1 Nord-Irland (hele kampen på YT)
13/11-85 Tyrkia 1 – 3 Romania (hele kampen på Footballia)
13/11-85 England 0 – 0 Nord-Irland (38 min sammendrag på YT)

UEFA Gruppe 4
29/09-84 Jugoslavia 0 – 0 Bulgaria (hele kampen på YT)
13/10-84 Luxembourg 0 – 4 Frankrike (46 min sammendrag på YT)
20/10-84 Øst-Tyskland 2 – 3 Jugoslavia (hele kampen på YT)
17/11-84 Luxembourg 0 – 5 Øst-Tyskland (bare mål på YT)
21/11-84 Frankrike 1 – 0 Bulgaria (hele kampen på YT)
05/12-84 Bulgaria 4 – 0 Luxembourg (bare mål YT)
08/12-84 Frankrike 2 – 0 Øst-Tyskland (hele kampen på YT)
27/03-85 Jugoslavia 1 – 0 Luxembourg (hele kampen på YT)
03/04-85 Jugoslavia 0 – 0 Frankrike (hele kampen på YT)
06/04-85 Bulgaria 1 – 0 Øst-Tyskland (hele kampen på YT)
01/05-85 Luxembourg 0 – 1 Jugoslavia (bare mål YT)
02/05-85 Bulgaria 2 – 0 Frankrike (hele kampen på YT)
18/05-85 Øst-Tyskland 3 – 1 Luxembourg (6 min høydepunkter YT)
01/06-85 Bulgaria 2 – 1 Jugoslavia (hele kampen på YT)
11/09-85 Øst-Tyskland 2 – 0 Frankrike (hele kampen på YT)
25/09-85 Luxembourg 1 – 3 Bulgaria (bare mål på YT)
28/09-85 Jugoslavia 1 – 2 Øst-Tyskland (hele kampen på YT)
30/10-85 Frankrike 6 – 0 Luxembourg (hele kampen på YT)
16/11-85 Frankrike 2 – 0 Jugoslavia (hele kampen på YT)
16/11-85 Øst-Tyskland 2 – 1 Bulgaria (70 min sammendrag på YT)

UEFA Gruppe 5
02/05-84 Kypros 1 – 2 Østerrike (mål på YT)
26/09-84 Ungarn 3 – 1 Østerrike (hele kampen på YT)
17/10-84 Nederland 1 – 2 Ungarn (hele kampen på YT)
14/11-84 Østerrike 1 – 0 Nederland (hele kampen på YT)
17/11-84 Kypros 1 – 2 Ungarn (mål på YT)
23/12-84 Kypros 0 – 1 Nederland (mål på YT)
27/02-85 Nederland 7 – 1 Kypros (mål på YT)
03/04-85 Ungarn 2 – 0 Kypros (mål på YT)
17/04-85 Østerrike 0 – 3 Ungarn (hele kampen på YT)
01/05-85 Nederland 1 – 1 Østerrike (hele kampen på YT)
07/05-85 Østerrike 4 – 0 Kypros (hele kampen på YT)
14/05-85 Ungarn 0 – 1 Nederland (mål på YT)

UEFA Gruppe 6
12/9-84: Irland 1 – 0 Sovjetunionen (hele kampen på YT)
12/9-84: Norge 0 – 1 Sveits (ingenting)
26/9-84: Danmark 1 – 0 Norge (3 min høydepunkter på YT)
10/10-84: Norge 1 – 1 Sovjetunionen (60 min sammendrag på YT)
17/10-84: Sveits 1 – 0 Danmark (hele kampen på DR Bonanza)
17/10-84: Norge 1 – 0 Irland (13 min sammendrag på YT)
14/11-84: Danmark 3 – 0 Irland (hele kampen på DR Bonanza)
17/4-85: Sveits 2 – 2 Sovjetunionen (hele kampen på YT)
1/5-85: Irland 0 – 0 Norge (ingenting)
2/5-85: Sovjetunionen 4 – 0 Sveits (hele kampen på YT)
2/6-85: Irland 3 – 0 Sveits (hele kampen på YT)
5/6-85: Danmark 4 – 2 Sovjetunionen (hele kampen på DR Bonanza)
11/9-85: Sveits 0 – 0 Irland (hele kampen på YT)
25/9-85: Sovjetunionen 1 – 0 Danmark (hele kampen på DR Bonanza)
9/10-85: Danmark 0 – 0 Sveits (hele kampen på DR Bonanza)
16/10-85: Norge 1 – 5 Danmark (hele kampen på DR Bonanza)
16/10-85: Sovjetunionen 2 – 0 Irland (hele kampen på YT)
30/10-85: Sovjetunionen 1 – 0 Norge (2 min høydepunkter på YT)
13/11-85: Irland 1 – 4 Danmark (hele kampen på DR Bonanza)
13/11-85: Sveits 1 – 1 Norge (hele kampen på YT)

UEFA Gruppe 7
12/09-84 Island 1 – 0 Wales (bare mål på YT)
17/10-84 Skottland 3 – 0 Island (37 min sammendrag på YT)
17/10-84 Spania 3 – 0 Wales (hele kampen på YT)
14/11-84 Wales 2 – 1 Island (36 min sammendrag på YT)
14/11-84 Skottland 3 – 1 Spania (hele kampen på YT)
27/02-85 Spania 1 – 0 Skottland (hele kampen på YT)
27/03-85 Skottland 0 – 1 Wales (bare mål på YT)
30/04-85 Wales 3 – 0 Spania (80 min YT)
28/05-85 Island 0 – 1 Skottland (hele kampen på YT)
12/06-85 Island 1 – 2 Spania (hele kampen på YT)
10/09-85 Wales 1 – 1 Skottland (hele kampen på YT)
25/09-85 Spania 2 – 1 Island (hele kampen på YT)

UEFA play-off
16/10-85 Belgia 1 – 0 Nederland (hele kampen på YT)
20/11-85 Nederland 2 – 1 Belgia (hele kampen på YT)

UEFA/OFC play-off
20/11-85 Skottland 2 – 0 Australia (hele kampen på YT)
04/12-85 Australia 0 – 0 Skottland (hele kampen på YT)
 
Et flott stykke arbeid, min gode mann. La meg føye til hva som kan kjøpes i tillegg:

Gr 1
Hellas-Albania (hele)
Hellas-Polen (hele)

Gr 2
Portugal-Sverige (23min)
Malta-Vest-Tyskland (57min)
Portugal-Malta (hele)
Tsjekkoslovakia-Sverige (hele)
Vest-Tyskland-Tsjekkoslovakia (hele)

Gr 3
Nord-Irland-Finland (30min)
Finland-Romania (48min)
Romania-Finland (42min)
Tyrkia-Nord-Irland (30min)

Gr 4
Luxembourg-Frankrike (hele)
Bulgaria-Luxembourg (hele)
Luxembourg-Jugoslavia (74min)
DDR-Bulgaria (hele)

Gr 7
Skottland-Wales (28min)

Gruppene 5 og 6 har vi jo tatt for oss tidligere. Som en slags oppsummering kan man si at smålandene og britene er de "vanskelige" i denne kvaliken. Var det sånn at du ønsket å ta for deg svenskepulja?
 
Var det sånn at du ønsket å ta for deg svenskepulja?
Har ingen spesielle preferanser foreløpig når det gjelder grupper. Driver fortsatt med litt finsøk for å komplettere lista over tilgjengelige kamper. Har ikke funnet noe gull ennå.
 
Endelig har den nederlandske retrovideomogulen fått ut fingeren og sendt meg de kampvideoene jeg har etterspurt, så da er mitt private videotek oppdatert med disse:

pulje 5:
14/5-85 - Ungarn-Nederland

pulje 6:
12/9-84 - Norge-Sveits
26/9-84 - Danmark-Norge (56 min)
11/9-85 - Sveits-Irland
30/10-85 - Sovjetunionen-Norge (70 min)

Det medfører at så snart jeg får belyst Ungarn-Nederland, så vil jeg vende snuta i retning av Norges pulje, der det nå begynner å bli ganske godt med materiale tilgjengelig. Irland-SSSR og Norge-Sveits åpner gildet samstundes, så jeg får se hvilken som først blir gjenstand for studier.
 
Etter å ha tatt et endelig oppgjør med pulje 5, så er det på tide å vende snuta i retning av Norges gruppe. Ikke at vi har særlig tro heller denne gangen på at det skal lykkes oss å ta oss til et mesterskap, men det må være lov å håpe at vi i det minste kan bite ok fra oss i hjemmekampene. Det er naturlig å tenke Danmark og Sovjetunionen som favoritter, og logisk sett vil selvsagt disse to avansere til Mexico. Kan hende kan irer og/eller sveitsere stelle i stand brydderi for de to antatt beste? Ja, i enkeltmatcher, altså. I sammendraget? Neppe.

Fra pulje 5 var det fortjent at Ungarn tok seg videre, og så må jeg jo si at jeg føler med østerrikerne etter at de ble distansert av Nederland etter at de selv var ferdigspilt. Det hadde vært stas å se den store Prohaska i nok et mesterskap, men det får i så fall bli europamesterskapet i Vest-Tyskland sommeren '88.

Første kamp ut i gruppe 6 er Irland mot Sovjetunionen. Ingen av dem nådde altså EM i '84 i Frankrike, men for sovjeterne var det akk så nær, og de hadde jo grust gruppevinner Portugal 5-0 hjemme i det som virkelig er et legendarisk oppgjør. Noe særlig mindre mytisk blir ikke den matchen av at den ikke er å oppdrive noe sted. Dessverre tapte sovjeterne 1-0 i Portugal, og siden portugiserne maktet å vinne i Polen, noe SSSR ikke klarte, så var det til slutt de som reiste til Frankrike fra den gruppa. Irland, på sin side, var i kvalikpulje med blant annet Spania og Nederland, og opplevde jo ringside den vanvittige 12-1 i Sevilla i siste oppgjør, kampen som frarøvet nederlenderne deltakelsen i EM. Irland hadde sluppet inn tre mål hjemme mot både spanjoler og nederlendere (3-3 mot Spania, 2-3 mot Nederland), og var til slutt blitt behørig distansert av tetduoen. Hadde de noe i seg som kunne gjøre det uventede i denne pulja? Eoin Hand var trener, og han satt på et lag med en rekke grovarbeidere. Mot Sovjetunionen i første kamp, selv hjemme i Dublin, ville det trolig bli tungt. Gjestene, under Eduard Malofejev, stilte forholdsvis stjernespekket, og spesielt imponerende hadde 2-0-gevinsten på Wembley, i treningkamp, riktignok, i juni vært. Favoritter på Lansdowne Road? Ja, helt klart.

Samtidig ble også Norge-Sveits spilt på Ullevål. De to oppgjørene startet begge kl 19.00 norsk tid.
 
Det er greit med kok blant mer enn 27 000 til stede på Lansdowne Road, og hjemmelaget svarer med å levere høyoktanfotball den første drøye halvtimen. Irland pisker opp tempoet, duellerer, vinner andreballer, og gjør tilværelsen ofte ukomfortabel for sovjeterne, som kun sporadisk gjør anstøt i lengderetningen. Det blir kan hende ikke all verdens til målsjanser ut av den irske intensiteten, som på flere måter minner om det vi skal komme til å se mer av under deres neste manager. Her er det Eoin Hand som regjerer, og han hadde valgt seg ut disse elleve i den klassiske 4-4-2-oppsetningen:

1. Jim McDonagh
2. Sean Devine - 5. David O'Leary - 4. Mark Lawrenson - 3. Chris Hughton
7. Ronnie Whelan - 8. Tony Grealish (k) - 6. Liam Brady - 9. Tony Galvin
10. Mickey Walsh - 11. Michael Robinson

Med den spillende Lawrenson og ikke minst liraren Brady har irene i hvert fall to karer som er i stand til å se kreative løsninger framfor å hele tiden søke direkte oppspill. De utmerker seg ikke spesielt gjennom å slå langt, for de involverer midtbanen i en kan hende overraskende stor grad. Der ligger sluggeren Grealish og patruljerer bak den lekne Inter-stjerna, som i store deler av omgangen går utenpå de sovjetiske midtbanefolka. Irland har også i Whelan, som har et utgangspunkt ut mot midtbanens høyreside, enda en spiller som er i stand til å både dra av en mann og slå en presis pasning framover. Som en kunne vente, så ligger ikke Liverpool-strategen og slikker krittet ute til høyre, men involverer seg gjerne innover i banen. Slik skaper irene overtall sentralt, noe de drar nytte av så lenge kreftene rekker og de setter gjestene under press. Den beste muligheten tilfaller Walsh, som tvinger fram et katteaktig sprang fra Dasajev når han får hodet på et Brady-frispark fra venstrekorridoren. Også den andre spissen, Liverpools Robinson, en røslig fyr, har ei avslutning med hodet når han kommer på høyreback Devines dype cross foran den sovjetiske høyrebacken Sulakvelidze, men det kraftfulle forsøket går over. Hos gjestene er det distanseskudd som er den største trusselen, selv om ingen av dem krever altfor mye av Notts County-målvakt McDonagh. Tsjivadzes frisparkforsøk fra 25 meter få minutter før pause sniker seg en halvmeter over, og er det nærmeste de kommer.

1. Rinat Dasajev
2. Tengiz Sulakvelidze - 3. Aleksandr Tsjivadze (k) - 5. Serhij Baltatsja - 4. Anatolyj Dem'janenko
7. Hennadij Lytovtsjenko - 9. Sergej Alejnikov - 8. Volodymyr Bezsonov - 6. Khoren Oganesijan
10. Sergej Rodionov - 11. Oleh Blokhin

Dette er prime time Tsjivadze, og hvilken autoritet han utstråler der bak. Som kollektiv er nok sovjeterne mindre tilfreds når innleggene hagler, men de får som regel et hode, en fot eller en annen kroppsdel på ballen før de tunge irske angriperne når fram, selv om det ikke ofte er så estetisk utført. På midten må Bezsonov gi seg etter om lag 35 minutter, når Dynamo Minsk-unggutten Andrej Zygmantovitsj (21) kommer inn som erstatter. Det er flere relativt unge spillere hos gjestene, og da først og fremst i midtbaneleddet, der både Lytovtsjenko til høyre og den defensivt orienterte Alejnikov sentralt er henholdsvis 21 og 22. Også Rodionov der framme, som påminner en del om rekkekollega Blokhin i løpssettet (begge framkaller de assosiasjoner om duer som haster, der de 'hugger' med hodet i takt med beinfrekvensen), er knapt tørr bak øra aldersmessig, men gjør allerede sin 13. landskamp. Ellers er det tidvis en nytelse å se Oganesijans ballbehandling. Han er ikke spesielt temposterk, men å flukte en ball videre eller slå en kalkulert cross er han i høyeste grad kapabel til. Nyttig venstrefot. Likevel: Dette er ingen årgangsutgave av SSSR. Den har sine begrensninger, og det kommer helst til syne når de lar seg stresse av den irske intensiteten.

0-0 til pause er, til tross for et visst irsk overtak, helt ok.
 
Ellers er det tidvis en nytelse å se Oganesijans ballbehandling. Han er ikke spesielt temposterk, men å flukte en ball videre eller slå en kalkulert cross er han i høyeste grad kapabel til. Nyttig venstrefot.
Praktfull spiller denne armeneren som gjerne var litt ut og inn av laget under ulike landslagssjefer. Han var tidvis stor da Sovjet slo England på Wembley den sommeren. Ikke overraskende at han deretter startet mot irene.

For øvrig er jo Lansdowne Roads skrå design ganske tøft spør du meg. Selvfølgelig er dette anlegget jevnet med jorden og reist i moderne form for lenge siden, men likevel..

1590534717955.jpg
 
Praktfull spiller denne armeneren som gjerne var litt ut og inn av laget under ulike landslagssjefer. Han var tidvis stor da Sovjet slo England på Wembley den sommeren. Ikke overraskende at han deretter startet mot irene.
Jo, visst var Oganesijan en strålende spiller og noe av en artist, men han passet ikke alltid inn i de kollektivistiske rammene landslaget gjerne ønsket å framstå i. Den elleveren Malofejev hadde mønstret på Wembley drøyt tre måneder før turen til Dublin var med ett unntak identisk fra hva man så i deres første VM-kvalikkamp: Mens Bezsonov startet på Lansdowne Road, hadde den Zygmantovitsj som kom inn for ham allerede i første omgang der i Irland startet kampen på Wembley.
For øvrig er jo Lansdowne Roads skrå design ganske tøft spør du meg.
Et utsøkt anlegg med stil og særpreg. Man vil huske at Southamptons The Dell hadde en noe liknende skråtribunedesign i hvert fall bak det ene målet, om ikke bak begge (?).

Irland åpnet kvalifiseringen med å slå Sovjetunionen 1-0, selv om de hang i tauene mot slutten, da Rodionov først banket ballen i tverrliggeren bak McDonagh, før Lytovtsjenko på returen hamret et forsøk ned mot stolperota, som Notts County-målvakta med et tigersprang fikk kastet seg mot og avverget. Dette skjedde et par minutter før slutt, på et tidspunkt hvor gjestene endelig hadde greid å kople grepet. Ellers hadde det sett altfor omstendelige ut der de gjerne på trekantvis skulle spille seg igjennom sentralt, mens innlegg fra flankene som oftest greit ble klarert. Rodionov hadde greid å nå opp på en Dem'janenko-cross noen minutter før skuddet i overliggeren, men han var åpenbart ingen større hodespiller, for han greide kun å flukte ballen videre framfor å heade mot mål der han befant seg mellom to irske forsvarere.

Det var et hesblesende tempo i store deler av den andre omgangen, det bølget fram og tilbake, og det var til dels strekk i lagene. Det ga en del rom sentralt, uten at noen greide å dra særlig nytte av det. Foran McDonagh hadde irene murt igjen forsvarsblokka si, der Lawrenson og O'Leary sto godt imot, og hvor Grealish lå som ei vaktbikkje framfor dem. I motsatt ende av banen hadde det lyktes hjemmelaget én gang, hvilket var da Michael Walsh mottok en pasning fra spisskollega Robinson, som hadde startet på egen halvdel og løpt fra Alejnikov på sin ferd nedover høyresiden. Walsh hadde mye rom der han lå sentralt i feltet, og han kunne vende opp og sende avslutningen sin diagonalt ned i venstre hjørne før Tsjivadze greide å komme oppi. Svakt sovjetisk forsvarsspill.

Den irske intensiteten holdt seg i 30-35 minutter i begge omganger, og sovjeterne sleit med å finne mottrekk. De maktet sjelden å øke balltempoet og spille ut motstanderne, og Blokhin, for eksempel, skuffet stort. Da Bezsonov gikk ut, tok Zygmantovitsj plass ut mot venstre, Oganesijan vekslet over til høyre, mens Lytovtsjenko tok den sentrale midtbaneposisjonen framfor Alejnikov. Midtveis i den andre omgangen kom Sergej Gotsmanov inn som en tredje Dynamo Minsk-spiller, og det var nettopp armeneren som gikk av. Han var langt mer direkte, Gotsmanov, og sørget for å holde venstreback Hughton engasjert. Til tider fikk denne også bistand fra sin Tottenham-kompis Galvin.

Det eneste irske byttet kom ti minutter før ordinær tid var omme, og besto i at målscorer Walsh gikk ut for den vesle Eamonn O'Keefe fra Port Vale på fjerde nivå i England. Verdt å merke seg nettopp O'Keefe, som hadde herjet i nonligafotballen i nordvest-England for klubber som Hyde Utd og Mossley, var selve utenlandspioneren i saudiarabisk fotball, der han i 1976 stakk til Al-Hilal. Oppholdet ble kortvarig. For ettertiden beholder han uansett tittelen som 'første vesteuropeer til å forsøke seg i saudiarabisk fotball'. I tilleggstiden i Dublin tvang han fram en fotparade fra Dasajev. Les forresten dette utdraget om O'Keefe fra Wikipedia:

"In November 1975 he flew out to Saudi Arabia for a trial at top-flight Al-Hilal, as manager George Smith, the man who had signed him at Stalybridge, offered him the chance to earn a tax-free contract in the oil-rich nation.[12][13] He impressed on the trial and was offered a contract, this made him the first European to play professionally in Saudi Arabia.[14] Club president Prince Abdullah bin Nasser bin Abdulaziz Al Saud bought O'Keefe a Pontiac Ventura,[15] before taking the young player on a luxurious tour of Europe, visiting five star hotels in London, Paris, Cannes, and Rome, before returning to Riyadh for the start of the new Saudi season of football.[15] However, on the trip he asked O'Keefe to give up his football career to become his lover, and was refused.[16] As Prince Abdullah was such as a wealthy and powerful man in Saudi Arabia (a member of the House of Saud), O'Keefe fled the country, fearing for his safety.[17] As he needed Prince Abdullah's permission to leave the country, O'Keefe had to convince him that he was only going to stay in England for one week so as to visit his ill father (who was in fact in good health).[17] Upon his return he informed The Football Association, who gave him advice after forming an emergency meeting.[18]" Vill vest, vel å merke dersom dette stemmer. Det låter akkurat hakket for utrolig til å være sant.

En enorm opptur og vitamininnsprøytning for Den irske republikk. Med dette oppgjøret i havn, er det snart på tide å sette kursen mot Ullevål Stadion for Norges åpningskamp mot Sveits.
 

Tråder du følger

Mest likte innlegg

Tilbake
Topp