VM-kvalifisering – Veien til Mexico 1986

England - Romania, 11. september 1985. Det er høstinnspurt i VM-kvaliken og kampene får en ekstra nerve med den jevne tabellen. Vi er på Wembley i London for å overvære dette interessante nøkkeloppgjøret i Gruppe 3. Mens Romania har vært i aksjon i sommer med to kvalifiseringskamper mot Finland, senest for to uker siden, har Bobby Robson tatt med seg sitt England over Atlanteren for VM-forberedelser, testing av nye spillere og en smak av tynnluftsfotball.

Før avreise tapte England den internbritiske Rous Cupen i Glasgow mot Skottland med 1-0. Deretter bar det av sted til Mexico og tre kamper på Azteca stadion. Turnéen åpnet med tap mot Italia (1-2) og Mexico (0-1) før de tre løvene tok en overbevisende seier mot Vest-Tyskland (3-0). Oppholdet ble avsluttet med en enkel 5-0 seier mot USA på OL-arenaen i Los Angeles. Bobby Robson ga hele fem spillere landslagsdebut under denne lange samlingen. Everton-backen Gary M. Stevens og klubbkollegaene på midtbanen, Peter Reid og Paul Bracewell, var tre. Chelsea-spissen Kerry Dixon og Norwich-målvakten Chris Woods var de to øvrige.

Stevens og Reid er to som får tillit fra start mot Romania når VM-kvalifiseringen nå fortsetter for Englands del. Reid erstatter Ray Wilkins som har forpliktelser i Italia, i følge kommentator Brian Moore. Andre kilder har Wilkins som ubenyttet reserve. Milan-kollega Mark Hateley er i alle fall i aksjon fra start på Wembley i kveld. Elegante Glenn Hoddle er ofte en mann som sliter med å passe inn i Robsons system, men han får sjansen på høyresiden av midtbanen med lisens til å vandre innover.

ENGLAND
------------------------------- 1. Peter Shilton
2. Gary M. Stevens - 6. Mark Wright - 5. Terry Fenwick - 3. Kenny Sansom
8. Glenn Hoddle - 4. Peter Reid - 7. Bryan Robson (k) - 11. Chris Waddle
---------------------- 9. Mark Hateley - 10. Gary Lineker

Benk: Gary Bailey (målvakt) John Barnes, Tony Woodcock, Dave Watson. Muligens er Ray Wilkins den femte(?). Får satse på at gode bilder fra benken utover i kampen kan bekrefte dette.

Romania slo Finland to uker tidligere med 2-0 hjemme i Timisoara. Landslagssjef Mircea Lucescu gjør likevel flere forandringer inkludert et keeperbytte. Silviu Lung er tilbake mellom stengene på bekostning av Dumitru Moraru. Det gjøres bytter i forsvaret også. Nicolae Negrilă går inn på høyreback og Mircea Rednic flyttes opp på midtbanen. Ştefan Iovan går inn som sentralstopper fordi George Iorgulescu mangler, sannsynligvis pga knevridningen i referatet til @mikemodano fra Finland-kampen. Ellers virker laget seg likt fremover på banen med bevegelige Hagi og Coraș rundt Cămătaru i front.

ROMANIA
--------------------------------- 1. Silviu Lung
---------------------------- 3. Costică Ștefănescu (k)
------ 2. Nicolae Negrilă - 6. Ştefan Iovan - 4. Nicolae Ungureanu
-------- 5. Mircea Rednic - 10. Ladislau Bölöni - 8. Michael Klein
------------------- 11. Gheorghe Hagi - 7. Marcel Coraș
------------------------------- 9. Rodion Cămătaru

Benk: Dumitru Moraru (målvakt) Dorin Mateuţ, Romulus Gabor, Ioan Andone, Ioan Zare.

De engelske spillerne bærer svarte armbind til ære for den nylig avdøde Skottland-sjefen Jock Stein. Karl-Heinz Tritschler fra Vest-Tyskland er dommer. Linjemennene er Karl-Joséf Assenmacher and Hans-Peter Dellwing.

Vi er klare for avspark.

eng-rom-01: Et stille minutt for Jock Stein. Bobby Robson stående midt i bildet.
eng-rom-02: Klar for avspark.
 

Vedlegg

  • eng-rom-01.png
    eng-rom-01.png
    764,2 KB · Sett: 14
  • eng-rom-02.png
    eng-rom-02.png
    1,1 MB · Sett: 14
Muligens er Ray Wilkins den femte(?). Får satse på at gode bilder fra benken utover i kampen kan bekrefte dette.
Rett etter at Coraș feide ned Waddle og pådro seg gult kort 17-18 minutter ut i den første omgangen, så ser vi at flere engelske reserver reiser seg opp og løper i oppvarming. Ved Gary Baileys side ser vi det som minner sterkt om en figur med Ray Wilkins' noe vikende hårmanke (se skjermdump), så jeg mener Brian Moore tar feil denne gangen. Nå ser jeg sendingen via rumenske retrokommentarer hos Footballia (med Rodion Cămătaru som sidekick!), men jeg så de første fem minuttene via Youtube her om dagen, så jeg registrerte at det var Moore som kommenterte den engelske sendingen. Han nevnte vel at Wilkins var opptatt med italiensk cupfotball? Her ble det innledningsvis avviklet gruppespill, men Milan var ferdig med sine fem innledende matcher allerede 4.september, altså uka før England-Romania på Wembley. Helga før landskampen var det seriepremiere i Italia, der Milan vant 1-0 borte mot Bari med både Wilkins og Mark Hateley med i 90 minutter (Andrea Icardi avgjorde). Wilkins var altså én av fem engelske reserver mot Romania.

Artig med selveste Cămătaru som sidekommentator. Nå skal jeg ikke skryte på meg italienskkunnskaper utover hva en intuitivt forstår dersom en har kjennskap til enkelte andre latinskbaserte språk (rumensk har mye til felles med italiensk, og er som kjent det eneste latinskbaserte språket bak Jernteppet), men jeg snappet opp at kommentatoren stilte Cămătaru spørsmål om hvorvidt Costică Ștefănescu var en autoritær 'leder' (på banen, som vi forstår). Så vidt jeg forstår svarer ikke Cămătaru bekreftende, men han forteller i stedet om en kar som avga en naturlig form for respekt. Det har jeg få problemer med å tro på. Kan hende var han ikke like god her som i glansdagene, men han var selvsagt et åpenbart førstevalg på liberoplassen kvaliken igjennom (fram hit til og med Wembley, i alle fall).

Vi har ellers snakket mye om Gheorghe Hagi og hva 20-åringen fikk til i løpet av denne kvalifiseringen. Milde måne, hvilket forsøk han har etter om lag sju minutter av England-Romania, når han fyrer av fra distanse og prikker tverrliggeren over Shilton. Her hadde det ikke vært mye å si på om han hadde fått inn sin femte scoring siden kvalikstarten. For et unikum!
 

Vedlegg

  • Skjermbilde (1631).png
    Skjermbilde (1631).png
    350,2 KB · Sett: 12
Avspark. Innledningsvis er det Romania som holder i taktpinnen. England er kanskje litt reserverte etter forrige møte i București hvor rumenerne strengt tatt burde ha vunnet etter spill og sjanser. Når syv minutter er spilt presenterer Gheorghe Hagi seg for Wembley-publikummet. Det er et mektig skudd han avfyrer med dupp fra drøyt 25 meter som treffer tverrliggeren. Den ville Shilton neppe tatt hadde den gått noen små centimetere lavere.

Få minutter senere tester kaptein Ștefănescu skuddfoten, men Shilton plasserer seg riktig og får kroppen bak ballen. Cămătaru kommer også i bra skuddposisjon, men skyter utenfor. Etter det første kvarteret får England mer kontroll på de livlige rumenske angriperne og tar over styringen av begivenhetene.

17-18 minutter ut i den første omgangen, så ser vi at flere engelske reserver reiser seg opp og løper i oppvarming. Ved Gary Baileys side ser vi det som minner sterkt om en figur med Ray Wilkins' noe vikende hårmanke (se skjermdump), så jeg mener Brian Moore tar feil denne gangen.
Ingen tvil om at det er Wilkins. Gåten er løst.

Chris Waddle er aktiv ute på kanten og kjører sine kjente kroppsfinter så nakkehåret flagrer. Ved en av disse sekvensene, etter 17 minutter, blir han sparket ned av Marcel Coraș som pådrar seg gult kort. Den påfølgende frisparkvarianten fører til et mål som blir avvinket for offside. Glenn Hoddle slår ballen inn i boksen til Terry Fenwick på bortre stolpe som header i mål, men Mark Hateley er klart offside midt i feltet. På denne tiden er offside-regelen slik at det vinkes uansett om du påvirker spillet eller ikke så lenge du er på 'feil side'.

Det engelske overtaket i ballbesittelse fører etter hvert til kampens første mål. Det kommer etter 25 minutter når Kenny Sansom tar et frispark ute på venstrekanten. Alle forventer et innlegg i boksen, men Romania kjører en totalt mislykket offside-felle. Noen pusher ut samtidig som andre blir stående. Sansom spiller ballen til nærmeste medspiller, Glenn Hoddle, som avslutter kontant forbi Lung.

Det er de fleksible kantspillerne Hoddle og Waddle som skaper mest problemer for Romania. Bortelaget klarer å holde spissene Gary Lineker og Mark Hateley noenlunde i sjakk i denne første omgangen. Ingen av dem kommer til noen store målsjanser. Hateley passes på av Ştefan Iovan. I andre enden av banen gjør de engelske stopperne en bra jobb med å ta ut Cămătaru. Det er heller x-faktorspilleren Hagi som dukker opp med ujevne mellomrom og setter England på prøver. 20-åringen kvikner til mot slutten av omgangen igjen. På et farlig raid inn i boksen passerer han flere engelskmenn før han kræsjer inn i Mark Wright.

Det siste som skjer før dommeren blåser for pause er at Coraș, med en tunnelpasning på Gary Stevens, spiller Hagi alene med Shilton litt skrått på venstresiden. Unggutten chipper ballen i stolpen oppe ved krysset mens Shilton går ned. Veterankeeperen reddes av rammeverket for andre gang. Kampen er jevn og lagene har ulike perioder hvor de styrer. Det ligger flere mål i lufta.

Pause: England - Romania 1-0.

eng-rom-03: Hoddle i skuddet ved 1-0 målet. Han blir helt fri etter mislykket rumensk offside-felle.
eng-rom-04: Glenn Hoddle.
eng-rom-05: Chris Waddle trenger behandling etter røff takling av Marcel Coraș.
eng-rom-06: Gheorghe Hagi fortviler etter hans andre treff i stolpene like før pause.
 

Vedlegg

  • eng-rom-06.png
    eng-rom-06.png
    1,2 MB · Sett: 9
  • eng-rom-05.png
    eng-rom-05.png
    1,2 MB · Sett: 13
  • eng-rom-04.png
    eng-rom-04.png
    761,4 KB · Sett: 9
  • eng-rom-03.png
    eng-rom-03.png
    999,1 KB · Sett: 9
Etter pause er det et klart engelsk spillemessig overtak. Rumenerne holder seg på egen banehalvdel uten tegn til hastverk etter å jage utlikning. Heller ikke England produserer all verden i denne perioden av kampen. Det blir en del ballflytting fra side til side uten at de godt markerte spissene blir særlig involverte, men etter 58 minutter sprekker det litt opp. Glenn Hoddle spiller en strøken gjennombruddspasning til Gary Lineker, som er helt fri med keeper, men Ladislau Bölöni gjør en kjempejobb og takler ballen hjem i armene på Silviu Lung.

Helt ut av intet kommer plutselig den rumenske utlikningen etter 60 minutter ved Rodion Cămătaru. Mircea Rednic spiller en frekk direktepasning med utsiden av høyrefoten til Cămătaru, som tar ballen med seg på brystkassa (Brian Moore hevder han brukte deler av armen, men ingen av spillerne reagerer) og stormer gjennom det engelske forsvaret med Stevens og Fenwick på slep. Ingen av dem klarer å stoppe kraftspissen som overlister Shilton ved å plassere ballen nede i venstrehjørnet. Dette er en skikkelig kalddusj for England som hadde fullstendig kontroll på kampen.

Kenny Sansom kommer på et offensivt raid inn i boksen og spiller til Lineker. Everton-spissen skyter et godt skudd fra 16 meter ned mot venstre hjørne som Lung redder i fast grep. Sansom gjør for øvrig en meget sterk innsats mot Romania, sikkert en av hans beste landskamper. Den kortvokste Arsenal-backen er med opp og ned på sin venstreside og tar, utover mange offensive bidrag, fullstendig brodden av Hagi i andre omgang. Den rumenske unggutten er veldig lite på ballen etter sidebytte.

Etter 69 minutter gjør Bobby Robson et vingbytte. John Barnes kommer inn for Chris Waddle. Kampbildet er det samme som før utlikningen. Mye spill i og rundt den rumenske boksen. Flere halvsjanser som nesten blir til helsjanser. Bölöni ligger der som et skjold foran forsvaret, dekker rom og gjør det vanskelig for engelske midtbanespillere å forsyne angriperne med baller. Slås det langt er det mot Hateley og da er Iovan der i luftduellen. Slås det langs bakken, er det gjerne mot kjappe Lineker og da er Ungureanu eller sweeperen Ștefănescu på alerten og rydder opp.

Nettopp kapteinen Costică Ștefănescu pådrar seg gult kort etter 77 minutter for drøying av tid ved et frispark på egen banehalvdel. Kort tid etter gjør Robson sitt siste bytte. Lineker ut og Tony Woodcock inn. Også den rumenske treneren Mircea Lucescu tar grep og får inn uthvilte bein som kan jage ballen der framme. Marcel Coraş ut og Romulus Gabor inn.

Vi får stor dramatikk etter 87 minutter når Wembley jubler over hva alle tror er det engelske vinnermålet. John Barnes spilles igjennom av Hateley like utenfor straffeområdet og avslutter sikkert forbi Lung, men målet avvinkes for offside. Den er veldig tvilsom. For meg ser det ut som en feilaktig avgjørelse fra den ene kameravinkelen som er tilgjengelig.

På tampen gjør Lucescu sitt siste bytte på midtbanen. Michael Klein ut, Dorin Mateuţ inn. England skaper ikke noe mer i sluttsekundene og det ender uavgjort. Romania er fortsatt ubeseiret på Wembley etter tre kamper her hvor alle har endt uavgjort. Det jubles som om det er en seier, for dette poenget er viktig for rumenerne i kamp om Mexico-billetter. Argeste rivaler om VM-plass, Nord-Irland, skal jo til Bucuresti senere.

England - Romania 1-1.


TABELLEN
England --------- 6 --- 3 -- 3 -- 0 ---- 16-2 ---- 9 (direkte til VM)
Romania -------- 6 --- 2 -- 3 -- 1 ----- 9-5 ---- 7 (direkte til VM)
Nord-Irland ---- 5 --- 3 -- 0 -- 2 ----- 7-5 ---- 6
Finland --------- 7 --- 2 -- 2 -- 3 ----- 6-12 --- 6
Tyrkia ----------- 4 --- 0 -- 0 -- 4 ---- 1-15 --- 0

Resterende kamper
11/9-85: Tyrkia - Nord-Irland
25/9-85: Finland - Tyrkia
16/10-85: England - Tyrkia
16/10-85: Romania - Nord-Irland
13/11-85: England - Nord-Irland
13/11-85: Tyrkia - Romania

Tyrkia skal altså i hjemmekamp møte Nord-Irland senere denne kvelden.

eng-rom-07: Gary Lineker målløs i kveld i sin 8. landskamp. Står med tre landslagsmål totalt.
eng-rom-08: Cămătarus 1-1 scoring i tre sekvenser. Medtaket med brystet.
eng-rom-09: Avslutningsøyeblikket etter å ha ristet av seg Stevens og Fenwick.
eng-rom-10: Ballen i mål.
eng-rom-11: Romanias målvakt Silviu Lung. God i kveld.
eng-rom-12: Like før Barnes bortdømte vinnermål. Offside eller ikke?
eng-rom-13: Rodion Cămătaru spiller uten leggskinn.
eng-rom-14: Romanias trener Mircea Lucescu jubler for ett poeng ved sluttsignalet.
 

Vedlegg

  • eng-rom-14.png
    eng-rom-14.png
    658,9 KB · Sett: 9
  • eng-rom-13.png
    eng-rom-13.png
    1,2 MB · Sett: 9
  • eng-rom-12.png
    eng-rom-12.png
    580,4 KB · Sett: 9
  • eng-rom-11.png
    eng-rom-11.png
    1,1 MB · Sett: 8
  • eng-rom-10.png
    eng-rom-10.png
    1 MB · Sett: 9
  • eng-rom-09.png
    eng-rom-09.png
    834,5 KB · Sett: 8
  • eng-rom-08.png
    eng-rom-08.png
    769,1 KB · Sett: 13
  • eng-rom-07.png
    eng-rom-07.png
    1,1 MB · Sett: 8
Etter pause er det et klart engelsk spillemessig overtak.
England gjør en god kamp, helt klart. Likevel synes jeg Romania var enda litt mer dominante i sin hjemmekamp mot engelskmennene. Kanskje er det tross alt greit at de står med to poeng hver etter disse to møtene?

Den engelske midtbanen er temmelig fleksibel i uttrykket i dette oppgjøret. Det er i grunn kun Waddle som konstant har ansvaret for å holde bredde, men han gjør det til gjengjeld på begge sider. Hoddle, som @jakral sier, er temmelig invertert i sin utgangsrolle som midtbanens høyrepunkt, og vi ser at når Waddle smyger over til høyresiden, så går Hoddle enten inn sentralt eller flytter over til venstre. Robson er den eneste konstante i denne kvartetten, der han holder hus sentralt matchen igjennom. Også Reid tar sine økter ute mot venstre når Waddle trekker over til høyre, hvilket etterlater Hoddle i spann med Robson sentralt.

Først gjennom dette oppgjøret får jeg med meg at Terry Fenwick er en dugelig tofoting. I spann med Mark Wright er det åpenbart han som er den venstre stopperen i Terry Butchers fravær. Han har ikke sistnevntes duellstyrke, men han er utvilsomt mer spillende, selv om Bobby Robson ikke virker å se til stopperparet sitt for kreativitet. Fra noe senere vet vi jo også at Mark Wright skal være en forholdsvis ballsterk midtstopper. Ved scoringen imot finner plutselig Fenwick og Wright seg på motsatt side av hverandre i forhold til utgangspunktet. Jeg forstår ikke helt arbeidsfordelingen deres når Cămătaru stikker igjennom og utlikner. Nå er dette deres første kamp sammen, så kanskje kunne en forvente at det ikke alltid var synkront det som skjedde mellom Mark Wright og Terry Fenwick.

Det blir en uhyre interessant avslutning på pulja, men ett poeng på Wembley gjør Romania til klare favoritter til andreplassen, spesielt når man tar det resterende programmet i betraktning. Nord-Irland skal altså både til București og til London, slik at deres én kamp mindre spilt-fordel utjamnes ganske greit av Romania, hvis eneste gjenstående reise er til Tyrkia.

Vi husker fra pulje 4 at Frankrike knallåpnet, akkurat som England i denne pulja med tre strake gevinster. Nå har engelskmennene fulgt franskmennenes poengmessige nedtur, men med 3-3-0 har de, i motsetning til Frankrike, i alle fall til gode å tape. Med Tyrkia og Nord-Irland igjen hjemme på Wembley skal det nok godt la seg gjøres at de ikke går gjennom hele kvaliken uten nederlag.

Neste kamp er jo, om vi skal være strengt kronologiske, allerede avviklet, siden Tyrkia-Nord-Irland ble satt i gang én time og et kvarter før England-Romania startet. Når jeg ruller i gang bildene som skal inneholde 30 minutter fra møtet i İzmir, så er det nok en gang en annen match som vises. Jeg får faktisk det omvendte møtet i Belfast fra tidligere i kvaliken, og derfra har vi jo kun sett scoringene tidligere. Etter hvert vil jeg se igjennom bildene fra dette oppgjøret, men nå er det naturligvis det som skjer på İzmir Atatürk Stadyumu 11.september som gjelder. Avspark lokal tid var satt til 18.30.

Skjermbildene viser siste øyeblikk fra Windsor Park og de første glimtene fra Atatürk-stadionet i İzmir.
 

Vedlegg

  • Skjermbilde (1636).png
    Skjermbilde (1636).png
    1,1 MB · Sett: 5
  • Skjermbilde (1635).png
    Skjermbilde (1635).png
    936,2 KB · Sett: 5
Har du noe mer 'footage' enn scoringene på tuben fra NIR-TUR, @mikemodano ?
Vel, siden du spør...ja, det har jeg, ref forrige innlegg. Jeg kjenner på en liten lykkerus over å ha gjort denne oppdagelsen; det er rett og slett bonusstoff. Intet sted er det opplyst om muligheten for levende bilder fra Nord-Irland mot Tyrkia 1.mai 1985, men her på den teipen som bærer etiketten "Tyrkia-Nord-Irland" er jeg jommen tilgodesett med drøyt 40 minutter. Billedkvaliteten er sannelig heller ikke verst, og selv om forumet kanskje ikke har skreket etter en bekreftelse på den tyrkiske formasjonen den Belfast-kvelden skal jeg love å gjøre mitt beste for å billedliggjøre den. Ja, så revet med ble jeg at Tyrkia-Nord-Irland enn så lenge har måttet finne seg i å vente.

Nord-Irland:

......................................................1. Pat Jennings
2. Jimmy Nicholl - 4. John O'Neill - 5. John McClelland - 3. Mal Donaghy
7. Noel Brotherston - 6. Paul Ramsey - 8. Sammy McIlroy (k) - 11. Ian Stewart
..................................10. Norman Whiteside - 9. Jimmy Quinn

Det er ikke mye oppsiktsvekkende her, men i det minste får man bekreftet hvem som spilte på hvilken side av stopperparet: O'Neill står til høyre, McClelland til venstre. På midtbanens høyreside er det altså den lett tynnhårede Blackburn-flanken Brotherston som opererer. Jeg føler meg trygg på at han er høyrebent av legning, men i likhet med den motsatte flankespilleren Stewart ser man ham framstå som relativt kompetent med kjeiva: Brotherston slår innoverskrudd hjørnespark fra høyresiden. På topp er både Whiteside og Quinn utrettelige, der de konstant jager de tyrkiske forsvarerne når disse ønsker å iverksette spill bakfra. Den unge Man United-spissen er overlegen i lufta mot tyrkerne, og gjør begge målene via hodet, som vi har sett, og ved begge anledninger er den tyrkiske målvakta Erhan fraværende på nærmeste stolpe. Det virker å være en lyte hos ham, selv om det er snaut å dømme ham etter disse bildene alene. Vi ser også at den entusiastiske Whiteside flere ganger er fysisk mot tyrkiske forsvarere, og selv om forseelsen mot kaptein Raşit på tampen av oppgjøret knappest kvalifiserte for gulkort alene, så rettferdiggjorde summen av hendelser dommer Bruno Gallers avgjørelse om å gi ham kort. Det betyr at tenåringen (fylte 20 ei snau uke etter denne matchen) mister turen til İzmir med suspensjon. Så mye som han betyr for Nord-Irland offensivt kan det bli skjebnesvangert.

Tyrkia:

................................1. Erhan
.............................3. Abdülkerim
7. İsmail - 2. Raşit (k) - 5. Hasan Özdemir - 4. Semih
9. İlyas - 6. Yusuf - 8. Metin - 10. Müjdat
.......................................11. Hasan Vezir

Gjestene ser man altså i en 5-4-1 på det praktfulle Windsor Park-stadionet. Det er langt fra noen overdrivelse å kalle dem taktisk naive. Individuelt holdt flere av spillerne et godt nivå rent teknisk, men posisjonering og kollektive relasjoner viste at de ennå hadde et stykke å gå før Tyrkia kunne gjøre regning med å kappes med Europas øvre middelsjikt. Abdülkerim er en tydelig libero og forholdsvis dyp av legning. Raşit bærer kapteinsbindet og skal være den samlende skikkelsen i forsvaret, samtidig som han forsøker å håndtere Whiteside. Jeg føler ikke at han lykkes i særlig grad med noen av disse oppgavene. Han har simpelthen ikke fysikken til å matche tenåringen. Hasan har Quinn som primæroppgave, og følger sin mann temmelig slavisk. På flankene ser man to spillere som i alle fall gjennom bilder som kan hende ikke er av direkte HD-kvalitet (til tross for at dette altså slett ikke er ille, som nevnt tidlig i innlegget) bærer en fysiologisk likhet. De to er begge Galatasaray-spillere, og vi ser altså İsmail til høyre og 21-åringen Semih på venstresiden. Det er ikke ofte man ser dem vandre framover, men så finnes da to utpregede kanter på midtbanen i form av den vesle İlyas til høyre og Müjdat på motsatt flanke. Inne i sentrum er Yusuf muskelmannen, mens Metin er ment å være det offensive alibiet. Han er helt klart en av de tyrkiske spillerne som er utstyrt med velutviklet teknikk, og det er nok mulig å forstå at han, og da tenker jeg ikke kun ut fra bildene i dette oppgjøret, for ettertiden står igjen som et av Beşiktaş' aller største navn gjennom historien. Å oppnå nær 40 landskamper i en periode hvor det overhode ikke fantes noen rød tråd i uttakene må også sies å være en grei prestasjon. På topp jager Hasan, men han har en litt for tøff oppgave mot et så fysisk utrustet stopperpar som O'Neill/McClelland.

Det er ingen stor prestasjon Nord-Irland leverer, men de ser ut til å være et nivå eller to over tyrkerne åkke som. Jennings har én redning å gjøre, hvilket er når Metin drar til fra 25 meter tidlig i den første omgangen, mens hjemmelaget nok hadde sjanser til å sette i det minste ett mål til. Spesielt etter hvert som tyrkerne gikk litt tomme for krefter oppsto det muligheter, og både Quinn og Ramsey kunne ha satt forsøk i andre halvdel av den andre omgangen.

Men ok, siden denne matchen tross alt hører fortiden til, selv i denne tråden, så får vi la det bli med dette. Skjermskudd slipper vi likevel ikke unna:

1637 - Semih og Noel Brotherston
1638 - Paul Ramsey
1639 - Norman Whiteside med Raşit og Abdülkerim
1641 - Müjdat
1645 - Whiteside header hjem McClellands overlegg for 1-0 rett før pausesignalet
1646 - målscorer'n, som i den andre omgangen også skulle gjøre vertskapets andre
1651 - İlyas Tüfekçi
1654 - İsmail. På tribunen bak Jennings' mål ser vi reklame for Harp Lager, et pilsnerøl jeg dessverre aldri har fått sette tenna i. Jeg ser det opprinnelig ble produsert i Dundalk i Irland, rett syd av den nordirske grensa, men at det primært er en merkevare som omsettes i Nord-Irland. Selv sverger jeg helst til tsjekkiske varianter (Staropramen blir man aldri lei), men jeg må innrømme å være litt nysgjerrig på nettopp Harp
1657 - libero Abdülkerim
1662 - slik fortonet seg altså Windsor Park på vårparten i '85

Så drar jeg endelig til İzmir.
 

Vedlegg

  • Skjermbilde (1662).png
    Skjermbilde (1662).png
    1,1 MB · Sett: 5
  • Skjermbilde (1657).png
    Skjermbilde (1657).png
    1,1 MB · Sett: 6
  • Skjermbilde (1654).png
    Skjermbilde (1654).png
    1,1 MB · Sett: 5
  • Skjermbilde (1651).png
    Skjermbilde (1651).png
    991,6 KB · Sett: 5
  • Skjermbilde (1646).png
    Skjermbilde (1646).png
    1 MB · Sett: 5
  • Skjermbilde (1645).png
    Skjermbilde (1645).png
    869,1 KB · Sett: 6
  • Skjermbilde (1641).png
    Skjermbilde (1641).png
    1,2 MB · Sett: 6
  • Skjermbilde (1639).png
    Skjermbilde (1639).png
    1,2 MB · Sett: 6
  • Skjermbilde (1638).png
    Skjermbilde (1638).png
    1,1 MB · Sett: 5
  • Skjermbilde (1637).png
    Skjermbilde (1637).png
    1,2 MB · Sett: 5
Nå er dette deres første kamp sammen, så kanskje kunne en forvente at det ikke alltid var synkront det som skjedde mellom Mark Wright og Terry Fenwick.
Ikke helt korrekt, modano. Vel var det første gang de startet sammen, men i matchen hvor begge gjorde sin internasjonale debut, nemlig på Racecourse Ground i Wrexham 2.mai 1984, i et oppgjør som inngikk i Det britiske mesterskapet (og endte 1-0), fikk Fenwick og Wright ti minutter som tospann da førstnevnte erstattet West Ham-stopperen Alvin Martin som hadde startet matchen sammen med Southamptons 20-åring Wright. Likevel: Som ekvipasje hadde de altså minimalt med ballast før hjemmemøtet med Romania.

Da lar jeg det være med dét hva England-Romania gjelder. Endelig blir det fokus på det oppgjøret jeg har pratet om i flere innlegg allerede. Eller gjør det det? Joda, Tyrkia-Nord-Irland skal det jo bli, men først må vi ha med at Tyrkia onsdag 28.august, samme kveld som Romania slo Finland 2-0 i Timișoara, var på nydelige Espenmoos i St. Gallen og møtte Sveits i vennskapslandskamp. Foran 8000 frammøtte der endte det målløst, og den som tenker at her stilte kanskje tyrkerne noenlunde som de hadde gjort i Belfast, og også identisk med hvordan de ville stille med Nord-Irland på besøk i İzmir, så er de kan hende ikke helt på bærtur, men 80-talls-Tyrkia var nå en gang 80-talls-Tyrkia, og gjorde flere endringer fra match til match. I Sveits var seks av de startende igjen fra elleveren som hadde deltatt på Windsor Park 1.mai. Slik stilte Tyrkia på Espenmoos:

Arif Peçenek
Abdülkerim Durmaz
İsmail Demiriz - Erdoğan Arıca - Raşit Çetiner (k) - Müjdat Yetkiner
Şenol Çorlu - Metin Tekin - Ali Erdal Keser
Rıdvan Dilmen - Hasan Vezir

Målvakta er den samme som i hjemmetapet for Finland i kvalikstarten. Formasjonen er jeg naturligvis usikker på. Det kan kanskje være en firer i stedet for femmer bak, all den tid vi jo nettopp har sett at Müjdat spilte på venstresiden av midtbanen i Nord-Irland, men siden trener stadig (ingen selvfølge hos 80-talls-Tyrkia, noe vi skal få en bekreftelse på straks) heter Kálmán Mészöly, så gjetter jeg på fem mann bak, og jeg lar Müjdat være alibiet til venstre i backlinja. For alt jeg vet kan denne Erdoğan være back? Şenol skal muligens være midtbanemann, noe vi vet Ali Erdal er. Videre kjenner vi også Rıdvan som angriper, og en høyreorientert en som sådan. I løpet av kampen slapp en kar som begynner å bli en kjenning, nemlig İlyas, til, og det samme gjorde forsvareren Kemal Serdar. Videre dukket opp en debutant i form av Trabzonspors Bahaddin Güneş i et fem minutter langt innhopp på tampen.

To uker etter er den ungarske treneren historie, og Coşkun Özarı, som hadde ledet Tyrkia under EM-kvaliken for Frankrike '84, men blitt erstattet av Candan Tarhan rett i forkant av VM-kvalifiseringen, gjorde comeback. Hva vet vi om ham? Foruten det vi kan lese oss til hos Wikipedia - ingenting. I hvert fall for mitt vedkommende. Vi får se hvordan de ser ut under oppsyn av franskmannen Michel Vautrot her på Atatürk-stadionet i kystbyen İzmir. Avspark: 18.30. Hele 34 052 skal være betalende til stede.

Men i alle...jeg gir opp. 15 sekunder er hva jeg har fra Tyrkia-Nord-Irland. Når jeg går Bax' katalog nærmere etter i sømmene, så ser jeg at han informerer om at han har 45 min fra Nord-Irland-Tyrkia og 30 min fra Tyrkia-Nord-Irland. Ergo er jeg blitt sendt feil tape. Jeg vet ikke om det var slendrian fra min side eller om katalogen hans er oppdatert siden jeg gjorde mine opprinnelige bestillinger, men Nord-Irland mot Tyrkia figurerte altså ikke på lista over de oppgjørene jeg i utgangspunktet ønsket å kjøpe av ham. Jeg har sendt ham beskjed om at jeg ønsker meg kampen i İzmir, og så får vi se hvor lang tid det tar ham å levere. I mellomtiden kan jo jeg leke meg med å gjette på utseendet av de to elleverne.

Tyrkia:

..................................................................Yaşar Duran
İsmail Demiriz - Erdoğan Arıca - Raşit Çetiner - Sedat Özden (k) - Müjdat Yetkiner
....................................İlyas Tüfekçi - Şenol Çorlu - Ali Erdal Keser
.........................................--....Hasan Vezir - Metin Tekin

Men hvem vet. Antakelig ingen av oss før nederlenderen greier å sende meg riktig teip. Her er det endring igjen på målvaktsplassen, hvor en 30-åring fra Fenerbahçe kommer inn, mens vi ser Sedat, 32 år fra Bursaspor, som kaptein i det som er hans første deltakelse i denne kvaliken. Back? Stopper? Libero? Midtbanemann? Itte veit je'. Jeg avstår fra videre kommentarer til jeg har videobevisene i hus. Seks mann er igjen fra 2-0-tapet i Belfast.

Nord-Irland:

...............................................Pat Jennings
Jimmy Nicholl - John O'Neill - John McClelland - Mal Donaghy
Steve Penney - Paul Ramsey - Sammy McIlroy (k) - Nigel Worthington
..............................Gerry Armstrong - Jimmy Quinn

Whiteside er, som vi vet, suspendert etter to gule. De fem bakerste begynner vi å bli vant med nå. På midtbaneflankene ser vi to nye i form av Penney og Worthington til henholdsvis høyre og venstre (overkvalifiserte gjetninger), mens den Armstrong vi tidligere i kvalifiseringen har sett som høyrekant på midten nå ventelig er spissmakker til Quinn. Stadig ingen Martin O'Neill og heller ingen McCreery på midtbanen, mens den Stewart vi har latt oss imponere av på venstrekanten sannelig også mangler. De små minuttene vi har sett av Sheff Weds 23-åring Worthington var som innbytter i Pori, der han fikk 12 minutter som sentral midtbanespiller etter å ha erstattet McIlroy.

Neste match etter denne er Finland-Tyrkia 25.september, altså to uker senere. Vi nøyer oss foreløpig med å konstatere følgende tabell etter de to oppgjørene 11.september:

1. England 6 3 3 0 16-2 9
2. Romania 6 2 3 1 9-5 7
3. Nord-Irland 6 3 1 2 7-5 7
4. Finland 7 2 2 3 6-12 6
5. Tyrkia 5 0 1 4 1-15 1

Med seier mot tyrkerne vil finnene midlertidig legge seg på den andre kvalikplassen, men selv en brakseier av dimensjoner, og da snakker vi i størrelsesordenen 9-0, vil ikke være nok til å sende dem til Mexico med mindre Romania-Nord-Irland ender uavgjort, samt at disse to begge taper sine siste kamper. Scenarioet er så urealistisk at selv ingen overtroisk finne holder det for sannsynlig.
 
Hristo Stoitsjkov
@jakral og @mikemodano : I forrige avsnitt hos WWWK om nettopp Stoitsjkov så nevnes denne svenske historien om at bulgareren skulle ha snytt Masse Magnusson for gullstøvelen 89/90 etter å ha scoret seks mål i en rigget kamp i siste serierunde. Litt av den skrønen mener jeg også å ha hørt, men ikke at det var Magnusson som var nærnest, da både Hugo Sanchez og Rodax scoret mer og var foran Magnusson på listen. Noen rigget kamp var det heller ikke og Stoitsjkov scoret da bare ett mål. Kan dere erindre denne skrønen? Tenker kanskje spesielt på jakral her som bor nærmest grensen.
 
Kan dere erindre denne skrønen?
Dessverre, det er helt ukjent for meg, så vi får håpe at østfoldingen vår kan bidra med mer husk og innsikt.

Etter å ha lyttet meg gjennom den strålende 'These football times'-serien om engelsk fotball fra sesong til sesong gjennom 80-tallet, så har jeg hatt en liten podcastpause, men Hristo Stojtsjkov er naturligvis alltid et interessant utgangspunkt for en podcast, spesielt når en vet hvor grundig til verks d'herrer Niva og Andreasson går i de emner de velger å behandle.
 
Sist redigert:
Dessverre, det er helt ukjent for meg, så vi får håpe at østfoldingen vår kan bidra med mer husk og innsikt.

Etter å ha lyttet meg gjennom den strålende 'These football times'-serien om engelsk fotball fra sesong til sesong gjennom 80-tallet, så har jeg hatt en liten podcastpause, men Hristo Stojtsjkov er naturligvis alltid et interessant utgangspunkt for en podcast, spesielt når en vet hvor grundig til verks d'herrer Niva og Andreasson går i de emner de velger å behandle.
Er det "A decade of 80s football"?
 
I forrige avsnitt hos WWWK om nettopp Stoitsjkov så nevnes denne svenske historien om at bulgareren skulle ha snytt Masse Magnusson for gullstøvelen 89/90 etter å ha scoret seks mål i en rigget kamp i siste serierunde. Litt av den skrønen mener jeg også å ha hørt, men ikke at det var Magnusson som var nærnest, da både Hugo Sanchez og Rodax scoret mer og var foran Magnusson på listen. Noen rigget kamp var det heller ikke og Stoitsjkov scoret da bare ett mål. Kan dere erindre denne skrønen?
Ja, den har jeg lest og hørt en rekke ganger, men har ikke sjekket ut dette i detaljer selv. Det virker som en vandrehistorie som lever sitt eget liv. Søker man på 'mats magnusson guldskon' så dukker det oppe en lang rekke artikler der denne historien gjentas om Stoitjskovs antatte målfest i siste runde. Hvis en skrøne fortelles ofte nok, blir den etter hvert en sannhet.
 
Ja, den har jeg lest og hørt en rekke ganger, men har ikke sjekket ut dette i detaljer selv. Det virker som en vandrehistorie som lever sitt eget liv. Søker man på 'mats magnusson guldskon' så dukker det oppe en lang rekke artikler der denne historien gjentas om Stoitjskovs antatte målfest i siste runde. Hvis en skrøne fortelles ofte nok, blir den etter hvert en sannhet.
Kan det være at jeg har lest om den i Michelet og Solstads VM-bok for 1990?
 
Onsdag 25.september 1985: Finland mot Tyrkia i Tampere. Avspark: 19.00.

Igjen har vi intet billedmateriale utover selve scoringen, så det vesle vi vet om dette oppgjøret er hva vi kan lese oss til fra statistiske sider. Kampens eneste mål tilfaller det finske vertsskapet etter 37 minutter, og det bærer Jari Rantanens signatur. Som vi så vidt kan skimte via den ikke altfor oppvakte sekvensen vi serveres, så er det et innlegg ment for Ari Hjelm på bakre stolpe som i stedet havner i mål via metallet bak den tyrkiske målvakta, og selv om det kanskje ikke er 100 % sikkert, så ser det ut for meg som om finsk spiller #7 skal ha assistpoenget. Det har gjennom hele kvaliken vært Leo Houtsonen som har båret den trøya, og når vi ser klemmescenene i kjølvannet av målet er jeg ikke i tvil om at det er han som gjør det også ved denne anledningen.

Gjennom hele Mexico '86-kvalifiseringen har den finske hovedtreneren Martti Kuusela stilt laget sitt i 5-3-2, og selv om man her spiller hjemme mot en antatt svakere motstander, så ser jeg vel ingen grunn til at han skal ha fraveket dette? I så fall gjetter jeg på følgende, med bakgrunn i hva vi har sett i deres foregående sju matcher:

........................................Olavi Huttunen
.................................Pauno Kymäläinen (k)
Aki Lahtinen - Leo Houtsonen - Jukka Ikäläinen - Jyrki Nieminen
...............Hannu Turunen - Pasi Rautiainen - Kari Ukkonen
.............................Jari Rantanen - Ari Hjelm

Assistmaker Houtsonen har vi sett både som indreløper, sentral midtbanespiller (Nord-Irland borte) og mot slutten av kvaliken som markeringsstopper. Selv om han altså tar et tungt løp inn i det tyrkiske straffefeltet forut for scoringen her, så utelukker ikke det at han igjen var én av tre sentrale forsvarere, i hvert fall ut fra spillermaterialet ellers å dømme. Kanskje kan Lahtinen ha trådt inn i midten denne gang, mens Turunen har spilt vingback, hvilket igjen vil ha tillatt Houtsonen å ta plass som høyre indreløper, men det er intet fra de sju foregående kampene deres som tilsier at så har vært tilfelle. Houtsonen var nok heller utstyrt med lisens til å ta seg framover. Det er iallfall beleilig å tro det. Med Lipponen ute av startoppstillingen vil Ukkonen ha trukket over til venstre indreløperposisjon igjen etter en gjestevisitt som den høyre indreløperen sist, mens 'Zico' trakk fram som spiss ved matchvinner Rantanens side. Mika Lipponen slipper til den siste drøye halvtimen når han overtar for Ukkonen (Hjelm flytter da bakover til indreløperplassen), mens backen Erkka Petäjä får elleve minutter i veteranen Nieminens sted.

Det har vært et finsk landslag det har vært enkelt å like. Det er trist at reisen skal ende her.

Hos Tyrkia er oppstillingen selvsagt langt mer uviss, og jeg har få holdepunkter for å gjette som jeg gjør. Ergo er det ingen rimelig grunn til å feste særlig lit til det jeg forsøker å presentere under:

..................................................................Yaşar Duran
İsmail Demiriz - Erdoğan Arıca - Sedat Özden (k) - Raşit Çetiner - Müjdat Yetkiner
..................................Yusuf Altıntaş - Şenol Çorlu - Arif Kocabıyık
..................................................Hasan Vezir - Selçuk Yula

Enkelte posisjoner tror jeg vi tør slå fast med stor grad av sikkerhet, som at İsmail var høyreback, at Raşit var stopper og at Hasan og Selçuk dannet spisspar. Yusuf er for så vidt en kjent skikkelse, og han var kapabel til å spille både i midtforsvaret og på midtbanen. Müjdat har vi for all del sett bredt til venstre på midtbanen tidligere, men jeg lekte med tanken om at han ble flyttet ned som venstre vingback i hjemmemøtet med Nord-Irland. Ergo har jeg tatt meg tilsvarende friheter igjen. De fire store usikkerhetsmomentene her er spillere vi har til gode å se i noen av de kampene hvor vi ser Tyrkia i sin helhet: Erdoğan, kaptein Sedat, Şenol og Arif. For alt jeg vet kan denne elleveren ha vært satt opp i en annen formasjon enn 5-3-2.

Jeg tror vi forlater Finland-Tyrkia hvor enn kjipt det er å ha så lite å gå på, eller kanskje nettopp fordi vi har så lite å gå på, og heller beveger oss videre til puljas fire siste og avgjørende matcher. 16.oktober har vi først Romania-Nord-Irland før vi senere på kvelden får England-Tyrkia, mens vi fire uker senere får England-Nord-Irland og Tyrkia-Romania.

Tabellen før de fire gjenstående partiene:

1. England 6 3 3 0 16-2 9
2. Finland 8 3 2 3 7-12 8
3. Romania 6 2 3 1 9-5 7
4. Nord-Irland 6 3 1 2 7-5 7
5. Tyrkia 6 0 1 5 1-16 1

Hjemme- og bortetabell for de som måtte finne glede i slikt:

1. England 6 1 1 0 6-1 2 2 0 10-1 16-2 9
2. Finland 8 2 2 0 4-2 1 0 3 3-10 7-12 8
3. Romania 6 2 1 0 5-0 0 2 1 4-5 9-5 7
4. Nord-Irland 6 3 0 1 7-4 0 1 1 0-1 7-5 7
5. Tyrkia 5 0 1 2 1-10 0 0 3 0-6 1-16 1

Verdt å merke seg at finnene var ubeseirede hjemme kvaliken igjennom. Det er ingen verst prestasjon.

Romania-Nord-Irland er uten tvil den mest interessante og den mest avgjørende av de fire gjenstående matchene. Ønsker du å kjøre en forhåndsvurdering her, @jakral?
 
Sist redigert:
Kampens eneste mål tilfaller det finske vertsskapet etter 37 minutter, og det bærer Jari Rantanens signatur. Som vi så vidt kan skimte via den ikke altfor oppvakte sekvensen vi serveres, så er det et innlegg ment for Ari Hjelm på bakre stolpe som i stedet havner i mål via metallet bak den tyrkiske målvakta, og selv om det kanskje ikke er 100 % sikkert, så ser det ut for meg som om finsk spiller #7 skal ha assistpoenget. Det har gjennom hele kvaliken vært Leo Houtsonen som har båret den trøya, og når vi ser klemmescenene i kjølvannet av målet er jeg ikke i tvil om at det er han som gjør det også ved denne anledningen.
Houtsonen låser vi inn som svar på assisten her, ja. Draktnummer og utseende passer perfekt. Kameravinkelen bak mål ble avgjørende.
Romania-Nord-Irland er uten tvil den mest interessante og den mest avgjørende av de fire gjenstående matchene. Ønsker du å kjøre en forhåndsvurdering her, @jakral?
Ja, det kan vel jeg gjøre. Preview coming up.
 
Romania - Nord-Irland, 16. oktober 1985. Vi er på 23. august Stadion i Bucureşti for denne svært viktige kampen om å følge England til VM. For vi regner iskaldt med at Bobby Robsons menn fikser Tyrkia på Wembley senere på kvelden og sikrer seg Mexico-billetter. Romania og Nord-Irland står begge på syv poeng når to kamper gjenstår, så dette er den ene sjansen lagene har for å få et tabellmessig overtak på rivalene foran avslutningsrunden.

Romania har et par tunge fravær. Sweeperen og kapteinen Costică Ştefănescu soner karantene for gule kort og spisshelten Rodion Cămătaru er også ute av uklare årsaker. George Iorgulescu er tilbake i forsvaret i sin midtstopperrolle, han manglet på Wembley. Dorin Mateut kommer inn på midtbanen i stedet for spissen Cămătaru. De øvrige ni spillerne som startet mot England sist får tillit igjen mot nordirene. Et tegn på hvilken status Gheorghe Hagi har opparbeidet seg, er at han i denne kampen bærer kapteinsbindet i en alder av 20 år. Vi går glipp av de første minuttene av den tapen som er tilgjengelig og får ikke med oss verken lagoppstillinger eller avspark, men det kan virke som om Romania kjører med en duo på topp. Hagi er den bevegelige som vandrer fra side til side med Coraș som midtspissen. Jeg synes det ved første øyekast ser ut som noe slikt:

ROMANIA
-------------------------------- 1. Silviu Lung
------------------------------- 3. Ştefan Iovan
------ 2. Nicolae Negrilă - 6. George Iorgulescu - 4. Nicolae Ungureanu
------------------------------- 10. Ladislau Bölöni
----------- 7. Mircea Rednic - 5. Dorin Mateut - 8. Michael Klein
------------------- 11. Gheorghe Hagi - 9. Marcel Coraș

Benk: Victor Piţurcă, Ion Geolgău (mangler tre)

Også Billy Bingham tar grep og stiller en slags tilbaketrukket 4-5-1. Han fikk sikkert med seg hvor mye England fikk kjørt seg her nede og har respekt for rumenerne. Jimmy Quinn er enslig spiss. Norman Whiteside har trukket ned i midtbaneleddet. Alan McDonald (QPR) landslagsdebuterer i denne viktige kampen i midtforsvaret. Bingham har tro på ungdommen og lar Steven Penney (Brighton) starte på høyresiden av midtbanen i stedet for rutinerte Gerry Armstrong.

NORD-IRLAND
----------------------------------------- 1. Pat Jennings
-------- 2. Jimmy Nicholl - 4. John O'Neill - 5. Alan McDonald - 3. Mal Donaghy
7. Steven Penney - 8. Sammy McIlroy (k) - 10 Norman Whiteside - 6. David McCreery 11. Ian Stewart
----------------------------------------- 9. Jimmy Quinn

Benk: Gerry Armstrong, Nigel Worthington (mangler tre)

Vi har et dansk dommerteam. Henning Lund Sørensen er hoveddommer med John Nielsen og Jan Damgaard på linjene.

Da er vi klare for avspark.
 
Vi mister de tre første minuttene på kassetten her, men det er ingen tvil om at Romania fester et spillemessig grep om kampen innledningsvis. Nord-Irland ligger med en slags femmerblokk på midtbanen foran en backfirer og med Jimmy Quinn som enslig svale blant mange rødkledde forsvarere. Her skal nullen holdes så lenge som mulig.

Kampens første store målsjanse etter seks minutter er det gjestene som får. Norman Whiteside spilles alene igjennom av Quinn, men Silviu Lung gjør en fremragende redning med kroppen på Whitesides harde avslutning. Dette er et lite skremmeskudd som viser hva nordirene er kapable til hvis de bestemmer seg for å flytte opp folk.

Romania spiller mye ball rundt og rundt. Bölöni bakerst på midtbanen starter nye angrep gang på gang. Nord-Irland ligger trygt i ramma si og er komfortable med å rense unna baller i lufta slik de gjør på en vanlig lørdag ettermiddag på Filbert Street eller Loftus Road. At Cămătaru ikke er på banen i disse situasjonene, er selvfølgelig et stort avbrekk for vertene. Det blir mange dødballer av all denne ballbesittelsen. Jeg mister etter hvert tellingen over alle hjørnesparkene som fremskaffes etter et blokkert innlegg, skudd - eller når Pat Jennings må gjøre en redning.

Etter 15 minutter skjærer Gheorghe Hagi inn fra høyresiden og skaffer seg rom til å fyre av med den giftige venstrefoten sin. Jennings gjør en fin redning på det lave skuddet mot nærmeste stolpe. Det blir stadig hetere rundt veteranen som i dag tangerer Dino Zoff med 112 landskamper, flest av en målvakt gjennom tidene på dette tidspunkt.

Jennings gjør en kjemperedning etter 21 minutter. Dorin Mateut får avsluttet fra 7-8 meter etter et fint oppbygget rumensk angrep langs bakken. Det ligger en hjemmescoring i lufta hvis det spilles mer som dette, slik at de grønne må flytte føttene fortere.

Men så kommer kalddusjen etter 29 minutter. Nord-Irland tar ledelsen mot spillets gang ved Jimmy Quinn. Kapteinen Sammy McIlroy gjør forarbeidet ute på høyresiden når han dribler bort Mateut og spiller lekkert ballen diagonalt mellom to andre rumenere til Quinn, som har kommet inn bak forsvaret. Lung kommer ut, men kan ikke hindre at Quinn scorer.

Det er en ganske spesiell fotballkamp. Romania har mesteparten av banespillet, men Nord-Irland skaper like vasse målsjanser ved hjelp av betydelig mindre ballinnehav. Steven Penney får en gavepakke av Nicolae Ungureanu etter 36 minutter når rumeneren mislykkes med å håndtere et av mange lange utspill fra Pat Jennings på utsiden av straffefeltet. Headingen hans tilbake til keeper snappes opp av Penney som skyter utenfor mål alene med Lung.

Foreløpig må vi si at Billy Bingham har lykkes med taktikken med en tilbaketrukket Whiteside i midtbaneleddet. Med maks effektivitet kunne de ledet med tre mål til pause, men nå er det med det ene målet. Mircea Lucescu sliter med duellkraft i boksen til å matche nordirene skikkelig i lufta på alle dødballene som slås inn. Marcel Coraș får ikke til mye der inne. Nord-Irland er i førersetet halvveis i Bucureşti.

Pause: Romania - Nord-Irland 0-1.


rom-nir-01: Pat Jennings, 40 år gammel og still going strong.
rom-nir-02: Gheorghe Hagi, 20 år gammel kaptein. Her ved en av utallige dødballer.
rom-nir-03: Jimmy Quinn i skuddet ved 1-0 målet.
rom-nir-04: En betenkt rumensk landslagssjef Mircea Lucescu like før pause.
 

Vedlegg

  • rom-nir-04.png
    rom-nir-04.png
    880,5 KB · Sett: 7
  • rom-nir-03.png
    rom-nir-03.png
    1,2 MB · Sett: 7
  • rom-nir-02.png
    rom-nir-02.png
    1,1 MB · Sett: 7
  • rom-nir-01.png
    rom-nir-01.png
    1,5 MB · Sett: 9
Nordirsk 1-0 til pause i București føles tungt for vertskapet, og vi ser misnøyen printet inn i ansiktene både på trener Lucescu og spillerne der de tusler av matta etter de første 45. Det spillemessige overtaket har vært omtrent på linje med hva en kunne forvente, men ja, de har sluppet til flere gode muligheter bakover, og det er på mange måter godt å se at ballinnehav ikke trenger være ensbetydende med målmessig overtak. Jeg synes vi ser en Bölöni som ønsker å involvere seg i større grad inne på motstandernes halvdel enn hva vi ofte har sett tidligere i denne kvaliken. Ikke at han har vært fremmed for å delta i faste situasjoner i de foregående matchene deres heller, men her virker det av og til nærmest å være en liten duell mellom ham og Hagi i forhold til hvem som skal skyte eller servere. For latinere med løpske følelser er det ikke alltid enkelt å skjule misnøye, og spesielt den unge kapteinen virker ikke overvettes begeistret tidlig i omgangen når Bölöni triller et frispark til Mateuț for en (svak) avslutning fra distanse. Nå vet Hagi, allerede kalt 'Romanias Maradona' ifølge den nordirske kommentatoren (kan det være George Hamilton?), å ta en del plass allerede som 20-åring, og for en venstrebent spiller å ta et utgangspunkt ut mot midtbanens høyreside kan ikke sies å være spesielt vanlig i 1985. Derfra kan han imidlertid trekke innover, dra av en mann eller to, og legge til rette for seg selv og godfoten. Men ja, tidvis, som de første ti minuttene og i kjølvannet av den nordirske lederscoringen, har det blitt litt oppstykket og urytmisk fra hjemmelaget, og de behøver virkelig å få fart på ballen og bedre presisjonen på den siste tredjedelen. Det er ofte komfortabelt for Nord-Irland å ligge i en firer bakerst og en femmer på midten, selv om de altså mangler den John McClelland som har spilt nasjonens siste 29 landskamper (ifølge kommentatoren, og en opplysning som stemmer på en prikk når jeg sjekker med de nordirske landslagsloggene), og som ofte er backlinjas lederskikkelse. Her har debutant Alan McDonald kommet inn og gjort jobben fra første spark. Det er tydelig at Billy Bingham har gjort et nitidig arbeid på treningsfeltet i forkant av matchen.

0-1 er foreløpig ingen krise for rumenerne. Visst er det tunge fravær både i forsvaret, der jeg nok tror at Ștefănescu ville ha sørget for tryggere rammer foran Lung enn hva som er tilfelle når Iovan og Iorgulescu starter sammen for første gang som makkere i midtforsvaret, og på topp, der Coraș enn så lenge ikke har vist at han greier å plugge det hullet Cămătaru har etterlatt i sitt fravær. Likevel er de så ballskikkelige og kløktige at jeg har god tro på at de skal greie å finne ut av motstanderne i løpet av de siste 45. Uavgjort bør være tilstrekkelig, all den tid de har igjen Tyrkia i siste kamp, mens Nord-Irland altså må til Wembley for å skaffe seg et resultat.

Når kommentator tidlig nevner at Bournemouths scoringsmaskin Colin Clarke er blant innbytterne, så betyr det at vi kun mangler to av navnene på den nordirske benken.
 
Andre omgang. Romania gjør ett bytte i pausen. Ion Geolgău kommer inn for høyrebacken Nicolae Negrilă. Det er et offensivt bytte. Geolgău går inn på høyresiden i angrepet. Han scoret mot nordirene i Belfast tidlig i kvaliken, men har ikke spilt en landskamp siden den kvelden. Jeg bør vel tillegge at Whiteside i mitt oppsett over formasjoner ble nedtegnet sentralt i midtbanefemmeren. Det er vel egentlig kortvokste David McCreery som spiller der som en aggressiv glefsebikkje, mens Whiteside har en indreløperrolle.

Etter 49 minutter drar Hagi inn fra høyresiden og skyter et hardt skudd med venstrefoten like utenfor. Få minutter senere er innbytteren Geolgău farlig fremme med en stupheading rett på en plasseringssikker Jennings.

Kampbildet fra første omgang med Romania i førersetet forsterker seg etter pausen. Om Nord-Irland bidro med enkelte farlige avslutninger i første omgang, så er det nå mest sporadiske visitter over midtstreken det handler om. Det finnes ingen ambisjoner om å styre denne kampen fra Billy Binghams side og kontringsviljen er ikke like stor. Etter 56 minutter kommer et bytte av defensiv karakter på venstresiden. Ian Stewart ut og Nigel Worthington inn.

Romania driver nå med en slags beleiring av nordirsk banehalvdel. De varierer mer også hvordan cornere slås. Det er ikke bare innsvingere lenger som er mat for stopperne i lufta. Ved en av disse utsvingervariantene i feltet oppstår en stor målsjanse etter en time spilt. Dorin Mateut skyter fra 18 meter og Jimmy Nicholl blir stående inne ved stolpen og redder på målstreken.

Like etter gjør Mircea Lucescu sitt siste bytte. Marcel Coraş går ut og storscoreren Victor Piţurcă fra Steaua kommer inn til sin andre landskamp. Har den rumenske keeperen Silviu Lung i hele tatt vært i monitor etter sidebytte, er funderinger man gjør seg et godt stykke ut i kampen her.

På et av mange innlegg i boksen kommer plutselig et brassespark fra en rumener, jeg tror det er innbytteren Piţurcă, men Jennings er der igjen med de store nevene sine og klistrer ballen i fast grep. Frustrasjon begynner å bre seg på tribunene og piping blant de ca. 60,000 tilskuerne høres fra tid til annen.

Etter 72 minutter fyrer Geolgău av et godt skudd fra 18 meter som Jennings er hurtig nede og redder til corner. Mer drama følger. Hagi slår et nytt hjørnespark langt ut i feltet til Mircea Rednic som skyter, deretter kommer en hockeystyring foran mål av Piţurcă, Jennings er utspilt og ballen har retning mål, men Jimmy Nicholl gjør sin andre klarering på målstreken i denne omgangen og hindrer rumensk utlikning.

Bingham gjør sitt siste bytte. Rutinerte Gerry Armstrong skal inn på høyrekanten for Steven Penney. Nord-Irland har godt skolerte spillere som opererer som en sterk lagmaskin. Dette er en gjeng som har vært ute i tøffe kamper før. De har slått Spania på bortebane i VM-sluttspill og de har slått Vest-Tyskland borte i EM-kvalik. Det er klart de kan slå Romania i Bucuresti også, selv om det er hektisk i eget straffeområde. Helt bakerst har de jo en suveren målvakt som tar det som forsvarerne ikke rydder unna.

Etter 85 minutter, og nærmere tjue hjørnespark, klarer endelig Romania å få en heading på mål. Rednic får avslutte umarkert med pannebrasken, men Jennings er våken og redder strålende. To minutter senere har de grønnkledde tatt steget inn på rumensk banehalvdel på en sjelden kontring, men Jimmy Quinn går i offside og får gult kort for å sparke bort ballen.

Nord-Irland holder unna og vinner denne nøkkelkampen. En sterk triumf som setter laget i posisjon til å bli VM-klare mot England på Wembley neste måned. For Romania henger VM-håpet i en tynn tråd. De har ikke lenger kontroll over egen skjebne.

Romania - Nord-Irland 0-1.


TABELLEN
England --------- 6 --- 3 -- 3 -- 0 ---- 16-2 ---- 9 (direkte til VM)
Nord-Irland ---- 7 --- 4 -- 1 -- 2 ----- 8-5 ---- 9 (direkte til VM)
Finland --------- 8 --- 3 -- 2 -- 3 ----- 7-12 --- 8
Romania -------- 7 --- 2 -- 3 -- 2 ----- 9-6 ---- 7
Tyrkia ----------- 6 --- 0 -- 1 -- 5 ---- 1-16 --- 1

Resterende kamper
16/10-85: England - Tyrkia
13/11-85: England - Nord-Irland
13/11-85: Tyrkia - Romania

rom-nir-05: Indirekte frispark i nordirsk straffeområde. Skuddet gikk rett i blokka selvfølgelig.
rom-nir-06: Veteranen Ladislau Bölöni har aldri spilt i VM. Røk siste sjanse her?
rom-nir-07: I følge kommentatoren var det 72 nordirske supportere på stadion.
rom-nir-08: To av dagens største helter. Debutant-stopperen Alan McDonald bak og mannen med to redninger på målstreken i forgrunnen, Jimmy Nicholl.
 

Vedlegg

  • rom-nir-05.png
    rom-nir-05.png
    1,4 MB · Sett: 8
  • rom-nir-06.png
    rom-nir-06.png
    1,4 MB · Sett: 8
  • rom-nir-07.png
    rom-nir-07.png
    1,3 MB · Sett: 9
  • rom-nir-08.png
    rom-nir-08.png
    1,1 MB · Sett: 8
Det ble et forutsigbart kampbilde i den andre omgangen, og hvordan Romania greier å unngå utlikning sitter man kanskje enda den dag i dag og lurer på der nede. Det er jo ikke som om sjansene ikke bød seg. Dessverre, om jeg får være så personlig, så ville det seg ikke, men det er klart at nordirene fortjener kudos for måten de forsvarte seg på. Det går enda gjetord om de nordirske landslagsprestasjonene på første halvdel av 80-tallet, og jakral nevnte gevinstene i Spania og i Vest-Tyskland. I en avgjørende VM-kvalikmatch var dette på høyde med seieren mot vertsnasjonen under verdensmesterskapet i '82, og nesten helt der oppe også med den historiske gevinsten i BRD. Likevel: Romania vil nok stadig føle at de har en viss mulighet til å nå VM, siden nordirene også temmelig sikkert må få med seg et uavgjortresultat på Wembley om fire uker. Romania vinner i Tyrkia, tror jeg vi trygt kan si, og all den tid målforskjellen deres trumfer nordirenes, så må Ulster ha ett poeng mer. Det blir en alt annet enn enkel oppgave.

Hos gjestene var de alle helter, så det er vanskelig å trekke fram enkeltindivider, selv om man neppe ser en stort bedre landslagsdebut under slike forutsetninger som QPR-stopper Alan McDonalds. Stopperparet og Jennings bakerst var fenomenale. Nicholl som to ganger om redder på streken. Midtbanen som la ned en enorm innsats, og naturligvis målgjører Quinn. Stewart så vi lite til denne gang, og det var naturlig å erstatte ham med den defensivt sterkere Worthington etter snaue timen. Den motsatte flankespilleren Penney var også temmelig grå, mens mannen vi husker fra VM i '82, Armstrong, gjorde en upåklagelig innsats da han kom innpå. Det er ingen stjerner i den gjengen, men hvilken lagmoral!

Dette ble aldri Hagis store kveld. Han hadde enkelte forsøk, men greide ikke å prikke ballen innenfor stolpene, og tidvis ble han vel ambisiøs i pasningsspillet. Kanskje var han sågar mindre involvert enn man hadde kunnet se for seg i et slikt kampbilde? En Cămătaru til å bryte med de sterke nordirske stopperne i større grad enn hva Coraș maktet ville kanskje også ha hjulpet, selv om sjansene jo uansett kom. Det skortet på presisjonen i de avgjørende momentene. Fra starten av i den andre omgangen syntes jeg de virket noe paniske; på det tidspunktet fantes det enda godt med tid. Det virket som om de fikk mer ro på seg midtveis, noe som gagnet dem, og mellom 70 og 75 minutter skaffet de seg noen av de største mulighetene. Smådesperate langskudd kom det også etter hvert, da klokka tikket i vei.

Nå er Romania nødt til å håpe at England gidder å bry seg med å slå Nord-Irland i siste kamp. Da skal det likevel bli VM-plass. Vi forventer at de tar seg av Tyrkia senere i kveld, og da er puljeseieren sikret, all den tid de har en målforskjell nordirene aldri vil greie å hente inn.

Vi hørte at det var 72 nordirer til stede blant de angivelig 60 000 på tribunene ved Stadionul 23 August. Offisielle tall skal fortelle om 22 227 betalende, men vi kan slå fast med rimelig grad av overbevisning om at 60k er mer presist.

Ps. Rinie B. har faktisk sendt meg filene fra det som skal være Tyrkia-Nord-Irland, så da skal jeg forsøke å ta for meg den litt sånn retrospektivt i morgen formiddag, med mindre plagene etter trukket visdomstann blir overveldende.

Pps. ...og når jeg titter, så er det naturligvis den samme filen som sist, altså om lag ti sekunder fra Izmir og de rundt 40 minuttene fra Belfast. Da spørs det om han i det hele tatt sitter på disse påståtte minuttene fra 0-0-matchen i Tyrkia.

1666 - Ion Geolgău er ikke et navn jeg har altfor mange minner knyttet opp mot, men han gjorde et skapelig innhopp her, og var involvert i en god del av det som skjedde dypt inne i nordirsk territorium i løpet av den andre omgangen
 

Vedlegg

  • Skjermbilde (1666).png
    Skjermbilde (1666).png
    478,3 KB · Sett: 6
Sist redigert:

Tråder du følger

Tilbake
Topp