Hvordan speile seg et egg?

Brune farger eller stekeskorpe på egg er matlaging på neandertalernivå, en av de største matsynden som kan begås innen klassisk, fransk kokkekunst. Egg og høy varme gir usmak og blir ufordøyelig, og hører ikke sammen.
Er ikke klassisk fransk kokkekunst litt vel woke for en ekte alpha-mann? Spiser du det ikke rått så skal det vel være frityrstekt på MAGA-vis?
 
Kokken hjemme sier at bacon starter en å steke først med full varme og når den starter å sverre fett slipper en eggene oppi panna uten annet fett. Slår så av ovnen. Snus to tre ganger i ganske rask rekkefølge halvt til ett minutt.

Så opp på to brødskiver bacon først og drukner det i ketsjup :) med en halv til en liter helmelk.
Høres klinete ut med så mye melk på eggene.
 
Det er vel på tide å speile seg noen egg, med ost, etter trådens kunstferdige råd.
På rugbrød, med Rørossmør.
 
Har faktisk 3-4 varianter jeg bruker.
Men alle innebærer egg stekt på middels varme på en side og hel plomme.

1. Hyttetur. Egg med godt med bacon til. Gjerne når det blir litt for mye god drikke kvelden/natta før. Middels varme kan diskuteres når det er vedovn eller gassbluss som brukes. Der har jeg ikke veldig kontroll. Men prøver. Eggene får noen få korn med salt i panna, bacon er salt nok. Brødskiver med smør og litt søt sennep. Ketchup settes på bordet til gjester, men brukes ikke av meg.

2. Hastverk hjemme. Bare egg med hel plomme på middels varme. Plommen skal være litt flytende når de er klar. Legges på brødskiver med smør, søt sennep og to skiver Jarlsberg. Som oftest blir det denne varianten. Noen ganger er det bacon til.

3. Alternativ hjemme. Ostesmørbød meg stekt egg. Eggene stekes lett slik at det er faste nok til å løftes med stekespaden. Legges oppå brødskiver med søt sennep, fire skiver Jarlsberg og litt oregano på topp. Hele greia legges i panna under lokk på lav varme med ekstra smør slik at brødet får en litt crispy skorpe under. Ferdig når du ser at osten er smeltet. Aberet er at plommen kan bli litt for fast etter min smak og at det tar lenger tid. Bacon til en sjelden gang.
 
Har faktisk 3-4 varianter jeg bruker.
Men alle innebærer egg stekt på middels varme på en side og hel plomme.

1. Hyttetur. Egg med godt med bacon til. Gjerne når det blir litt for mye god drikke kvelden/natta før. Middels varme kan diskuteres når det er vedovn eller gassbluss som brukes. Der har jeg ikke veldig kontroll. Men prøver. Eggene får noen få korn med salt i panna, bacon er salt nok. Brødskiver med smør og litt søt sennep. Ketchup settes på bordet til gjester, men brukes ikke av meg.

2. Hastverk hjemme. Bare egg med hel plomme på middels varme. Plommen skal være litt flytende når de er klar. Legges på brødskiver med smør, søt sennep og to skiver Jarlsberg. Som oftest blir det denne varianten. Noen ganger er det bacon til.

3. Alternativ hjemme. Ostesmørbød meg stekt egg. Eggene stekes lett slik at det er faste nok til å løftes med stekespaden. Legges oppå brødskiver med søt sennep, fire skiver Jarlsberg og litt oregano på topp. Hele greia legges i panna under lokk på lav varme med ekstra smør slik at brødet får en litt crispy skorpe under. Ferdig når du ser at osten er smeltet. Aberet er at plommen kan bli litt for fast etter min smak og at det tar lenger tid. Bacon til en sjelden gang.
Her snakker vi!
Egg opp!
 
Egg kan tilbredast på mange måtar og ingen av dei er feil. Det kjem nett an på kva du sjølv likar best. For meg er eit perfekt speilegg stekt på ei side over middels varme der kviten er omtrent stivna, men du ser den er blank heilt på toppen. Plomma skal vere flytande. Når eg et egget så skal heile plomma inn i munnen på ein gang slik at ein slepp plommesøl, og ein kjenner den gode plommesmaken. Ein annan variant av det same er å legge eit par osteskiver på, eller steike på same måte.

Skal eg bruke egget på knekkebrød så knuser eg plomma og steike lett på begge sider.

Når det gjeld eggerøre så såg eg ein eller annan plass ein metode eg har tatt til meg. Sette først plata på slik at den blir varm. Har egg og smørbitar i omtrent same mengde i tillegg til ønska krydder. Så startar ein å vispe før ein setter panna på plata, ein visper heile tida og når egget begynne å stivne så tar ein det av plata og fortsette å vispe. Kan sette panna tilbake på plata viss det er nødvendig. Når eggerøra er ferdig er den nesten veldig tjuktflytande. Viss eg då kan legge på eit eller to stykker med røykelaks er det eit perfekt måltid.
 
Egg kan tilbredast på mange måtar og ingen av dei er feil. Det kjem nett an på kva du sjølv likar best. For meg er eit perfekt speilegg stekt på ei side over middels varme der kviten er omtrent stivna, men du ser den er blank heilt på toppen. Plomma skal vere flytande. Når eg et egget så skal heile plomma inn i munnen på ein gang slik at ein slepp plommesøl, og ein kjenner den gode plommesmaken. Ein annan variant av det same er å legge eit par osteskiver på, eller steike på same måte.

Skal eg bruke egget på knekkebrød så knuser eg plomma og steike lett på begge sider.

Når det gjeld eggerøre så såg eg ein eller annan plass ein metode eg har tatt til meg. Sette først plata på slik at den blir varm. Har egg og smørbitar i omtrent same mengde i tillegg til ønska krydder. Så startar ein å vispe før ein setter panna på plata, ein visper heile tida og når egget begynne å stivne så tar ein det av plata og fortsette å vispe. Kan sette panna tilbake på plata viss det er nødvendig. Når eggerøra er ferdig er den nesten veldig tjuktflytande. Viss eg då kan legge på eit eller to stykker med røykelaks er det eit perfekt måltid.
Flott 'nynorsk-soge' om eggende måltider!
(Men med et sånt nick litt noia for food safety?)

Håper helgens måltider blir gode og trygge!
 
Enkelt.

Lav varme 4-5 av 9 med et tynt lag smør. Eggene knuses ved å slippe dem fra cirka 10 cm ned på kjøkkenbenken. Da kan man enkelt dele eggene med en eller to hender. Etter eggene har tatt litt form saltes det. Helt på slutten snus eggene, men forblir kun på platen i få sekunder. Akkurat nok til å «forsegle» eggene. Flytende plomme.

Jeg kjører alltid to egg per skive. Hvis jeg skal ha tre skiver blir det da seks egg. Tre per stekepanne for å unngå overbefolkning i pannen. En pakke bacon ligger i ovnen mens eggene stekes.
 
Det er vel på tide å speile seg noen egg, med ost, etter trådens kunstferdige råd.
På rugbrød, med Rørossmør.
Rørossmør kan jeg være med på - selv om jeg har blitt litt skeptisk til dette smøret i det siste, det er greit på enkelte ting, men synes det smaker litt vel mye.....

Men speilegg på rugbrød? Blir det ikke veldig mye smak av rug og lite av egg? Etter min mening skal det være lyst brød til speilegg.
 
Rørossmør kan jeg være med på - selv om jeg har blitt litt skeptisk til dette smøret i det siste, det er greit på enkelte ting, men synes det smaker litt vel mye.....

Men speilegg på rugbrød? Blir det ikke veldig mye smak av rug og lite av egg? Etter min mening skal det være lyst brød til speilegg.
Det blir vel i praksis flere egg og rufbrød med smør ved siden av. Og ja, rugbrødet er grovt og med smak, derfor man liker der!
Kjøpte 2x12 Prior økologisk-meekede egg samt ost og Rørossmør.
-Får se om trådens tips slår til ila. helgen!
 
Når det gjelder egg holder jeg meg vanligvis med egg fra Ek, de store. Veldig gode egg, synes jeg, med veldig fin farge på plommen.

Eggene som skuffet meg mest var Sunnmørsegg. Disse skulle det være noe litt ekstra med, først og fremst plommen, mener jeg å ha sett omtalt. Men da disse ble testet sammen med billige store egg fra Bunnpris oppe på Møre, var de rimeligere Bunnpris-eggene bedre og hadde finere plomme...
 
Når det gjelder egg holder jeg meg vanligvis med egg fra Ek, de store. Veldig gode egg, synes jeg, med veldig fin farge på plommen.

Eggene som skuffet meg mest var Sunnmørsegg. Disse skulle det være noe litt ekstra med, først og fremst plommen, mener jeg å ha sett omtalt. Men da disse ble testet sammen med billige store egg fra Bunnpris oppe på Møre, var de rimeligere Bunnpris-eggene bedre og hadde finere plomme...
Jeg har tidvis egg fra veldig lokale. Men skal man si at fra de store 'industrifjøsene'er det liten forskjell. Være det seg ene eller andre merket, økologisk merket eller ei.
Disse 'fjøsene' kunne like godt stått på Alnabru eller lignende, ingen grunn til at fabrikker skal stå på bygdene.
 
Speiling av egg er slett ikke en selvsagt kunst,

her går man inn på kompleksiteten i koking av egg:
(Og hvorfor skriver de 'egg-ekspert' og ikke
'Eggspert'?)

 
Speiling av egg er slett ikke en selvsagt kunst,

her går man inn på kompleksiteten i koking av egg:
(Og hvorfor skriver de 'egg-ekspert' og ikke
'Eggspert'?)

Mitt tips er eggkoker. Perfekt hver gang. I stedet for å koke opp en kjele vann holder det med et par spiseskjeer. Litt avhengig av hvor mange egg som skal kokes, da.
Noen dråper mer vann dersom eggene skal være hardkokte.
Ingen oppvask blir det heller, den trenger bare lufttørke.
 
Tjenestepiken laver titt og ofte Posjerede egg og Egg Benedict. Serveret av butleren. Butleren sier om "eggspert", - man skal ikke leke med maten og ikke leke for meget med sproget. Små gryter har også ører. Kom dette i hu, frender.
 
Mitt tips er eggkoker. Perfekt hver gang. I stedet for å koke opp en kjele vann holder det med et par spiseskjeer. Litt avhengig av hvor mange egg som skal kokes, da.
Noen dråper mer vann dersom eggene skal være hardkokte.
Ingen oppvask blir det heller, den trenger bare lufttørke.
Jeg har prøvd mange eggkokere, ingen har virket. Man koker så lenge man selv ønsker at egg skal være. Det blir ganske perfekt, men skal prøve å temperere egget og kanskje ha litt lavere temperatur for å få det enda mer perfekt.
 
Jeg har prøvd mange eggkokere, ingen har virket. Man koker så lenge man selv ønsker at egg skal være. Det blir ganske perfekt, men skal prøve å temperere egget og kanskje ha litt lavere temperatur for å få det enda mer perfekt.
Hvor mange minutter koker du?
Og hvilken temp. på egget dør koking?
Type kjele og plate og vanneta hårdhet?

'Koke et egg' kunne fint vært valgfag på vgs.
 
Jeg har prøvd mange eggkokere, ingen har virket. Man koker så lenge man selv ønsker at egg skal være. Det blir ganske perfekt, men skal prøve å temperere egget og kanskje ha litt lavere temperatur for å få det enda mer perfekt.
Egg er akkurat passe temperert som de er. For vi oppbevarer jo ikke egg i kjøleskapet.
 

Tråder du følger

Tilbake
Topp