Hvordan speile seg et egg?

Hvor mange minutter koker du?
Og hvilken temp. på egget dør koking?
Type kjele og plate og vanneta hårdhet?

'Koke et egg' kunne fint vært valgfag på vgs.
Ja, nå begynner vi å bli avansert. Vannet hardhet og høyde over havet er irrelevant, for jeg har tilpasset kokingen til der jeg bor. Et annet sted kunne vært en annen fremgangsmåte. Koker opp vannet i en liten kjele, setter den litt ned, 7,5 av 9. Hull i butte enden, med egg-skje ned i vannet og 6:30 minutter. Rennende kaldt vann etterpå for å stoppe kokingen. Det hvite er fast og plommen er ganske rennende.
 
Ja, nå begynner vi å bli avansert. Vannet hardhet og høyde over havet er irrelevant, for jeg har tilpasset kokingen til der jeg bor. Et annet sted kunne vært en annen fremgangsmåte. Koker opp vannet i en liten kjele, setter den litt ned, 7,5 av 9. Hull i butte enden, med egg-skje ned i vannet og 6:30 minutter. Rennende kaldt vann etterpå for å stoppe kokingen. Det hvite er fast og plommen er ganske rennende.
Nå snakker vi! Jeg normerer til norsk, bløtt vann ved ca. havnivå. Og rustfri panne/kjele. Uten lokk. På induksjon koker jeg opp vannet på 9 eller boost, og setter ned til 5 ved oppkok. På keramisk står den på 9/9 hele tiden, og den klikker av og på effekten stadig.

Har du sånn kombinert eggedeler med gul hull-spisser?
 
Vi :)? Jo, selv mesterkokken har ingen problem å ha egg i kjøleskapet.
Jeg er ikke mesterkokk, og har hatt eggene på kjøkkenbenken hele mitt liv. De eggene vi kjøper i butikken holder seg i ukesvis i romtemperatur, men så gamle blir de aldri.
 
Sist redigert:
Nå snakker vi! Jeg normerer til norsk, bløtt vann ved ca. havnivå. Og rustfri panne/kjele. Uten lokk. På induksjon koker jeg opp vannet på 9 eller boost, og setter ned til 5 ved oppkok. På keramisk står den på 9/9 hele tiden, og den klikker av og på effekten stadig.

Har du sånn kombinert eggedeler med gul hull-spisser?
Har induksjon, rustfri kjele uten lokk.

Eggeskje er en avrundet plastikksak som gjør det lett å legge ned egget, eller ta det opp.
Eggstikker:
 
Koke egg. Der har jeg to varianter til søndagsfrokost. Eggene er normalt XL egg fra Ek. Disse er altså ganske store. Det viktigste er at de er veldig gode.

Variant 1 - her legger jeg opp til å spise frokost ved spisebordet i stua. Da skal egget være bløtkokt med helt rennende plomme og helst fast hvite, men det er viktigere at plommen er flytende enn at hviten er helt fast. Eggene er minst romtemperert over natta. Setter på en kjele med kaldt vann på stille 9 på induksjonstoppen. Så koker det opp. Og så setter jeg timeren på 5 minutter. Tar av og skyller i kaldt vann ett minutts tid.

Variant 2 - her legger jeg opp til å spise frokost i sofakroken. Da skal egget være mer smiliende, slik at det kan deles i to uten problemer. Da koker jeg opp på samme måten men lar egget koke 7 minutter. Da er plommen som regel litt flytende, i alle fall myk, samtidig som egget lett kan skrelles og deles.

Dog - det er noen utfordringer og variabler her. Noen ganger kan jeg glemme å ta ut eggene fra kjølelskapet, så de er kalde. Noen gang koker jeg i en veldig liten kaserolle, så det blir litt feil - noen ganger er det kanskje litt mer vann enn nødvendig. Andre ganger kan jeg være for rask med skyllingen, så det fortsetter å koke litt.

Så det blir ikke helt perfekt hver gang. Selvsagt irrierende når det blir enten litt over- eller underkokt. Overkokt på variant 1 er verst. Det skjedde sist gang, da je nok var for rask med skyllingen, så det andre egget jeg spiste den søndagen hadde mer preg av smilende egg enn bløtkokt.

For øvrig bruker jeg toast eller rundstykker til egg. Alltid to egg søndag frokst. Og mye smør under. Noen ganger ansjos, eller aller best, gaffelbiter til. Kommer an på dagsformen og hva jeg har lyst på.

Jeg spiser som regel først etter å ha vært oppe 2-3 timer - da bare med kaffe så langt. Samtidig er denne søndagsfrokosten noe av det beste jeg spiser i løpet av hele uka. I tillegg til to egg spiser jeg også som regel en toast eller rundstykke med bitter appelsinmarmelade. Og jeg drikker juice og engelsk frokost-te til.
 
Koke egg. Der har jeg to varianter til søndagsfrokost. Eggene er normalt XL egg fra Ek. Disse er altså ganske store. Det viktigste er at de er veldig gode.

Variant 1 - her legger jeg opp til å spise frokost ved spisebordet i stua. Da skal egget være bløtkokt med helt rennende plomme og helst fast hvite, men det er viktigere at plommen er flytende enn at hviten er helt fast. Eggene er minst romtemperert over natta. Setter på en kjele med kaldt vann på stille 9 på induksjonstoppen. Så koker det opp. Og så setter jeg timeren på 5 minutter. Tar av og skyller i kaldt vann ett minutts tid.

Variant 2 - her legger jeg opp til å spise frokost i sofakroken. Da skal egget være mer smiliende, slik at det kan deles i to uten problemer. Da koker jeg opp på samme måten men lar egget koke 7 minutter. Da er plommen som regel litt flytende, i alle fall myk, samtidig som egget lett kan skrelles og deles.

Dog - det er noen utfordringer og variabler her. Noen ganger kan jeg glemme å ta ut eggene fra kjølelskapet, så de er kalde. Noen gang koker jeg i en veldig liten kaserolle, så det blir litt feil - noen ganger er det kanskje litt mer vann enn nødvendig. Andre ganger kan jeg være for rask med skyllingen, så det fortsetter å koke litt.

Så det blir ikke helt perfekt hver gang. Selvsagt irrierende når det blir enten litt over- eller underkokt. Overkokt på variant 1 er verst. Det skjedde sist gang, da je nok var for rask med skyllingen, så det andre egget jeg spiste den søndagen hadde mer preg av smilende egg enn bløtkokt.

For øvrig bruker jeg toast eller rundstykker til egg. Alltid to egg søndag frokst. Og mye smør under. Noen ganger ansjos, eller aller best, gaffelbiter til. Kommer an på dagsformen og hva jeg har lyst på.

Jeg spiser som regel først etter å ha vært oppe 2-3 timer - da bare med kaffe så langt. Samtidig er denne søndagsfrokosten noe av det beste jeg spiser i løpet av hele uka. I tillegg til to egg spiser jeg også som regel en toast eller rundstykke med bitter appelsinmarmelade. Og jeg drikker juice og engelsk frokost-te til.
Nå snakker vi!
Har har man Ek egg også. Og så er søndags morgen forestående. En anledning for eggekok-eksamen i hjemmene!
Evt. med et glass fra Sildakongen. Saltbøsse. Evt. Mills kavkar som salt fiske-tilbehør.
 
Jeg liker litt crunchy egg under, jeg steker de i litt olivenolje faktisk på ganske høy varme, ikke smør. Og så liker jeg litt hvitløkskrydder/pepper på eggeplommen.

Etter å ha bodd i utlandet i mange år og vendt meg til å spise English Breakfast hender det også jeg serverer med tomatbønner og fried tomatoes. Snadder nam nam.
 
Jeg liker litt crunchy egg under, jeg steker de i litt olivenolje faktisk på ganske høy varme, ikke smør. Og så liker jeg litt hvitløkskrydder/pepper på eggeplommen.

Etter å ha bodd i utlandet i mange år og vendt meg til å spise English Breakfast hender det også jeg serverer med tomatbønner og fried tomatoes. Snadder nam nam.
Men hvilkenntype stekepanne da? Med høy varme er man jo over på slippbeleggenes problemområder.
 
Men hvilkenntype stekepanne da? Med høy varme er man jo over på slippbeleggenes problemområder.
Har en ganske dyr panne, den fra Jamie Oliver (Tefal). Titanium og stainless steel.
Men har varmet opp pannen på to streker under max varme. Så er det bare å følge med på steketiden. Liker den litt gyllen brun under.
 
Jeg spiser kun kokte egg, og kjerringa koker dem, aner ikke hvor lenge og slikt, men fine er de.

Så har jeg i over ett år nå spist 3 om dagen.
Det var mye. Mener å ha lest at de som har greie på det anbefaler maksimum ett egg pr dag. Husker ikke hvorfor, men tror det kan ha noe med kolesterol å gjøre.
 
Ref. annen tråd og medias røkting av eggtilgangen så drar jeg straks og handler egg. Med formål speiling!
 
I aften skal man speile egg.

På to skiver rugbrød med smør.
Rørossmør. Og et glass Rørosmelk attåt.
 
I aften skal man speile egg.

På to skiver rugbrød med smør.
Rørossmør. Og et glass Rørosmelk attåt.
Fra et annet forsøk:

20240404_124008.jpg
 

Tråder du følger

Mest likte innlegg

Tilbake
Topp