Oppdrettsfisk - en bransje til å stole på?

9 Jul 2023
3.994



Vært mye i media om fiskeoppdrett i det siste. Må selv si at jeg har fått total avsmak på å kjøpe slik fisk etter alt som har kommet frem om massedød på havbunnen, fisk som har blitt solgt videre som har vært full i skader eller sykdom og nå om ubløgget fisk (altså fisk som ikke har blitt fullstendig tømt for blod og dermed blitt bløt i kjøttet) som har blitt sendt og solgt videre som «superior» fisk til utlandet. Altså - hele bransjen fremstår som skitten og slapphendt, samtidig som rike eiere blir skamrike på dette opplegget.

Hva er deres tanker rundt dette, kjøper dere oppdrettsfisk fortsatt og har dere tillit til bransjen?
 
Må innrømme jeg har fått avsmak på hele bransjen, kynismen er rådende og det klages over tilsyn, det klages over skatt osv osv.
 
Oppdrett er en forkastelig bransje som ødelegger fjordene de ligger i, rømt fisk truer villaksstammene, lakselus raserer sjøørretbestanden, lusemidler dreper krepsdyr og fødeemner og spillfor legger seg som et giftlag under merdene.
Fisken fores på soya og medisiner.
Dyrevelferd er et fremmedord.

Du får ikke meg til å støtte den bransjen og spise oppdrettsfisk.
Blir kvalm og småforbannet av den bransjen.
 
Bransjen fremstår umoden. Støtter tøffere regulering og miljøkrav, men fokus blir dessverre et annet så lenge myndighetene prioriterer absurd høye skattenivåer.
 
Bånn appetit

1700083781375.png

Legg f.eks merke til finnene.
Motbydelig
 



Vært mye i media om fiskeoppdrett i det siste. Må selv si at jeg har fått total avsmak på å kjøpe slik fisk etter alt som har kommet frem om massedød på havbunnen, fisk som har blitt solgt videre som har vært full i skader eller sykdom og nå om ubløgget fisk (altså fisk som ikke har blitt fullstendig tømt for blod og dermed blitt bløt i kjøttet) som har blitt sendt og solgt videre som «superior» fisk til utlandet. Altså - hele bransjen fremstår som skitten og slapphendt, samtidig som rike eiere blir skamrike på dette opplegget.

Hva er deres tanker rundt dette, kjøper dere oppdrettsfisk fortsatt og har dere tillit til bransjen?
Jeg har imot denne oppdrettsnæringen, men ideen om oppdrettsfisk og oppdrettsnæring, støtter jeg. Men oppdrettsnæringen må drives bærekraftig og økologisk, at den er i balanse med naturen rundt seg.
Men dagens griskhet med altfor mye fisk i merdene for mest mulig profitt, som øker sjansene for sykdommer på fisken og spredningen av disse blir nesten optimal og av blant annet slikke grunner - døde det 58 millioner laks i norske merder i 2022. Denne næringen må få virkelig stramme tøyler i regler for drift.
Oppdrett i havet kan, motsetning til på bøndenes åkre, drives på flere dybder/nivåer og altså nederst - kan det dyrkes/avles noe som spiser&lever på restavfallet fra de over.
 
Spiser ikke oppdrettsfisk.
Nå spiser jeg kun frossen sei, pakker på 400 og 625 gram og da om den er nedfryst for noen måneder siden; dette står på pakken og når de fryser den ned, datostempler de holdbarheten halvannet år frem. Jeg har spist gammel frossenfisk og, men da er den oftere seig og ikke god - enn bra.
Men de driver jo oppdrett med både sei, torsk, kveite, ørret og laks, typer av skjell, sikkert hummer og krabbe og. Så hva som er oppdrett og ikke....Vel det skal stå på pakken og - de er forpliktet til å fortelle det, om en både har tilgang til salg av fersk fiks og - om en spør.
En tjommi jobbet på type fabrikktråler og han sier at fra de tok fisken opp fra havet, så var den ferdig filetert og på frys - etter ca 3 kvarter. Så jeg tenker og synes og det smaker slik - at frossen fisk er langt ferskere enn den fisken de selger som fersk i de få ferskfisk-utsalgene de har; for den 'ferske' fisken kan være 12 dager gammel og selges som fersk. Men nå koster fersk sei 190 kr/kg, torsken rundt 300 kr/kg og salma-laksen 450 kr/kg. Så da kjøper jeg så frossen og nærmest mulig opp til nedfrysningsdatoen - sei, for 65-70 kroner pr kilo. Jeg ser alltid etter kiloprisen, da vet jeg pris vs vekt.
 
at frossen fisk er langt ferskere enn den fisken de selger som fersk i de få ferskfisk-utsalgene de har; for den 'ferske' fisken kan være 12 dager gammel og selges som fersk. Men nå koster fersk sei 190 kr/kg, torsken rundt 300 kr/kg og salma-laksen 450 kr/kg.
Da må den da begynne å lukte.
 
Da må den da begynne å lukte.
Klippet fra Din Side, 26.april, 2012 - (men det ser ut til at det ikke er noen nyere regler fra Mattilsynet) :
"Kjøper du fisk til middag som er merket som fersk, sier dette ingenting om hvor mange dager det er siden fisken ble fanget eller slaktet.

Dette betyr i praksis at fisk som selges som fersk, kan være over to uker gammel.

Slik er regelverket​

Det norske regelverket som bestemmer hvilken fisk som kan kalles for fersk, tar nemlig ikke hensyn til antall dager som er gått siden fisken ble fanget eller slaktet.

– I vårt regelverk er fisken fersk så lenge den ikke har gjennomgått annen behandling enn kjøling – altså ikke frosset, saltet eller foredlet, sier rådgiver Sylvi Anita Olsen i Mattilsynet til DinSide.
Altså er det tillatt å kalle fisken for fersk, når den fra slakting til siste forbruksdag er over to uker gammel, så lenge den ikke er frosset ned. Slik var tilfellet med laksen DinSide fant i en kjøledisk i dagligvarebutikken."
-----

Altså er fisken 'fersk' så lenge en holder temperaturen lav og i opptil to uker.
 
Nå spiser jeg kun frossen sei, pakker på 400 og 625 gram og da om den er nedfryst for noen måneder siden; dette står på pakken og når de fryser den ned, datostempler de holdbarheten halvannet år frem. Jeg har spist gammel frossenfisk og, men da er den oftere seig og ikke god - enn bra.
Men de driver jo oppdrett med både sei, torsk, kveite, ørret og laks, typer av skjell, sikkert hummer og krabbe og. Så hva som er oppdrett og ikke....Vel det skal stå på pakken og - de er forpliktet til å fortelle det, om en både har tilgang til salg av fersk fiks og - om en spør.
En tjommi jobbet på type fabrikktråler og han sier at fra de tok fisken opp fra havet, så var den ferdig filetert og på frys - etter ca 3 kvarter. Så jeg tenker og synes og det smaker slik - at frossen fisk er langt ferskere enn den fisken de selger som fersk i de få ferskfisk-utsalgene de har; for den 'ferske' fisken kan være 12 dager gammel og selges som fersk. Men nå koster fersk sei 190 kr/kg, torsken rundt 300 kr/kg og salma-laksen 450 kr/kg. Så da kjøper jeg så frossen og nærmest mulig opp til nedfrysningsdatoen - sei, for 65-70 kroner pr kilo. Jeg ser alltid etter kiloprisen, da vet jeg pris vs vekt.
Det er riktig det du sier. Mye bedre med frossen fisk enn de som ligger "ferske" i fiskediskene rundt omkring.
De som selges som 'fersk' er gamle og jeg grøsser når jeg ser i fiskediskene, det lukter og ser langt fra ferskt ut.
Man ser det på skinnet og fastheten i kjøttet og lukten avslører...
 
Fisk er godt. Men jeg spiser ikke fisk fra oppdrettere som er kriminelle.
Jeg bor ved vannet, og det er masse fisk her. Men det er så mye styr med selvfisket fisk. Jeg er ikke spesielt flink til å skrelle dem.
 
Fisk er godt. Men jeg spiser ikke fisk fra oppdrettere som er kriminelle.
Jeg bor ved vannet, og det er masse fisk her. Men det er så mye styr med selvfisket fisk. Jeg er ikke spesielt flink til å skrelle dem.
Kanskje en stund siden du fisket selv? Mye av fisken man husker var der er faktisk blitt borte, ikke like lett å få fisk på kroken lenger
 
Bra. Alt kjøtt bør modnes før det spises, det gjør det mørere, fordamper en del unødvendig vann, og gir mer kompleks smak.
Da skulle du kunne leve billig, for jeg er sikker på at du kan få gratis den fisken som er ett par, tre uker gammel og mer - de stedene de selger 'fersk' fisk. Om du fisker selv, skulle du nesten kunne slippe fryseboks, med din 'nese' for 'modnet' kjøtt&fisk.
 
Da skulle du kunne leve billig, for jeg er sikker på at du kan få gratis den fisken som er ett par, tre uker gammel og mer - de stedene de selger 'fersk' fisk. Om du fisker selv, skulle du nesten kunne slippe fryseboks, med din 'nese' for 'modnet' kjøtt&fisk.
Tvert imot pleier modnede produkter å være betydelig dyrere. Både kjøtt og fisk skal modnes. De med jakterfaring kjenner til konseptet om 40 døgngrader, men dette er bare et minimum. Jo lenger jo bedre, så lenge det skjer i kontrollerte former.
 

Tråder du følger

Mest likte innlegg

Tilbake
Topp