Jeg mener slettingen er for hyppig

Status
Stengt for ytterligere svar.
Dette skulle vel være rimelig enkelt å moderere. Diskuter sak ikke person.

Da skulle det vel være enkelt å for mod å lete seg tilbake TIL DEN som startet personfokuset og plukke vekk denne ,å ikke ape seg på på å plukke vekk den som svarer krasst på drittslenginga som naturlig er selv om det er denne som får klagene mot seg fra andre forumsbrukere + den som startet å slenge dritt hån og latterliggjøring.

Prøver en å være tøff så må en regne med å bli testet in real life.
 
I utgangspunktet er jeg helt enig med deg. I en ideell verden er regelverket helt dekkende, alle leser reglene, og ingen er i tvil om hvor grensa går.

I praksis er dette dessverre helt umulig, og vi ville måttet hatt vår helt egen uendelighetsape for å få dekket alle mulige tilfeller. (Det ville også blitt en dyr regning fra Amazon, og mange Spleiser fremover). For ikke å snakke om at det er mange som åpenbart ikke har lest den kortfattede listen vi har i dag, så det ville blitt vanskelig å få noen til å lese den avhandlingen som er nødvendig for å spesifisere alle tenkelige utfall og eksempler.

Dessuten har også kontekst mye å si. For å ta et nylig eksempel fra virkeligheten: setningen «vi bør ikke utvise mennesker med Downs» hadde vært et helt legitimt svar i tråden «Parti X vil landsforvise psykisk utviklingshemmede», men til påstanden «Greta Thunberg burde blitt sendt ut av landet» er det et uakseptabelt svar.

Uansett, jeg tror de første 4 punktene i reglene oppsummerer så godt som alle slettede innlegg vi har her på forumet:

Her er det usaklige innlegg, avsporinger, trolling, personangrep, upassende språkbruk, uhøfligheter, hersketeknikker, stereotypisering og stråmenn over en lav sko.
Alle vet at dette ikke er greit.
Likevel er det noen som ikke forstår hvorfor innleggene deres blir slettet. Noen ganger er det kanskje fordi noen andre innlegg som har gått under vår radar har blitt stående, mens deres eget tilsvarende innlegg blir tatt. Litt som at det er surt å få bot for å kjøre i 90, når noen andre kjørte i 100 og slapp unna. Det er likevel så enkelt som at dersom man holder fartsgrensa, så slipper man å få bot.

Reglene er uansett ganske klare. Holder man seg til sak, og oppfører seg høflig og redelig, så blir ikke innlegg slettet. Så såre enkelt. Egentlig burde det ikke være nødvendig å ha denne listen engang. Sunn fornuft og kardemommeloven er egentlig alt man trenger. Dessverre har ikke alle samme oppfatning av folkeskikk. Og for å være helt ærlig, alle har rett og slett ikke lyst til å debattere ordentlig heller. Noen er faktisk ganske åpne om at de driver med nettforum fordi det er gøy med krangling og usakligheter. Ideelt skulle kranglefantene fått sin egen lekegrind der de kunne herje med hverandre, men dessverre tror jeg det ville skremt bort ganske mange andre som vil diskutere redelig. Det har vært noen tilfeller som har vært så absurde at det nesten er morsomt. Husker ikke nøyaktig ordlyd, men det var (seriøst) ganske likt det her:

I dette tilfellet var det A som beskyldte modteamet for å være partisk, i andre saker har det vært B. Det er ganske klassisk. Man sletter usaklighetene fra begge sider, hvorpå begge sider beskylder mod for å ta parti med den andre part. 🤷‍♂️

Vi har også eksempler der noen siterer et tre minutter gammelt innlegg med «Jasså, så mine innlegg slettes, men dette får stå?!». Ofte er det bare at mod ikke har rukket å lese det ennå. Vi har heller ikke mulighet til å lese alle de tusenvis(!!faktisk) av innleggene som postes hver dag, så vi er avhengig av å enten snuble over innlegget selv, eller få en rapport/klage og rekke å behandle den.

Når alt dette er sagt, så er jeg fremdeles enig med deg. Vi ønsker at regelverket skal være så dekkende, og forståelig som mulig.
Hver gang vi endrer regelverket, så må brukerne på nytt akseptere reglene før de får poste. Selv om dette er en liten sak som gjøres med noen få klikk, så er det jo en litt ubeleilig prosedyre, så regelsiden kommer nok ikke til å være helt «et levende dokument», som @Bjørka så fint kalte det, men endringer og oppdateringer i ny og ne vil nok forekomme.

Og igjen: regelverket er jo faktisk allerede dekkende. Det er (blant annet) ikke lov med usaklige innlegg, avsporinger, trolling, personangrep, upassende språkbruk, uhøfligheter, hersketeknikker, stereotypisering og stråmenn. Det står der eksplisitt. I utgangspunktet ønsker vi en god og redelig debatt, der alle utviser respekt og folkeskikk, men så vil det naturlig være litt slingringsmonn med høy temperatur, der grensene tøyes bittelitt. Vi prøver selvfølgelig å være konsekvente, men det er ikke til å unngå at det alltid vil være noe variasjon i hva vi får med oss, og dermed hva som tillates og ikke. Det skal i alle fall uansett være slik at hvis noe blir slettet, og i alle fall hvis advarsler, prikker eller utestengelser blir gitt, så ligger det et soleklart regelbrudd til grunn. Kanskje vil det oppleves urettferdig at man selv fikk slettet et innlegg mens et annet innlegg ikke ble slettet, men til syvende og sist, så brøt det slettede innlegget reglene. Og dersom man virkelig ikke forstår hvorfor i det hele tatt, og oppriktig ønsker å forstå, så er det mulig å ta opp med mod enten på PM eller i det angitte underforumet.


Og noe jeg ønsker å understreke: det er lov å tråkke feil. Det er lov å prøve og feile. Tråkker man litt over streken, så er det faktisk greit. Det å få slettet et innlegg er ikke en straff. Selv om man får slettet et innlegg, så kan man likevel fortsette å poste akkurat som før, fremdeles med helt plettfritt «rulleblad». 😊
Når vi ser oss nødt til å dele ut advarsler, prikker og utestengelser, så er dette svært, svært sjeldent noen som uvitende og i god tro har tråkket litt feil. Det er som regel snakk om særdeles rutinerte ringrever som vet nøyaktig hva de gjør, og vet utmerket godt at de er langt, langt, langt over streken, ofte gjentatte ganger.





Jeg vil bare også kommentere denne. Dette er faktisk et aspekt man ikke skal kimse av. Ikke hemmelighetshold, altså, men «moderatorenes velbehag». Vi er selvfølgelig til for brukerne våre, og vår primære oppgave er å legge til rette for et godt debattklima, og en god brukeropplevelse på forumet. Det står i førersetet, 100%, helt klart.

Samtidig så er det viktig, og etter min mening helt legitimt, at vi moderatorer gjør livet litt lettere for oss selv. Det er allerede en utakknemlig oppgave å være moderator, og historien viser at det er vanskelig å få egnede folk til å stille opp som moderator. Heck, det er allerede flere i det nåværende teamet som egentlig ikke har spesielt lyst til å være moderator (meg selv inkludert), men som ser at det ville blitt et trasig forum om vi alle bare la ned våpnene og ga faen. For de som ønsker et moderatorfritt forum og fritt leide på tastaturenes slagmark, så finnes det jo andre alternativer – attpåtil et forum de fleste her allerede har en bruker på, så det er bare å ta i bruk.

Enn så lenge, så prøver vi å holde Diskutopia aktivt moderert. Det er noen særdeles slitsomme dager i ny og ne, men vi gjør så godt vi kan for å holde motet, innsatsen og humøret oppe. Om det skulle kreves noen «snarveier» for å gjøre jobben litt mer utholdelig, så mener jeg altså at det er legitimt å gjøre – naturligvis så lenge det ikke går på for hard bekostning av forumtilbudet til brukerne.

Dette skriver jeg altså for å gi deg rett (i siste delsetning). 😊
I stedet for å hardnakket nekte for det, og hevde at vi gjør alt rett, og alt totalt uselvisk, så synes jeg vi skal erkjenne at vi unner oss det lille velbehaget vi kan (når vi kan) – og det synes jeg altså vi burde kunne gjøre med hevet hode og rak rygg.

Dette handlet altså om det siste leddet av det jeg siterer. Moderatorenes velbehag.

Det første leddet, derimot, om «hemmelighold» av slettede innlegg, mener jeg faktisk kan forsvares med grunnlag i brukeropplevelsen, som @AxelRudi også er inne på. Om vi tillater kverulering, klager, kritikk og spørsmål rundt moderering, så ser vi at det fort fullstendig oversvømmer trådene. Det har også en utrolig evne til å dra inn utenforstående som egentlig ikke har noen jern i ilden, og summen av dette blir at tråden blir fullstendig dysfunksjonell, og dermed gir en dårlig elendig brukeropplevelse.
Man kunne tenkt seg en generell tråd for moderatordiskusjon, der man kunne diskutert hvor grensa gikk. Dessverre har slike generelle tråder en tendens til å umiddelbart bli spesifikke tråder, som utelukkende handler om «... men hvorfor er dette greit når ikke dette er greit, og hvorfor får dette innlegget stå når dette ble slettet, og hvorfor fikk jeg advarsel for dette, når bruker X skrev dette på VGD i 2013, ...». Uten å uttale meg for andre, så oppfatter jeg personlig dette som lite hensiktsmessig. Et mikroskopisk fåtall vil nok kanskje kunne få det klarere for seg hvor grensa går, men stort sett er det mest for å bare få litt sutring av skuldrene, samtidig som det er utmattende for moderatorer å konstant forklare og forsvare, og svært begrenset nytteverdi for de 98% andre forumbrukerne som helt utmerket fint klarer å forstå grensene og holde seg på matta.

Som nevnt over, vi ønsker i utgangspunktet en helt redelig og saklig debatt. Når noen sklir litt over grensen er det stor sjanse for at det glipper mellom fingrene og får stå. Men jo lengre man går over grensen, desto større er sjansen for at man blir tatt. Når man så omsider blir tatt, så er det fortjent. Rett og slett. Selv om noen andre kanskje klarte å ta seg enda lengre over grensa før de fikk en kule i ryggen. Man trenger ikke å være noen Mor Teresa, det holder at man har noenlunde folkeskikk og respekt, så er man innafor.

Hvis man oppriktig er interessert i å diskutere de aktuelle sakene, så burde dette være en smal sak.
Hvis man heller er en av dem som egentlig bare vil krangle og kverulere, og som liker usakligheter og å krydre lørdagskvelden med «litt koselig personangrep i ny og ne», så er kanskje ikke Diskutopia stedet man vil være.

Kardemommeloven er en undervurdert lov. Så enkelt, men akk, så vanskelig.
Det skulle vel ikke være nødvendig med en egen uendelighetsape for å føye et forbud mot å nevne navnet på en avtale inn i regelverket?
Ikke aller minst er det såpass sært med et forbud mot å nevne avtalen med navn i "politikk-Norge-forumet, siden avtalen griper inn i alle sider av samfunnet og de aller fleste må forholde seg daglig til avtalen, at det er helt nødvendig med en tilføyelse i regelverket om forbud.
Dette for å skape sikkerhet for hva man kan skrive, vi må vite hvor grensene går.

Dette er ikke snakk om brudd på regelverket, men en begrensning av hva man kan ytre.
 
Men er det ikke litt trist her inne? Det går timesvis mellom innleggene på Aktuelt, og det er ikke mye temperatur. Jeg synes dette bare er blitt en tam kosekrok for enkelte som ønsker venner, det er ikke debatten som står i fokus. Her burde det bli tur med danskebåten som julebord. Forumet har samme problem som Aktuell rapport - det vil dø i takt med brukerne.
Veldig OT. Men for å belyse/illustrere din siste setning:
I de riktig gamle dager da man selv var skoleelev så var det en lærer som sa ‘bla bla bla…. og derom skal det skrives rapport’.
En elev svarte: ‘Aktuell Rapport?’

I de tider skjønte man referansen, men i våre dager er nok både folk og blad utgått på dato.
 
Ikke mer ironisk enn at vi allerede har bestemt oss for å flytte de 4-5 siste sidene dit det hører hjemme. Men nå som det ble en større debatt, så valgte vi å svare opp her først for å imøtekomme ønske om å diskutere dette.

Når vi flytter kan det jo igjen bli tolket som "hemmeligholdelse," så det er jo bortimot umulig å gjøre ting riktig. :)
For det første var det et forum på VGD der en kunne diskutere det en var missfornøyd med, men ikke på slutten; da de hadde fått nye koster som skulle drive forumet så strengt at de stengte av folk - kun fordi de sa at de var misfornøyd med omleggingen. Da var det som om VG med hensikt - ville stenge ned VGD. Som ble resultatet. Om de ikke ville det, kunne de jo bare latt være å være så streng. Dessuten var omleggingen deres, helt tullete.
For det andre så ville du&moderatorene her, kun ha dette som en privat - hEn til hEn-svartjeneste. Og da jeg ikke husket å ha skrevet det ene innlegget dere slettet, så påstod du at jeg hadde benektet å ha skrevet begge de slettede innleggene. Som jo står der svart på hvitt og beviselig er feil. Som jeg skrev. Og så avsluttet du med at "Saken er avsluttet fra vår side". Vel, da kan ikke jeg gjøre noe, det er dere som bestemmer.
Så når dette ble tatt opp her, med pernille, så begynte dere også der å slette og denne saken hadde ikke blitt noe av - om ikke Brezjnev hadde blandet seg og argumentert.
I hvertfall førte denne diskusjonen til at Vancouver ga muligheten til å diskutere slettingen deres her, som jo har blitt til noen sider. Ergo et behov og når folk her skriver at de slutter å delta i ulike tråder fordi dere sletter så mye, så bør jo det være et signal om at noe er feil - og bør korrigeres.
Å kunne diskutere modereringen og styringen av forumet - åpent - må være en mulighet&rettighet, som dette. Ellers hopper bare folk av og det kan da ikke forumet være tjent med?
 
Sist redigert:
Vi testet i dag hvordan det ville gå å åpne for diskusjon rundt generell moderering uten fokus på enkeltdiskusjoner. Det har ikke fungert. Vi moderatorer har ikke til hensikt å gå inn på enkeltsaker, og når brukere flere ganger henter frem saker de er uenige i velger vi heretter å henvise til tråden klage på moderering om man har noe man vil ta opp.

Med denne informasjonen stenger vi tråden og minner brukerne om at moderering ikke skal diskuteres i plenum.
 
Status
Stengt for ytterligere svar.

Tråder du følger

Mest likte innlegg

Tilbake
Topp