Potetkrisen

En kropp må brukes om den skal fungere! Litt graving i jorden gjør bare godt.
Ja, men med varsomhet. Problemet er når der plutselig blir store mengder arbeid man ikke er vant til: Dager med vedbæring kløyving, timer bøyd over åkeren.
 
Oslo Economics lager rapporter om ryggonde.

Og Vazelinas potetsang åpner med 'VOND RYGG, såre knoker.....'


Screenshot_20240402-205120_Chrome.jpg
 
At det kom til å bli mangel på poteter visste de fleste av oss i fjor høst da potetene skulle opp. Da var det mange potetåkre som hadde druknet under uværet Hans. Særlig gikk det ut over mandelpotetene.
Jeg tror neppe Pollestad kunne gjort særlig mye med den situasjonen. Været ligger liksom utenfor politisk kontroll.

Pollestad kan seff ikke gjøre noe med været og dårlige avlinger. Men når vær og dårlige avlinger fører til mangel på poteter, hvordan kan da løsningen være å legge maksimal tollsats på importerte poteter?

Man må vel nesten være bonde for å forstå det.
 
Pollestad kan seff ikke gjøre noe med været og dårlige avlinger. Men når vær og dårlige avlinger fører til mangel på poteter, hvordan kan da løsningen være å legge maksimal tollsats på importerte poteter?

Man må vel nesten være bonde for å forstå det.
Nå er Norge stort sett selvforsynt på poteter, men økt tollsats vil antagelig føre til mer salg av norske poteter, altså større selvforsyning.
Egentlig ser jeg ikke problemene for kundene, da det etter hva jeg forstår er kun importpotetene som vil øke i pris. Det er faktisk så enkelt som å kjøpe norske poteter. Noe som vil øke fortjenesten til bøndene.
Ved nødvendig import som ved ekstremvær som ødelegger avlinger eller annet, så vil tollen bli satt ned slik at potet kan importeres.
 
Nå er Norge stort sett selvforsynt på poteter, men økt tollsats vil antagelig føre til mer salg av norske poteter, altså større selvforsyning.
Egentlig ser jeg ikke problemene for kundene, da det etter hva jeg forstår er kun importpotetene som vil øke i pris. Det er faktisk så enkelt som å kjøpe norske poteter. Noe som vil øke fortjenesten til bøndene.

Men du sier jo selv at alle visste at det ville bli mangel på poteter i fjor høst, pga Hans.
Hvordan skal vi da kunne kjøpe MER norske poteter, når det er MINDRE på markedet?

Dette gir jo ingen mening.
 
Men du sier jo selv at alle visste at det ville bli mangel på poteter i fjor høst, pga Hans.
Hvordan skal vi da kunne kjøpe MER norske poteter, når det er MINDRE på markedet?

Dette gir jo ingen mening.
Hvordan er forhåndsbestemmingen av mengde når det er såpass væravhengig?
Til sammenligning er eggproduksjonen uten sesong og ikke annet væravhengig enn on det blir strømbrudd. (De har aggregat?)
Faktum for meg i eggekrisen var at jeg ikke så en eneste tom eggedisk og tidvis mer egg enn vanlig..
 
Men du sier jo selv at alle visste at det ville bli mangel på poteter i fjor høst, pga Hans.
Hvordan skal vi da kunne kjøpe MER norske poteter, når det er MINDRE på markedet?

Dette gir jo ingen mening.
Tror du at den økte tollen på poteter blir innført promte? Den blir selvsagt ikke innført tidligst før til høsten eller neste år. Det skal vel være både høringer og ditten og datten.
 
Maksimal tollsats 191%. Under normale forhold får produsent i f eks Frankrike, Spania eller Kypros neppe mer enn 5,- kr pr kilo. Importpris blir da i underkant av kr 15,- + frakt. Så kan man spørre seg hvordan butikkpris inkl mva skal kunne ende på kr 100,- pr kg?
Du glemte å legge til KRISEMAKSIMERINGSSKATT!
 
Tror du at den økte tollen på poteter blir innført promte? Den blir selvsagt ikke innført tidligst før til høsten eller neste år. Det skal vel være både høringer og ditten og datten.

Syns bare det er et dustete forslag. På denne tiden av året, med 8-9 mnd gamle norske poteter med groer, da skal vi pga tollsatser hindres i å kjøpe nye og importerte poteter.

Det er bare bondetamper som syns dette er greit.
 
Syns bare det er et dustete forslag. På denne tiden av året, med 8-9 mnd gamle norske poteter med groer, da skal vi pga tollsatser hindres i å kjøpe nye og importerte poteter.

Det er bare bondetamper som syns dette er greit.
Når du skreller potetene så forsvinner groene. Fokuser heller på hvor viktig selvforsyningen er i disse tider med to kriger i våre nærområder. Mange mener vi står overfor tredje verdenskrig, og så har vi klimakrisen som vi står midt oppe i.
 
Når du skreller potetene så forsvinner groene. Fokuser heller på hvor viktig selvforsyningen er i disse tider med to kriger i våre nærområder. Mange mener vi står overfor tredje verdenskrig, og så har vi klimakrisen som vi står midt oppe i.

Vi er ikke i nærheten av å være selvforsynt, ingen grunn til å verne om gamle poteter.
 
Hvordan er forhåndsbestemmingen av mengde når det er såpass væravhengig?
Til sammenligning er eggproduksjonen uten sesong og ikke annet væravhengig enn on det blir strømbrudd. (De har aggregat?)
Faktum for meg i eggekrisen var at jeg ikke så en eneste tom eggedisk og tidvis mer egg enn vanlig..
All matproduksjon er væravhengig. Hans medførte også at melkeproduksjonen gikk ned da ekrer med dyrket gras som skulle bli grasball druknet også. I tillegg ble ekrene fulle av søppel og slam fra oversvømte elver. Og synet av rundball som fløt rundt i elver og innsjøer var grufullt. Så det førte nok til nedslakting av melkekyr.
 
All matproduksjon er væravhengig. Hans medførte også at melkeproduksjonen gikk ned da ekrer med dyrket gras som skulle bli grasball druknet også. I tillegg ble ekrene fulle av søppel og slam fra oversvømte elver. Og synet av rundball som fløt rundt i elver og innsjøer var grufullt. Så det førte nok til nedslakting av melkekyr.

Men vi har ingen melkemangel, så det argumentet er uinteressant.
 
Med poteter ja, der er vi nesten selvforsynt.

Og hvorfor skal man da legge nesten 200% toll på de potetene som ikke er produsert i Norge?
Tåler ikke norske potetbønder konkurranse?

Det er seff fordi lagrene av 8-9 mnd gamle poteter skal vernes, ikke prøv å bortforklar.
 
Joda, det har vi, vi importerer melkepulver fra Tyskland til bruk i yoghurt og is. Og det har vi nå gjort i flere uker.
Norsk is ja. Der diplom-is lot forbrukeren i prinsippet spise sagmugg. (E466 Cellulose.)

Ett av mine ankepunkter mot norsk mat: At Gilde, Nortura, SP osv. har kjørt på med tilsetningsstoffer så lenge det gjøres i Norge.

Litt endring dog: Diplom-is backer på E466. Og de Gilde kjøttbollene i annen tråd er noenlunde normale.

Men potetene, de skal man ikke tulle med!
 

Tråder du følger

Tilbake
Topp