Supermarked-sjokk? Frøoljer

9 Jul 2023
1.220
Frøoljer eller Seed Oils er et diskusjonstema, fordi det er mindre naturlig å utvinne olje fra frø enn fra frukter.

Uansett er det overraskende hvor mye i matbutikken som inneholder rapsolje. Margarin, pepperkakedeig, småkaker og andre bakervarer. Chips. Frityrstekt mat. Majones, remulade og selvsagt salater som inneholder dette.

Kjører du nedover i Danmark, er det svære rapsåkre å se. Enorme åkre. For hundre år siden inntok folk kanskje null frøoljer i forhold til i dag. Flere som kommenterer, skriver at frøoljer fører til irritabel tarm (IBS).

For å se dette innholdet trenger vi ditt samtykke til å angi tredjeparts informasjonskapsler.
For mer detaljert informasjon, se vår informasjonskapsel-side.

I kokebøker kalles det for matolje.

Men blir ikke svartkarvefrøolje (black seed oil) ivrig anbefalt i alternative miljøer? Og den selges i innvandrerbutikker.

Brus: Ikke bare sukker vs kunstige søtningsmidler er utfordrende, det går også rykter om at indiske bønder trengte billigere sprøytemidler eller pesticider. Så var det noen som sa, bruk brus for det inneholder pesticider. Og det fungerte faktisk. Dette samsvarer også med mine personlige erfaringer. Kroppen sier nei til butikk-drikker.

Leste en kommentar om at det ikke er håp for slike mennesker som kjøper disse varene. Dvs oss som har kjøpt brus og annet. Vel, kanskje ikke helt feil å si. Men det går også å vende om med et nødskrik. Det er mulig å lage majones og bakervarer hjemme. Jeg liker majones. For dem som mangler kokkeegenskaper vil det være en enda mer dramatisk nyhet med disse supermarked-sjokkene. Margarin er noe som brukes av vanlige nordmenn på brødskiva.
 
En enkel regel: Naturen lager ikke usunt fett, men det gjør fabrikker.
Eksempel: Helmelk fra kuer beitende i naturen: Sunt. Avocado: Sunt.
FabrikkModifisert fett i kjeks: Usunt.
Margarin, være seg 'hjertego' eller ikke: usunt.

Det har vel lenge vært et emne innen storfekjøtt at grønt gress gir sunt kjøtt mens 'grains' (frø) som ku-mat er litt diskusjon om.

Syns JEG. Andre har andre meninger.

Flott emne å ta opp, enormt mye man kan gjøre ved å velge (vekk) ditt og datt i butikken.
 
Ja, du kan spørre. Tanken er vel at det er en grunnleggende svikt hos disse personene :)

Har visst flere matprodukter på kjøkkenet som inneholder rapsolje. Så hvor seriøst tar jeg dette, hvis jeg ikke kaster dem? Men skal være mer på vakt heretter. Til og med loff og flere andre brød inneholder rapsolje. Ferdig kakebunn inneholder ikke rapsolje, trolig fordi den skal være ørlite tørr før den dynkes med saft eller andre godsaker.
 
Ja, du kan spørre. Tanken er vel at det er en grunnleggende svikt hos disse personene :)

Har visst flere matprodukter på kjøkkenet som inneholder rapsolje. Så hvor seriøst tar jeg dette, hvis jeg ikke kaster dem? Men skal være mer på vakt heretter. Til og med loff og flere andre brød inneholder rapsolje. Ferdig kakebunn inneholder ikke rapsolje, trolig fordi den skal være ørlite tørr før den dynkes med saft eller andre godsaker.
Kjøp Rørossmør foran Berit Nordstrands margarin.
(Sier jeg, andre mener vel noe annet.)
 
Kjøp Rørossmør foran Berit Nordstrands margarin.
Takk, som De skjønner er jeg ganske ny på dette. Ting tyder på at nøtter og frukt, og melkeprodukter og slikt er det som bør inntas. Kviteseidsmør er velsmakende.

I USA er det en del melkekyr som fores med en maisblanding, som ikke er helt optimal for kua. Tror ikke dette gjøres her i strøket, eller i Europa. Men noen bønder har begynt utprøving av klimatabletter til kyrne, som gjør at kyrne raper mindre og produserer "klimamelk". Som visstnok skal være av samme kvalitet som vanlig melk og fløte. Har likevel vondt for å tro at den er 100% lik den naturlige melka.
 
Takk, som De skjønner er jeg ganske ny på dette. Ting tyder på at nøtter og frukt, og melkeprodukter og slikt er det som bør inntas. Kviteseidsmør er velsmakende.

I USA er det en del melkekyr som fores med en maisblanding, som ikke er helt optimal for kua. Tror ikke dette gjøres her i strøket, eller i Europa. Men noen bønder har begynt utprøving av klimatabletter til kyrne, som gjør at kyrne raper mindre og produserer "klimamelk". Som visstnok skal være av samme kvalitet som vanlig melk og fløte. Har likevel vondt for å tro at den er 100% lik den naturlige melka.
Ja bare tenk på hva som er nærmere naturen. Såvidt jeg vet kan Tines gode kyr bruke f. eks 13 kg mel/kraftfôr pr. dag, så rent gress og høy er det ikke dessverre.
Ønsket om Naturnærhet medfører også at det klima-pulveret (metanhemmer) er noe tull som må unngåes.
Efterspør melk på gressbeitende kuer.
 
Såvidt jeg vet kan Tines gode kyr bruke f. eks 13 kg mel/kraftfôr pr. dag, så rent gress og høy er det ikke dessverre.
En kan lure på om disse svære kyrne kan fungere uten kraftfor. Kraftfor inneholder visst også noe rapsolje.

Eldorado Ciabatta inneholder derimot olivenolje, så Løp og Kjøp.
 
Ferdige pizzabunner og paibunner inneholder også rapsolje. Dessverre. Og denne melblandingen.

Det er nesten en ukritisk bruk av kunstige søtningsmidler, som har en lakserende effekt. Sorbitol og maltitol. Med sukkerfrie gummibjørner har det skjedd en utvikling, siden disse ikke finnes lenger.


Flere youtubere har lagt ut videoer der de spiser sukkerfrie gummibjørner og får en eksplosiv diare. Bjørnene selges visst ikke lenger. Men andre sier at en barium-drikk som skal gjøre mageregionen selvlysende, inneholder sorbitol og gir en smertefull opplevelse. Denne sukkerfrie drikken brukes av helsevesenet før visse undersøkelser, som fotografering av magen (opplysningene er fra USA).

Dette skaper ikke bare ubehag, men kan også forverre situasjonen for folk med irritabel tarm. Og det samme med maltitol, som jeg selv ble utsatt for etter å ha spist kokosboller fra Grete Roede. En nærmest voldelig effekt, noen timer etter å ha spist disse uskyldig utseende kokosbollene. Har i ettertid sett kokosbollene til nedsatt pris hos Kiwi og Obs. Kanskje enkelte tåler dem, men det viser seg at maltitol virkelig er et lakserende middel. Så en advarsel burde være på sin plass.
 
Frøoljer eller Seed Oils er et diskusjonstema, fordi det er mindre naturlig å utvinne olje fra frø enn fra frukter.

Uansett er det overraskende hvor mye i matbutikken som inneholder rapsolje. Margarin, pepperkakedeig, småkaker og andre bakervarer. Chips. Frityrstekt mat. Majones, remulade og selvsagt salater som inneholder dette.

Kjører du nedover i Danmark, er det svære rapsåkre å se. Enorme åkre. For hundre år siden inntok folk kanskje null frøoljer i forhold til i dag. Flere som kommenterer, skriver at frøoljer fører til irritabel tarm (IBS).

For å se dette innholdet trenger vi ditt samtykke til å angi tredjeparts informasjonskapsler.
For mer detaljert informasjon, se vår informasjonskapsel-side.

I kokebøker kalles det for matolje.

Men blir ikke svartkarvefrøolje (black seed oil) ivrig anbefalt i alternative miljøer? Og den selges i innvandrerbutikker.

Brus: Ikke bare sukker vs kunstige søtningsmidler er utfordrende, det går også rykter om at indiske bønder trengte billigere sprøytemidler eller pesticider. Så var det noen som sa, bruk brus for det inneholder pesticider. Og det fungerte faktisk. Dette samsvarer også med mine personlige erfaringer. Kroppen sier nei til butikk-drikker.

Leste en kommentar om at det ikke er håp for slike mennesker som kjøper disse varene. Dvs oss som har kjøpt brus og annet. Vel, kanskje ikke helt feil å si. Men det går også å vende om med et nødskrik. Det er mulig å lage majones og bakervarer hjemme. Jeg liker majones. For dem som mangler kokkeegenskaper vil det være en enda mer dramatisk nyhet med disse supermarked-sjokkene. Margarin er noe som brukes av vanlige nordmenn på brødskiva.

Fyren nevner ikke en eneste studiet for å underbygge vissvasset han kommer med. Totalt ubrukelig.
 
Fyren nevner ikke en eneste studiet for å underbygge vissvasset han kommer med.
Flere begynner å innse at frøoljer er industrielle og ultraprosesserte. Som kan skape irritabel tarm.
Kan være at klager på gummibjørnene har fungert som en studie, som gjorde at de ikke produseres i dag.
En ganske stygg spøk å servere noen et lakserende middel.
 
Flere begynner å innse at frøoljer er industrielle og ultraprosesserte. Som kan skape irritabel tarm.
Kan være at klager på gummibjørnene har fungert som en studie, som gjorde at de ikke produseres i dag.
En ganske stygg spøk å servere noen et lakserende middel.

Men kan du ikke heller vise til studier som har noe grad av evidens? Ultraprosessert og industriell produksjon er ikke ensbetydende med usunt. Frøoljer er forøvrig klassifisert i samme gruppe som smør, honning, sirup, salt m.m - altså ikke ultraprosessert.

Her er en klinisk ernæringsfysiolog som tar opp tema rundt frøoljer. Kort og god snutt. I motsetning til han fyren din linket til i åpningsinnlegget ser han på reelle studier, ikke bare drar ting ut av rævva på godt norsk.
For å se dette innholdet trenger vi ditt samtykke til å angi tredjeparts informasjonskapsler.
For mer detaljert informasjon, se vår informasjonskapsel-side.
 
Sist redigert:
Men kan du ikke heller vise til studier som har noe grad av evidens? Ultraprosessert og industriell produksjon er ikke ensbetydende med usunt.
Vi kan lese om prosessene. Hydrogenbehandlet vegetabilsk olje kan brukes som biodrivstoff.

Når det kommer til studier, husk at det ligger mye penger i disse oljene. De er i realiteten lettprodukter siden de skulle erstatte smør. For mange tiår siden ble det bestemt at vi skulle over på lettprodukter, og at margarin var bedre for oss enn smør.
 
Vi kan lese om prosessene. Hydrogenbehandlet vegetabilsk olje kan brukes som biodrivstoff.

Når det kommer til studier, husk at det ligger mye penger i disse oljene. De er i realiteten lettprodukter siden de skulle erstatte smør. For mange tiår siden ble det bestemt at vi skulle over på lettprodukter, og at margarin var bedre for oss enn smør.

For å være helt ærlig så er prosessene fullstendig irrelevant for effekten av produktet. En må se på hvordan produktet påvirker kroppen, ikke hvordan produktet fremstilles. Antibiotikum fremstilles kjemisk på laboratorier, kreft behandles med dødelige stråler og slangegift brukes som behandling av høyt blodtrykk. Isolert sett høres det livsfarlig ut, men brukt riktig redder det liv.

Det er ikke uten grunn vi har godt over til lettprodukter og margarin. Kostrådene er basert på vitenskap, ikke teorier tatt ut av det blå. Studier som står høyt plassert i evidenshierarkiet er vurdert og kryssvurdert av uavhengige forskere. Forskerne har ingen ting med produktet å gjøre og de aner heller ikke hva de vurderer annet enn hva tallene faktisk sier. At det er penger i oljene har dermed ikke en dritt å si. Dette er også en av mange grunner til at man ikke kan se på enkeltstudier og komme med en konklusjon - grad av evidens er ikke høy nok.

Men hvis du har noen studier som underbygger teoriene dine, så tas de imot med glede. Jeg leser og vurderer gjerne. Hvis ikke, så er det, og forblir det, en konspirasjonsteori eller tynn hypotese.
 
Denne linken gjengir en del studier?


Jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne. Du har linket en nettside som selger sin egen olje og prøver å fortelle at andre oljer er dårlig. Allerede der bør alarmklokkene begynne å ule.

Ellers er siden uoversiktlig, bærer preg av cherry-picking, studier med lav(stort sett lavest) grad av evidens og feiltolkninger av studier. Når de f.eks diskuterer effekten av linolensyre på kolesterol, så har de refererer de til et eksperiment fra 1993. Når jeg tar et raskt søk i PubMed og ser på effekten av linolensyre finner jeg en meta-analyse fra 2022 (høyest grav av evidens) som konkluderer med det motsatte av hva denne svindelsiden din hevder. Ikke bare er det ikke skadelig, som din side hevder, det viser seg også å ha en beskyttende effekt.

Ikke nok med det, meta-analysen viser også til redusert risiko for hjerte-/karsykdommer, redusert inflammasjon, redusert TAG og blodtrykk. Den viser også til en trend om redusert risiko for diabetes og positive effekter for kognitiv funksjon. Egentlig stikk motsatt av hva dine svindlere prøver å overbevise andre om. Trenger jeg å gjenta at meta-analyser er på toppen av evidenshierakiet?

Ikke veldig overraskende har siden din brukt én case-control-study til å konkludere med effekten på hjertesykdom. For det første er den type studier langt nede i evidenshierarkiet og kan ikke brukes til å konkludere med noe som helst. For det andre sier studien (gitt at man faktisk trykker seg inn og leser den i PubMed) at linolensyre KAN øke LDL-oksidering, men ikke at det nødvendigvis gjør det. Likevel presterer siden din å bruke denne studien for å støtte sin sak om at deres olje er best. Det er på kanten til tragisk.
 
Likevel presterer siden din å bruke denne studien for å støtte sin sak om at deres olje er best. Det er på kanten til tragisk.

Det er slik med aspartam også, at de som er for aspartam vil ignorere alt som kommer fra motsatt side.

Overvekten har blitt et større problem siden margarin og andre smørfrie produkter ble introdusert. Kan ha andre årsaker, men helsa ser ikke ut til å ha bedret seg.

Som det står i en eldre popsang, "I don't like these drugs to make you thin". Og du vil selvsagt le av dette argumentet, men godt bondevett er viktig å ha. Beina skal være godt plantet på jorda, osv.

 
For å være helt ærlig så er prosessene fullstendig irrelevant for effekten av produktet. En må se på hvordan produktet påvirker kroppen, ikke hvordan produktet fremstilles. Antibiotikum fremstilles kjemisk på laboratorier, kreft behandles med dødelige stråler og slangegift brukes som behandling av høyt blodtrykk. Isolert sett høres det livsfarlig ut, men brukt riktig redder det liv.

Det er ikke uten grunn vi har godt over til lettprodukter og margarin. Kostrådene er basert på vitenskap, ikke teorier tatt ut av det blå. Studier som står høyt plassert i evidenshierarkiet er vurdert og kryssvurdert av uavhengige forskere. Forskerne har ingen ting med produktet å gjøre og de aner heller ikke hva de vurderer annet enn hva tallene faktisk sier. At det er penger i oljene har dermed ikke en dritt å si. Dette er også en av mange grunner til at man ikke kan se på enkeltstudier og komme med en konklusjon - grad av evidens er ikke høy nok.

Men hvis du har noen studier som underbygger teoriene dine, så tas de imot med glede. Jeg leser og vurderer gjerne. Hvis ikke, så er det, og forblir det, en konspirasjonsteori eller tynn hypotese.
Er der noe evidensbasert forskning som kommenterer First Price-kjeksene?
Jeg har også kommet dit at feøoljer og modifisert vegetabilsk fett er greit å prøve å unngå. Uten at jeg har gått mye opp i fagfellevurdert forskning på områdene.
Sånn sett kan man jo si man spiser 3 poser BamseMums dsglig frem til konkret, omfattende forskning sier noe om det.
 

Vedlegg

  • Screenshot_20240115-143719_Chrome.jpg
    Screenshot_20240115-143719_Chrome.jpg
    350,3 KB · Sett: 19
  • Screenshot_20240115-143736_Chrome.jpg
    Screenshot_20240115-143736_Chrome.jpg
    305,1 KB · Sett: 19

Tråder du følger

Mest likte innlegg

Tilbake
Topp