Dune Part Two

WOW! Denne sto virkelig til forventningene. For et fantastisk univers og for en film dette har blitt. Og ikke minst nok en utrolig skuespillerprestasjon fra unge Chalamet.
 
Det visuelle, lydbildet osv. skapte en fantastisk kinopplevelse. Men innholdet og karakterutviklingen var for mangelfull til at jeg hopper på hypen. Del to gikk også for fort frem der den burde tatt seg mer tid (slutten f.eks.). Det ble også gjort noen vesentlige forandringer fra boken som for min del ikke gir særlig mening dersom det skulle planlegges en tredje film.

7 av 10.
 
Legger inn «anmeldelsen» min her også jeg, passer bedre her enn i hvilken film så du sist-tråden.

For det første. Denis Villeneuve klarer jeg ikke å la vær å beundre. Mannen ser ikke ut til å kunne gjøre noe galt. Jeg har ikke lest bøkene, så jeg skal ikke si at filmatiseringen er optimal ifht bøkene, men han har vært ærlig på at han har fjernet en del karakter blant annet for å strømlinjeforme historien bedre. Og når man ser resultatet kan man ikke si at det er en feilvurdering. Denis, du er et geni, og alle som sier at filmmediet er dødt i 2024 burde personlig beklage ovenfor deg.

Hans Zimmer sitt soundtrack er så on point. Ikke at det er noe nytt. Men soundtracket bare suger deg inn i hver enkelt scene. Og fordi soundtracket er så suverent, så funker det enda bedre når man setter opp scener tomme for lybiter man ellers ville forventet fra en film.

Greig Fraser sin kinematografi må være en av de, om ikke den, absolutt beste i verden per i dag, hvis vi ser bort i fra Deakins. Det var ikke et øyeblikk i filmen som ikke føltes ekte, og det er vill prestasjon i seg selv, premisset tatt i betraktning.

De følelsene scenene med sandormene må være den samme følelsen man hadde da Star Wars gikk på kino første gang, eller da man så dinosaurene i Jurrassic Parc den første gangen. Det er noe enormt med disse scenene, og det føles faktisk ut som at man har filmet levende vesener som blir ridd gjennom sanddynene.

Den siste scenen hvor man ser atomhodene sprenge inn mot sandstormen, og sandormene brøt igjennom sandstormen? Oh lord, det er frysninger opp igjennom det som er mulig å få frysninger på.

Samme med første gangen Paul skulle ri en sandorm, mens han sitter å venter på at den skal komme, før han sprinter over sanddynene for å nå den.

Den første store actionscenen synes jeg også setter seg godt, etter at starten føltes litt knotete og måten de brukte maskinen til beskyttelse var en artig vri, da man plutselig sitter med en scene som alltid er i bevegelse.

Gladiotorscenen er også mesterlig utført, og det er så deilig å se at man utnytter kreativiteten til det fulle. Giedi Prime ligger under en svart sol? Fair, da kjører svart/hvitt på kamera. Alt er så presist detaljert, og det funker så utrolig bra.

Men det er ikke bare disse voldsomme scenene som er vakre. Bare landskapet, og bildene med Paul med enten Chani eller Stilgar er nydelige.

Fraser er helt eminent, og har bevist det ved gjentatte anledninger nå, gjennom Dune, The Batman, The Creator, Foxcatcher mm. Har du et godt manus, skaper denne mannen tilsynelatende gull av resten av opplevelsen.

Chalamet er briljant. Sånn generelt var første halvdel en liten sånn, hva skjer her nå, men når man har hele filmen samlet er den nydelig satt opp. Forholdet mellom Paul og Chani blir en drivkraft i seg selv, og Chani utvikler seg til å bli filmens viktigste karakter. Hun er personen som identifiserer konflikten med fremene, som leter etter en å tro på, mens Chani mener at de skal redde seg selv som stamme.

Og her får man mye av drivkraften i Dune. Måten man må tilpasse seg verdenen på, for å finne sin plass og rolle i hvordan verdenen utvikler seg. Paul vil ikke være noen ledsager eller profeti, han vil bli en del av fremen og kjempe med deres side. Så blir han Usul, en av fremene selv, og kjemper ved deres side.

Før han trer inn i rollen som Muad'Dib. Paul ser seg fortsatt ikke som en som skal redde fremen som en del av profetien, men han begynner sakte og bevege seg mot noe mer enn seg selv. Og når Rabban skal ut for å ta Muad'Dib er sirkelen fullført. Sanden omringer Rabban og hans menn, som blir tatt ut en etter en. Men det er ikke Paul han ser komme mot han. Det er Muad'Dib, og Rabban velger å rømme fra skikkelsen han har hørt så mye om og Paul har blitt en skikkelse større enn seg selv.

Mot slutten så har han omfavnet rollen helt, og den scenen i møtesalen er så sinnsykt mektig, og Lisan al Gaib er født.

Chalamet sin beste scene noen sinne så langt?

Scenen han hadde mot slutten hvor han hevet stemmen mot moren som motsa han, og han avslørte sine nye krefter er også en som prenter seg inn fort.

Rebecca Ferguson stjeler hver eneste scene hun er med i, men det er hva som skjer med karakteren hennes som er det mest interessante.

Her har man den karakteren Paul har mest kjær, den eneste karakteren som er igjen som skal beskytte han. Så blir hun mother, og hun begynner å manipulasjonen og maktspillet for å få han med sørover. Her får man en utrolig interessant dynamikk, i hvert fall før Paul omfavner rollen som Lisan al Ghaib.

De som har birollene, om man i det hele tatt kan kalle det det, gjør også en strålende innsats.

Javier Bardem er rå som Stilgar. Han er en fin kontrast mot alt det andre som skjer i første halvdel av filmen, og han er oppriktig morsom til tider. Det ser bare ut som om at han koser seg maks med rollen, og Stilgar sin utvikling er i grunn trist. Stilgar og Paul sitt forhold er mer eller mindre en tragedie.

Han går fra å være en Paul ser opp til og kommer nær, før han pushes konstant frem til å bli det han ikke ville være. Ett press fra sin gode venn, som kun er ute etter at profetien skal oppfylles.

Josh Brolin er også solid i de minuttene han får på skjermen.

Alle som spiller i familien Harkonnen ser også ut som de storkoser seg med rollene. Gladiatorscenen er som nevnt vanvittig bra, og måten baronen tar så mye plass (bokstavelig talt også) på så liten tid er ikke noe man opplever ofte. «Show us who you are» er kanskje filmens beste replikk. Austin Butler ser ut som om at han har his time of his life i rollen som Feyd-Rautha, og oser galskap. Den siste kampen mot Paul er så intens, og at man ikke velger å bruke musikk her er et grep jeg hyller. Får scenen til å føles veldig mye mer intens.

Florence Pugh regner jeg med egentlig kun settes opp til en tredje film.

Dune er rett og slett kunst. Dune er en opplevelse. Dune er film. Og filmen er ikke død.

Ligger fortsatt på 10/10 her, selv noen timer etter visningen. Lenge siden en film har gitt meg en slik opplevelse.
 
Det visuelle, lydbildet osv. skapte en fantastisk kinopplevelse. Men innholdet og karakterutviklingen var for mangelfull til at jeg hopper på hypen. Del to gikk også for fort frem der den burde tatt seg mer tid (slutten f.eks.). Det ble også gjort noen vesentlige forandringer fra boken som for min del ikke gir særlig mening dersom det skulle planlegges en tredje film.

7 av 10.

Enig i vurderingen din, landet også på 7 av 10. Kjedelig historie med store hull/mye hopping (føles litt som avslutningen på GoT), og en litt sjelløs film uten karakterer man virkelig blir investert i. Visuelt vakker, og imponerende action-scener. Men hele filmen ble et stort meh for min del, gitt de forventningene jeg gikk inn i kinosalen med. Fikk veldig flashback til Napoleon fra tidligere i vinter.
 
Hvordan i alle dager kan man si at filmen ikke har karakterer/karakterutvikling?

Følger man ikke med på filmen?
ja jøss, vi har jo bare hatt to filmer med spilletid opp mot 3 timer hver.. ikke noe karakterutvikling der i gården, gitt.
Antar at de som skriver slikt er ikke særlig interessert i sci-fi i utgansgspunktet.
 
Det visuelle, lydbildet osv. skapte en fantastisk kinopplevelse. Men innholdet og karakterutviklingen var for mangelfull til at jeg hopper på hypen. Del to gikk også for fort frem der den burde tatt seg mer tid (slutten f.eks.). Det ble også gjort noen vesentlige forandringer fra boken som for min del ikke gir særlig mening dersom det skulle planlegges en tredje film.

7 av 10.
Jeg tror nok at Dune 2 blir litt vel hypet opp i kjølvannet av det faktumet av at man er inne i en lang periode nå med mye elendige filmer. Jeg er helt enig med både deg og @LittleSteven, fra et teknisk standpunkt så er filmen fantastisk bra visuelt laget men det er store problemer her med hoppingen i story, videre oppbygging av karakterer og ikke minst hvordan diverse arcs portretteres mot slutten. Bedre enn veldig mye av det som lages for tiden, men jeg merker meg samtidig at dette er neppe noe jeg aktivt vil forsøke å se igjen.
 
Hmm, ikke alle som er fornøyde; https://serienytt.no/2024/03/upopulaer-mening-dune-2-var-ikke-bra-masse-spoilere/

Selv synes jeg ikke første filmen var noe mesterverk, men en ok film. Så venter til denne kan sees i hjemme kino'en.
For et syt av en anmeldelse. Av all dritten av filmer som produseres på løpende bånd så hadde det vært interessant å lese hva den anmelderen mener om andre filmer. Da vet en gjerne hva slags type film-menneske dette er, for det er helt klart forskjell på de som omtrent dør på seg av en film som De Urørlige kontra de folka som gjør det samme for feks Star Wars i sjangertypene.
 
Da venter jeg til den kommer for strømming.
Hjemmekino med alle rettigheter, pauseknapp og kort vei til dass.
Av alle filmer som går på kino, så er dette en av dem man helt klart må se på kino. På en TV-skjerm/hjemmekino så skjemmes filmens visuelle uttrykk og ikke minst lydbildet/filmmusikken fullstendig.
 
Hvordan i alle dager kan man si at filmen ikke har karakterer/karakterutvikling?

Følger man ikke med på filmen?
Jeg har ikke sett nr. 2 enda, men jeg har sett den første, og har lest flere av bøkene. Jeg har hørt andre si at de synes historien i nr. 1 er forvirrende, og jeg har antatt det er pga. at de ikke har lest bøkene. Så det er ikke akkurat en uvanlig mening å ha, sånn jeg forstår det.
 
Av alle filmer som går på kino, så er dette en av dem man helt klart må se på kino. På en TV-skjerm/hjemmekino så skjemmes filmens visuelle uttrykk og ikke minst lydbildet/filmmusikken fullstendig.
Virker litt trangt dersom hele Norge må reise til 1 kino som er den eneste som er godkjent.
 

Tråder du følger

Tilbake
Topp