VM-kvalifisering – Veien til Mexico 1986

Polen - Belgia, 11. september 1985. Vi er i Chorzow blant ca. 70,000 tilskuere til den helt avgjørende kampen om seieren i Gruppe 1, og dermed også den direkte VM-billetten til Mexico. Ståa er den at Polen kvalifiserer seg med uavgjort i kraft av flere scorede mål enn Belgia. Guy Thys menn må vinne for å sikre seg direkteplass til Mexico. Den som blir nummer to må ut i et dobbeltoppgjør mot Nederland om retten til VM-plass.

Polen har et par rufsete kamper bak seg siden den viktige seieren i Albania (og Bonieks praktscoring) da de sist spilte om kvalikpoeng. Først tapte polakkene 1-0 i Malmö mot Sverige i en privatkamp i august. Der manglet Boniek, men ellers var laget ganske toppet. Bare én uke før skjebnekampen mot Belgia, røk de på et nytt nederlag borte mot Tsjekkoslovakia, men denne gangen med et ganske b-preget mannskap. Nå i Chorzow er alle de beste tilgjengelig igjen.


POLEN
----------------------------- 1. Józef Młynarczyk
----------------------------- 3. Kazimierz Przybyś
2. Krzysztof Pawlak - 5. Roman Wójcicki - 4. Marek Ostrowski
----------------------------- 6. Waldemar Matysik
7. Dariusz Dziekanowski - 8. Ryszard Komornicki - 10. Jan Urban
-------------- 9. Zbigniew Boniek (k) - 11. Włodzimierz Smolarek

Benk: Eugeniusz Cebrat (Målvakt), Andrzej Buncol , Andrzej Pałasz, Tadeusz Dolny, Jan Karaś

Landslagssjef Antoni Piechniczek gjør bare én forandring fra laget som slo Albania i mai, og det er på midtbanen hvor Ryszard Komornicki kommer inn for Andrzej Buncol, som sitter klar på benken i dag. Jeg har som vanlig tjuvtittet på åpningsminuttene og det virker som Boniek fortsetter i sin angrepsrolle hvor han har vært fremgangsrik og direkte avgjørende i seirene mot Albania og Hellas.

Belgia spiller utelukkende VM-kvalifiseringskamper i kalenderåret 1985, og har ikke vært i aksjon siden seieren mot Polen på Heysel i mai. Det kan virke som Guy Thys ommøblerer en hel del i de bakre rekker, i alle fall posisjonsmessig, for nå er stjernebacken Eric Gerets tilbake etter sin lange karantene. Gerets går selvfølgelig inn på høyrebacken. Franky Van der Elst er sweeper, Georges Grün midtstopper og den gamle sweeperen Michel Renquin er flyttet ut på venstreback. Frank Vercauteren er ute av laget, muligens halvskadet siden han er tilgjengelig på benken. Gerard Plessers får sjansen på venstre midtbane. I tillegg er Jean-Marie Pfaff tilbake mellom stolpene, som er en ekstra trygghet.

BELGIA
-------------------------------- 1. Jean-Marie Pfaff
-------------------------------- 4. Franky Van der Elst
----------- 2. Eric Gerets - 6. Georges Grün - 5. Michel Renquin
8. Enzo Scifo - 11. Jan Ceulemans (k) - 7. René Vandereycken - 3. Gerard Plessers
------------------- 9. Erwin Vandenbergh - 10. Eddy Voordeckers

Benk: Jacky Munaron (målvakt), Michel De Wolf, Lei Clijsters, Marc Degryse, Frank Vercauteren

Det er skotten Bob Valentine som er dommer. Billedkvaliteten på tapen fra Chorzow er glimrende. Her skal det gå an å få med seg detaljer. Vi er klare til avspark.

pol-bel-01: Slaski Stadion, et erketypisk østblokkanlegg.
pol-bel-02: Belgias lag
pol-bel-03: Polens lag
pol-bel-04: Spennende VIP-tribune. Jeg synes den høye mannen (nr. 2 fra venstre) likner mye på den legendariske sovjetiske keeperen Lev Jasjin. Og mannen med barten i bakgrunnen i lysere frakk, kan vel muligens være fagforeningskjempen Lech Wałęsa.
 

Vedlegg

  • pol-bel-01.png
    pol-bel-01.png
    1,3 MB · Sett: 7
  • pol-bel-02.png
    pol-bel-02.png
    1,4 MB · Sett: 5
  • pol-bel-03.png
    pol-bel-03.png
    1,3 MB · Sett: 7
  • pol-bel-04.png
    pol-bel-04.png
    1,4 MB · Sett: 9
Det har vært få bidrag fra meg de siste dagene, men jeg skal få kjørt i gang en preview på POL-BEL i løpet av kvelden.
"Når solen skinner ned på nasjonen, så får skriveprosjekter seg et skudd for baugen", heter det i ordtaket. Et gammelt kinesisk ordtak, vel å merke, men det er ikke mindre velfungerende blant oss her på bjerget. Med tanke på at sommeren står for døren og allerede velvillig gir oss en forsmak på hva som venter, så er det kanskje like greit at vi nærmer oss en endelig konklusjon på prosjektet, selv om det vil komme et tomrom og trenge seg på i kjølvannet av det siste sparket på ballen nede i Melbourne 4.desember.
Den som blir nummer to må ut i et dobbeltoppgjør mot Nederland om retten til VM-plass.
Det hersker vel ingen særlig tvil om at playoffderbies mellom Belgia og Nederland er hva som klinger best. De to har naturlig nok en lang internhistorikk å se tilbake på, og de møttes i VM-kvalik så nylig som for Spania '82. Selv om kun Belgia av de to kvalifiserte seg for den turneringen, så vant Nederland hjemmedysten med hele 3-0 14.oktober '81. Foruten et vennskapsspill 21.september 1983 (1-1 i Brussel), så er matchen i Rotterdam det siste møtet de to naboene imellom. Jeg er ikke så sikker på at Belgia vil føle seg trygge på avansement dersom det nå viser seg å bli dem som må ut i disse to kontinentale playoffoppgjørene, for Nederland har historisk sett et ganske klart tak på dem. Visst er det et ganske annet 'Oranje' i dag kontra på 70-tallet, men de har fortsatt kvaliteter, selv om de for så vidt ble greit parkert av Ungarn i sin kvalikpulje.
Landslagssjef Antoni Piechniczek gjør bare én forandring fra laget som slo Albania i mai, og det er på midtbanen hvor Ryszard Komornicki kommer inn for Andrzej Buncol, som sitter klar på benken i dag.
Jeg har gjort som deg og smugtittet på det første drøye kvarteret, og det kan virke som om Komornicki er foretrukket framfor den mer offensive og lekne, og også mindre fysisk utrustede, Buncol i en rolle mer sentralt på midtbanen, trolig for å legge til litt mer balanse i oppsettet. I de to kvalikbortekampene nylig har de jo behøvd å vinne; her holder det fint med uavgjort. Skulle det røyne på, så får man heller ty til Buncol, Pałasz eller en av de andre reservene for å jage eventuell utlikning i sluttfasen. Komornicki inn sentralt på midten er kanskje mer interessant enn spennende.
I tillegg er Jean-Marie Pfaff tilbake mellom stolpene, som er en ekstra trygghet.
Det skal være klasseforskjell mellom ham og Jacky Munaron, men det må sies at sistnevnte leverte en plettfri forestilling i 2-0-gevinsten i hjemmekampen mot polakkene. Belgierne kan målvakter. I tillegg til duoen i denne kvaliken, så har de også en kar residerende hos Standard i Liège ved navn Michel Preud'homme, som allerede som 20-åring i '79 landslagsdebuterte (ok, så nevner jeg kun ham fordi jeg sitter med en fasit som forteller hva han siden skal bli til, selv om han nå ikke har vært i aksjon internasjonalt siden et 3-2-tap borte mot Frankrike i kvalifiseringen for VM i '82).

Jeg ser ellers du har plassert Renquin som venstreback og Plessers ute til venstre i en midtbanefirer. Det er helt sikkert gode argumenter for å gjøre det. Jeg hadde imidlertid i utgangspunktet trodd at Thys hadde valgt seg det defensivt mer enn stødige 5-3-2-oppsettet i en så vanskelig og ikke minst betydningsfull bortematch, med Renquin som den ene av to markeringsstoppere, og med Plessers ute på venstrebacken, og med Ceulemans som den dype sentralt på midten omgitt av indreløpere i form av Scifo (høyre) og Vandereycken.
pol-bel-04: Spennende VIP-tribune. Jeg synes den høye mannen (nr. 2 fra venstre) likner mye på den legendariske sovjetiske keeperen Lev Jasjin. Og mannen med barten i bakgrunnen i lysere frakk, kan vel muligens være fagforeningskjempen Lech Wałęsa.
Gode observasjoner. Det er ikke vanskelig å argumentere for en fysiologisk likhet med den gamle stjernekeeperen Jasjin, som du sier. Det samme kan sies om Wałęsa, ja (merk den artige diakritikken under e-en i navnet hans. Den gjør at man i uttale får en slags n-lyd etterpå, og selv om man vil huske fra de mange nyhetsreportasjene på NRK fra 80-tallet at reportere og kommentatorer uttalte navnet "Lekk Valesa", så er "Valensa" (som enkelte av disse nyhetsfolkene selv den gang forsøkte seg med) klart nærmere sannheten, selv om vi også har en tvist i l-en i navnet hans, som bringer uttalen i retning av en engelsk -w. Med tanke på en slags tillagt n-lyd, så finner vi det samme i artikulasjonen av stadionnavnet: Stadion Śląski. Her vil det også lyde som en slags -n for oss etter den første vokalen), som jo var en mektig skikkelse i den polske fagrøyrsla nå midt på 80-tallet. "Solidarność" hadde et tosifret antall millioner i medlemsmasse, så her hadde regjeringen virkelig sin fulle hyre med å holde misnøyen mot det kommunistiske styresettet nede på et manøvrerbart nivå.
 
Jeg ser ellers du har plassert Renquin som venstreback og Plessers ute til venstre i en midtbanefirer. Det er helt sikkert gode argumenter for å gjøre det. Jeg hadde imidlertid i utgangspunktet trodd at Thys hadde valgt seg det defensivt mer enn stødige 5-3-2-oppsettet i en så vanskelig og ikke minst betydningsfull bortematch, med Renquin som den ene av to markeringsstoppere, og med Plessers ute på venstrebacken, og med Ceulemans som den dype sentralt på midten omgitt av indreløpere i form av Scifo (høyre) og Vandereycken.
Jeg ville, med det heidundrende forbeholdet at jeg ikke har sett kampen, valgt å tolke forsvarsoppstillingen på samme måte som deg. Hva man tolker som kantspillere og hva man tolker som backer, kan naturligvis være sterkt situasjonsavhengig i en 5-3-2 eller 3-5-2, men jeg ville (også i forventning til hvordan jeg mener å huske Belgia stilte i VM 1986) forvente noe mer i retning av dette:
-------------------------------- 4. Franky Van der Elst
----------- 2. Eric Gerets - 6. Georges Grün - 5. Michel Renquin - 3 Gerard Plessers
(og så får vi se hva kampen i praksis bringer!)

Renquin virker å ha vært en ytterst allsidig forsvarsspiller. I EM 1980 spilte han venstreback i den klassiske oppstillingen Gerets - Millecamps - Meeuws - Renquin, i VM 1982 var han ikke på laget i de første kampene men kom inn som høyreback da Gerets ble skadet i et sammenstøt med Pfaff som enkelte mener ble skjebnesvangert for Belgias videre opptreden i den turneringen, uten begge disse nøkkelspillerne.
Men altså Renquin: tidligere i kvalifiseringsrunden vi nå befatter oss med, har vi vel sett ham som sweeper, og nå i senere tid som markeringsstopper. Eller er han nå tilbake på sin gamle venstrebackplass?

Gode observasjoner. Det er ikke vanskelig å argumentere for en fysiologisk likhet med den gamle stjernekeeperen Jasjin, som du sier. Det samme kan sies om Wałęsa, ja (merk den artige diakritikken under e-en i navnet hans. Den gjør at man i uttale får en slags n-lyd etterpå, og selv om man vil huske fra de mange nyhetsreportasjene på NRK fra 80-tallet at reportere og kommentatorer uttalte navnet "Lekk Valesa", så er "Valensa" (som enkelte av disse nyhetsfolkene selv den gang forsøkte seg med) klart nærmere sannheten, selv om vi også har en tvist i l-en i navnet hans, som bringer uttalen i retning av en engelsk -w.
For å begi oss inn på et språklig/historisk sidespor, mener jeg å huske at at denne skipselektrikeren og streiken han ledet, kom ganske så overraskende på nyhetsredaksjonene. I den første fasen var det derfor langt fra overraskende at nyhetsoppleserne kjørte svært bokstavnært på "Lekk Valesa". Så fikk NRK en korrespondent på plass som kunne polsk, Dag Halvorsen, som uttalte navnet tilnærmet riktig - men da fikk han visst beskjed om at dette ble for forvirrende for folk som hadde vent seg til å høre Lekk Valesa, og som kunne komme til å tro at denne "Waoensa" som det nå var blitt tale om, var en annen person. Kompromissmessig ble det da til at man sa Valensa.
Bjørge Lillelien på radio, stilt overfor en polsk skihopper med en anselig mengde z-er i navnet, uttalte "vi kaller ham Lekk Valesa".
 
Avspark. Det virker litt smånervøst innledningsvis i Chorzow. To forsiktige lag som vil kjenne litt på hverandre. Polakkene har jo VM-billetten i lomma før avspark og vil se hva belgierne har å komme med i starten her. Det er ikke mye, for å være helt ærlig. Guy Thys stilte opp baktungt i bortekampene mot Hellas og Albania i desember '84 og lyktes ikke særlig godt med det. Det er noe av det samme nå.

Jeg sliter med å forstå hvorfor Frank Vercauteren sitter på benken i en så viktig kamp, en av Europas beste spillere i sin posisjon. Her må det ha skjedd noe uventet i forkant. Skade på oppvarmingen? Bråk med Thys? Gerard Plessers spiller jo ute til venstre også, men løser jo ikke rollen på samme måte som den meritterte Anderlecht-vingen. Jeg synes Plessers har en litt mer offensiv rolle i kampen enn at han kan innlemmes i en bakre femmer her. En polsk kilde (laczynaspilka.pl) har ham som venstre midtbane i en diamant. Renquin virker å være venstrebacken som ligger bak Plessers, men det er i alle fall en lagoppstilling som er mer defensiv enn om Vercauteren skulle spilt der ute. Det kan vi i alle fall være enige om. På høyresiden regjerer i hvert fall Eric Gerets. Han blir utfordret et par ganger mot kjappe Smolarek. Den duellen kan bli viktig utover i kampen, ikke minst i andre omgang når spillerne begynner å kjenne det.

Når klokka tikker mot 15 minutter får vi noe som kan tegnes ned som en liten målsjanse. Jan Urban tester Pfaff fra langt hold, men målvakten redder kontrollert. Det oppstår enorme forventingsbrøl på tribunene hver gang Zibi Boniek får ballen og setter fart i lengderetningen. Det skjer ikke ofte, men skulle man duppe av på trebenken, så våkner man brått hvis Roma-stjernen har ballen. Rødtoppen byttet beite i Italia etter 1984/85-sesongen og flyttet til hovedstaden. Serie A-sesongen åpnet bare tre dager før denne avgjørende VM-kvalifiseringskampen og Roma vant borte mot Atalanta. Boniek spilte hele kampen for sin nye klubb.

Belgia skaper sin første sjanse etter 20 minutter. Plessers spiller en fin ball igjennom til Eddy Voordeckers litt skrått i boksen og avslutningen til lysluggen havner i nettveggen - på utsiden. Belgia får noen brukbare dødballsituasjoner i løpet av den første halvtimen som ødsles bort av dårlig 'sørving'.

De store sjansene i omgangen kommer når det gjenstår syv-åtte minutter til pause. Boniek kommer seg rundt på høyrekanten og slår inn foran mål til Jan Urban, men Franky Van der Elst får kastet seg foran og renser unna. Dette så ut som en sikker scoring ellers. Det påfølgende hjørnesparket fra Dariusz Dziekanowski slås flatt inn litt ute i feltet, og der kommer Boniek og banker ballen hardt på innsiden av stolpen, men ballen spretter ut parallelt med mållinjen og treffer nesten den andre stolpen også. Nærmere scoring er det vanskelig å komme.

I en litt fastlåst og forsiktig første omgang er det fortsatt målløst i Chorzow halvveis. Hjemmelaget har VM-billettene i lomma fortsatt.

Pause: Polen - Belgia 0-0


pol-bel-05: Zibi Boniek og Eric Gerets.
pol-bel-06: Eddy Voordeckers nede for behandling. Michel Renquin står bak. I bakgrunnen sitter tre belgiske reserver. Fra venstre: Frank Vercauteren, Jacky Munaron og Lei Clijsters.
pol-bel-07: Den polske venstrebacken Marek Ostrowski.
pol-bel-08: Boniek fortviler etter stolpeskuddet.
 

Vedlegg

  • pol-bel-08.png
    pol-bel-08.png
    1,2 MB · Sett: 5
  • pol-bel-07.png
    pol-bel-07.png
    1,2 MB · Sett: 3
  • pol-bel-06.png
    pol-bel-06.png
    1,6 MB · Sett: 3
  • pol-bel-05.png
    pol-bel-05.png
    1,4 MB · Sett: 3
Renquin virker å ha vært en ytterst allsidig forsvarsspiller.
Takk for at du gjør deg flid med å redegjøre for Renquins forskjellige forsvarsroller fra og med 1980-EM. Dersom vi innlemmer dette mesterskapet i kapittelet "nyere belgisk landslagshistorie", så bør kanskje Michel Renquin vurderes for pallplass i grenen "undervurderte belgiske landslagsforsvarere". Han var en kar som i årevis var der eller deromkring i et laguttak i internasjonale mesterskap, og jeg lurer litt på hva som gjorde at han ikke fikk plass i EM-troppen i Frankrike? Var det slik at han gjorde seg litt persona non grata i landslagsmiljøet ved å flytte til Sveits i kjølvannet av '82-VM? Han fikk kun et fåtall landskamper i den perioden (tre år) han residerte hos Servette.

Når det gjelder belgiere og posisjonsallsidighet, så synes jeg det er et gjentakende fenomen. I denne kvaliken har vi for eksempel sett Gerard Plessers som markeringsstopper, som venstreback og nå som venstre midtbanemann. Vi har sett Georges Grün som både høyreback og markeringsstopper, i tillegg til Renquins roller som libero, markeringsstopper og nå altså venstreback. Fenomenet skulle gjenta seg under kvaliken for Italia '90.
For å begi oss inn på et språklig/historisk sidespor, mener jeg å huske at at denne skipselektrikeren og streiken han ledet, kom ganske så overraskende på nyhetsredaksjonene. I den første fasen var det derfor langt fra overraskende at nyhetsoppleserne kjørte svært bokstavnært på "Lekk Valesa". Så fikk NRK en korrespondent på plass som kunne polsk, Dag Halvorsen, som uttalte navnet tilnærmet riktig - men da fikk han visst beskjed om at dette ble for forvirrende for folk som hadde vent seg til å høre Lekk Valesa, og som kunne komme til å tro at denne "Waoensa" som det nå var blitt tale om, var en annen person. Kompromissmessig ble det da til at man sa Valensa.
Takk for redegjørelse. Nå husket jeg ikke Dag Halvorsen og hans åpenbare innflytelse konkret, men jeg erindret at det periodevis ble forsøkt en slags "Vaoensa"-uttale, noe som jo rimet dårlig med vår stavemåte av navnet hans, og som dermed virket både fjern og uforståelig. At det kom et slags dekret som fjernet polsk uttale av Wałęsa-navnet hos Norsk rikskringkasting var under omstendighetene forståelig, spesielt i lys av at han i lengre tid allerede var identifisert som "Valesa" her hos oss.
Bjørge Lillelien på radio, stilt overfor en polsk skihopper med en anselig mengde z-er i navnet, uttalte "vi kaller ham Lekk Valesa".
😁 Dette er det Monty Python-klasse over.
Jeg synes Plessers har en litt mer offensiv rolle i kampen enn at han kan innlemmes i en bakre femmer her.
Etter å ha tittet på åpningsomgangen én gang til er jeg nødt til å si meg enig med deg: Plessers spiller faktisk ute til venstre i en midtbanefirer heller enn (ving)back i 5-3-2. Han ligger markant høyere i banen enn Gerets på høyresiden, mens Renquin utvilsomt trekker ut i et slags venstrebackterritorium. Særlig i åpningskvarteret er dette tydelig, hvor polakkene ennå er litt avventende, mens de jo gradvis skal spise seg inn i omgangen og overta kommandoen. Det er en flott tungvektsduell vi er vitne til etter hvert, og det er alltid godt å se et oppvakt østblokkland styre og stelle hjemme bak jernteppet.

Den er ikke helt bortkastet den ekstra robustheten polakkene får gjennom Komornickis nærvær sentralt på midten, der han helt klart har en mindre offensiv rolle enn hva vi hadde sett av Buncol i Aten, for eksempel. Det er nærliggende å tro at Piechniczek har følt et større behov for økt tilstedeværelse sentralt mot en erfaren belgisk midtbane enn hva som var tilfelle da de var ute etter begge poengene i Hellas. Her er det jo et belgisk lag som har til gode å gjøre mål ute som er nødt til å jage scoring (i hvert fall etter hvert), mens polakkene ikke føler på akkurat dét stressmomentet. Det er en taktisk fornuftig polsk tilnærming vi ser. Videre synes jeg også de får en ekstra offensiv dimensjon når Urban står ute til venstre i midtbanekvartetten. Han er god på å føre ball i høyt tempo, søker seg gjerne innover mot sentrale strøk på offensiv tredjedel, og jeg synes han har mer å fare med enn hva vi eksempelvis har sett av Buncol. Med Dziekanowski på motsatt kant får man for så vidt en del av det samme som hva Urban bringer, og i sum blir det en offensiv slagkraftig enhet når pasningene sitter og spillet glir. Det er bare så synd de ikke får scoringen sin når Boniek klinker ballen i innsiden av stolpen der mot slutten av omgangen.
Boniek spilte hele kampen for sin nye klubb.
La oss i samme slengen også ta med at det samtidig var åpningsrunde i Serie B. Cremonese falt jo ned umiddelbart etter sin ene Serie A-sesong i 84/85, og tilbake på andrenivået var de på tur til Sardinia for å møte Cagliari i første match. Władysław Żmuda er stadig i Cremona-klubbens eie, og spilte også samtlige 90 minutter da hjemmelaget vant 1-0. På dette tidspunktet er han 31 år og, får vi tro, stadig i Piechniczeks søkelys, men like uunnværlig som tidligere i landslagskarrieren er han åpenbart ikke lenger.
Eddy Voordeckers
Om jeg har virket krass mot Buncol hos polakkene i løpet av denne kvalifiseringen, så er det kanskje ikke all verden i forhold til hva jeg måtte mene om vesle Voordeckers. Kun i veldig små glimt synes jeg han har vist tendenser som kan fortelle hva landslagsledelsen ser i ham, men i sum er det han har levert svært begrenset. Ikke at Vandenbergh har satt fyr på denne kvalikgruppa, han heller, men der vet vi i det minste at det bor en goalgetter av rang. Med Voordeckers får man mye virring ute i korridorene, og jeg synes han har fint lite ved seg som gjør at han forsvarer gjentatte uttak i elleveren. Jeg får kanskje bare sutte på den sure eplebiten og erkjenne at Guy Thys og kumpanene i det belgiske trenerteamet tross alt har noe større bedømmingskompetanse enn hva jeg selv har.
...og dette ble jo nøyaktig det sammensuriumet jeg fryktet når jeg forsøkte å sitere fra to forskjellige innlegg, men la gå.
 
Den andre omgangen i Chorzov sparkes omsider i gang. Jan Urban pådrar seg tidlig et gult kort når han sparker ned Georges Grün i fint driv fremover. Samme Grün ofres få minutter senere når Guy Thys gjør sitt første bytte av offensiv karakter. Marc Degryse, en 20 år gammel angriper fra Club Brugge, kommer inn i stedet. Thys er ikke redd for å gi unge spillere mye ansvar. Det har vi allerede sett med Scifo.

Det er Polen som skaper omgangens første sjanse når klokka runder 55 minutter. Etter et hurtig frispark ute på kanten, slår Boniek en lekker pasning til Dziekanowski på vei inn i boksen, men spissen skyter over hardt presset av Renquin.

Det spillemessige overtaket til Belgia vokser seg stadig sterkere utover i kampen. Friskusen Scifo har mye ball og etter en times spill kommer han seg rundt på høyrekanten og slår inn foran mål til Ceulemans som bare kan bukke ballen i nettet, men Matysik kommer i mellom og renser unna i grevens tid.

Antoni Piechniczek begynner å innse at gjestenes overtak snart kan føre til mål og foretar seg et defensivt bytte omtrent midtveis i omgangen. Vingen Smolarek tas av banen og erstattes av en mann med flere defensive fibre; Andrzej Pałasz.

Pałasz bruker ikke lang til på å presentere seg. Han drar i vei et skudd fra langt hold som Pfaff må gi retur på, men ingen polakker er i nærheten klare til å hugge.

Belgia virker som det klart bedre laget, men har satt seg selv i en vanskelig situasjon med poengsløseri mot bunnlagene i gruppa. Den prisen betaler de nå. Polen virker farligst på overganger, og selv om Smolarek er byttet ut er det temposterke folk i de fremre rekker fortsatt.

Thys tar ut spissen Vandenbergh etter 73 minutter og setter innpå Lei Clijsters. Det virker ikke spesielt offensivt, synes jeg. Men servicen til Vandenbergh har ikke vært den beste i denne kampen, og Belgia må prøve andre veier til mål. Dette er en kamp hvor Mlynarczyk må ut og plukke mange baller i feltet i fast grep. Han er sterk der, den polske målvakten. Han fremstår trygg i valgene sine når han er på en av mange turer ut fra mållinjen.

En annen polsk spiller som skinner litt, er Jan Urban. Han legger ned manns jobb på midten for å bryte opp spillet til den klart bedre belgiske midtbanen. Klokka tikker Polens vei etter mørkets frembrudd i Chorzow og det litt halvdårlige flomlyset kommer til syne.

Kampens skotske dommer, Bob Valentine, tvinges til en tøff avgjørelse etter 85 minutter. Eric Gerets fosser frem langs høyrekanten og felles omtrent på streken ved straffeområdet av Kazimierz Przybyś, men dommeren trekker ballen utenfor og dømmer frispark, ikke straffe. Gerets raser, men vår vinkel gir ingen tydelige svar på om dommeren gjorde det riktige. Jeg sitter med følelsen av at dette ville blitt dømt straffe hadde det hendt i Brussel.

Piechniczek og de andre kan puste ut. I sluttminuttene byttes selveste Boniek ut til fordel for Andrzej Buncol. Gerard Plessers prøver seg med et skudd, men Mlynarczyk redder igjen. Den siste halvtimen har det egentlig vært belgisk enveiskjøring, men det holder ikke for gjestene. Det blir målløst i Chorzow og Polen tar VM-billetten. Alle flokker seg rundt Mlynarczyk etter sluttsignalet. Målvakten blir dagens helt. Polen er klare for sitt fjerde strake VM-sluttspill, men inntrykket er at dette laget ikke holder samme format som tidligere kvalifiserte polske VM-lag.

Belgia skal ut mot Nederland i to prestisjetunge oppgjør med én VM-billett på spill. De kampene ser i alle fall jeg frem i mot med spenning og glede.

Polen - Belgia 0-0.


pol-bel-09: Jan Urban.
pol-bel-10: Marc Degryse.
pol-bel-11: En nervøs polsk landslagssjef Antoni Piechniczek (hendene på hodet).
pol-bel-12: Józef Młynarczyk, en keeperhelt som holdt den avgjørende nullen.
 

Vedlegg

  • pol-bel-09.png
    pol-bel-09.png
    1,1 MB · Sett: 4
  • pol-bel-10.png
    pol-bel-10.png
    1,1 MB · Sett: 3
  • pol-bel-11.png
    pol-bel-11.png
    1 MB · Sett: 4
  • pol-bel-12.png
    pol-bel-12.png
    1,2 MB · Sett: 4
Bare én uke før skjebnekampen mot Belgia, røk de på et nytt nederlag borte mot Tsjekkoslovakia, men denne gangen med et ganske b-preget mannskap.
Jeg hadde ikke tittet på lagoppstillingene fra dette oppgjøret før nå, men ser at både tsjekkoslovakere og polakker stilte b-preget. Hjemmelaget hadde fra start én debutant (stopper Jiří Jeslínek fra Slavia Praha) samt hele tre spillere som deltok på landslaget for andre gang (Luboš Kubík også fra Slavia Praha, og videre presentasjon burde være unødvendig, Vladimír Hruška fra Bohemians Praha, som vi rakk å stifte bekjentskap med tidligere i denne tråden i forbindelse med arbeidet med Tsjekkoslovakias pulje, hvilket også gjaldt midtbanemannen Karel Kula fra Baník Ostrava), mens tre navn vi etter hvert skulle lære godt å kjenne, Ivan Hašek, Jozef Chovanec og Milan Luhový, alle fikk sin femte landskamp. Fra benken gjorde ytterligere én mann sin debut: En 19-årig spiss fra Rudá Hvězda (RH Cheb) ved navn Tomáš Skuhravý.

Hos Polen der i Brno fantes også én startende debutant: Józef Dankowski, stopper fra Górnik Zabrze. Han later til å ha dannet stopperpar med klubbkollega Tadeusz Dolny, en kar vi har sett figurere på innbytterbenken i minst én av de tidligere kvalikkampene, i tillegg altså til i stormatchen hjemme mot Belgia, men som ikke har sluppet til på banen. Dette skulle visst bli hans sjuende og aller siste landskamp. Piechniczek kjørte tungt på spillere fra Górnik, for hele fem mann i startelleveren kom derfra. De tre andre var målvakta Eugeniusz Cebrat, Włodzimierz Ciołek (deltok i VM i '82 - flankespiller?) med kapteinsbindet, samt den etter hvert velkjente Andrzej Pałasz, som jeg gjerne hadde sett få mer spilletid i løpet av denne kvaliken. Et par interessante navn kom også innpå i løpet av den andre omgangen: Angriperen Jan Furtok, den kommende Bundesliga-proffen, erstattet Dariusz Dziekanowski ved halvtid, mens norgesvennen Kazimierz Sokołowski fikk sin landslagsdebut da han kom inn for Jan Karaś midtveis i omgangen. Han hørte i årevis hjemme i Pogoń Szczecin, og skulle kun få én landslagsinvolvering til, nemlig da Polen møtte Nord-Korea (!) hjemme i treningskamp (2-2) i oktober '86.

Skjermskudd 2103 - fra den polske benken under oppgjøret mot Belgia i Chorzów, og jeg vil mene at vi fra venstre ser henholdsvis Jan Karaś, Andrzej Buncol og Andrzej Pałasz.

Som et ps. kan jeg også nevne at Hellas-Polen finnes tilgjengelig i sin helhet via Youtube nå, hvilket den ifølge informasjonen tilknyttet bildene skal ha gjort i fire måneder. I så fall må den ha blitt sluppet fri for allmuen ikke lenge etter at jeg bestilte den fra lysskye bander. Også der mangler avslutningen, ser det ut til, uten at jeg har foretatt noen sammenlikning for å se om klippet ender ved samme punkt som min. Forskjellen mellom min teip og den som finnes på Youtube er at sistnevnte endrer til farget visning mot slutten av den første omgangen. Min forblir sorthvit gjennom de 85 minuttene jeg har tilgjengelig.
 

Vedlegg

  • Skjermbilde (2103).png
    Skjermbilde (2103).png
    273,2 KB · Sett: 5
Da er endelig jeg også i mål med Polen-Belgia, og den som fortsetter å mene at 0-0-kamper være kjedelige kan bare gå og legge seg. Fy flate for en intensitet og ei nerve gjennom hele matchen, og det til tross for at begge lag fant det vanskelig å komme til de helt store mulighetene. Dziekanowskis ti minutter ut i den andre omgangen forble antakelig matchens største.

Thys hadde lagt opp taktikken ganske mesterlig, vil jeg si, slik de etter hvert skulle dominere den andre omgangen. Nå blir naturligvis matchen også preget av at ett lag fint lever med 0-0, mens det andre absolutt må fram og jakte scoring. Den første omgangen benyttet belgierne til å se hva polakkene hadde å komme med, og jeg synes også hjemmelaget hadde ok kontroll det første snaue kvarteret av den andre omgangen, men da Thys plukket av Grün til fordel for den unge angriperen Degryse endret kampbildet seg. Vi så samtidig en taktisk omlegging til det jeg nok vil kalle 3-4-3:

Pfaff
Gerets - Van der Elst - Renquin
Scifo - Vandereycken - Ceulemans - Plessers
Vandenbergh - Voordeckers - Degryse

Vi så imidlertid Vandereycken, mannen med den utsøkte pasningsfoten, legge seg temmelig dypt, og at han trakk ned for å bistå forsvarslinja ved behov. Gerets lå bredere på sin side enn hva Renquin gjorde motsatt, eller - han var i alle fall mer villig til å bidra framover fra sin høyreside, mens Renquin nærmest utelukkende hadde defensive plikter. Ceulemans måtte hanskes med den robuste Matysik i store deler av oppgjøret, og det var nærmest punktmarkering. Ergo hadde den store Club Brugge-stjerna vanskelige kår. Vandenbergh forble merkelig tam kampen igjennom, og han skulle jo også ofres når Thys satte inn Clijsters for å la Ceulemans få friere tøyler offensivt, der han la seg i en slags trekvartistarolle bak de to angriperne, slik Voordeckers hadde oppholdt seg der etter belgiernes første bytte.

Det kom en del innlegg i boks, og disse håndterte enten forsvarerne, der både Wójcicki og ikke minst libero Przybyś var strålende, eller Młynarczyk, som hadde et utall involveringer i felt, der han kom fra samtlige som seiersherre. Ikke rart polakkene stormet til målvakta si etter at dommeren blåste for full tid ett minutt inn i tilleggstiden. Nå synes jeg også at Piechniczek gjorde kloke taktiske vurderinger, og de ble ikke mindre farlige de gangene de våget seg framover av at Pałasz erstattet Smolarek. Skuddet fra 25 meter, som spratt rett foran Pfaff, var det bra trøkk i. Urban forsvant til tider litt ut av oppgjøret, men hadde også flere gode involveringer, mens jeg har lite å utsette på Ostrowski etter denne forestillingen, der han riktignok aldri ble noen Wdowczyk offensivt, men hvor han viste forsvarsspill av høy klasse mot en såpass vanskelig motstander som Scifo, samtidig som han utviste ballsikkerhet på høyt nivå når spillet foregikk på hans side med hjemmelaget i besittelse.

Visst etablerte Belgia i lengre perioder spill inne på hjemmelagets halvdel, men de evnet ikke å finne nøkkelen til å låse opp det polske forsvarsverket, og 0-0 var, for meg, et helt ok utfall i denne stormatchen. Jeg anbefaler @ormondroyd å se matchen dersom han ikke har gjort det. Den holdt høyt nivå.

Da har vi denne tabellen før puljas siste kamp, som ikke vil påvirke topp 2:

1. Polen 6 3 2 1 10-6 8
2. Belgia 6 3 2 1 7-3 8
3. Albania 5 1 1 3 5-8 3
4. Hellas 5 1 1 3 4-9 3

Gjenstående: 30.oktober - Albania-Hellas. Der sliter vi nok en gang med å finne bilder fra Tirana, så vi får se hva vi kan greie å vri ut av det oppgjøret.
 

Tråder du følger

Mest likte innlegg

Tilbake
Topp