Bønder - Sutring og krav

Ein ser tydleg i denne tråden at det er mykje sutring, og det er ikkje bøndene som er værst. Noko eg har lagt merke til er at dei som er av den meining at eigendomsretten er veldig viktig og at ingen skal kunne ta i frå ein noko som ein eig. Dei vil at bønder som har hatt ein eigendom i familien i fleire hundre år berre skal kvitte seg med den.
Personlig mener jeg at folk som eier noe skal få lov til å selge det eller kvitte seg med dersom de vil. Er du i mot det ?
 
Ja, så begynner vi å nærme oss - eller rettere sagt du. Du vil altså at alle småbønder som vil, må kunne få bo på landet om dem vil = og la andre betale gildet. Og det er vel da mange bønders innstilling.
Hvis bønder er så dyktige til å drive næringsvirksomhet, så er det mye som kan startes og driftes.
Om bønda trur det er så forbanna lett å drive annen næringsvirksomhet, så er det jo bare å sette i gang.
Men det er det altså ikke - det er tøfft å drive næringsvirksomhet selv om både Vestre og Vedum mener Norge er verdens beste land å drive næringsvirksomhet i, så er det ikke det.
Det er flere tusen som starter og prøver, men de færreste driver mer enn 2 . 4 år før de må legge inn årene.
Det er bare et fåtall som overlever mer enn 4 år.
Men når en bedrift går konkurs, da er det bare at de ikke hadde livets rett.
Og sånn burde det være med bønder, også. Slik at det blir de dyktigste som overlever. Da vil få en bondestand som er dyktige og ikke en gjeng med sutrere. Det vil være tøft for de som ikke klarer seg og det like ille å se noen som satser hus og hjem for å starte noe, og mister hus og hjem etter 3 - 4 år fordi det gikk som de trodde. Og da er det ikke noe ststsstøtte å få - sånt er det bare bønder som får.
Har man tilgang til et gårdsbruk(uannsett størrelse), og har interesse av å drive så er det jo en selvfølge at man skal kunne gjøre det. Og få betalt som andre for den jobben man gjør. Når bonden ikke får bestemme prisene på varene han produserer slik at han kan gå i overskudd så må staten inn å subsidiere egne innbyggere slik at maten ikke skal bli for dyr. Det er et fakta at staten betaler bøndene for å holde matprisene nede. Alternativet er 100% matimport. Og da støtter man fabrikkjordbruk, med bl.a en dyrevelferd som er skremmende dårlig.
De som ikke har store nok bruk for å leve av drifta, jobber ved siden av eller driver evt. andre næringer. Er jo ikke bare bønder som bor på landet. Jordbruk er en grunnsten i mange bygder for å holde oppe innbyggertallet. Det kan vere sauebonden med 20 sauer som jobber som sykepleier i kommunen som et eks. Småbruk er med på å holde liv i små bygder i det ganske land. Og det er en investering for fremtiden at den norske stat er med på å gjøre det mulig.
Om du kun tenker som en trangsynt økonom, så ser du ikke annet enn tallene og da er det jo klart at jordbruk i Norge ikke er særlig lønnsomt å drive i dine øyne. Vi bor i et høykostland med vinter og klimatisk vanskelige forhold for landbruk. Samt at topografien i store deler av landet ikke er særlig egnet til effektivt industri-landbruk.
Heldigvis så ser de fleste politikere ut til å vere enig om at det skal bo folk i hele landet og at vi skal ha en viss selvforsyning av mat. Småbøndene gjør en viktig jobb for landet, enten du tror det eller ei.
Har aldri påstått at det er lettvint å vere selvstendig næringsdrivende. Det er mye enklere å få lønningsposen hver mnd med en fast lønn. Har selv vert lønnsmottaker i 20 år og bonde i ca det samme. Og ser åpenbart hva som er enklest, men også hva som er mest kjedelig. Det kan vere mer motiverende og spennende å drive næring. Det er det positive med å vere selvstendig næringsdrivende.
 

Tråder du følger

Mest likte innlegg

Tilbake
Topp