Det er krise med den norske krona, når skal regjeringen våkne?

4 Jul 2023
13.211
Olav Chen er den eneste med litt vett i hue.

Chen er også bekymret for hva den svake kronekursen gjør med et land som er avhengig av importert arbeidskraft.

Disse arbeiderne, som for eksempel svenske og polakker, kommer ikke til Norge nå, grunnet svakere kjøpekraft. Jeg hører også snakk om at norske sykepleiere drar til Danmark for å jobbe der i perioder, siden kjøpekraften fra den danske valutaen er mye bedre, sier han, før han raskt legger til:
– Norge har kun sett fordeler av sterk krone de siste 20 årene, så det er en del ting som bobler frem i overflaten nå som byr på problemer når vi er i andre enden av skalaen. Dette gjør at norsk næringsliv og nordmenn kanskje må endre på vanene sine. Det er alltid vondt og vanskelig.

 
Kronekursen tok fart nedover på mandag, da en fersk forventningsundersøkelse (ISM) viste langt bedre stemning blant USAs industriselskaper enn ventet. Det føyer seg i en lang rekke gode makrotall fra over Atlanteren.

Ser ut til at kronen har skjønt at det snekres fælt med tall der borte over atlanteren, for bare siden denne forsiden fra E-24, ser det annerledes ut. Målt mot den norske krona (og alt annet), så stuper nå dollaren og det er på overtid. Men en kan kun benytte gaffatape så og så lenge, tilslutt vil realitetene komme til overflaten og kan ikke lenger skjules. Realitetene i USA, er desverre langt annerledes enn hva som fremkommer i msm.

Men det er bekymringsfullt at Norge er en logrende liten valp overfor USA og da åpner snart dragsuget seg...
 
Det er bare en løsning. Kast Wolden Bache og sett inn Chen som sentralbanksjef.
Kast regjeringen og gjeninsett Erna&Co.
 
Regjeringa må våkne? Chen har jo ikke en eneste løsning her? Eneste løsninga hans er at Norges innbyggerne og næring må endre vaner og forvente dårligere tider?
Letteste jobb i verden å være kjendis-ekspertkommentator i riksdekkende presse uten å presentere noen løsning.
 
Regjeringa må våkne? Chen har jo ikke en eneste løsning her? Eneste løsninga hans er at Norges innbyggerne og næring må endre vaner og forvente dårligere tider?
Jeg forventer dårligere tider med tanke på utgiftene vi har tatt på oss via nav, når ungdommen lykkes med å stenge oljekranen så er vi i mål (y)
 
Jeg forventer dårligere tider med tanke på utgiftene vi har tatt på oss via nav, når ungdommen lykkes med å stenge oljekranen så er vi i mål (y)
Samma her, se bare på dieselmaskinene i landbruk og mattransport. Og stenge av bokstavelig 'hpnda som før en' er det noen som vil ja.
(For ikke å snakke om gjødsel og kjemi.)

Også bekymringsverdig for 'landets fremtid' at en så stor del av befolkningen er utenfor arbeidslivet, og økonomisk og praktisk hjelpetrengende.

Men hva er fiksen? Erna den store?
 
Den lille søte norske valutaen er ganske så uinteressant så lenge USA ikke kutter renten. Regjeringen får ikke gjort en dritt.
 
Ny artikkel i E24 i dag med Olav Chen , vårt nye orakel.

Man må belage seg på at Norge ikke er så attraktivt for utenlandsk arbeidskraft når kronen er svakere. Grunnen til at Norge tiltrakk seg utenlandsk arbeidskraft, var at vi gav dem sterk kjøpekraft som følge av en sterk krone. Det er ikke tilfellet nå lenger, sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, til E24.

– Det er en alarmerende effekt som man ikke har tenkt så mye over.

 
– Da man utvidet EU for østeuropeiske land, var det den gang store inntektsforskjeller mellom de landene og Norge, noe som gjorde det attraktivt å komme hit.

Dette gapet er derimot helt annerledes i dag, sier han.

Det er fordi mange østeuropeiske land har hentet inn inntektsforskjellen og hatt høyere økonomisk vekst. Men det er også fordi kronekursen har utjevnet forskjellene selv, sier Bjørnstad.
 
Nå kommer det ikke billig arbeidskraft i like store mengder, på tide å tenke nytt.
 
Er det en økonom som det er verdt å lytte til så er det Olav Chen. Han er nøytral, ydmyk og ganske realistisk om du sammenligner med andre økonomer som kan være ganske så bombastiske i sine uttalelser.

Som "someone" er inne på så er Chen ganske enig med sentralbanken selv om de kunne vært tydeligere i sin retorikk da vi er helt avhengig av hva som skjer på andre siden av dammen. Det eneste virkemiddelet vi har nå er renten, men det er fryktelig vanskelig å balansere mellom inflasjon og deflasjon. Det vil si at vi må forberede oss på en myk landing, og derfor kan sentralbanken virke litt vinglete når de allerede nå går ut forsiktig og sier at vi er nære en rentenedsettelse.

Det er lite regjeringen kan forebygge i en markedsstyrt verden, men de bør begynne å se litt på skattepolitikken så de ikke skremmer vekk de tunge investorene. Det er ikke bra at pengene blir flyttet ut av landet, og vi nødt til å stimulere næringen her hjemme i mye større grad.

Når det er sagt så kan det virke som om inflasjonen og rentehevingen i USA har mye av skylden så det eneste sentralbanken kan gjøre nå er å vente på neste tiltak fra FED.

Jeg blir veldig overrasket om sentralbanken senker renten i år.
 
Jeg tenker de som er mest på hugget her kan ha godt av litt historieopplæring. Som f.eks at de finner ut NÅR det begynte å gå galt for krona...
https://www.forex.no/valuta/eur vil fortelle dere det, om dere legger inn f.eks 2013 eller 2012 som start.
 
Ny artikkel med Olav Chen i hovedrollen

– Hvor stor er risikoen for at prisveksten skyter fart igjen, og at vi igjen delvis
mister kontrollen?

– Jeg mener det er en undervurdert risiko – spesielt for Norge.

Chen sier at vi kan se tendenser til en lønns- og prisspiral i Norge som følge av den svake norske kronen.


 

Tråder du følger

Mest likte innlegg

Tilbake
Topp