Matlager/prepping

16 Jul 2023
346
Ok, har akkurat brukt 5000 kr på starten av et matlager, utløst av en midlertidig panikkangst her for et par dager siden. Hermetikk og tørrmat. Samt dunker til vann. 9 liter pr pers i husstanden. Jeg har fulgt rådene fra sikkerhverdag.no. Har en del overlevelses utstyr fra før i en rikholdig friluftsbod, men skal suppelere med litt batterier og vurderer bensin (?). Har jodtabeletter fra tidligere. Har også en del havregryn og real tur mat men disse har jo relativt kort holdbarhetsdato (ca 2 år) så lå jo buttes ut ofte.

To spørsmål;
1- Hva har du i ditt lager?

2- hvilke scenarioer ser du for deg at det kan komme til bruk? Jeg har egentlig ikke veldig tro på at mitt vil komme i bruk, og kommentaren jeg får er av typen; så lurt, da overlever du to uker lengre enn oss andre før russerne kommer/atombomben (sett inn det som passer)

Tråden passer vel egentlig ikke under konsp teorier, men fant ikke noen annen plass. Flytt gjerne ved behov
 
Har litt frysetørket turmat og dessuten hurtigris. Sistnevnte er lagret i sveisede mylarposer med oksygenabsorbere.

Vann har jeg lagret i bøtter med lokk. Har tidligere hatt vanndunker, men de holdt ikke drikkevannstandard.

Plan A er å være hjemme, plan B er å dra vekk fra byen i bil, og det minst sannsynlige alternativet er å flykte alene til fots.

Varme klær er prioritet over sovepose, bor jo helt sør i landet. Det er bare noen få uker i året det er så kaldt at en ikke kan sove ute i klærne. Velger på sen høst/vinter/tidlig vår liggeunderlag istedenfor øks eller sag til å kappe granbar. Gidder ikke lage gapahuk, med mindre det er veldig kaldt, og en tør å ha bål osv. Har en vanntett poncho jeg kan tulle meg inn i.

Har gassbrennere, rødspritbrennere og dessuten bokser med brenngele. Gassbrennere virker stort sett hele året her sør, rødsprit og gele er mer til bruk på årets kaldeste dager. Måten på lage mat på i en nødsituasjon er koking, punktum. Har så mye av dette at jeg må velge hva jeg skal ta med meg. Men det er kjekt å ha hjemme og på vanlig tur en sjelden gang.

Dersom du skal flykte fra en høyteknologisk trussel, er det kanskje lurt å ha turmat med kjemiske varmeposer, Barocook tekopp osv. Har vurdert kjemiske kroppsvarmere, men er usikker på merke.

Førstehjelp er selvsagt viktig, ser ikke for meg selv som "leder på skadestedet". Men har tatt imot tips på førstehjelpskurs på jobb osv. med takk. Førstehjelp er viktig så lenge normalsamfunnet består. Imidlertid er det meste du lærer på førstehjelpskurs til bruk i situasjoner der en raskt kan få "andrehjelp". I en sann krise vil ikke dette være tilgjengelig. Ting som kan være kjekke å ha med tanke på en krise er helt enkle ting, som for eksempel gasbind, plaster, kompresser, sportstape, pinsett, såpe og sårsalve. Dessuten elektrolytter i pulver eller tablettform.

Vannfilter er noe som er kjekt å ha. Jeg har Katadyn BeFree og vannflaske til bruk i skauen, der vannet ofte uansett kan drikkes som det er. Dersom jeg må skaffe vann en kortere periode i et område med mer tvilsomt vann, har jeg ekstremvarianter av vannfilter i sugerørsform.

Er så kjip at jeg har lommelykt, og ikke lysforsterkningsutstyr. Jeg liker dynamolykter, og helt enkle små lommelykter som man vrir på for å skru på. Har også mer enn en hodelykt....

Har en sommer "fluktveske" på en 2-3 liter. Innhold:

  • Engangsponcho
  • Reflexcell varmeteppe
  • Spesiell type gasbind
  • Plaster
  • Sårservietter
  • Såpeflak
  • Sportstape
  • Pinsett
  • Klesreparasjonstape
  • Litt ståltråd
  • Coghlans 4 Function whistle m/kompass
  • Lighter
  • Liten lommelykt
  • Sugerør vannfilter (ekstremvariant)
  • En tube Resorb elektrolyttabletter
  • 2 kraftige plastposer
  • Bit baufilblad

Kompletter eventuelt med solkrem og myggmiddel.

Vil si at en bit baufilblad er et greit alternativ til kniv, veier lite og er billig. Hvis du ikke kutter baufilbladet så det blir spisst, så er det ikke noe farligere en nøkler. Fungerer ikke til spikking, men kan gjøre mange småjobber, inkludert en grov jobb på neglene dine.

Du bør forberede deg på å være sulten i perioder. Dersom helsetilstanden din tillater det vil jeg anbefale å vannfaste en helg. Elektrolyttabletter kan i tillegg til å rehydrere deg etter diare, også redusere sultfølelse.

Navigasjon og sånn er ikke nødvendig i de krisescenarioene jeg ser for meg. Kan veien utenat der jeg har tenkt å være. Har i tilfelle rottefelle de aktuelle kartbladene og kompass. Har mobiltelefon og GPS til enkel friluftsbruk.

Bare noen løse tanker, er åpen for innspill og forslag.
 
Det beste er nok "bug in" og flytte vekk fra byer og tettsteder i tide (begynner å bli på overtid nå) og "go gray". Her er det bare å trekke erfaringer fra okkupasjonen og byene var ikke stedet å være dengang og verre vil snart bli i nåtid også, med planene om smart-byer og total overvåking. Bare å se til Kina for å se hvor det bærer hen. De såkalte smart-byene (altså fengslene, kamuflert som bekvemmelighet), popper opp flere steder nå, spesielt i UK, Canada og Australia. Til mer ruralt og selvforsynt til bedre er det. Joel Skousen har skrevet en bra bok om Strategic relocation, den er for USA (som virkelig snart vil oppleve krise), men prinsippene er de samme, så en må bare tilpasse til Europeiske/norske forhold.

For å se dette innholdet trenger vi ditt samtykke til å angi tredjeparts informasjonskapsler.
For mer detaljert informasjon, se vår informasjonskapsel-side.

Basis for prepping er selvsagt rikelig tilgang til vann og eventuell filtrering av dette, samt mat og varme. I bygdenorge er det som regel rikelig tilgang til vann og er en usikker er det jo greit å koke vannet. Mat, samt plan for videre produksjon av mat, det være seg dyrking og fangst, fortrinnsvis fisk. Viktig også med lokalsamfunn, i krise kan en ikke stå alene, the lone wolf prepper har ikke så gode odds i lengden. Dessuten kunnskap om hva en finner fritt i norsk natur, det være seg vitaminer, antioksydanter, legende planter, etc.

Men en annen ting er jo økonomisk prepping. Bli gjeldfri og sikre seg tilgang til virkelige penger, før dollaren kollapser, børsene krakker og det innføres CBDC. Da bør en være i fysisk besittelse av virkelige penger, som en kan få vekslet inn og benytte for å holde myndighetene unna, med sine krav om skatter og avgifter. Det har pågått en agenda i flere tiår nå, for å gjete menneskene inn i byer og tettsteder og avfolke distriktene og det vil bare intensiveres. Altså å bli kvitt slavelenkene (gjeld) bør være høy prioritet. Dette kan oppnås ved å selge om en eier sentralt og flytte ruralt, samt nok land til å være selvforsynt med både vann og ved og nok jord til å dyrke mat.

Gjeldende transport, det beste er nok en bensinsnål motorsykkel, helst offroad f.eks en 350 og ihvertfall styre unna alt av elektriske kjøretøy. Bensin eller diesel biler, hvor en kan lagre eller evt. bringe med seg ekstra drivstoff.

For de som befinner seg i byer/tettsteder når SHTF, så bør en ha det meste klart og en bør ha veikart og velge alternative ruter, ikke hovedveier som fort vil korke seg til, spesielt av leketøysbilene på strøm. Det er også hovedveiene som først vil bli stengt i eventuelle kontroller, basert på hvilket SHTF scenario vi opplever.
 
Hermetikk og tørrmat.
Fabrikkshermetikk har tilnærmet uendelig holdbarhet. Bare pass på at boksene er helt uten bulker og skader og ikke oppbevar de der de kan fryse (selvsagt ikke oppbevare i stekende hete heller). Da er det bare å glemme holdbarhetsdatoer. Dessuten er det alltid et godt råd å lukte og se på mat før en spiser når de er langt over dato. Frysetørret turmat er også meget holdbar, så jeg ville ikke vært overnervøs for holdbarhetsdatoer der heller. Det går nok helt fint med noen år over de datoene.
 
kommentaren jeg får er av typen; så lurt, da overlever du to uker lengre enn oss andre før russerne kommer/atombomben (sett inn det som passer)
Et godt råd er å holde kjeft om prepping, for du kan banne på at de "fjolsa" som ikke har forberedt seg, kommer til å huske på at du har gjort akkurat det. Så om du ikke har skaffet matlager til hele nabolaget, hold tyst om det. Om SHTF, ikke tilbred mat, så matosen siver ut, da får du ganske fort besøk av desperate, kanskje bevæpnede folk etterhvert. Dessuten prepping er rett og slett forsikring. Jeg har aldri fått behov for bilforsikringen, men jeg har det likevel og har ingen ønsker om at jeg skal måtte benytte den.

Det var ikke preppere som tømte butikkene for dasspapir i 2020, det hadde vi skaffet for lengst, det var alle de som ikke hadde preppet som gjorde det. Men butikkene er ikke stedet å befinne seg om SHTF, en smart prepper ligger i forkant og prepper varer på tilbud. Jeg kjøpte f.eks. antibac på tilbud jula i 2019 (totalt unødvendig viste det seg, men jeg visste allerede da hva som snart kom).
 
@Våtfjert Elektrolytter har også en tredje funksjon, at en unngår kramper ved store anstrengelser. Det siste er ikke aktuelt for meg, da jeg ikke kommer til å bli sliten av å bevege meg til "lokasjon B".

Det kan være lurt å forsøke å vannfaste en helg. Sånn at en blir vant med at kroppen omstiller seg til fettdrift.
Den første tiden uten mat kan være ganske trassig. Det er mange eksempler på at folk som har gått seg vill, har gjort dårlige valg hvis når de er tomme for mat. Enkelte får også panikk "når de kjenner sulten gnage", noe som egentlig er en prosess i kroppen når den omstilles til fettdrift.

Piloter har for eksempel sukkertøy på lur. Dette fordi man i militær sammenheng ofte ikke har anledning til å "ta det litt rolig", eller vente på at kroppen omstiller seg. Det finnes bøker om overlevelse som anbefaler å ha med seg opptil 700 kcal, hovedsakelig karbohydrater.

De som anbefaler periodisk faste sier en fint kan gå tre dager uten mat, uten å konsultere lege. Noen sier fem dager.
I en virkelig nødsituasjon kan du holde ut betydelig lenger. Tommelfingerregelen er tre uker uten mat (forutsatt at en har vann).

Te og kaffe kan også dempe sultfølelse. Uten å forhindre at kroppen omstiller seg til å brenne fett.
 
Vannfaste er noe av det beste en kan gjøre for kroppen. Men en bør forberede seg ved å gå over til lavkarbo i forkant og helst LCHF (low carb high fat) og komme over i ketose. Dvs. at kroppen bruker fett som drivstoff og ikke glukose. Det vil bedre tilstanden for de som har diabetes2 eller er pre diabetes. Det bør gjøres i en uke eller to før fasten, ihvertfall om en kjører en 72 timers faste. Men det er nok smart å starte med ett døgn og så ta det derfra.

Ved faste er det som sagt viktig å få i seg elektrolytter, bland ut salt i vann (fortrinnsvis havsalt) og ta noen slurker av det, i tillegg kan en ta magnesium og kalium tilskudd.

Her er hva som skjer med kroppen i en vannfaste:
For å se dette innholdet trenger vi ditt samtykke til å angi tredjeparts informasjonskapsler.
For mer detaljert informasjon, se vår informasjonskapsel-side.
 
Det er mange eksempler på at folk som har gått seg vill, har gjort dårlige valg hvis når de er tomme for mat. Enkelte får også panikk "når de kjenner sulten gnage", noe som egentlig er en prosess i kroppen når den omstilles til fettdrift.
Jeg har en del erfaring med både faste og med å være i ketose, siden 2017 mer eller mindre hele tiden. Av og til har jeg gått ut av ketose i korte perioder, men med karbohydratene så kommer en del kroppslige plager tilbake. Så derfor er det nok en del lettere for meg å kjøre en 72 timers vannfaste også. Når jeg faster så får ihvertfall jeg et energioverskudd de to første døgnene. Da merker jeg at hodet blir klarere og kroppen mye mer allert. Men jeg vil tro de som går rett fra et karbokosthold vil oppleve vannfaste ganske annerledes og kjempe mot sult. Jeg selv opplever kun korte 10-15 minutters perioder hvor jeg kan kjenne på at jeg er litt sulten, når jeg faster, men stort sett opplever jeg ikke sultfølelser. Det er ganske sikkert fordi kroppen min fast benytter fett og ikke glukose som drivstoff.
 
Vannfaste er noe av det beste en kan gjøre for kroppen. Men en bør forberede seg ved å gå over til lavkarbo i forkant og helst LCHF (low carb high fat) og komme over i ketose. Dvs. at kroppen bruker fett som drivstoff og ikke glukose. Det vil bedre tilstanden for de som har diabetes2 eller er pre diabetes. Det bør gjøres i en uke eller to før fasten, ihvertfall om en kjører en 72 timers faste. Men det er nok smart å starte med ett døgn og så ta det derfra.

Ved faste er det som sagt viktig å få i seg elektrolytter, bland ut salt i vann (fortrinnsvis havsalt) og ta noen slurker av det, i tillegg kan en ta magnesium og kalium tilskudd.

Jeg er enig i at man får en mer behagelig vannfaste hvis man går på ketogen diett i forkant. Men, poenget mitt var at det var lurt å oppleve kroppens reaksjoner, når man går fra et typisk karbohydratrikt kosthold og rett over til å brenne kroppens eget fettlager.

Mitt personlige valg er elektrolytt tabletter som må løses opp i vann. Mest på grunn av pakkbarhet. Andre bruker pulver, noen bruker ferdiglagde kapsler som svelges med vann. Det siste finnes bare i glass med 250 kapsler i norske nettbutikker. Alt av piller og medisiner osv. liker jeg å ha i original pakke. Ellers hadde kapsler som kan svelges vært veldig interessant.

Salt ble brukt til det man bruker elektrolytt produkter til i dag, før i tiden. Salt tabletter osv. I dag er elektrolytt produkter, sportsdrikker osv. vanlig blant mange grupper som for mange tiår siden brukte salt.
 
Det beste er nok "bug in" og flytte vekk fra byer og tettsteder i tide (begynner å bli på overtid nå) og "go gray". Her er det bare å trekke erfaringer fra okkupasjonen og byene var ikke stedet å være dengang og verre vil snart bli i nåtid også, med planene om smart-byer og total overvåking.

Er redd erfaringen fra okkupasjonen ikke er relevant lenger. Fenomener som satellitter og droner har endret ting. Eneste stedet man kan være anonym er tettsteder og byer. At det kan være mindre kriminalitet på små steder er en ting. Men, det nytter ikke å gjemme seg fra statlige aktører i ødemarken.

I Afghanistan krigen ble Taliban styrker ofte bombet når de fyrte bål for å varme seg.


Basis for prepping er selvsagt rikelig tilgang til vann og eventuell filtrering av dette, samt mat og varme. I bygdenorge er det som regel rikelig tilgang til vann og er en usikker er det jo greit å koke vannet. Mat, samt plan for videre produksjon av mat, det være seg dyrking og fangst, fortrinnsvis fisk. Viktig også med lokalsamfunn, i krise kan en ikke stå alene, the lone wolf prepper har ikke så gode odds i lengden. Dessuten kunnskap om hva en finner fritt i norsk natur, det være seg vitaminer, antioksydanter, legende planter, etc.

Er enig i at å koke vannet ofte er den beste løsningen over tid. Men, hvis du skal flykte veier et filter mindre enn drivstoff til en tilsvarende vannmengde.

Deler ikke filosofien om at alle skal bli bønder på hobbybasis. Det skader selvsagt ikke å ha en kjøkkenhage med poteter, gulrøtter osv. Mat produseres imidlertid best av de som har dette som yrke.

Fisk er ikke noe å satse på i tilfelle atomkrig. Fjærkre er heller ikke noe å satse på for kjøtt, men det er trygt å spise egg.

Skal du skaffe deg kjøtt og fett i tilfelle atomkrig, bør du ha for eksempel sau, storfe eller gris. Noen har også mulighet til å jakte vilt av noe størrelse.
 
Er redd erfaringen fra okkupasjonen ikke er relevant lenger. Fenomener som satellitter og droner har endret ting. Eneste stedet man kan være anonym er tettsteder og byer. At det kan være mindre kriminalitet på små steder er en ting. Men, det nytter ikke å gjemme seg fra statlige aktører i ødemarken.

I Afghanistan krigen ble Taliban styrker ofte bombet når de fyrte bål for å varme seg.
Droner og varmesøkende kameraer har sine begrensninger, det så vi demonstrert for en stund siden da den lille gutten gikk seg vill på en jakttur han var med på. Disse er faktisk avhengig av fri sikt og med en gang gutten krøp under en steinhelle så var han usynlig.
 
Det stemmer at droner og sånn er avhengig av noenlunde fri sikt. Men, fra media vet vi at droner relativt lett finner avgasser fra kokeapparater som brukes i kjellere for eksempel.
 
Det stemmer at droner og sånn er avhengig av noenlunde fri sikt. Men, fra media vet vi at droner relativt lett finner avgasser fra kokeapparater som brukes i kjellere for eksempel.
Joda, så det smarteste er å "go gray" og holde seg under eventuelle radarer. Problemet med å go gray i en by, er at joda, en kan gjemme seg i mengden, men en trenger mat og ikke minst vann og det er særlig når det gjelder slikt at en bør trekke lærdom fra okkupasjonen. Elektriske såkalte biler vil antagelig stå bom stille og da kan en være låst fast, dessuten kan veier sperres eller kontrolleres. Mitt beste tips er å skaffe seg en off road MC, f.eks en bensin gjerrig 350 eller noe slikt, for å ha den muligheten tilgjenglig.
 
Joda, Offroad MC virker som en god ide. Ellers er det også ganske vanlig med ATV ute i de indre bygder.

Ankepunktet mot dem er at de går på bensin. Bensin brukes i hovedsak av private kjøretøy. Usikker på hvor lenge elbil tilhengerne blant våre politikere vil ha det i salg.

Diesel brukes i større grad av nyttekjøretøy, som traktor, trailer osv. Og i denne samfunnskritiske bruken, er diesel langt fra faset ut. - Og kommer ikke til å være det på lang tid.
 
Har lenge tenkt å skaffe meg ein sekk med ting og tang som kan være fint å ha i nødstilfeller. Ein ready-to-go sekk med andre ord. Kva burde eg ha i sekken og kor stor/tung burde den være?

Edit: Ser det var eit "fluktveske" tips lengre her oppe, men kom gjerne med eksempler allikavel.
 
@Qua Det kommer helt an på hvor i landet du er. I Nord- Norge trenger du mer utstyr enn på sydspissen av landet.

Har du små barn? Det sikreste da er vel å evakuere i bil.....

På Sørlandet kan du klare deg med en stor hofteveske hele året, hvis du er alene og tar sjansen på oppblåsbart liggeunderlag. Da må du ellers være villig til å sove i klærne. Dette krever en del kunnskap. Enkelte løpesekker eller løpevester har også nok pakkvolum.

Personlig tar jeg ikke sjansen på kun oppblåsbart liggeunderlag. Har en tilfeldig innkjøpt 40 liters ryggsekk. Den er mer enn stor nok.

Hvilke scenarioer ser du for deg?

Er det så kaldt at du må ha en brenner? Er det slik at du må ha telt der du er? Har du med mat? Hva slags mat?
 
@Qua Det kommer helt an på hvor i landet du er. I Nord- Norge trenger du mer utstyr enn på sydspissen av landet.

Har du små barn? Det sikreste da er vel å evakuere i bil.....

På Sørlandet kan du klare deg med en stor hofteveske hele året, hvis du er alene og tar sjansen på oppblåsbart liggeunderlag. Da må du ellers være villig til å sove i klærne. Dette krever en del kunnskap. Enkelte løpesekker eller løpevester har også nok pakkvolum.

Personlig tar jeg ikke sjansen på kun oppblåsbart liggeunderlag. Har en tilfeldig innkjøpt 40 liters ryggsekk. Den er mer enn stor nok.

Hvilke scenarioer ser du for deg?

Er det så kaldt at du må ha en brenner? Er det slik at du må ha telt der du er? Har du med mat? Hva slags mat?
Gode spørsmål. Har berre meg sjølv å tenke på i første omgang og er busatt på østlandet. Har ingen spesifikke scenarioer i tankene, men det som kanskje er mest truleg er krig ol? Tenkte litt meir i generelle baner, men blir kanskje fort veldig spesifikt kva som er viktig avhengig av forskjellige scenarioer.

Ser at eg med fordel kan lese meg litt meir opp på alt dette her sidan eg er heilt blank på dette området.
 

Tråder du følger

Mest likte innlegg

Tilbake
Topp