NHL - Sesongtråd 23/24

Velkommen til sesongtråden for NHLs 107. sesong, hvor pucken droppes den 10. oktober 2023.
Sesongen avsluttes 18. april 2024, og play-offen starter opp kort tid etter dette.


320452.jpg


Vi har akkurat tilbakelagt oss en sesong som er historisk på flere måter.

Boston Bruins slo rekorden som tidenes regular season-lag. Med sine 135 poeng og 65-12-5 gikk Bruins inn som storfavoritter i play-offen, men her ble det bråstopp for Boston som ble kjempet ihjel av Florida Panthers allerede i første utslagsrunde. Foran sesongen er det mange som lurer på hva veien vider for Boston er.

Der de fort hadde sesongens beste goalieduo i Ullmark og Swayman så er det store spørsmålstegn om vi vil få se sistnevnte i Bruins sin drakt neste sesong. Vil vi få se flere scener av denne ikoniske feiringen, eller er det slutt for denne gangen?

AP_22343694422734-scaled.jpg


Det skal også sies at de fortsatt avventer en avklaring rundt Bergeron foran neste sesong, der de allerede har mistet Tyler Bertuzzi til Leafs foran neste sesong. Det skal sies at de har fylt opp rekkene med angrepsspillerne Morgan Geekie, Milan Lucic, James van Reimsdyk og Patrick Brown, samt forsvarsspiller Kevin Shattenkirk.

Det vil være vanskelig å se at Boston klarer å forsvare denne sesongen, men man vil tro at de heller ønsker å holde koken ut over sluttspillet enn å repetere fjoråret på nytt igjen.

For det var Vegas Golden Knights som til slutt stakk av med bøtta.

AP23165175808032.jpg


Jeg kunne skrevet en hel avhandling om dette laget, og hvor gøy jeg synes det er at de vant. Laget som er Vegas sitt store hjertebarn har vært ett fyrverkeri siden de entret ligaen i 2017. Ikke bare er laget Vegas sitt første store franchise, men laget ble også ett samlingspunkt etter masseskytingen den 01.10.2017. For dem som ikke vet det er drakt #58 fredet i Vegas etter de 58 som døde denne dagen. Derfor har det vært utrolig gøy å se hvordan byen og laget har feiret denne, til slutt, meget fortjente Stanley Cup-seieren.

To lag som ser ut som vil ha spennende sesonger foran seg er New Jersey Devils og Buffalo Sabres. Devils har akkurat levert en strålende sesong bak seg, og satser knallhardt. Kontrakten til Timo Meier kan fort vise seg å bli veldig bra. De må derimot klare å fylle plassen Damon Severson etterlater seg etter at han skiftet beite til Columbus. Er dette året Šimon Nemec skal ta steget opp?

Buffalo Sabres har den lengste aktive play-off tørken i ligaen med 16 år uten play-off hockey. Dette virker derimot som året hvor denne rekken endelig kan stanses.

For Toronto Maple Leafs vil de gå inn i sesongen med ett spøkelse mindre, da de vant en sluttspillserie for første gang siden 2004 da de slo ut ett aldrende Tampe Bay Lightning. Det tok riktignok slutt i neste serie da de møtte Panthers, som kjempet dem helt ut av stilen. Etter dette har de vært igjennom en relativt turbulent periode, hvor de har byttet ut Kyle Dubas som General Manager og ansatt Brad Treliving i hans fotspor. Vi har nå begynt å se konturene av hva Treliving ønsker å få inn.

Inn har de fått inn spillere som Max Domi, Tyler Bertuzzi, John Klingenberg og Ryan Reaves. Det er helt tydelig at de ønsker å få inn fysikk og det har de fått i spesielt Domi og Bertuzzi. De har sendt ut spillere som Noel Acciari og Radim Zohorna til Pittsburgh og Dubas, Justin Holl til Detroit, og Ryan O´Reilly og Luke Schenn til Nashville.

Til tross for dette er fortsatt spørsmålet hva de skal gjøre, for de ligger fortsatt $18 millioner over cap space, og de må fortsatt signere blant annet Samsonov som står som RFA denne sommeren. Det er derimot ett lysglimt for Leafs at han var en av 22 spillere som valgte å gå under salary arbitration i går. Neste år er derimot Austin Matthews og William Nylander RFA, og det begynner å lukte slutten på Nylander i Leafs, men det skal sies at han har en liste på 10 lag han har en No Trade klausul med, som startet 01. Juli. Dette gjør det desto vanskeligere å flytte på han med tanke på at dette er (mest sannsynlig) siste sommer med flat cap space. Det skal sies at det ett viktig poeng her er at Nylander vil være en Leafs, han har ingen interesse for å skifte lag, men han ønsker seg også en fortjent lønnsøkning, og ryktene sier at han ønsker seg oversiden av $10m, noe som virker veldig vrient å få ut av Toronto.

Men det ser mer og mer ut som om at det er slutten på Leafs Big Four, som aldri ble suksessen man håpet på.

cropped_GettyImages-1449404784.jpg


Ett annet canadisk lag som har hatt en røff sommer er Calgary Flames. Tyler Toffoli er allerede ute av døra, og befinner seg nå i Jersey. Nå er bare spørsmålet, hva skjer med Elias Lindholm og Mikael Backlund? Vil få se Jonathan Huberdeau tilbake i gammelt slag igjen? Spørsmålene er mange rundt Flames, og det skal bli spennende å se hvordan laget utvikler seg denne sesongen.

Ellers så smiler livet i Chicago Blackhawks om dagen. Etter å ha vunnet draft lotteriet, så valgte de helt forventet Connor Bedard som årets #1 pick. Dermed lukter rebuilden etter Kane og Toews desto kortere enn det kunne blitt.

cut.jpg


Til tross for at de har signert spillere som Corey Perry, så er dette fortsatt ett fryktelig dårlig lag, så her det stort sett Bedard det er verdt å skru på TVen for.

Vi beveger oss fra en Connor til en annen. Connor McDavid har lagt bak seg en historisk sesong, hvor han endte opp med 153 målpoeng, fordelt over 64 mål og 89 assister over 82 kamper. Sesongen endte opp som en personlig seier for McDavid, med ett nytt Hart-trofe, men dette må være en spiller som lukter Stanley Cup denne sesongen.

USATSI_17983982-1024x630.jpg


Det er vanskelig å beskrive hvor god McDavid faktisk er. Det eneste som er riktig å sammenligne med i moderne tid er det Lionel Messi har drevet med i Barcelona over mange år, for såpass dominant er McDavid. Han gjorde en vital endring foran fjoråret som viser drivet hans til å hele tiden bli enda bedre, og farligere på isen. Dette var året han fant ut hvor viktig skuddet hans er, og han har utviklet releaset og mentaliteten sin noe voldsomt. Det var noe han også var veldig åpen om at han jobbet hardt med i fjor sommer, hvor han studerte mye film av mål og målscorere for å bli en mer effektiv målscorer. Her viste han blant annet til Matthews sine evne til å score alle slags type mål.

Resultatet prater for seg selv.

Hans første syv sesonger lå han på 0.49 mål per kamp, forrige sesong hoppet dette tallet opp til 0.83 mål per kamp.
Før fjoråret var hans høyeste notering for antall skudd per kamp i 21/22 sesongen hvor han lå på 3.93 skudd per kamp.
I 22/23 sesongen steg dette til 4.29 skudd per kamp. I statistikkbolken Rush Goal Leaders knuste McDavid all konkurranse med sine 25 mål. Nærmest var J. Hughes, Kreider og Scheifele med sine 12 mål hver.

Med denne utviklingen har forsvarsspillerne en helt umulig oppgave med å stoppe McDavid, da de enten kan prøve å stå i kropp hvor han kjører fra dem, eller så rygger dem i respekt for farten hans og med den nye shoot first-mentaliteten vil han få masse rom for å nettopp skyte. Man kan også se at dette har betalt seg i power play-spillet hans. Der hans tidligere rekord lå på 11 PP-mål gjennom en sesong, endte han opp med 21 PP-mål.

Og med denne nye aggressive mentaliteten foran mål, så får også playmakeren i McDavid skinne, noe hans 89 assister også beviser. Der McDavid får så mye oppmerksomhet er han fortsatt elite i å finne lagkamerater i gode posisjoner.

Men hockey er og forblir en lagsport, og han har fortsatt til gode å finne ut av play-offen. Er dette året?

Dette finner vi ut av snart, det er ikke så lenge til pucken droppes igjen.

Ellers er det fire kamper som skal spilles i Sverige denne sesongen, alle i Globen/Avicii-Arena, mellom 16.-19. november.
Kampene er Detroit Red Wings - Ottawa Senators (16.), Detroit Red Wings - Toronto Maple Leafs (17.), Minnesota Wild - Ottawa Senators (18.) og Toronto Maple Leafs - Minnesota Wild (19.).

I årets Heritage Classic, som er den syvende i serien, får vi rett og slett The Battle of Alberta. Oilers møter Flames den 29.10, og vil være det første Battle of Alberta som skal spilles utendørs. Kampen vil spilles i Edmonton.

Winter Classic 2024 vil gi oss en liten godbit med rett og slett ligaens to yngste franchiser møter hverandre. Seattle tar i mot Vegas den 01.01.24.

Til slutt er Stadium Series tilbake igjen for første gang siden 2016. Det vil være to oppgjør denne sesongen. Begge vil bli holdt på MetLife Stadium. Den 17. februar tar Devils i mot Flyers, og den 18. februar møtes Rangers og Islanders.

Årets All-Star kamp er planlagt at skal gå av stabelen 03.02.24, i Toronto.

Det kribler allerede.
Kjør ny sesong!
 
Dæven døtte så bra skrevet Grittys!

Mtp på Leafs og deres forbannelse så er det trist at den gruppa med Tavares Marner Matthews og Nylander mest sannsynlig ikke får rørt Stanleyn...
 
For å se dette innholdet trenger vi ditt samtykke til å angi tredjeparts informasjonskapsler.
For mer detaljert informasjon, se vår informasjonskapsel-side.
 
Dæven døtte så bra skrevet Grittys!

Mtp på Leafs og deres forbannelse så er det trist at den gruppa med Tavares Marner Matthews og Nylander mest sannsynlig ikke får rørt Stanleyn...
Eneste gleden som Canucks fan det at Leafs er like cursed, dvs. En gavepakke med Matthews. Slike gavepakker med lottery får aldri Canucks som aldri har vunnet lottery, eller valgt 1OA.
 
Eneste gleden som Canucks fan det at Leafs er like cursed, dvs. En gavepakke med Matthews. Slike gavepakker med lottery får aldri Canucks som aldri har vunnet lottery, eller valgt 1OA.
Dere hadde jo Sedin brødrene som var ville i sin tid da 😅 men ja virker som de fleste kanadiske lag er cursed obe way or another
 
Dere hadde jo Sedin brødrene som var ville i sin tid da 😅 men ja virker som de fleste kanadiske lag er cursed obe way or another
Var fortsatt ikke 1OA, selv om jeg fra 99 draften selvsagt hadde tatt de over 1OA 😂ja de siste årene er det tilfellet, men Oilers er jo Penguins of Canada med draft flaks. Så mulig McDavid får løfte den en gang. Beste er selvsagt om han stikker fra Edmonton. Da Oilers ikke fortjener det. Med hvor mye gratis de har fått.
 
Var fortsatt ikke 1OA, selv om jeg fra 99 draften selvsagt hadde tatt de over 1OA 😂ja de siste årene er det tilfellet, men Oilers er jo Penguins of Canada med draft flaks. Så mulig McDavid får løfte den en gang. Beste er selvsagt om han stikker fra Edmonton. Da Oilers ikke fortjener det. Med hvor mye gratis de har fått.
Mcdavid er sjuk han fortjener bedre lag ja men tror han vil bli litt sånn Gretzky og løfte Oilers til en Stanley
 
Mcdavid er sjuk han fortjener bedre lag ja men tror han vil bli litt sånn Gretzky og løfte Oilers til en Stanley
McDavid sine offensive tall er ganske ekstreme ja, selvsagt langt unna Gretzky og @MarioLemieux , men nærmeste offensive vi har sett siden disse to. Skal han bli større enn Crosby så må han vinne den, og helst flere ganger også.
 
Hvor mye gratis får Draisaitl? Når McDavid er så rå, så er det enkelt å få masse gratis poeng. Han er vel nr 2 på alle statistikker. Men vil han holde samme produksjon hvis McDavid reiser? Eller er det Draisaitl som gjør at McDavid får så gode arbeidsforhold?
 
Var det ikke snakk om Sveits for Halak? Tatar ledig også, ja. Den rekken han var i var temmelig solid rundt juletider sesongen som var.
Tror ikke noe er offisielt bekreftet rundt Halak og hans fremtid, så derfor står han som ledig på listen.
 
Hvor mye gratis får Draisaitl? Når McDavid er så rå, så er det enkelt å få masse gratis poeng. Han er vel nr 2 på alle statistikker. Men vil han holde samme produksjon hvis McDavid reiser? Eller er det Draisaitl som gjør at McDavid får så gode arbeidsforhold?
Jeg synes Drais lett er med i diskusjonen om å være ligaens #2 uavhengig av McDavid. Han bærer også linjer alene, uten McD, når det trengs og det er gjerne han som stepper opp når McDavid blir låst ut i sluttspillet.

McDavid og Drais drar selvsagt nytte av hverandre, men det gjør alle gode linjer.

Tror fortsatt at begge ville levert ville tall hvis de var i hver sin franchise, der begge ville vært face of the franchise med flere mil.

Så er spørsmålet hvor stor den nye kontrakten til Drais blir, for han har vært underbetalt i mange sesonger nå. Kriminelt av Oilers å ikke klare å utnytte dette vinduet bedre.
 
En som blir veldig spennende å følge neste sesongen er østerrikeren Marco Rossi.

USATSI_16132983_168390100_lowres.jpg


Da Rossi ble valgt av Wild som #9 OA i draften tilbake i 2020, så var det mange som tenkte at dette var en garantert fremtidig stjerne i Minnesota. Den lille centeren hadde satt OHL i flammer i 19/20 sesongen, og endte opp med 120 målpoeng (39+81) på 56 kamper, og ett målsnitt på litt over 2,14 per kamp. Dette var blant annet 9 målpoeng mer enn Cole Perfetti, som i dag befinner seg i Jets.

2020 draften hadde for så vidt en veldig sterk topp 10, selv om Lafreniere og til dels Byfield ikke har slått ut i full blomst enda.

Der de aller fleste nok ville vært mest bekymret for om å leve opp til forventningene med å være ett top 10-pick i NHL, fikk Marco Rossi helt andre ting å tenke på i løpet av sitt første år hos Wild. Covid-19 tok over verden i løpet av våren 2020, og i november 2020 testet Rossi positivt for sykdommen.

Sykdommen satte han helt ute av spill, og østerrikeren rørte ikke isen ordentlig igjen før juni 2021. Han stilte opp som kaptein for Østerrike sitt JWC 2021, men her var han en skygge av seg selv og han har uttalt i ettertid at han var helt tom under hele mesterskapet. Etter omfattende helsetester etter mesterskapet fant legene ut at han hadde fått myokarditt, eller en betennelse på hjertemuskelen. Det ble sagt at hvis han hadde spilt en kamp til i mesterskapet kunne det ha gått fryktelig galt.

Siden har har tiden blitt brukt tålmodig rundt Marco. Han har blitt bygd sakte opp igjen, og står "kun" med 21 kamper i NHL så langt. I fjorårets sesong ble han holdt på AHL-nivået for å bygge opp selvtilliten igjen, og til tross for skadeproblemer i Minnesota, så ble han værende i Iowa Wild stort sett gjennom hele sesongen hvor han fikk 53 kamper og endte opp med 51 målpoeng (16+35). Han fikk masse tid både på PP og PK, og generelt god tid til å finne rytmen igjen, og til slutt endte han også opp med en A på brystet. Trenerteamet til Iowa la også om treningene for å gi talenter som Rossi mer tid til å trene på det fysiske, alt fra ren styrketrening til driller for å øke ferdighetene til å skjerme puck og ren eksplosiv trening.

Om kommende sesong har Rossi også sagt at "This is my time".

Så hva tror folket? Er denne sesongen til Rossi hans tid? Eller vil vi få enda en middels sesong av han?

Det blir uansett spennende å se om han finner litt av sitt gamle jeg, for da har Minnesota noe veldig spennende på gang, og kanskje vi får se flere slike scener utover sesongen?

Marco-Rossi.jpg
 
Hadde vært gøy om Rossi får det til. Imponerende av Vorarlberg med Reinbacher i år fra Hohenhems og Rossi fra Feldkirch. De to tidligst valgte østerrikske spillerne i NHL begge født et steinkast fra hverandre. Grabner den tredje first rounderen fra Østerrike født litt lenger unna, men om Vorarlberg kan bli et Hjørring for hockey i Østerrike hadde det vært bra.
 
Tenker å gå litt igjennom lagene som har ikke nødvendigvis får allverdens oppmerksomhet eller mye kjærlighet her inne, av diverse årsaker, før sesongen settes i gang.

Vi starter med laget med ligaens lenge aktive play-off tørke. Buffalo Sabres.

wp4101118.jpg


Ikke siden 10/11-sesongen har laget sett play-off hockey, men nå føles det ut som om at Buffalo har ett lag som "endelig" kan ta det steget inn etter flere blytunge år på isen.

Don Granato har en meget ung og spennende tropp, en av de yngste i ligaen med en gjennomsnittsalder på 25.8 år, som begynner å vokse opp. Det er en for så vidt en god timing at pilen peker oppover når status i Metro Division er som den er.

Det Buffalo må få på plass er ett enda mer solid to-veis spill. Der de er et fyrverkeri offensivt, er de tilsvarende rotete i egen sone. Det har en ung defensiv kjerne, så forhåpentligvis har dem blitt en erfaring rikere etter denne sesongen hvor de snublet på målstreken mot slutten av sesongen da det virkelig gjaldt.

Men som nevnt er det ett ungt, morsomt lag som spiller utrolig underholdende hockey. Akkurat som Buffalo Bills blir ledet offensivt av den store, dynamiske Josh Allen som quarterback, blir Sabres sitt offensiv ledet av den store, dynamiske centeren Tage Thompson.

Big-Read-Tage-Thompson-Celebration.jpg


Den 2 meter høye amerikaneren kom til Buffalo i 2018 som en del av pakken mellom Sabres og Blues da sistnevnte hentet Ryan O´Reilly. Nå har han rukket å bli 25 år, og tar ligaen med storm der han til slutt endte opp med 94 målpoeng (47+47) over 78 kamper, og i januar ble han kalt opp som Sabres sin representant i fjorårets All-Star helg.

En av hovedgrunnene til at Tage er så god som han er, er fordi han ikke prøver å være noe mer enn han er. Han er en gigant på isen, og spiller deretter. Han har en nærkontroll som er helt elite, og kanskje blant de fire-fem beste i ligaen. Han er ikke rask, og sklir ikke gjennom forsvarsspillere som McDavid sine ekstremt raske hender eller Crosby sin nærteknikk, men han har ett spenn fra armlengde til armlengde som gjør det omtrent umulig å ta fra han pucken. Det ser man også på flere av målene hans, hvor han rolig drar pucken forbi keeper og lar pucken bare skli inn.

Det er også flere som sammenligner måten Thompson bruker kroppen sin med Mario Lemieux brukte fysikken sin på, uten å sammenligne noe mer akkurat der. Tage ble belønnet med en ny kontrakt, 7x7.1m og en totalramme på $49,999,999, en ganske solid kontrakt både han og Sabres. Kanskje spesielt Sabres her, som har fått låst en av sine største nøkkelspillere over en lang periode fremover til en meget pen sum.

En Sabres derimot kommer til å savne offensivt ut 2023 er Jack Quinn.

https%3A%2F%2Fsabrenoise.com%2Fwp-content%2Fuploads%2Fimagn-images%2F2017%2F07%2F19347669.jpeg

Førsterundevalget til Sabres i 2020 så ut som han hadde begynt å finne seg selv i NHL og spilte bedre enn det målpoengene hans skulle tilsi. hvor han til slutt endte opp med 37 målpoeng (14+23) over 75 kamper. Dessverre for Buffalo og Jack røk han akillesen for to uker siden, som han nå har operert. Her kan det riktignok ble spennende å se hvem som stepper opp i mellomtiden, og at skaden ikke setter han for mye tilbake.

Men det er defensivt Sabres i 2023 ser veldig spennende ut.

Med 1OA valgene fra 2018 og 2021-draften, vil Rasmus Dahlin og Owen Power være bærebjelkene til Sabres defensivt i en årrekke fremover.

cut.jpg


Der Dahlin har vokst seg opp til å bli en ordentlig 1D, så kommer Power i full fart oppover i systemet også. Det store spørsmålet for Sabres sin del vil være om man skal bruke disse sammen i en førstelinje, eller om man skal pare dem opp med mer defensive spillere over to linjer. Det jobbes i disse dager med å forlenge begge to, så det blir fryktelig interessant å se hva kontraktene havner på.

Hvordan Sabres velger å bruke disse to med blant annet Mattias Samuelsson, som Sabres også har forlenget med syv år tilbake i 2022, og det vil si mye om hvordan sesongen deres vil gå ut i fra hvordan disse tre presterer. I Henri Jokiharju har de ett stort spørsmålstegn. Han er inne i sitt siste kontraktsår, og det går ikke akkurat sånn kjempebra. Man har sett glimt av potensialet hans, kanskje spesielt paret opp med Dahlin, men som en ren shutdown D må han bli enda mer stabil. For det har vært tendenser hvor han omtrent ikke klarer å forsvare egen sone i tillegg til å ikke klare å levere noe offensivt, og da blir det vanskelig.

En spiller å følge med på denne sesongen er Casey Middelstadt.

cut.jpg


Førsterundevalget fra 2017 er inne i sitt siste kontraktår på 2.5m, og leverte ett rekordår i fjor med 59 (15+44) målpoeng over 82 kamper. Det er for øvrig første sesong Middelstadt har spilt alle kamper i løpet av grunnsesongen. Klarer han å følge opp denne sesongen? Fortsettelse følger.

Sabres har også en de aller mest spennende prospect pool´sene i ligaen.

De har en av de aller mest spennende keeperne i Devon Levi. Spørmålstegnet er egentlig bare hvor stort taket hans er, for det fremstår som en spiller som har ett hvor høyt tak som helst.

En som kan få sitt store gjennombrudd i år er Lukas Rousek.

https%3A%2F%2Fsabrenoise.com%2Fwp-content%2Fuploads%2Fimagn-images%2F2017%2F07%2F20331500.jpeg


Han har ikke mange kampene under beltet i NHL, men han har allerede vist glimt av at han kan være med på å bidra positivt for Sabres. Tsjekkeren ble valgt i den 6. runden i 2019-draften, men med skaden til Quinn så kan det plutselig bli flere muligheter for tsjekkeren som er mest vant til AHL-spill så langt.

En annen som kan være med å utfordre om plassen til Quinn og Rousek er Jiri Kulich.

Kulich3-scaled.jpg


Tsjekkeren ble valgt som pick #28 i 2022 draften av Sabres, og vil nok måtte se den litt eldre lagkameraten Rousek bli foretrukket i første omgang, men jeg er ganske sikker på at det vil bli flere muligheter for 19-åringen i løpet av sesongen for Buffalo.

Ellers så har vi jo to av mine absolutte favoritter i Matt Savoie og årets draft pick, Zach Benson.

Begge to kan sies å ha falt ned i fanget til Sabres, der Savoie lenge var ansett som ett top 3 pick
(ble valgt som #9) og Benson blir ansett som en spiller som ville vært en top 5 spiller i alle andre drafter i årets draft (ble valgt som #13). Likheten med dem er at det er to ganske små spillere, men de spiller helt forskjellig. Der Savoie har ekstremferdigheter på skøytene, og er ekstremt rask, er Benson sin skøyting ganske middelmådig, men han tar det igjen med hockey-IQen sin og måten han leser spillet på. Det er nok for tidlig for Benson, men Savoie håper jeg vi ser i løpet av årets NHL-sesong, etter å ha dominert i WHL i Winniepeg forrige sesong.

Blir dette året for Sabres?
For å se dette innholdet trenger vi ditt samtykke til å angi tredjeparts informasjonskapsler.
For mer detaljert informasjon, se vår informasjonskapsel-side.

(Og så håper jeg at en serie som det her vil falle i smak hos folket her inne😎)
 
Nydelig initiativ Grittys Chromeback. Det er bedre info fra deg her inne enn det er mulig å finne ute på det store internettet. Nydelig.

Buffalo har noe på gang. Det er også den klubben som har vært linket mest til Hellebuyck. Om det blir noe er en annen sak. Men får de en topp keeper i tillegg så kan de bli uhyre spennende allerede neste sesong.
 
Nydelig initiativ Grittys Chromeback. Det er bedre info fra deg her inne enn det er mulig å finne ute på det store internettet. Nydelig.

Buffalo har noe på gang. Det er også den klubben som har vært linket mest til Hellebuyck. Om det blir noe er en annen sak. Men får de en topp keeper i tillegg så kan de bli uhyre spennende allerede neste sesong.
Takk for store ord, Adams! 😄

Om de får tak i Hellebuyck så har de virkelig noe på gang ja, spørsmålet er jo bare hva man må sende tilbake for han eventuelt.
 
Takk for store ord, Adams! 😄

Om de får tak i Hellebuyck så har de virkelig noe på gang ja, spørsmålet er jo bare hva man må sende tilbake for han eventuelt.
Det er bare rykter. Virker som om det meste er låst akkurat nå. Men ja, med en skikkelig keeper så kan de nå langt
 
VI beveger oss videre, men vi holder oss i Metro-avdelingen enn så lenge.

Det neste laget vi skal se på er et lag jeg har skrevet mye om i draft-tråden min, så da er det like greit å få unnagjort de med en gang tenker jeg. Vi prater selvsagt om Colombus Blue Jackets.
columbus-blue-jackets-4k-nhl-hockey-club-eastern-conference.jpg


Columbus har på mange måter vært lillebror i Metro-avdelingen sammen med Sabres de siste årene. Sammen med Sabres er det disse to som aldri har vunnet en Stanley Cup i Metro-avdelingen, men i motsetning til Sabres har Blue Jackets heller aldri vært i en finale heller etter at de ble introdusert i ligaen ved expansion draften i 2000.

Laget med det kuleste målsignalet i ligaen kan endelig få sin renessanse.

Dette er nok ikke året hvor Jackets bryter noen forbannelser, men takket være statusen i Metro har de alle muligheter til å være en kandidat om å pushe for en wildcard-plass. Spørsmålet er bare hvordan de kommer til å se ut, for det er mye som har skjedd i Colombus siden sist sesong.

For å starte med det viktigste først. Brad Larsen fikk sparken etter en forferdelig fjorårssesong, hvor Jackets havnet helt sist i Metro og nest sist i hele ligaen. Dette var ikke sånn sesongen til Jackets var spådd, og begeret var nådd for Colombus sitt front office.

Dermed går vi kanskje inn i en helt ny epoke for Jackets, for å erstatte Larsen hentet de altså som kjent inn Mike Babcock for å ta over rattet som lagets niende hovedtrener gjennom historien.

cut.jpg


Babcock har vært ute av ligaen siden han fikk sparken av Leafs i 2019, og han ble beskyldt for mentale og verbale overgrep av blant annet Johan Franzen og Mitch Marner og ble på mange måter person non grata i ligaen. Etter å ha tatt over University of Saskatchewan Huskies endte han opp med 13-7-0, hvor de ble slått ut i sluttspillet av Calgary Dinos, og det gikk rykter om at flere NHL-lag var interesserte, blant annet New York Rangers. Til slutt var det altså Jackets som trakk det lengste strået, og i Babcock får de en virkelig vinner. Han er den eneste treneren som er med i Triple Gold-klubben, hvor han har vunnet en IIHF turnering (VM i 2004), gull i OL (2010 og 2014) og Stanley Cup-mester (2008). Han er den mestvinnende treneren i Wings sin historie, hvor det altså toppet seg med bøtta i 2008. Han tok Wings til play-offen i hver eneste sesong han var hos dem, og han tok også Ducks til Stanley Cup-finalen i 2003.

Babock er en av gamleskolen, og det er noen spørsmålstegn rundt han i 2023, men han er en proven winner som de liker å kalle det i statene. En liten artig kuriositet er at han gjennom hele sin profesjonelle trenerkarriere fra 1991–2019 kun misset sluttspillet ved fire anledninger.

Og nå kommer vi til det jeg jo selvsagt liker å prate (skrive) mest om, og det er jo da spillerne og laget. Det blir ikke så mye å si om taktikken, det kommer vel til å være offensivt trøkk som forventet under Babcock, så er forsvarsspillet ett stort spørsmålstegn.

Når man ser på stallen til Jackets så er det ett navn som det er helt umulig å komme utenom.

Johnny Gaudreau.

a067cd85-bf57-46e2-a58c-a47cfcafb2a5-nhl-_blue_jackets_vs._panthers_js_0042.jpg


For litt over ett år siden sendte Johnny sjokkbølger gjennom Calgary da han offentliggjorde at han ønsket å teste FA-markedet, etter å ha levert ett rekordår med 115 målpoeng (40+75) over 82 kamper og en +/- 64, tall som kun Jonathan Huberdeau (115 målpoeng) og McDavid(123 målpoeng) kunne matche eller toppe. Og for ett år siden ble det offisielt at Gaudreau gikk fra Calgray som free agent til Jackets, hvor han signert en kontrakt på 7x9.75 og en totalramme på $68.25m.

Der han hadde ligaens desidert beste +/- i Flames, gikk det stygt for seg i Jackets, hvor han i fjor endte på -33, som er ett fall på -97(!) over disse to sesongene. Det er liten tvil om at det bor mye hockey i Gadreau, men det er ingenting han har gjort i Columbus så langt som tilsier at han forsvarer kontrakten sin. Forhåpentligvis finner han seg til rette under Babcock, men han må nok jobbe hardt for å bli en ledestjerne under Babcock igjen. Det er ikke plass for noen divanykter her.

En annen som må levere når vi går inn i 23/24 sesongen er Jack Roslovic.

https%3A%2F%2Fpuckprose.com%2Fwp-content%2Fuploads%2Fgetty-images%2F2017%2F07%2F1301215920.jpeg


26-åringen som ble draftet som nummer 25 i førsterunden av draften i 2015 av Winnipeg har ett år igjen av kontrakten sin på 4m, og spiller fort om hva slags type rollespiller han skal ha i NHL fremover, og spørsmålet er om det blir i Jackets denne sesongen eller om det blir ett annet sted?

Roslovic er i utgangspunktet en type jeg liker veldig godt. Han er god og sterk på å holde på pucken, og han er veldig god på å flytte pucken riktig og holde på den når det trengs for å roe ned spillet. Han er i tillegg en av de beste til å bryte ut av egen sone, men han har en tendens til å kollapse i egen defensiv sone og forsvinner fra plassen sin for å pushe fremover. Det putter Roslovic i en litt merkelig posisjon, hvor jeg mener at han hadde kommet mer til sin rett på vingen, men han ønsker selv å spille center. I stedet for å prøve å bli en wing på andrelinja og mulighet for å pushe opp mot førstelinja , så virker det som om at han heller vil satse på som center som sagt, og der virker det som om at han har stabilisert seg som en 3C med muligheter for å ta noen skift på 2. linja ved behov.

Så hva skjer med Jack?

Den siste brikken som Blue Jackets må få igang for å levere denne sesongen er en gammel kjenning, Patrik Laine.

3308b857-0e97-4325-acfe-475f1ebdf99c-CBJ_SP_030921_KWR_08.JPG


Det virker som at finnen har stabilisert seg rundt 55 målpoeng per sesong for Colombus, og jeg er litt usikker på om at dette er tall verken Colomus eller Laine er fornøyde med selv. I mars begynte Jackets å eksperimentere med Laine og dyttet han inn som center, og det virker som om at det har gitt vår kjære finne mersmak.

I et intervju tilbake i april, fortalte han at det er lenge siden han har vært så motivert for noe på isen, og at han skulle bruke sommeren på å trene på face-offs. Han har også vært ærlig på at han tror at det har vært de intense off-seasonene treningene hans som har gjort at kroppen hans ikke har klart en full sesong i NHL uten at kroppen bryter sammen, og at han har lagt om treningen foran denne sesongen. Skal vi endelig få se Laine i 100 neste sesong?

Må jo innrømme at det hadde vært litt morsomt hvis Laine, av alle, skulle vise seg å være en solid 1C.

En det ikke er store spørsmålstegn rundt er femtevalget fra 2021-draften, Kent Johnson.
e5980812-9f2a-4538-8b9f-f060ec9cb35e-cbj_0422_ottawa_ac_05.jpg


Gjennom rookiesesongen sin endte han opp med 79 kamper, og 40 målpoeng (16+24).

Hans 15.mål for sesongen kom for øvrig på den mest Kent Jonson-esque måten man kunne sett for seg:

For å se dette innholdet trenger vi ditt samtykke til å angi tredjeparts informasjonskapsler.
For mer detaljert informasjon, se vår informasjonskapsel-side.

Det store spørsmålstegnet rundt Johnson er som med mange andre unge centere, er han klar for rollen på dette nivået? Jeg tror han må få opp i mot to år til han er virkelig klar for å eventuelt ta over centerrollen, men han er fortsatt bare 20 år, og har god tid til å legge på seg muskler for å ta plassen det trengs.

Det viktigste (i mitt hode) er nok at han ikke legger på seg så mye at det går utover måten han spiller på, for lekenheten hans er hans absolutt største styrke. Selv om det nok garantert vil frustrere Babcock noen ganger i løpet av sesongen. Dette er for øvrig siste sesongen hans på ECLen på 925.000, så det skal bli spennende å se hva Jackets og han blir enige om i løpet av sesongen på kontraktfronten.

Men, det viktigste Colombus har gjort i årets off-season er å forsterke det defensive. Damon Severson kommer inn på en monsterkontrakt på 8x6.25, men dette er jeg ganske sikker på vil være en god investering gjennom i hvert fall den første delen av kontrakten.

NYPICHPDPICT000008585194.jpg


Den 28 år gamle canadieren kommer fra et høytflyvende New Jersey Devils, og for Colombus sin del kan man jo håpe at han tar med seg moralen og erfaringene fra New Jersey inn i garderoben for ett lag som skal bevise mye denne sesongen. Severson er ikke en spiller man skal forvente massive bidrag med fremover, da det er det primært defensivt han har sin store styrke. Han har en sesong på over 40 målpoeng, men om de fortsetter å få litt i overkant av 30 målpoeng som er den vanlige produksjonen hans, skal Columbus være veldig fornøyde.

Severson er nok primært hentet inn for å fylle opp andrelinja til Jackets, sammen med Ivan Provorov.


f49b4b96-8ed0-4d84-8622-fa864d5dbb3c-AP23074080330297.jpg


Den 26 år gamle russeren ble hentet inn fra Philadelphia Flyers raskt da trade-vinduet ble åpnet igjen, og det er en signering som ikke har blitt tatt kjempegodt i mot i Colombus, men det er av mer utenomsportslige saker jeg velger å la ligge utenom i denne tråden.

Men det er ikke noen tvil om at Provorov har mye å bevise. Ikke bare har han startet skeivt ut med deler av fan-basen (pun not intended), men han har mye å bevise på isen i tillegg. Det er ingen tvil om at det er talent i gutten, men det har gått sakte, men sikkert dårligere og dårligere i Philadelphia. Det viktigste å presisere er at Provy maksimalt er en 2D, og problemet i Flyers er at han ikke har fått en ordentlig 1D ved siden av seg siden etter at Niskanen plutselig la opp etter 2020-sesongen.

Det som kan hjelpe er at han får en som Severson ved siden av seg, som tar seg primært av det defensive. Da kan Provorov være to-veisspilleren han trives best med å være, og på en andrelinje vil han nok få mer rom for å bruke ferdighetene sine. Til slutt må han stabilisere nivået sitt enda mer, og det kan være at Babcok får dette ut av han. Så lenge Provorov ikke skrur av hodet sitt under skiftene sine, så kan dette bli en veldig god match.

Jackets har en helt ok keepergruppe også, men hva er det som skjer med Elvis Merzlikins?

merzlikins_elvis1280-1040x572.jpg


I Elvis så sitter Colombus igjen med en kontrakt som det gjenstår 4x5.4, og det er en tøff kontrakt med mindre han klarer å snu om formen. Man må nesten håpe på det, etter ett tøft år for latvieren både på og av isen, hvor han blant annet reiste hjem til Latvia midt i sesongen for å være til stede ved bestemorens bortgang. Elvis har også vært helt ærlig på at han er krystallklar på at han ikke har levert godt nok, og at han ønsker å snu det. Får Elvis hodet litt på plass igjen, og at han har brukt off-season til å bruke tid med familien, håper jeg at det er nok for at han klarer å snu det. Jeg liker Elvis, og det er synd å se hvordan forrige sesong utviklet seg for han.

Bak Elvis kommer blant annet Daniil Tarasov som har fått en tre-årskontrakt, hvor Colombus har fått noen år på å se hvordan formen til Elvis utvikler seg.

Men det som virkelig gjør meg optimistisk på Jackets sine vegne er hva som kommer til å komme opp, for Colombus har en av de aller dypeste prospect poolene i 2023.

Helt øverst troner David Jiricek. Sjettevalget i 2022-draften har ikke fått smake alt for mye på NHL spill enda, men for den 19 år gamle tsjekkeren handler det om å ta de riktige stegene for å ikke gape over for mye. Han har startet å spille profesjonell hockey for Plzen allerede som 16-åring, og denne giganten kan nok fort allerede gjøre seg bemerket i NHL allerede denne sesongen. Med sine 1.91 cm er han ikke redd for å spille på det fysiske, og han har også ett knallhardt skudd han ikke må være redd for å bruke. Spørsmålet er nok hvor mye han kan påvirke spillet offensivt, og hvor mye han kommer til å utvikle denne delen av spillet.

Bak Jiricek kommer talentene på rekke og rad. Denton Mateychuk. Kirill Marchenko, som forhåpentligvis klarer å bygge videre på fjorårsesongen. Jordan Dumais. Og dette er kun spillere som var i systemet før årets draft. For my oh my, for en draft Jackets hadde.

Det startet først med at de fikk Adam Fantilli i fanget. Sånn sett så hadde Jackets "luksusen" med årets tredjevalg, for da Ducks valgte Leo Carlsson var det kort vei til å velge det åpenbare valget i Fantilli. Det at Adam også var åpenbart motivert for å dra til Colombus hjelper jo veldig på.

ab47b1c2-e133-4606-b1ad-5da669ea7e67-GTY_1503507254.jpg


Gavin Brindley mener jeg også er ett godt valg i andrerunden, hvor de fortsetter å holde seg til Michigan-spillere. Luca Pinelli som de plukket opp i fjerderunden er en jeg også gleder meg veldig til å følge de neste årene.

Hva er deres tanker om Colombus neste sesong? Hvor lenge tror dere at Babcock blir sittende?

Og hvordan tror du at sesongen til Laine utvikler seg, @TAdams6? ;)


IWHaN0.jpg

Out of Our Blue, the best is yet to come. Out of Our Blue. We Rise.
 

Tråder du følger

Mest likte innlegg

Tilbake
Topp