EM i friidrett 2024

Hvor mange medaljer tar Norge i EM 2024?

 • Ingen

  Stemmer: 1 2,9%
 • 1-2

  Stemmer: 2 5,7%
 • 3-4

  Stemmer: 7 20,0%
 • 5-6

  Stemmer: 13 37,1%
 • 7-8

  Stemmer: 9 25,7%
 • 9 eller flere

  Stemmer: 3 8,6%

 • Totalt antall stemmer
  35
 • Avstemningen er stengt .

Nyeste kunngjøringer

Uten tvil. Kjent fenomen blant sprintere i mesterskap det. Jays var jo en klassisk slik. Asafa Powell også.
Ja, ikke uvanlig i sprint. Også i svømming er det mange som presterer bedre i semifinaler enn i finaler (spesielt) på de korteste distansene.

Asafa Powell fikk jeg bare vondt av. Han underpresterte jo "alltid" i finaler. Husker særlig VM 2007 og OL 2008. I sistnevnte mesterskap løp han jo en enorm sisteetappe i stafetten (8.70, tror jeg) da han fikk avslutte i ensom majestet, helt uten å bli presset.
 
Har kikket litt på hvordan det står til mellom topp fire i tikampen før siste dag. Slik ender det hvis de presterer som i persserien:

Rooth 8700
Skotheim 8698
Gletty 8638
Erm 8595

Hvis alle presterer nøyaktig pers (altså ikke persserie, men det beste de har gjort i karrieren):

Skotheim 8975
Rooth 8835
Erm 8833
Gletty 8774

Skotheim har en ekstrem pers i stav (5.35) som han ikke har vært i nærheten av senere. Når han f.eks. 5.00, som er mer realistisk, ender han på 8865 i dette scenarioet. Med andre ord svært jevnt. Men våre to ligger iallfall ikke dårlig an på papiret. Så vet vi jo at Gletty er i kjempeform og har prestert omtrent over evne i så å si alle øvelser så langt. It ain't over osv.

Rooth, Skotheim og Erm har ikke årsbeste på alle øvelsene, men hvis Erm gjør nøyaktig årsbeste på sine øvelser ender han på 8625 poeng.
 
Fint intervju med Linn Oppegaard forøvrig hvor hun er åpen om at hun sliter med å snakke foran store forsamlinger osv fordi hun stammer. Fint å stå fram med slikt på nasjonal tv. Hyll!
 
Fint intervju med Linn Oppegaard forøvrig hvor hun er åpen om at hun sliter med å snakke foran store forsamlinger osv fordi hun stammer. Fint å stå fram med slikt på nasjonal tv. Hyll!
Kjenner meg fint igjen i dette. Sleit med det samme gjennom skoletiden og det sitter ennå ganske godt i.
 
Blitt veldig jevnt oddsmessig i tikampen, men Skotheim skiller seg ut med 2.10. Så følger Erm (5.50), Gletty (5.50), Rooth (6.0) og Mayer (7.0).
 
Utan Kloster og Jæger blir det sjølvsagt ein større utfordring for det norske stafettlaget å kome seg vidare til finalen, men heatet passar oss eigentleg forholdsvis godt. Nederland og Polen skal nok vere klårt betre enn oss. Når det då er topp tre i heatet pluss dei to beste tidene frå to heat, er det fort Tjekkia som blir vår største konkurrent om den siste plassen. Dei øvrige landa er Sverige, Finland, Tyskland og Portugal. Absolutt ikkje kasteballar, men land vi må kunne konkurrere mot for å ta oss til finale. Ei ulempe er at vi er satt opp i den inste bana, så Eriksen får eit vanskeleg utgangspunkt på første etappe.
 
Norge hadde en rimelig hendelsesløs kveldsøkt (iallfall finalemessig) i dag, men det blir andre boller i morgen. Tikjemperne skal avslutte sin konkurranse, og vi får også langhekkfinaler, spydfinale for kvinner og 200-finale for kvinner (samt 10000 for kvinner, der vi ikke har fullt så store forventninger) med norsk deltakelse. De norske som skal i aksjon i morgen er som følger:

09:44: Tikamp menn, 110 meter hekk heat 2/3 (Markus Rooth [bane 3])
09:53: Tikamp menn, 110 meter hekk heat 3/3 (Sander Skotheim [bane 6])
10:30: Tikamp menn, diskos gruppe A (Markus Rooth, Sander Skotheim)
11:15: 4x400 meter kvinner, forsøksheat 1/2 (Norge)
11:55: Tikamp menn, stav gruppe A (Markus Rooth, Sander Skotheim)
13:00: Spyd menn, kvalifiseringsgruppe A (Kasper Sagen)

19:05/20:15: Tikamp menn, spyd (Markus Rooth, Sander Skotheim)
21:05: 400 meter hekk menn, FINALE 🏅 (Karsten Warholm [bane 8])
21:18: 400 meter hekk kvinner, FINALE 🏅 (Line Kloster [bane 5])
21:30: 10000 meter kvinner, FINALE 🏅 (Hanne Mjøen Maridal)
21:36: Spyd kvinner, FINALE 🏅 (Marie-Therese Obst)
22:41: Tikamp menn, 1500 METER 🏅 (Markus Rooth, Sander Skotheim)
22:53: 200 meter kvinner, FINALE 🏅 (Henriette Jæger [bane 7])

Tikjemperne skal kjempe seg gjennom de fem siste øvelsene også, og for en første dag det har vært av våre to. Både Markus Rooth og Sander Skotheim ligger langt foran persseriene sine (hhv. 92 og 108 poeng), og unngår de svake øvelser på dag 2, er jeg rimelig sikker på at vi kommer til å ha en ny norsk rekord når dagen er over. Spørsmålet er hvem av dem det i så fall blir. Skotheim leder tikampen med 25 poeng foran Erm og 27 foran Gletty (disse to blir nok våre største utfordrere), og så ligger Rooth og lurer som gjedda i sivet. Men Rooth har en meget god dag 2 på papiret, blant annet med to kastøvelser der han er ekstremt sterk, så han er ikke ute av det. Faktisk er det han som har det beste projekterte resultatet til slutt om alle følger persseriene sine helt inn, så han er i høyeste grad helt med. Men så er det jo det med tikamp at tidligere skjemaer aldri er helt nøyaktig slik det kommer til å ende - alt handler om dagsform og hvor mye gutta har igjen på tanken. Gletty er i kjempeform og perser omtrent på alt som er av øvelser, Erm har noen meget gode perser og kan true våre, og så har vi jo Skotheim som har det høyeste potensialet av alle når man ser på totalperser, men som dermed også har mest å forsvare sånn sett. Det blir meget spennende å se hvordan dette ender, men det ser iallfall meget bra ut med tanke på minst én norsk medalje.

Kan gjenta de siste fem øvelsene i Rooth og Skotheims persserier:

Markus Rooth
110mh: 14.43 (920)
Diskos: 48.63 (842)
Stav: 5.10 (941)
Spyd: 63.71 (794)
1500m: 4:29.66 (747)

Sander Skotheim
110mh: 14.16 (954)
Diskos: 43.01 (726)
Stav: 4.90 (880)
Spyd: 61.22 (756)
1500m: 4:19.38 (816)

Da er det tid for stafettlaget på 4x400 å løpe forsøksheat, der det er to heat hvor topp tre i hvert heat pluss to tider går til finale. Norge løper i det første heatet og starter innerst i bane 2 mot Sverige, Nederland, Tsjekkia, Polen, Finland, Tyskland og Portugal. Vi stiller med Josefine Tomine Eriksen, Lakeri Ertzgaard, Elisabeth Slettum og Amalie Iuel i den rekkefølgen. Altså ingen Henriette Jæger og Line Kloster, som skal løpe finaler på kvelden, og det er nok en helt riktig avgjørelse, selv om det helt klart koster laget litt kvalitet. Ingen løpere er satt opp på startlistene, så vidt jeg kan se, men normalt sett skal Nederland og Polen være klare favoritter i heatet om de stiller med sine beste lag. Tsjekkia har også et bra lag, så det kan bli vanskelig å klare topp tre. Litt vrient å si noe særlig mer enn det når man ikke har sett noen flere oppstillinger enn vår, men vi får se hva som skjer.

Så skal vi også ha med vår første mannlige spydkaster i et mesterskap siden 2013, nemlig Kasper Sagen. Sagen har brutt den viktige 80-metersbarrieren i år med 80.01, og så blir det jo spennende å se om han kan ha enda mer inne med et fulltreff. Han er med i den første av to grupper og stiller i angrepsposisjon som 18. best i feltet. Den automatiske kvalifiseringslengden ligger på 82.00, altså to meter over persen til Sagen. Ellers gjelder som vanlig topp 12, men vi skal som sagt ikke forvente at vår mann kommer seg dit.

Og så da, til kveldsøkta, der vi har flere medaljehåp. Vi begynner med det aller sikreste, nemlig Karsten Warholm på 400 meter hekk. Han er fortsatt overlegent best i Europa og må ha uhell av noe slag for å ikke vinne dette. Han så kontrollert ut i semifinalen sin, og spørsmålet er vel egentlig bare hvor bra tid det blir, og da gjerne om han kan ta sin egen mesterskapsrekord på 47.12, som han satte forrige gang. Ellers kan det jo bli jevnt om de andre medaljene, men italienske Sibilio og tyrkiske Akcam så bra ut i semifinalene, med egentlig resten av feltet som gode outsidere.

Vi får også norsk deltakelse i hekkefinalen for kvinner, men også der er gullet så å si utgitt på forhånd. Femke Bol kommer til å vinne uten uhell, og så får resten kjempe om medaljene. Vi håper jo at en av dem er Line Kloster, som endelig fikk det ordentlig til i et mesterskap og tok seg til sin første mesterskapsfinale i karrieren - i en alder av 34 år. Viser jo atter en gang at man skal aldri gi opp. Og ikke bare det, hun gjorde også sin nest beste tid noen gang med 54.56. Kan hun ha enda mer på lager, eller er kreftene brukt opp etter dagens flotte løp? Det får tiden vise. Samtlige av de andre var innenfor tre tideler i semifinalene, så dette blir ekstremt åpent bak Bol. Franske Maraval så jo sterk ut, og så har vel kanskje Folorunso enda mer å gå på på hjemmebane. Italienerne flyr jo på vinger om dagen. Men igjen, her kan alt skje.

Den finalisten vi har absolutt minst forventninger til er Hanne Mjøen Maridal på 10000 meter. Egentlig skulle det vært to heat, men det ser ut til at det har kommet så mange forfall at det har blitt slått sammen til ett, med hele 33 utøvere. Maridal, som jo også løp halvmaraton der hun ble nummer 48, har den nest svakeste persen av alle og får fokusere på å gjøre et solid løp personlig sett. Persen er 33:20.

En veldig spennende start har vi i kvinnenes spydfinale, der vi har med Marie-Therese Obst. Hun overbeviste stort i kvalifiseringen, der hun klarte det automatiske kvalifiseringskravet i første kast med 61.45, bare 36 cm bak pers. Hun var da også aller lengst i kvalifiseringen, uten at vi skal legge altfor mye i det. Men det viser jo at hun er en medaljekandidat hvis hun kan gjøre noe av det samme i finalen - og hvem vet, kanskje noe enda bedre. Hun så jo veldig bra ut i det ene kastet hun gjorde i kvalifiseringen. To andre kom seg over det automatiske kravet i Adriana Vilagos og Maria Andrejczyk, og disse vet vi jo blir blant favorittene. Men også navn som Tzengko, Hudson, Ogrodnikova, Hussong og Kolak kan fort bli farlige, og det er jo et jevnt felt bak der også, så det er veldig åpent. Kan bli alt fra medalje til å ikke komme til de tre siste omgangene for Obst, dette.

Og så til det aller siste som skal skje på stadion i morgen kveld, nemlig finalen på 200 meter for kvinner. Og for en spennende finale det blir. Der har vi naturlig nok med Henriette Jæger, som hadde god kontroll i heatet sitt og løp inn til seier med en sedvanlig god avslutning, og dessuten på en god tid (22.71). Det var den fjerde beste tiden i semifinalene. Britiske Neita og sveitsiske Kambundji så nok sterkest ut og kan bli vanskelige å slå, men hvem vet hva Jæger kan ha inne - vår kvinne var tross alt også litt bak pers i sin semifinale. Men det blir tett om medaljene ellers også. Jiya var hundredelet foran Jæger i semifinalene, og også Parisot, Bestue, Henriksson og Emmanouilidou var også ganske tett bak. Jæger har en mulighet, men vi skal ikke ta noe for gitt. Som med flere av de andre norske i denne finaleøkten, kan dette bli alt mulig.
 
Sist redigert:
Rooth 8700
Skotheim 8698
Er der en mulighet for 8700-8700?? 😉

Blir i alle fall greit med spenning i morgen også- og godt vi har 2 medaljekort å spille på om den ene skulle svikte!

Helt utrolig om det skulle gå så langt at det blir dobbelt norsk: på en kveld der også Karsten Warholm skal "ut å hente Gullet"- der vi også skal ha Henriette Jæger, Line Kloster og spydkaster Marie-Therese Obst i mulige medaljekamper 😀
Bare å håpe at det ikke blir som med Finland i kveld som skulle ta 3 medaljer men endte opp med 0!
 
Har i grunnen irritert meg litt over frasen "i finalen kan alt skje", som sitter løst hos både utøvere og trenere, akkurat som om det er bingo eller cup når man kommer dit. Men, så kom Mumenthaler susende og beviste at den kanskje har noe for seg likevel...

Blir redd for Gletty på Skotheim/Rooths vegne når en ser hvordan han fremstår, særlig persen på 400 var jo helt rå. Mulig han kan tape en del på 1500-meteren med den muskelmassen han har?

Veldig spent på hva slags tid vi får se av Warholm i morgen. Det var tydelig at han følte seg i form, likte banen og ville gå for fullt i finalen, det er jo også en gylden anledning til å kjøre maks med den nye stegrytmen og få den til å sitte enda bedre. Får vi se 46-tallet selv i et løp der han - får vi anta - er upresset?

Hadde vært så utrolig digg om Kloster klarte å gjenskape semifinaleløpet og til og med kapret en medalje. Både for hennes egen del, i en alder av 34, og fordi det hadde smakt om det kom en sånn grip-sjansen-medalje der det holder å prestere opp mot sitt eget beste for å klare det, slik f.eks. Marcus Thomsen hadde muligheten til.

Unner dessuten Kloster å komme seg ut av skyggen til poster girl Iuel - selv etter at Kloster gikk til finalen handlet en del overskrifter først og fremst om at Iuel var slått ut.

Har følelsen av at Jæger skal få det tøft med å ta medalje, det er så mange som ligger i läge til å "ta en Mumenthaler", og selv om dagens løp var veldisponert og uklanderlig, synes jeg hun så enda litt råere ut tidligere i sesongen. Tipper fjerdeplass 1/100 bak bronsen, og håper selvfølgelig å ta feil, helst grundig.
 
Unner dessuten Kloster å komme seg ut av skyggen til poster girl Iuel - selv etter at Kloster gikk til finalen handlet en del overskrifter først og fremst om at Iuel var slått ut.
Enig. På NRK TV nyhetssending kl 1400. Startet med at Iuel var slått ut. Deretter om Kloster. Så et intervju med Luel der hun åpnet med å skryte av Kloster: "Artig med en nordmann i finalen"!!!
 
Bra at Italia alltid har vært en fair-play-land uten store dopingskandaler. Hvis ikke kunne man jo begynt å tvile på den italienske fremgangen i dette EM...
Hehe, vi får tro at de er rene. Det kommer jo ikke helt ut av det blå heller, men har vært en gradvis - dog veldig sterk - framgang i noen år nå.
 
Hehe, vi får tro at de er rene. Det kommer jo ikke helt ut av det blå heller, men har vært en gradvis - dog veldig sterk - framgang i noen år nå.
Det er interessant å se på hva de italienske prestasjonene vil holde til i OL:

100 m menn: Jacbos 10.02 - Dette holder ikke til medalje. Han må heve seg

110 m hekk: Simonelli: 13.05 - Det kan fort holde til medalje, men det er mange løpere som kan løpe ned mot 13 blank.

Kule menn: Fabbri 22.45 - Kan fort bli medalje, men det er par amerikanere som er større favoritt enn Fabbri.

Halv-maraton menn: Ikke medaljeøvelse. Crippa har ingen sjanser på maraton. Og neppe på 10.000 meter

Halv-maraton lag menn: Ingen OL-øvelse.

5000 m kvinner: Batocletti 14.35 - Veldig mange afrikanere (og noen andre) som kan løpe mye fortere enn dette.

Slegge kvinner: Fantini 74.18 - Medaljekandidat i OL, men det er syv ikke-europeere foran henne på årsbestelisten.

20 km kappgang: Palimisano 1.28 - Veldig mange ikke-europeere som har gått raksere enn dette i år.

Så med litt stang ut kan Italia ende opp med at ingen av deres gullvinnere fra EM tar OL-medalje.
 
Så med litt stang ut kan Italia ende opp med at ingen av deres gullvinnere fra EM tar OL-medalje.

Noe som gjør det ganske naturlig at italienerne gjør det såpass bra i EM. For italienerne er det nok større å vinne EM på hjemmebane enn å dra til OL for å kjempe om hederlige plasseringer. For andre topputøvere fra Europa er det motsatt.

Så jo noe lignende for 2 år siden da Tyskland hadde et svakt VM, men et sterkt EM på hjemmebane.
 

Nyeste kunngjøringer

Tråder du følger

Tilbake
Topp