EM i friidrett 2024

Hvor mange medaljer tar Norge i EM 2024?

  • Ingen

    Stemmer: 1 2,9%
  • 1-2

    Stemmer: 2 5,7%
  • 3-4

    Stemmer: 7 20,0%
  • 5-6

    Stemmer: 13 37,1%
  • 7-8

    Stemmer: 9 25,7%
  • 9 eller flere

    Stemmer: 3 8,6%

  • Totalt antall stemmer
    35
  • Avstemningen er stengt .
Hadde det vært bedre om han ikke stilte i finalen?
Selvsagt ikke. Som jeg skrev i forrige innlegg så løp han svært utaktisk. Hadde han kjent sin begrensning og åpnet rolig, så kunne han hengt med lengre.
Hadde den norske troppen hatt en slik tafatt holdning som du og flere andre her, så kan jeg garantere at vi ikke hadde hatt en eneste medaljekandidat.
 
Totalt meningsløst og tror ingen andre spurtet hele veien slik Solbu gjorde. Men antar han tar lærdom av dette løpet. Når var en ikke skadet løper så langt bak i en finale på 800 meter sist? Feiringen over at han kom til finalen var vi ferdig med i går. Må være lov å være skuffet over en finale der man ender om som "tidenes statist".
Når han først har kommet seg til finalen er det vel ikke noe galt i å prøve å henge med i starten. Han hadde ingen ting å tape. Ingen grunn til å være defensiv.
 
Selvsagt ikke. Som jeg skrev i forrige innlegg så løp han svært utaktisk. Hadde han kjent sin begrensning og åpnet rolig, så kunne han hengt med lengre.

Solbu var nok avhengig av en superdag for å ikke bli sist. Da kunne han like gjerne satse på at han hadde det, åpne hardt og se hva det holdt til.

Ser hvertfall ingen grunn til at han skal velge en taktikk som i beste fall gir han en mulighet til å spurte om nest sisteplass. Er tross alt minimal forskjell på femte og åttendeplass når man først er i mesterskapsfinale.
 
Da er vi halvveis i mesterskapet, men fortsatt utrolig mye å se frem mot, og i morgen starter blant annet tikampen, et av mesterskapets store høydepunkter med norske øyne. I tillegg har vi også mange andre interessante øvelser, blant annet en av mesterskapets aller største gullfavoritter som skal i gang med sitt mesterskap, og en gullvinner som skal i gang med sin favorittøvelse. Dag 4 byr på følgende nordmenn i aksjon (der særlig formiddagsøkta blir travel for våre utøvere):

10:14: Tikamp menn, 100 meter heat 2 (Markus Rooth [bane 9], Sander Skotheim [bane 4])
10:18: Stav menn, kvalifiseringsgruppe A (Simen Guttormsen)
10:18: Stav menn, kvalifiseringsgruppe B (Pål Haugen Lillefosse)
10:25: Spyd kvinner, kvalifiseringsgruppe A (Marie-Therese Obst)
10:35: 200 meter kvinner, forsøksheat 1/3 (Christine Bjelland Jensen [bane 4])
11:05: Tikamp menn, lengde gruppe A (Markus Rooth, Sander Skotheim)
11:20: 1500 meter menn, forsøksheat 1/2 (Narve Gilje Nordås)
11:32: 1500 meter menn, forsøksheat 2/2 (Jakob Ingebrigtsen)
11:45: Spyd kvinner, kvalifiseringsgruppe B (Sigrid Borge)
12:40: 400 meter hekk menn, semifinale 1/3 (Karsten Warholm [bane 8])
13:05: Tikamp menn, kule gruppe A (Markus Rooth)
13:05: Tikamp menn, kule gruppe B (Sander Skotheim)
13:25: 400 meter hekk kvinner, semifinaleheat 2/3 (Amalie Iuel [bane 4])
13:35: 400 meter hekk kvinner, semifinaleheat 3/3 (Line Kloster [bane 7])

19:30: Tikamp menn, høyde (Markus Rooth, Sander Skotheim)
21:05/21:14/21:23: 200 meter kvinner, semifinaler (Henriette Jæger, ev. Christine Bjelland Jensen)
22:20/22:28/22:36: Tikamp menn, 400 meter (Markus Rooth, Sander Skotheim)

Det kanskje aller mest spennende med morgendagen med norske øyne er jo at tikampen skal i gang, der vi har to meget solide medaljekandidater i Markus Rooth og Sander Skotheim. De to er svært jevne i nivå, og Rooths norske rekord lyder på 8608 poeng, mens Skotheims pers følger like bak med 8590. Den norske rekorden kan fort bli slettet her hvis en eller begge får ordentlig klaff. Særlig Skotheims perser tyder på at han har en god del mer inne om han får til en hel tikamp uten nevneverdig svake øvelser underveis, men også Rooth blir enormt interessant å følge, da han ikke har konkurrert overhodet så langt i utendørssesongen og fort kan ha forbedret seg enda mer i mange øvelser. Av utlendingene skal vi følge aller mest med på formen til verdensrekordholder Kevin Mayer, som egentlig ikke var kvalifisert hit, men som fikk wild card etter at franskmennene søkte om det. Men formen er jo usikker. Andre å være spente på er tyske Niklas Kaul, som er den eneste bortsett fra Mayer som står med bedre pers enn nordmennene (8690), samt kanskje esterne Janek Öiglane og Johannes Erm og franske Makenzon Gletty. Blant disse har vi nok hovedsakelig de fremste medaljekandidatene. Noen norske skjemaer legges for øvrig til nederst i innlegget, for de som er interessert.

Stav er jo også en interessant norsk øvelse om dagen, selv om det som nok hadde vært vår fremste kandidat i Sondre Guttormsen sliter med en skade og tar ingen sjanser før det som skal skje i Paris i august. Pål Haugen Lillefosse tok jo bronse i 2022, da han hadde en meget flott sesong. Han satte jo også det som den gang var norsk rekord med 5.86 i NM det året. De siste par årene har han slitt med noen småskader og ikke helt kommet opp i det nivået, selv om han tok OL-kravet under innendørssesongen med 5.82. Utendørs har han ikke konkurrert all verden grunnet skade, så vi får virkelig se an hvordan formen er i kvalifiseringen her. Første mål må uansett være å ta seg til finalen. Så har vi også med Simen Guttormsen, som har hatt et flittig reiseprogram i det siste. Han er jo USA-student og holder til der til vanlig, og først reiste han altså derfra til Norge for å delta i Bislett Games for halvannen uke siden, før han reiste rett tilbake for å være med i Nationals (det amerikanske collegemesterskapet) tidligere denne uka, der han for øvrig tok bronse på 5.52. Nå er han altså tilbake i Europa igjen kun dager senere og skal delta i kvalifiseringen her. Kanskje kan vi ikke forvente all verden når vi ser på den bakgrunnen, men det hadde vært veldig gøy om han kunne kvalifisert seg til finalen. Premissene er 5.75 som automatisk kvalifiseringshøyde, ellers som vanlig topp 12, for å kvalifisere seg til finalen på onsdag.

I spydkvalifiseringen har vi et par spennende kort i Marie-Therese Obst og Sigrid Borge, men ingen av de er spesielt sikre, så vi får håpe de har en god dag her og kan kvalifisere seg til finale. Obst har, etter flere år med skadetrøbbel, i år kommet tilbake for fullt og perset til 61.81. Får hun til noe lignende her blir det rett og slett finale, for den automatiske kvalifiseringslengden er på 60.50. Men hun slet tungt i sin seneste konkurranse og kom bare så vidt over 50 meter, så vi får virkelig håpe hun har funnet tilbake til toppformen. Når det gjelder Borge vet vi jo hvilken kapasitet hun har, men at hun sliter med tekniske detaljer (og hun har jo også vært en del skadet opp gjennom). Borge har 60.94 som årsbeste, hvilket betyr at også hun kvalifiserer seg direkte for finalen om hun kommer opp mot det. Men det er jo lettere sagt enn gjort. Men det hadde vært utrolig artig om begge klarte å kvalifisere seg til en finale her, og gjør man først det, kan det meste skje.

En annen meget spennende øvelse er 200 meter for kvinner, der Henriette Jæger selvsagt med sin pers og årsbeste 22.58 er direktekvalifisert for semifinalene som går i kveldsøkta, og dermed slipper å løpe forsøksheatene. Jæger har jo egentlig 400 meter som sin hovedøvelse, men grunnet større medaljesjanser på 200 i årets EM har hun valgt å gå all in på den distansen her, hvilket nok kan være klokt. For å gå til finalen må hun enten være topp to i heatet eller være blant de to beste tidene. Christine Bjelland Jensen har langt lavere ambisjoner enn Jæger, og hun må da også stille i forsøksheatet. Hun løper der i det første heatet av tre, og de 12 raskeste i heatene går til semifinalene (som vanlig ingen på direkte plasseringer). Bjelland Jensen har den femte svakeste årsbestetiden (23.68) av de som stiller i de tre heatene og er nok derfor ikke favoritt til å gå videre. Imidlertid har hun en såpass bra pers som 23.16, satt i fjor, og kommer hun opp mot den formen bør avansement være mulig, selv om det er lite som har tydet på det hittil i år. For øvrig må også svenske Julia Henriksson, som er en av medaljefavorittene etter hennes flotte løp i motvinden i Stockholm, ut i forsøksheat her.

På 1500 meter for menn skal forsøksheatene avvikles i morgen, og vi har med to mann som selvsagt begge er store medaljekandidater. Jakob Ingebrigtsen er naturlig nok den aller største favoritten, og han viste på 5000 (der han hadde full kontroll) at han definitivt er i rute. Her dreier det seg fremfor alt om å unngå uhell og tull, for topp 6 i et forsøksheat (som er det som kreves for finale) skal han ha full kontroll på i dette feltet. Når det gjelder Narve Gilje Nordås ble jo 5000 en skuffelse, der han dessverre havnet litt bak til slutt. Men Nordås viste jo så sent som i Stockholm storform, og 1500 er jo hans beste distanse, så han bør kunne ta seg til finale om han har en normal dag.

Vi skal også ha semifinaler på 400 meter hekk for begge kjønn. Amalie Iuel prøvde åpenbart å spare så mye krefter som mulig i forsøksheatet, noe som fort kunne ha kostet henne semifinaleplassen, men det holdt heldigvis med 17 hundredelers margin. Fordelen er at hun iallfall neppe tok ut alt, og forhåpentligvis kan hun få ut det hun er god for her og kvalifisere seg til finale. Line Kloster var direktekvalifisert for denne semifinalen, mest basert på fjorårets prestasjoner, og det er jo en stor fordel for henne og de andre som slapp å løpe forsøksheat. Formen har ikke vært all verden hittil i år, og hun må vise seg fra en ganske annen side om det skal bli aktuelt med finale. Når det gjelder Karsten Warholm på herresiden, er det jo egentlig bare å unngå uhell, så er finale en formalitet. Så mye bedre enn de andre er han tross alt. Det som gjelder for begge kjønn her er uansett topp to pluss to tider til finale.

Så er det jo litt skuffende at det blir en kveldsøkt helt uten norsk finaledeltakelse (vi har kun tikjemperne og semifinale på 200 med Jæger og muligens Bjelland Jensen som skal i aksjon der), men det kommer heldigvis flere muligheter de par siste dagene. Dette blir altså første dagen uten minst én norsk medalje i mesterskapet, og vi får tro og håpe det blir den siste.

Til slutt legger jeg ved noen norske tikampskjemaer man kan følge med på gjennom disse to dagene.

Persserier:

Markus Rooth

100m: 10.81 (903)
Lengde: 7.61 (962)
Kule: 15.31 (809)
Høyde: 2.03 (831)
400m: 49.05 (859)
110mh: 14.43 (920)
Diskos: 48.63 (842)
Stav: 5.10 (941)
Spyd: 63.71 (794)
1500m: 4:29.66 (747)

Totalt: 8608

Sander Skotheim
100m: 10.76 (915)
Lengde: 7.60 (960)
Kule: 13.74 (712)
Høyde: 2.15 (944)
400m: 47.64 (927)
110mh: 14.16 (954)
Diskos: 43.01 (726)
Stav: 4.90 (880)
Spyd: 61.22 (756)
1500m: 4:19.38 (816)

Totalt: 8590

Perssammenlegging:

Markus Rooth

100m: 10.81 (903)
Lengde: 7.68 (980)
Kule: 15.52 (822)
Høyde: 2.03 (831)
400m: 48.27 (896)
110mh: 14.23 (945)
Diskos: 52.20 (916)
Stav: 5.10 (941)
Spyd: 66.12 (830)
1500m: 4:29.66 (747)

Totalt: 8811

Sander Skotheim
100m: 10.76 (915)
Lengde: 7.83 (1017)
Kule: 14.58 (764)
Høyde: 2.20 (992)
400m: 47.64 (927)
110mh: 13.97 (978)
Diskos: 46.92 (806)
Stav: 5.35 (1020)
Spyd: 62.11 (770)
1500m: 4:16.60 (835)

Totalt: 9024
 
Når han først har kommet seg til finalen er det vel ikke noe galt i å prøve å henge med i starten. Han hadde ingen ting å tape. Ingen grunn til å være defensiv.
Man er jo med om man legger seg som nr 7 eller 8 om man er i rygg på de foran. Han som la seg sist i starten endte opp med sølv.
 
Min dårligere halvdel av familien (altså den som ikke er sykelig opptatt av idrett) kaller det for juks, halvveis på ekte og halvveis på tull. Tro det eller ei.
Juks, det var da litt en påstand. Fordi de liksom er nedi underveis i hoppet?

Men tresteg er vel ikke den mest intuitive øvelsen i friidrett (hvorfor ikke like gjerne to-, fire- eller femsteg?), i likhet med f.eks. hekke- og hinderøvelsene og kanskje stavsprang. De gamle grekerne konkurrerte ikke i sånt, for å si det på den måten.

Men kudos til de som kom på at repertoaret kunne utvides!
 
Juks, det var da litt en påstand. Fordi de liksom er nedi underveis i hoppet?

Men tresteg er vel ikke den mest intuitive øvelsen i friidrett (hvorfor ikke like gjerne to-, fire- eller femsteg?), i likhet med f.eks. hekke- og hinderøvelsene og kanskje stavsprang. De gamle grekerne konkurrerte ikke i sånt, for å si det på den måten.

Men kudos til de som kom på at repertoaret kunne utvides!
Tresteg er faktisk veldig logisk.

Hvis du skal bevege deg fremover med beina så har du tre muligheter:

1) Hinke
2) Ta et steg
3) Hoppe.

I tresteg (som er er et litt misvisende navn) tar man først et hink, deretter et steg og til slutt et hopp. Du må mao være god i alle tre typer bevegelser.

Og tresteg har vært med siden de første moderne olympiske leker i 1896. Og er inspirert av hva man tror var en en lignende øvelse fra de gamle grekerne. Så det er ikke et kreativt forsøk på å utvide reportoaret.

Jonathan Edwards verdensrekord fra 1995 er noe av det vakreste som er blitt vist på en idrettsarena:

For å se dette innholdet trenger vi ditt samtykke til å angi tredjeparts informasjonskapsler.
For mer detaljert informasjon, se vår informasjonskapsel-side.
 

Nyeste kunngjøringer

Tråder du følger

Mest likte innlegg

Tilbake
Topp