* Kamptråd Molde - Rosenborg *

PapaSmurf

Moderator
4 Jul 2023
6.606
1714992927638.png
1714992963216.jpeg

Dato: 11. mai
Tid: 18.00
Sted: Aker Stadion
Dommer: TBA

1714994480891.png


Da er det klart for obligatorisk møte nummer 100 mellom erkerivalene som dundrer sammen i et av norsk fotballs store oppgjør.

Aker stadion passerer snart 10.000 solgte billetter og klubben selger nå gjenstående billetter kun lokalt for å unngå at det oppstår gnisninger på hjemmetribunen mellom tilreisende fans med billetter på hjemmefeltene og hjemmefans. Begge supporterfeltene er for lengst utsolgt og det ryktes om heftig TIFO.

Molde har opplevd en stor oppblomstring på supporterfronten de siste sesongene og det ligger an til en helt vanvittig atmosfære denne lørdagskvelden. Kjernen har fått ta for stor plass her lenge, men det er det slutt på. Nå må de dele scenen. Her kommer det til å slå gnister fra lenge før kamp til lenge etter kamp. Jeg gleder meg til hatsangene skal bølge frem og tilbake.

Har vært en varierende sesongstart i både Molde og Trondheim. Begge lag har vel fått bedre betalt enn fortjent. Men denne kampen handler ikke om tabellen. Denne kampen handler om ære. Og ting har snudd 180°. Før i tiden var det jo pinlig for RBK å tape for Molde, i dag er det vi blå som vil føle skam om et svakere lag skulle ta poeng mot oss lørdag.

Og la oss for all del håpe det blir en heftig batalje ute på banen og ikke en dommer som legger lista lavt. Her må det smelle.

Vi får håpe unge Løvik følger opp det han har begynt på mot RBK. Han har begynt å fylle skoene etter Ulrich Møller, Petter Rudi og Magne Hoseth. Man er rett og slett ikke en ekte lokal MFK-spiller om ikke RBKs fans misliker deg ekstra sterkt.

Kjør debatt.
 
Sist redigert:
Her tror jeg RBK får skikkelig juling. De er ikke gode nok, og et alt for urutinert lag. 16 åring som midtstopper er risikabelt. Me n undrenes tid er ikke forbi.
 
Siden tidenes morgen har det vært stridigheter mellom trønderne og romsdalingene - spesielt moldenserne.

Selv i huler rundt omkring i Trøndelag finnes det symboler malt på hulevegger som indikerer dette. På Melhus finner man for eksempel en strekmann malt i blått, som blir kastet spyd på av en sort og hvit strekmann. Dette hatet skal ha etterhvert ha blitt så ille at trønderguden ikke så noe annet valg enn å legge Hustadvika mellom Trøndelag og Romsdal, i håp om at disse holdt seg unna hverandre. Man reiste stort sett med skip i vikingtiden, men når Norges farligste havområde kom mellom dem, fant man andre veier til fots for å krangle. Som svar på dette la trønderguden først Sunndalsfjella imellom, og la tettsteder til på veien som Løkken Verk, Kyrksæterøra, Aure, og Sunndalen - da han tenkte at slike steder vil jo ingen ønske å dra til uansett. Overraskelsen var stor når moldenserne fant andre veier inn lengre inn i landet. Dette fordi de fremdeles var krenket over at en trønder visstnok hadde sunget "Hatr Molde staðr" mens de jaktet rein med klubbe for rundt 3500 år siden.

Trønderguden prøvde igjen å legge både Trollheimen, Reinheimen, Innerdalen, Dovre, Rondane og Jotunheimen rundt moldenserne for å sperre dem av fra all slags folk. Til og med på andre siden av fjorden, på Vestnes, ble det reist fjell.

Når de til slutt fant veien gjennom Åndalsnes til Dombås, gjorde trønderguden den veien om til verdens kjedeligste rute, i håp om at "nå må de da gi seg." Det er derfor denne dalen er såpass lang og kjedelig at du rekker å passere 4-5 varianter av den samme bygda, "Lesja", på tur inn. Trollveggen, Romsdalseggen, til og med Trollstigen ble forsøkt for å sperre denne gjengen inne. Dessverre, alt fånyttes.

I nyere tid finnes det ikke mye om årsaken til hatet nedskrevet, men dette forholdet utartet seg visstnok enda mer da Harald Hårfagre valgte å gifte seg med Åsa, datter av den første ladejarlen Haakon Grotgardsson, i stedet for en av Ragnvald Mørejarls døtre som jo var avtalt. Ragnvald var Kong Haralds nærmeste allierte fra starten av, og han tok dette som en stor fornærmelse og et bevis på at man alltid kom til å bli valgt bort til fordel for trønderne.

På spørsmål om hvorfor svarte Harald enkelt: "Dette sier seg jo selv. De stiller flere på tinget i Trøndelag enn dere stiller til strid på søndag kl. fem. Selv på hjemmebane."

Dette gjorde ikke Ragnvald blidere, og det skal ha blitt brukt ukvemsord i ettertid, det var visst ikke bare et "fole", men til og med både "kjøle" og "gale" nevnt ifølge Snorre. Dette skal igjen ha fornærmet Haraldssønnene. De tok til å brenne Ragnvald inne med seksti mann som hevn, og ble av sin far derfor forvist til Kristiansund som straff. Men det er en annen historie.

Flere hendelser går igjen i historien, for eksempel da Ragnvald Mørejarls etterkommer, Grotve, som var i en tvungen allianse med trøndernes ladejarler, drakk seg full og fyllekjørte selveste Ormen Lange på grunn utenfor Selva i Trøndelag.

Bedre ble det heller ikke av at trønderne fikk Norges første "popstjerne" i Haakon Ladejarl. Spesielt irriterer man seg over at det ikke skrives mer om moldes prestasjoner i Snorres sagaer i denne sammenhengen. At den høyt elskede Haakons mor var barnebarn av Ragnvald Mørejarl, og at Haakon derfor var delvis romsdaling, er det ingen som husker eller nevner.

Moldenserne presset dog på for å gjøre dette kjent, og lyktes til slutt med dette i en eller annen obskur saga. I Trøndelag var forferdelsen stor når dette kom ut, og man snudde seg mot sin tidligere helt. Man endte dessverre opp med at en som ramlet i gryta som liten, og fikk navnet Kark, til slutt kappet hodet av Haakon da man jo tross alt tenkte at det var en grunn til at man sperret disse moldenserne inne - både til sjø og på lands.

Haakon ble i praksis konge over hele Norge, men før det skjedde hadde han rukket å knuse den tysk-romerske keiseren Otto II i Danmark hvor han hjalp sin venn Harald Blåtann. Og for hver trønderske suksesshistorie uten at Haakons morside ble nevnt, ble det skrevet 100 nye steintavler på datidens diskusjonsforum i stemshallen på Farstad.

Når Haakon dro hjem fra Danmark for å rekke 17. mai, så kom Harald Blåtanns sønn Svein Tjugeskjegg etter og ville kristne trønderne - på selveste 16mai! Og alle vet at det er ikke mye religiøst som skjer i trøndelag på denne datoen. Det går mest i hjemmebrent. Det ble nei, sa Haakon, og det ble strid på Møre-kysten mellom trønderne og Jomsvikingene som var på Sveins side. Moldenserne var såpass sure at de sviktet alliansen de hadde med Haakon, og ble med på danskenes side. Haakon var dermed under 3 til 1 i mannskap, og så ut til å tape en sjelden borteseier. Alt snudde riktignok når han påkalte Ladejarlenes skytsengel, Torgerd "Ivers" Holgebrud, som laget et voldsomt uvær og skjøt piler fra fingrene som traff hver motstander. Da rømte moldenserne - dette hadde de sett før.

Historien gjentok seg da Haakons sønn, Svein Ladejarl, slo Olav Tryggvason i strid og drepte ham. En mektig seier for trønderne, men igjen: Hvem var Sveins mor? Jo, Haakon hadde funnet seg ei ved navn Tora Skagesdatter, som selvsagt også var datter av en høvding på Møre! Heller ikke nå fikk romsdalingene ære, og de var iltre som lemen. Han var jo halvt romsdaling! HAN OGSÅ! Men samme åssen EDDA du ser i, så står ikke dette nevnt. Fole!
Trønderne derimot ble frustrerte, da de nå hadde prøvd å strekke ut en hånd ved å faktisk gå til det sinnsyke skrittet å gifte seg med romsdalinger TO GANGER, i håp om å skape fred. Til slutt konkluderte man med at det ble feil samma søren om man giftet seg eller ikke giftet seg for gjengen fra Romsdal, og man ga opp å gjøre moldenserne til lags. Haakons sønner ble jarler av Northumbria og Mercia i England uten at det nevnes annet enn at de var trøndere.

Flere hendelser nevnes, blant annet ble en av moldensernes høvdinger drept under litt hardhendt skatteinnkreving i Trøndelag. Moldenserne beskyldes også for å ha stukket av med liket av Olav den Hellige fra området rundt Nidarosdomen. Dette skal visstnok være grunnen til at roser vokser så godt i Molde, og produksjonen av ananassbrus.

I ettertid ble det selvsagt ikke bedre av at Kong Sverre styrte et norsk imperium fra Sverresborg i Nidaros. Kampen om Norge sto den gang bare mellom trønderne. På den ene siden Sverre, etterkommer av Harald Hardråde, som var Olav den Helliges bror. På den andre siden Erling Skakke, som var etterkommer av Ladejarlene og far til kong Magnus Erlingsson. Og her var det ingen romsdalsk mor eller kone å finne. Moldenserne var forsvunnet fra historiebøkene på denne tiden, og skylden tillegges selvsagt lenger nord.

Romsdalingene forsøkte å gjøre comeback flere ganger, og trønderne kjempet imot både da Molde ble ladested under Trondheim i 1604, og da de fikk egne handelsrettigheter og ble kjøpstad i 1742. Dessverre klarte man ikke å stoppe ugresset den gangen, da man var mest opptatt av å ha oppdaget akevitt på Munkholmen.
Munkene sendte en prøve til kongen i Danmark og skrev at her er noe som river godt, og fungerer godt både innvortes og utvortes. Men sendte de noe til Molde? Nei! Og så var det påan igjen.

Trøndergudens siste forsøk , som var å legge Kristiansund imellom, slik at moldenserne skulle ha en enda verre versjon av seg selv å krangle med, har derfor bare fungert "såder."

I nyere tid vinner stort sett trønderne i strid, akkurat som i gamle dager, og også nå får mer heder og ære omtalt. Hoftun og Strand hadde jo tross alt en sesong i Molde før de slo til på Sansiro, men det nevnes ikke spesielt ofte. Moldenserne skal ha gjort nye forsøk under Erik og Roars tid i Molde, men det ble ingen napp på inngiftingen denne gang. Så langt har heller ikke forsøket på å omgjøre Vegard Forren til nåtidens Haakon Haakonson vært så veldig vellykket. Til slutt måtte man innse at det var via storkapitalen man kunne slå tilbake mot storebror, og dette har selvsagt gitt noen oppturer seneste tiår. Men hva blir vel det mot 1000 år i skyggen?

Kort oppsummert: Det meste er altså som det alltid har vært.
 
Sist redigert:
Det er jo litt morsomt at kanskje den største legenden i moderne tid i RBK har vært toppscorer for Molde. Og den eneste grunnen til at han ikke ble værende i Molde var at han ikke fikk permisjon fra feierjobben.
 
Kan RBK supportere delta her? Det er vel en kamptråd..Mange trøndere kommer til Molde. Da tenker jeg det blir liv..Vi må ha trua på RBK..
 
To lag med varierende grad av turbulens for øyeblikket. Kan love godt for oss nøytrale.
Kan være begge lag ser på denne anledningen til å rense seg, og sette korken på nåværende kritikk. God kamp!
 
Siden tidenes morgen har det vært stridigheter mellom trønderne og romsdalingene - spesielt moldenserne.

Selv i huler rundt omkring i Trøndelag finnes det symboler malt på hulevegger som indikerer dette. På Melhus finner man for eksempel en strekmann malt i blått, som blir kastet spyd på av en sort og hvit strekmann. Dette hatet skal ha etterhvert ha blitt så ille at trønderguden ikke så noe annet valg enn å legge Hustadvika mellom Trøndelag og Romsdal, i håp om at disse holdt seg unna hverandre. Man reiste stort sett med skip i vikingtiden, men når Norges farligste havområde kom mellom dem, fant man andre veier til fots for å krangle. Som svar på dette la trønderguden først Sunndalsfjella imellom, og la tettsteder til på veien som Løkken Verk, Kyrksæterøra, Aure, og Sunndalen - da han tenkte at slike steder vil jo ingen ønske å dra til uansett. Overraskelsen var stor når moldenserne fant andre veier inn lengre inn i landet. Dette fordi de fremdeles var krenket over at en trønder visstnok hadde sunget "Hatr Molde staðr" mens de jaktet rein med klubbe for rundt 3500 år siden.

Trønderguden prøvde igjen å legge både Trollheimen, Reinheimen, Innerdalen, Dovre, Rondane og Jotunheimen rundt moldenserne for å sperre dem av fra all slags folk. Til og med på andre siden av fjorden, på Vestnes, ble det reist fjell.

Når de til slutt fant veien gjennom Åndalsnes til Dombås, gjorde trønderguden den veien om til verdens kjedeligste rute, i håp om at "nå må de da gi seg." Det er derfor denne dalen er såpass lang og kjedelig at du rekker å passere 4-5 varianter av den samme bygda, "Lesja", på tur inn. Trollveggen, Romsdalseggen, til og med Trollstigen ble forsøkt for å sperre denne gjengen inne. Dessverre, alt fånyttes.

I nyere tid finnes det ikke mye om årsaken til hatet nedskrevet, men dette forholdet utartet seg visstnok enda mer da Harald Hårfagre valgte å gifte seg med Åsa, datter av den første ladejarlen Haakon Grotgardsson, i stedet for en av Ragnvald Mørejarls døtre som jo var avtalt. Ragnvald var Kong Haralds nærmeste allierte fra starten av, og han tok dette som en stor fornærmelse og et bevis på at man alltid kom til å bli valgt bort til fordel for trønderne.

På spørsmål om hvorfor svarte Harald enkelt: "Dette sier seg jo selv. De stiller flere på tinget i Trøndelag enn dere stiller til strid på søndag kl. fem. Selv på hjemmebane."

Dette gjorde ikke Ragnvald blidere, og det skal ha blitt brukt ukvemsord i ettertid, det var visst ikke bare et "fole", men til og med både "kjøle" og "gale" nevnt ifølge Snorre. Dette skal igjen ha fornærmet Haraldssønnene. De tok til å brenne Ragnvald inne med seksti mann som hevn, og ble av sin far derfor forvist til Kristiansund som straff. Men det er en annen historie.

Flere hendelser går igjen i historien, for eksempel da Ragnvald Mørejarls etterkommer, Grotve, som var i en tvungen allianse med trøndernes ladejarler, drakk seg full og fyllekjørte selveste Ormen Lange på grunn utenfor Selva i Trøndelag.

Bedre ble det heller ikke av at trønderne fikk Norges første "popstjerne" i Haakon Ladejarl. Spesielt irriterer man seg over at det ikke skrives mer om moldes prestasjoner i Snorres sagaer i denne sammenhengen. At den høyt elskede Haakons mor var barnebarn av Ragnvald Mørejarl, og at Haakon derfor var delvis romsdaling, er det ingen som husker eller nevner.

Moldenserne presset dog på for å gjøre dette kjent, og lyktes til slutt med dette i en eller annen obskur saga. I Trøndelag var forferdelsen stor når dette kom ut, og man snudde seg mot sin tidligere helt. Man endte dessverre opp med at en som ramlet i gryta som liten, og fikk navnet Kark, til slutt kappet hodet av Haakon da man jo tross alt tenkte at det var en grunn til at man sperret disse moldenserne inne - både til sjø og på lands.

Haakon ble i praksis konge over hele Norge, men før det skjedde hadde han rukket å knuse den tysk-romerske keiseren Otto II i Danmark hvor han hjalp sin venn Harald Blåtann. Og for hver trønderske suksesshistorie uten at Haakons morside ble nevnt, ble det skrevet 100 nye steintavler på datidens diskusjonsforum i stemshallen på Farstad.

Når Haakon dro hjem fra Danmark for å rekke 17. mai, så kom Harald Blåtanns sønn Svein Tjugeskjegg etter og ville kristne trønderne - på selveste 16mai! Og alle vet at det er ikke mye religiøst som skjer i trøndelag på denne datoen. Det går mest i hjemmebrent. Det ble nei, sa Haakon, og det ble strid på Møre-kysten mellom trønderne og Jomsvikingene som var på Sveins side. Moldenserne var såpass sure at de sviktet alliansen de hadde med Haakon, og ble med på danskenes side. Haakon var dermed under 3 til 1 i mannskap, og så ut til å tape en sjelden borteseier. Alt snudde riktignok når han påkalte Ladejarlenes skytsengel, Torgerd "Ivers" Holgebrud, som laget et voldsomt uvær og skjøt piler fra fingrene som traff hver motstander. Da rømte moldenserne - dette hadde de sett før.

Historien gjentok seg da Haakons sønn, Svein Ladejarl, slo Olav Tryggvason i strid og drepte ham. En mektig seier for trønderne, men igjen: Hvem var Sveins mor? Jo, Haakon hadde funnet seg ei ved navn Tora Skagesdatter, som selvsagt også var datter av en høvding på Møre! Heller ikke nå fikk romsdalingene ære, og de var iltre som lemen. Han var jo halvt romsdaling! HAN OGSÅ! Men samme åssen EDDA du ser i, så står ikke dette nevnt. Fole!
Trønderne derimot ble frustrerte, da de nå hadde prøvd å strekke ut en hånd ved å faktisk gå til det sinnsyke skrittet å gifte seg med romsdalinger TO GANGER, i håp om å skape fred. Til slutt konkluderte man med at det ble feil samma søren om man giftet seg eller ikke giftet seg for gjengen fra Romsdal, og man ga opp å gjøre moldenserne til lags. Haakons sønner ble jarler av Northumbria og Mercia i England uten at det nevnes annet enn at de var trøndere.

Flere hendelser nevnes, blant annet ble en av moldensernes høvdinger drept under litt hardhendt skatteinnkreving i Trøndelag. Moldenserne beskyldes også for å ha stukket av med liket av Olav den Hellige fra området rundt Nidarosdomen. Dette skal visstnok være grunnen til at roser vokser så godt i Molde, og produksjonen av ananassbrus.

I ettertid ble det selvsagt ikke bedre av at Kong Sverre styrte et norsk imperium fra Sverresborg i Nidaros. Kampen om Norge sto den gang bare mellom trønderne. På den ene siden Sverre, etterkommer av Harald Hardråde, som var Olav den Helliges bror. På den andre siden Erling Skakke, som var etterkommer av Ladejarlene og far til kong Magnus Erlingsson. Og her var det ingen romsdalsk mor eller kone å finne. Moldenserne var forsvunnet fra historiebøkene på denne tiden, og skylden tillegges selvsagt lenger nord.

Romsdalingene forsøkte å gjøre comeback flere ganger, og trønderne kjempet imot både da Molde ble ladested under Trondheim i 1604, og da de fikk egne handelsrettigheter og ble kjøpstad i 1742. Dessverre klarte man ikke å stoppe ugresset den gangen, da man var mest opptatt av å ha oppdaget akevitt på Munkholmen.
Munkene sendte en prøve til kongen i Danmark og skrev at her er noe som river godt, og fungerer godt både innvortes og utvortes. Men sendte de noe til Molde? Nei! Og så var det påan igjen.

Trøndergudens siste forsøk , som var å legge Kristiansund imellom, slik at moldenserne skulle ha en enda verre versjon av seg selv å krangle med, har derfor bare fungert "såder."

I nyere tid vinner stort sett trønderne i strid, akkurat som i gamle dager, og også nå får mer heder og ære omtalt. Hoftun og Strand hadde jo tross alt en sesong i Molde før de slo til på Sansiro, men det nevnes ikke spesielt ofte. Moldenserne skal ha gjort nye forsøk under Erik og Roars tid i Molde, men det ble ingen napp på inngiftingen denne gang. Så langt har heller ikke forsøket på å omgjøre Vegard Forren til nåtidens Haakon Haakonson vært så veldig vellykket. Til slutt måtte man innse at det var via storkapitalen man kunne slå tilbake mot storebror, og dette har selvsagt gitt noen oppturer seneste tiår. Men hva blir vel det mot 1000 år i skyggen?

Kort oppsummert: Det meste er altså som det alltid har vært.
Av en eller annen grunn så ville jeg byttet ut trønderguden med @Tjaaah
 

Tråder du følger

Tilbake
Topp