Spekemat utgått på dato

Jeg har spist ett år gamle egg. De hadde riktignok ligget under gulvet i en gjeterhytte på fjellet i ganske stabil temperatur. Sjekket lukt og hev de i stekepannen. Smakte normalt og magen fungerte normalt
Jeg velger heller å være på den sikre siden. Å risikere matforgiftning gidder jeg ikke.
 
Jeg har spist ett år gamle egg. De hadde riktignok ligget under gulvet i en gjeterhytte på fjellet i ganske stabil temperatur. Sjekket lukt og hev de i stekepannen. Smakte normalt og magen fungerte normalt
Egg-test er da enkelt, synker de ikke til bunns så kast de, synker de fort ned så spis dem.
 
Jeg velger heller å være på den sikre siden. Å risikere matforgiftning gidder jeg ikke.
Det er ikke noe jeg vanligvis gjør. Disse eggene hadde blitt produsert hos meg og gjenglemt på gjeterhytten året før. Det var litt interessant å prøve. Egg hadde tidligere 3 måneders holbarhet påstemplet kartongene. Men et EU direktiv tvang Noge til å endre til 3 uker. Dette pga. mye sykdomsutbrudd som skyldes egg i europeiske land. Det er bare Finland og Norge man ikke har funnet salmonella i egg f.eks. Sverige har hatt ett tilfelle. Ellers i Europa er det et stort problem.
Jeg spiser egg i utlandet. Men de skal være gjennomstekt/ kokt før jeg spiser dem.
 
Det er ikke noe jeg vanligvis gjør. Disse eggene hadde blitt produsert hos meg og gjenglemt på gjeterhytten året før. Det var litt interessant å prøve. Egg hadde tidligere 3 måneders holbarhet påstemplet kartongene. Men et EU direktiv tvang Noge til å endre til 3 uker. Dette pga. mye sykdomsutbrudd som skyldes egg i europeiske land. Det er bare Finland og Norge man ikke har funnet salmonella i egg f.eks. Sverige har hatt ett tilfelle. Ellers i Europa er det et stort problem.
Jeg spiser egg i utlandet. Men de skal være gjennomstekt/ kokt før jeg spiser dem.
Er det ikke 4 uker (28 dager), uansett en syk regel. Hvor mange friske egg som blir kastet pga det vites ikke, men det er tonnevis hver dag.
6 - 12 mnd er ingen problem om de lagres kjølig.

Den gamle regelen på 3 mnd (også strengt) ville hjulpet veldig.

Har alltid hatet matsvinn, det var derfor jeg ikke lo av Trond Kirkevaag som i en Ingrid Espelid Hovig-karakter lagde en flaske ketchup av 40 kg friske tomater. Dette var da jeg var 13-15 år ca.
 
Er det ikke 4 uker (28 dager
Du har sikkert rett. Det er noen år siden det nye regelverket kom. Så det er godt mulig jeg husker feil.
Det andre du skriver har du helt rett i. Men egg lagres best på 8-12 grader.
 
Forstår det er følelser involvert i denne gaven, men gjort er gjort. Eller i dette tilfellet, ugjort er ugjort. Forsøk å kaste en bit til en hund eller en ulv, og se hvordan de reagerer.
 
Speking var den måten maten ble tiberedt for holdbarhet før i tiden. Kjøttet vil ha veldig god hofbarhet. Men fettet kan bli harskt. Og da smaker det ikke godt. 4-5 år er lenge. Men jeg ville prøesmakt den. Under spekingen blir det tilsatt «gode» bakterier som holder de «farlige» borte.
Smaker den godt og ikke lukter kan du spise med god samvittighet. Men den kan bli noe tørr.
Men før i tida så spiste de mer spekemat også. Det gikk nok mye av det i løpet av ett år vil jeg tro. Og så var det på`n igjen med slakting og speking igjen :)
 
Ryddet litt og fant en gammel julegave fra jobb som jeg ikke hadde åpnet i et skap. Den inneholdt to spekepølser, en pakke med skåret spekeskinke av svin og en av hjort. Det har blitt noe mørkt i fargen og nokså hardt, men har fremdeles ikke åpnet pakkene. Utløpsdato var i slutten 2019.

Spørsmålet blir da:
Er dette spiselig dersom det ikke lukter? Er det noe annet man evt. bør se etter for å finne ut av dette?

Er det mest trolig oppskåret skinke som har holdt seg, kanskje først og fremst hjorten, siden pølser er laget av mauk?
Bare å gunne på. Spekemat har ekstrem holdbarhet.
Jeg er en sosekopp som stadig finner mat i kjøleskapet som er langt over utløpsdato, og spiser alt så lenge det ikke er synlig dårlig. Litt lukt fra vakumpakket kjøtt er vanlig og betyr som regel ingenting for om det er farlig å spise.
De siste månedene har jeg spist youghurt som var 12 måneder over dato, strimlet kyllingfilet som var 6 måneder over dato, strimlet svinekjøtt som var 4 måneder over dato og en fiskepudding som var mer enn 3 år over dato. Dette er bare noen eksempler av veldig mange, men sannsynligvis de mest ekstreme.
Og jeg har ikke merket noen reaksjoner fra kroppen på dette, og kan ikke huske sist jeg ble dårlig pga mat.
 

Tråder du følger

Tilbake
Topp