Beste filmskurker

PapaSmurf

Moderator
4 Jul 2023
6.916
Jeg satt hos en kompis i helga og vi begynte å diskutere topp tre filmskurker. Jeg trodde først det skulle bli grei skuring, men så innså jeg at jaggu er det mange fantastiske. Og vi ble ikke enige. Den eneste vi såvidt kunne enes om var Anton Chigurh. Vi konkluderte etterhvert alle med at han fortjente en plassering på topp 3.

Så etter mye om og men endte min liste slik:

3. Annie Wilkes (Misery) - Hun spiller forsryrret fan så godt at det går kaldt ned over ryggen på en når man ser filmen

2. Anthon Chigurh - Den totale mangel på menneskelighet er til tider ubehagelig å se på.

1. Darth Vader -Førsteplassen kunne ikke bli noen andre. Helt siden jeg første gang så Star Wars har den vært spikret.

Regner med dere har like store variasjoner som vi hadde i helga.
 
Jokeren til Heath Ledger er en veldig god skurk og Hans Landa fra Inglourious Basterds med Christoph Waltz må vel og med i en slik diskusjon.

Så liker jeg og Voldemort da.

Disse jeg kom på i farten i hvert fall. Er ellers veldig enig i Anthon Chigurh.
 
Jokeren til Heath Ledger er en veldig god skurk og Hans Landa fra Inglourious Basterds med Christoph Waltz må vel og med i en slik diskusjon.

Så liker jeg og Voldemort da.

Disse jeg kom på i farten i hvert fall. Er ellers veldig enig i Anthon Chigurh.
Mye av det samme som vi diskuterte på lørdag dette. Men det var enda flere på bordet. Det er mange virkelig gode skurker å ta av.
 
Dette er tråden for meg, ja. En god film er ikke bedre enn hvor sterk protagonisten er.

Jeg får komme med de som er mer personlige favoritter for min del, da det er vanskelig å toppe Darth Vader til slutt. Kanskje John Doe kunne vært en reell utfordrer. Eller hva, @Machine_Head ?;)

Kan starte med en film som kanskje ikke får like mye kjærlighet sånn ellers, men Tom Hardys John Fitzgareld i The Revenant er en veldig undervurdert kandidat, der Leo fikk mer oppmerksomhet da han endelig fikk sin Oscar-statue.

Men Leo har også en av de beste filmskurkrollene i Django Unchained, hvor Calvin Candie stjeler showet hver gang han var på skjermen. Sammen med Samuel L. Jackson sin Stephen.

Anton Chigurh er også selvskreven på en slik liste.

Denne er vel kanskje mer i en slags spoilerfarevann, men Alejandro Gillick i Sicario er også en utrolig sterk kandidat, selv om man kanskje ikke ville definert han som en protagonist per se. Og i samme kategori da kommer man jo ikke utenom Alonzo Harris i Training Day! Og Tyler Durden i Fight Club. Amy Dunne i Gone Girl fortjener også en shoutout. Regner med at det i utgangspunktet ikke trengs spoilertagger her, men er litt ekstra grei i dag.

Ralph Fiennes i Schindlers List gir også frysninger nedover ryggen den dag i dag.

Immortan Joe i Mad Max: Fury Road overrasket meg positivt som skurk.
 
Herlig med en egen tråd rundt dedikert til kanskje en av de viktigste årsakene i om en film lykkes/feiles.
Hjelper fint lite med en fantastisk helt, dersom en ikke makter å stille opp med en verdig og ond motpart i andre enden.

En topp 3 er vanskelig, for kunne sikkert dratt frem et lass med egne favoritter her, men det får bli en annen gang.

Noen foretrekker kanskje en mer kompleks og uberegnelig utgave, der ikke nødvendigvis ser eller oppfører seg slik en typisk filmskurk pleier å gjøre. Men det er noe med disse klassiske bad guysa, når de er gjort riktig så onde eller velskrevne, at en ikke trenger å dobbeltsjekke for mye, til å skjønne at "det der er slemmingen".
E0RdhRQ.jpg

Arnold Schwarzenegger som Terminator 101/T-800 i The Terminator (1984)

"Listen, and understand! That Terminator is out there! It can't be bargained with. It can't be reasoned with. It doesn't feel pity, or remorse, or fear. And it absolutely will not stop... ever, until you are dead!"

Vært innom litt ulike bakomfilm historier rundt Arnold og The Terminator (1984) siste tid, og var vel like greit at de gikk for han og ikke O.J. Simpson. Sistnevnte var visst et av førstevalgene, men sies at han ikke var troverdig nok som drapsmann, i følge Arnie og Cameron.
Lance Henriksen var også tiltenkt (tidlig ut) rollen som T-800, grunnet Camerons opprinnelig plan og sketsjer om ei infiltreringsenhet der kunne enkelt smette inn og ut av en stor menneskemengde, få jobben utført kjapt og effektivt, uten å skille seg ut eller medføre uønsket oppmerksomhet.

Den slags ble selvsagt skrinlagt i det Arnold ble bragt opp, og fokuset gikk raskt over mot å spille på hans styrke, både det fysiske men også perfeksjonere det iskalde og mekaniske killerinstinktet.
Han fikk nå ikke mange replikkene, men det gjorde han heller ikke i Conan the Barbarian (1982). Likevel, samtlige ble foreviget, og noen endte også tidlig ut som hans varemerke i et dusin filmer.

De fleste forbinder nok Arnold og Terminator med "the good guy", mye grunnet T2 og dessverre de mange som fulgte etterpå, men det gjør kanskje originalen en liten tjeneste, ettersom The Terminator innehar en av de aller ondeste og uforglemmelige filmskurkene i historien.

Som Kyle Reese oppsummerer, du kan ikke forhandle eller godsnakke med den, du kan ikke skade den eller true den, og den vil aldri stoppe, før du er død. Antar politistasjonsscenen er ei grei påminnelse på Camerons talent i å blande sci-fi/action og ren horror-slasher til perfeksjon.

Direkte fælt å se Arnold i de senere kapitlene, da enten som stand-up komiker "DALK DO DA HAAAAND!" eller fuckings familiemannen Carl som selger gardiner på si. Jeez.

Nei, Robert Patrick gjorde en fantastisk innsats som en mer oppgradert og smidig utgave i 2ern, men Arnolds mer fremtredende drapsmaskin er vanskelig å unngå når filmskurker blir tatt opp.
For å se dette innholdet trenger vi ditt samtykke til å angi tredjeparts informasjonskapsler.
For mer detaljert informasjon, se vår informasjonskapsel-side.
 
Joker med Heath Ledger er selvskreven nr 1 for meg.
Bak han er det mange gode, men Hannibal Lecter med Anthony Hopkins er en god kandidat til topp 3
 
Ser Gary Oldman blir nevnt, men da må en heller ikke glemme typer som Christopher Walken.

Veldig opp og ned i forhold til film/karakterer, men du vet du får noe spesielt med Walken på rollelista, alt fra den ariske psykopaten i A View to a Kill (1985), til den "tålmodige" gangsteren i True Romance (1993), slesk politisk slimål i Batman Returns (1992), erkeengelen Gabriel i Prophecy (1995) og hodeløse rytteren i Sleepy Hollow (1999).
59396.jpg

Likevel, den kanskje mest grusomme må være som "årets far" i At Close Range (1986), hvor hans sønner blir del av farens kriminelle virksomhet. Men tja, den lykkelige familieforeningen varer ikke særlig lenge.
 
Mye bra her.
Kan også nevne James Earl Jones som Thulsa Doom i Conan.
De øynene når gjør det han gjør i starten på filmen.....
 
Falling-Down-1993-Movie-Scene-5.jpg

Michael Douglas holdt ingenting tilbake som Bill Foster aka D-Fens i Falling Down (1993).

"I'm the bad guy? How did that happen?"

En der vippet mellom ei tragikomisk anti-helt og en sinnssvak gærning, men grunnet alle de "hyggelige" sjelene han traff på utover, så var det vanskelig å ikke heie på ham gjennom store deler av ferden. Der påbegynner under morgentimenes hektiske bilkøer, går videre via ghettoen med aggressive og lite gjestmilde verter, til besøk hos griske butikkeiere, sadistiske nazier, og en kjapp tur innom "familieparken" fylt med rike rasshøl iført klovneklær og mye mer under en uvanlig heit dag i Los Angeles by.
 
Kan også nevne James Earl Jones som Thulsa Doom i Conan.
De øynene når gjør det han gjør i starten på filmen.....
Ei meget verdig kandidat, ettersom her får han virkelig stilt opp med mer enn kun stemmen (Darth Vader).
Passer utmerket i rollen som en manipulerende og ond sektleder innen fantasy/eventyr genren, da med sine gjennomtrengende og creepy øyne, og selvsagt mektige røst, som gjør ham om til en av de store 80-talls filmskurkene.

Likevel, beste scenen ankommer (som du skriver) tidlig og totalt uten dialog, og hjelpes nok litt ekstra på av all den fantastiske musikken til Basil Poledouris. Men minner litt om noen av spaghetti-westerns til Sergio Leone, i det å bringe frem så mye følelser, uten å ytre et eneste ord:
For å se dette innholdet trenger vi ditt samtykke til å angi tredjeparts informasjonskapsler.
For mer detaljert informasjon, se vår informasjonskapsel-side.
 
john-ryder-45.jpeg

Rutger Hauer som John Ryder i The Hitcher (1986).

"I'm going to sit here. And you're going to drive."

Hauer hadde så vidt landa i Amerika før han fikk rollen som den iskalde terroristen Wulfgar i Sly Stallones Nighthawks (1981). Filmen er kanskje ikke blant hans mest kjente i ettertid, men ble nå en mindre suksess, som sørget for at nederlenderen snart fikk større roller å bryne seg på. Og der en av hans aller mest kjente, kom året etter med Blade Runner (1982) og i rollen som replikanten Roy Batty.

Denne karakteren var alt annet enn ei typisk rett-frem bad guy, tvert i mot.

Det ble forsøkt på litt mer heroiske valg av roller i filmer som The Osterman Weekend (1983) og Ladyhawke (1985) men det var med The Hitcher (1986) at Rutger virkelig nailet pscyhoen du absolutt ikke ønsket som passasjer utpå ei lang og endeløs motorvei, spesielt i de sene regntunge timer.
 

Tråder du følger

Tilbake
Topp