Tips i Norge

8 Jul 2023
688
De siste årene har det blitt mer vanlig å tipse når man spiser ute i Norge. De fleste bankterminaler ber deg legge inn sum før du slår inn kode.

Personlig så syns jeg det begynner å bli vel mye. Jeg syns tips er greit hvis man får veldig god service og maten også smaker. Men hvis jeg er på egon og kjøper en kopp svart kaffe, hvor jeg kun får utdelt en tom kopp og må fylle selv, ser jeg ikke poenget med å gi tips, selv om du får opsjonen til å gjøre det. Allikevel føler jeg meg litt gjerrig hvis jeg skal slå akkurat summen det koster. Så hvis kaffekoppen koster 48 kr, runder jeg opp til 50 kr.

I helgen var jeg på en indisk restaurant, litt mer fancy indisk. Jeg syns maten var god, men har spist bedre indisk. Servicen var meget bra. Totalsummen kom på rundt 1250 og jeg betalte 1500.

Jeg lurer på hvordan folk her tipser. Tipser dere hvis maten er god og servicen er dårlig, tipser dere hvis maten er dårlig, men servicen er god? Jeg regner med at de fleste tipser uansett dersom både mat og service er god, og hvor mye er det vanlig å tipse da? Og til slutt tipser dere hvis dere f.eks bare skal hente en pizza eller ta dere en kaffekopp?
 
Det er totalt uaktuelt å tipse i Norge og jeg heller også til det samme hva gjelder utlandet. De ansatte får organisere seg og sikre seg skikkelige arbeidsforhold og ikke legge denne tiggingen inn i lønna si.

Å tipse i Norge er å undergrave det man har brukt flere tiår på å bygge opp gjennom trepartssamarbeidet.
 
Tipser ekstremt sjeldent, må jeg innrømme, men er servicen god så er det ikke vanskelig å legge på litt.

Men generelt i mot at det skal bli mer og mer tipskultur her til lands.
 
De siste årene har det blitt mer vanlig å tipse når man spiser ute i Norge. De fleste bankterminaler ber deg legge inn sum før du slår inn kode.

Personlig så syns jeg det begynner å bli vel mye. Jeg syns tips er greit hvis man får veldig god service og maten også smaker. Men hvis jeg er på egon og kjøper en kopp svart kaffe, hvor jeg kun får utdelt en tom kopp og må fylle selv, ser jeg ikke poenget med å gi tips, selv om du får opsjonen til å gjøre det. Allikevel føler jeg meg litt gjerrig hvis jeg skal slå akkurat summen det koster. Så hvis kaffekoppen koster 48 kr, runder jeg opp til 50 kr.

I helgen var jeg på en indisk restaurant, litt mer fancy indisk. Jeg syns maten var god, men har spist bedre indisk. Servicen var meget bra. Totalsummen kom på rundt 1250 og jeg betalte 1500.

Jeg lurer på hvordan folk her tipser. Tipser dere hvis maten er god og servicen er dårlig, tipser dere hvis maten er dårlig, men servicen er god? Jeg regner med at de fleste tipser uansett dersom både mat og service er god, og hvor mye er det vanlig å tipse da? Og til slutt tipser dere hvis dere f.eks bare skal hente en pizza eller ta dere en kaffekopp?
Tipser ikke i Norge
 
Tipser aldri. Folk får da lønn av arbeidsgiver, da gir det null mening at jeg skal lønne dem ekstra. Det er ingen kunder som gir meg ekstra penger for det vi produserer, selv om det er en selvfølge at både service og kvalitet er på topp. Arbeidsgiver får betalt av kunden, og jeg får lønna jeg skal ha av arbeidsgiver. Enkelt.
 
Jeg syns tips er en uting. Spesielt når man går inn på en bar og kjøper en øl, så tapper bartenderen i en øl og holder så frem en betalingsterminal der man enten må slå inn sum eller velge tips i prosent. Så står de der og glor på hva du velger.

Så jeg tipser av prinsipp aldri i Norge. De får jo lønn for å gjøre jobben sin, akkurat som jeg. Og jeg har til gode å oppleve å få tips.
 
I Norge tipser jeg mer eller mindre aldri annet kanskje mindre opprundinger i noen spesielle tilfeller. Dersom noe koster f.eks 940 kr, kan jeg fint runde opp til 1000. Men ellers mener jeg at det ikke er en del av "dealen" i Norge.
 
Det er totalt uaktuelt å tipse i Norge og jeg heller også til det samme hva gjelder utlandet. De ansatte får organisere seg og sikre seg skikkelige arbeidsforhold og ikke legge denne tiggingen inn i lønna si.

Å tipse i Norge er å undergrave det man har brukt flere tiår på å bygge opp gjennom trepartssamarbeidet.
Samme her.
Tipser ikke under noen omstendigheter i Norge og ytterst sjeldent i utlandet.
 
Grusomt med amerikansk tipsekultur, og det er blitt mye verre de siste årene. Nå når jeg var der så får man tre alternativer på restauranter, 18%,20% eller 22% tips, så skal man bare krysse i hvilken boks man ønsker. Kan selvsagt legge inn et annet beløp manuelt, men forventningen er satt. Og det blir jo også galt å ikke gi tips siden det ikke går utover eierne, men ansatte som bare gjør jobben sin uten å få en skikkelig lønn.

I Norge kan jeg ikke huske sist jeg tipset, når man enda brukte kontanter så rundet man gjerne opp for å slippe småpenger. i Spania/Italia bruker jeg gi noen Euro.
 
Tipsing er en uting.

Det er ingen grunn til at man skal ha en tipskultur.

Og når man har det hvorfor begrenser man det til visse typer varer/tjenester?

Hvorfor tipser du ikke snekkeren? Rørleggeren? Bilmekanikeren? Betjeningen på Rema? Byggesaksbehandleren din? Parkeringsvakten? Legen? osv osv

Alt som er grunnlag for å tipse en servitør er også grunnlag for å tipse alle andre.

Nei, la oss peke på elefanten i rommet; Tipsing er en lovlig bestikkelse. Intet annet.
 
Nå når jeg var der så får man tre alternativer på restauranter, 18%,20% eller 22% tips, så skal man bare krysse i hvilken boks man ønsker.
Man har jo denne også fra statene:

IMG_6622.jpeg
 
Tipsing er en uting.

Det er ingen grunn til at man skal ha en tipskultur.

Og når man har det hvorfor begrenser man det til visse typer varer/tjenester?

Hvorfor tipser du ikke snekkeren? Rørleggeren? Bilmekanikeren? Betjeningen på Rema? Byggesaksbehandleren din? Parkeringsvakten? Legen? osv osv

Alt som er grunnlag for å tipse en servitør er også grunnlag for å tipse alle andre.

Nei, la oss peke på elefanten i rommet; Tipsing er en lovlig bestikkelse. Intet annet.
Ikke bare det, men tipsing viser også hva slags useriøs bransje hotell- og restaurantbransjen har blitt.
 
Jeg tipser kun når jeg er i USA.
Har vært i USA en del ganger og jeg liker det ikke, men de ansatte får jo elendig timelønn der borte så du må legge på 20% på regningen.

Selv på Starbucks må du legge en dollarseddel i tipsboksen, bare for å være høflig.

Men i Europa? Nei , ingen tipsing her, men du får gjøre som du vil. Så spiser ikke jeg på fine feinsmeckersteder uansett.
 
Oppløftende svar her, da trenger jeg ikke å føle meg cheap dersom jeg ikke tipser i Norge.
 

Tråder du følger

Tilbake
Topp