Melke-krise etter egg-krisen

Den siste butikken jeg var innom hadde tilnærmet normale egghyller. Ga butikken komplimenter for de fine hyllene dems. Her står det likevel at krisen kommer til å bli langvarig (artikkelen ser ut til å være åpen for alle).

Får bruke Norge-navn på produkter med hvitt, utenlandsk pulver.

Hvis dette melkepulveret er lagd av klimamelk (kyrne er på en slags gassdempende medikamenter), vil vi få beskjed om det?
Var i butikken midt i fredagahandelen jeg også. Store mengder ost, egg og melk.
 
Jeg kan bare svare for det som gjelder egg.
Men det er sånn i dette landet at vi spiser i gjennomsnitt et halvt egg pr, dag pr. Innbygger. Det mest lønnsomme og beste for produsentene er at det blir produsert nøyaktig det som markedet etterspør.

De siste årene har det vært produsert mye mer egg enn det som konsumentene har etterspurt. Produsentene må betale for overproduksjonen i form av et oppgjørstrekk som skal betale for industriegg (eggeplomme-eggehvite) som blir pålagt av staten som igjen går til Nortura som er markedsregulator.
13 eggprodusenter fikk i fjor betalt for å ha tomme hønshus i ett år for å balansere markedet.

Problemet nå er at det har vært stor sykdomsutbrudd fra landene vi importerer eggeprodukter fra (Sverige). Det sammen med lav kronekurs har gjort at industrien har kjøpt norske egg.
Å skalere opp eggeproduksjonen er en langdryg affære. Først skal man skaffe til veie rugeegg. Så skal eggene klekkes til kyllinger, og kyllingene skal ales opp i 18 uker før de begynner verpingen.
Det positive er at verpehøner hverken tar helg eller ferie. De gjør jobben sin ufortrødent videre.
Så strengt tatt er det importen, ikke den norske produksjonen som svikter.
Og tar jeg ikke veldig mye feil, så har vel Q-meieriene operert en del med tyskimportert melk?
 
Brannfakkel
Brukes det for store arealer på østlandet til hestebeiter og hestefor? Arealer, som er av de beste arealer til dyrking av menneskemat, står med flotte hvite gjerder rundt. Og noen få flotte ride eller travhester.
Jeg bare spør.
 
Så strengt tatt er det importen, ikke den norske produksjonen som svikter.
Det kan man på en måte si. Norge har forpliktet seg gjennom EØS avtalen til å importere et visst antall tonn egg uten å tillegge toll. Litt usikker på mengden, men noe sier meg at det er ca 1500 tonn.
 
Det bør vel diskuteres om Norge bør ha Danmark som backup. Her er det potetberg overalt på Jylland
 
I værkommisjonen som skulle produsere bedre vær? Nei, merkelig det der. Kanskje man kunne benyttet noe samisk værmagi?
Neida. Men fjorårssesongen var krevende. På våren var det tørke sånn at potetene (og grønnsakene) fikk en dårlig start.
I knollsettingen i August var det veldig vått sånn at de ikke fikk utviklet seg som normalt. Når det i tillegg ikke tørket opp til innhøstingen ble det problematisk. Potetene råtnet rett og slett i åkeren.
Den ene tingen drar den andre med seg. Lagringsevnen er også svært mye dårligere med våt høst. Potetene ser fine ut ved høsting. Men endel råtner på lager. Det ser man ikke før nå og utover vinteren.
 
Ein viktig grunn til at det er mjelke krise er kva bonden får for mjelka. Prisen ein bonde får for ein liter mjelk i dag er omtrent nøyaktig det same som han fekk i 1990. I tillegg så er det kvoteregulert slik at produserer ein meir mjelk enn kvoten får ein enda dårlegare betalt. Samtidig har mjelkeprisane i butikk blitt mykje dyrare. Det er eit kvart som ikkje stemme i dette regnestykket. Ein eller annan plass mellom bonden og forbrukar er det nokon som tar ut stor fortjeneste.
 
Jeg var i butikken i går. Nærbutikken har egg, melk og poteter.
Hadde ingen av disse på handlelappen,da. Derimot skulle jeg ha en aubergin, og de hadde de ikke.
 
....... og i butikken idag var der store mengder egg, melk og Tine kremfløte med utløpsdato 11/1, her lukter det matkasting, trist sløsing.
det kan synes som at noen når de oppdaget at deler av egghyllen var tom, tok med seg tre ganger så mange av de andre eggene, og da vil det ta sin tid før de skal kjøpe egg igjen.
det hele minner om dasspapirkrisen i 2020
 

Tråder du følger

Tilbake
Topp