Connor Bedard - Spillertråd

Det er få, om noen, som kommer til å prege NHL de neste 15+ årene på samme måte som den canadiske 18-åringen som gikk som sommerens #1 til Chicago Blackhawks. Dermed føler jeg også at gutten fortjener sin egen tråd her inne, for det er liten tvil om at han kommer til å bli skrevet mye om i fremtiden.

18355194_web1_Golden-Knights-Blackhawks-Hockey-1-.jpg


Forventningene har vært skyhøye for supertalentet siden han ble stemplet som hockeyens fremtid i 2018 som 13 åring av The Hockey News. Og man kan trygt si at han har levert så langt i sin NHL-karriere, med 24 målpoeng, og 12+12, på sine 29 første kamper i ligaen. Per nå holder han en pace på å nå 68 poeng, hvorav 34 er mål, på 82 kamper.

Chicago har egentlig ikke et lag som er noe særlig i år, men det ble gjort grep i sommer. Inn kom Taylor Hall og Corey Perry for å være mentorer for unggutten, og det så lovende ut i noen måneder. Det så ut til at kjemien mellom Bedard og Hall satt seg raskt, og samarbeidet så lovende ut. Corey Perry så også helt greit ut ut i fra forutsetningen, om ikke bedre enn grei også.

Så forsvant Hall ut med en sesonglang skade, og Perry har klart å gjøre seg mer eller mindre bannlyst i ligaen.
Spørsmålet da er jo selvsagt, hva er det som er faktisk realistisk å klare å prestere for dette Chicago Blackhawks i 2023/2024-sesongen?

03604436be7144eae9502165a6ef76a2


For alle som har fulgt Bedard mer enn noen måneder denne høsten, så er det ikke særlig overraskende å se at gutten leverer fra dag én. Bedard har fra tidlig alder måtte lære seg å takle ett press ingen andre ungdommer har måtte være i nærheten av, men han har gang på gang vist seg moden langt utenfor sin faktiske alder. Særlig intervjuet etter at Canada vant World Junior Cup, hvor Bedard knuste den ene rekorden etter den andre, imponerte mange hvor han var mer opptatt av å prate om laget og medspillerne sine fremfor egne prestasjoner.

For å se dette innholdet trenger vi ditt samtykke til å angi tredjeparts informasjonskapsler.
For mer detaljert informasjon, se vår informasjonskapsel-side.

Etter den formen Bedard viste i WJC som 17-åring, så er det ingen som ville ha beskyldt han for å være fryktelig egoistisk om han ønsket å prate om egne prestasjoner. I løpet av turneringen ble han Canadas mestscorende, flest målpoeng totalt, flest målpoeng og assist i en enkelt WJC-turnering. Samt hans 23 målpoeng i en turnering er rekord som U18-spiller i dette formatet, foran spillere som Jagr, Lindros og Gretzky. Og da har han ikke fått spilt to fulle turneringer en gang, da den første turneringen hans ble avbutt grunnet Covid.

bedard2.jpg


I 2020 ble Connor også den første spilleren i WHL, og den syvende spilleren i Canadian Hockey League, som ble gitt exceptional hockey status av Hockey Canada, som ga han muligheten til å spille i WHL før fylte 16 år.

Den unge centeren har flere sterke sider, og har en pakke som er av de helt sjeldne. Han har en hockey-IQ som er av de helt sjeldne, og han har en evne til å manipulere spillet som gjør at han er til tider umulig å forsvare seg i mot. Der andre unggutter ofte ønsker å presse frem spill, så er Bedard så kald og rolig at han vet at isen åpner seg opp om han bare tør å være tålmodig nok.

På mange måter ble sesongstarten også helt riktig på flere måter, hvor man fikk "fortiden vs fremtiden" da Penguins og Sid The Kid tok i mot Hawks og Bedard. Ydmykheten til Connor ble også fanget på lyd her også, da han i en samtale med linjedommeren før en dropp pratet om de enorme faceoff-ferdighetene til Crosby.

usatsi_21618377_168401008_lowres.jpg


Men den ferdigheten som har blitt best lagt merke til og det prates mye om, og som det kommer til å prates veldig mye om i fremtiden, er skuddet til Connor. Samt ansiktsuttrykket hans når han fyrer av.

F8IL4Q8WQAAIjIu


Men skuddet til Bedard er helt, helt spesielt. Det er faktisk så spesielt at man aldri har sett noe lignende i ligaen før.

Mye av grunnen til dette startet tilbake i 2012, da en 12 år gammel Connor Bedard kræsjet i vantet og han fikk en skade nær vekstplatene i høyrehånden, og han fikk beskjed om å ikke bruke høyrehånden på 12 uker. I løpet av disse ukene trente han kun med venstrehånden, og da han tok av gipsen så hadde både stickhandlingen og skuddet hans nådd ett nytt nivå. Men det ligger mye trening bak, og Bedard selv vil ikke gi denne perioden så mye av æren for skuddet sitt. Men det er ikke til å komme unna at det er mye arbeid som ligger bak skuddet til Connor, og det er så sjeldent at da Tim Turk ble ringt for å ha en økt med to 16-åringer ble han helt målløs av det han så. Tim Turk har jobbet som skuddtrener for flere NHL-lag, samt flere individuelle spillere, i over 20 år.

Da han fikk en telefon fra Greg Landry, en sportsagent fra Newport Sport, var han først avvisende til ideen om å ta en økt med to spillere da kalenderen hans var booket for 12 måneder fremover. Etter litt overtalelse fra Landry, gikk Turk med på å ta økten, og fikk flyttet på andre avtaler.

I hallen ble han møtt av to 16 åringer. Nate Danielson og Connor Bedard. For å bli litt kjent med guttene hadde han en enkel skuddøvelse i starten. Guttene stod foran målet, mellom faceoff dottene, hvor målet bare var å få puckene de fikk tilsendt mot kassa. Nate sin skudd var klassisk. Turk så at han var en talentfull og hardtarbeidende spiller, med et godt skudd og en spiller som kunne nå langt.

Så var det Bedard sin tur.

cut-1-1024x576.jpg


Der andre spillere ofte tar i mot pucken før de skyter, så gikk Bedard rett på og skøyt på første hver eneste gang. Etter at Connor hadde hatt like mange skudd som Nate, pratet Turk høyt for første gang. Det er best å la Turk bruke sine egne ord her, slik at oversettelsen ikke ødelegger noe.

“Timeout one second, just give me a second here, I’m just trying to see what you’re doing so I’m going to have you take an extra few shots so that I can analyze where the puck’s starting and where it’s finishing.”

Etter en ny runde skjønte Turk, som fortsatt ikke hadde lært seg navnet til Bedard, at dette var et talent helt utenom det vanlige. Selv sett opp i mot NHL-proffene han jobbet med på daglig basis.

oct-24-2023-chicago-illinois-usa-chicago.jpg


Turk prater videre om mye av de tekniske årsakene til at skuddet til Bedard er så dødelig som det er. Der alle andre skyter med tærne rettet mot mål, og de drar pucken i en 40 til 50 grader bak seg, om ikke på linje med den nærmeste hælen, drar Bedard den helt laterlat. I stedet for å dra pucken 40-50 grader bak seg, så kan Bedard dra pucken helt opp mot 180 grader på tvers av ryggraden, og i kombinasjon med at det skjer på mindre rom enn andre skyttere har man et helt unikt skudd.

Jeg finner ikke noen god oversettelse av avsnittet her, så lar det bare stå som det er:
"Turk says that Vladimir Tarasenko, whom Turk calls one of the NHL’s quickest shooters, takes 18 inches to pull the puck in. Bedard did it all in 12 square inches — a one-foot box."

På spørsmålet om hvordan Turk reagerte under økten, var kommentaren bare "Oh holy fu-". Mye av grunnen til dette er fordi det er kun Matthews han har sett gjøre det samme som Bedard tidligere, men selv Matthews kommer ikke så langt inn som det Connor gjør. Men det er kanskje det neste punktet som er Bedard sin virkelige x-faktor. For uansett hvilken øvelse eller spinn på øvelsen Turk la inn, så løste Bedard det på en ukomplisert måte, og han fikk det til å se enkelt ut.

Etter øvelsene takket guttene Turk for økten, og han lurte på hva i alle dager han hadde vært igjennom.

Landry ringte opp Turk igjen etter økten, og spurte om når han var ledig igjen, da guttene hadde spurt om en ny økt med han.

Turk jobbet ikke noe med Bedard igjen før noen år etterpå, da en produsent for sticks kontaktet han i et forsøk om å overtale Bedard om å samarbeide med dem. Da fikk Turk en ny mulighet til å jobbe med Connor, men denne gangen fokuserte han på Bedards øye-hånd kordinasjon og evnen han har til å endre skuddet sitt midt i bevegelsen.

For Turk er det ingen tvil. Han ville ikke byttet skuddet til Bedard mot noen andres, selv ikke Matthews sitt.

QEPOG5TE5NIPJHBX23WEYFOGL4.jpg


Det er også interessant å høre hva andre skuddtrenere og keepere sier om Bedard sitt skudd. Det er flere som har pratet om hvor vanskelig det er å forsvare seg mot skuddet, fordi Bedard har evnen til å manipulere situasjonene i en så ekstrem grad at man vet ikke hva som skjer før det er for sent. Det er en rød tråd i spillet til Bedard, og måten han kan skifte retning på skuddet i siste liten gjør han så uforutsigbar at jeg tipper at keepere i fremtiden må finne en ny måte å stå mot han.

En skuddtrener for en annen NHL-klubb, som ikke har ønsket å stå frem med navn grunnet jobben, prater om hvordan fotarbeidet til Bedard er helt avgjørende for denne releasen. Der de aller fleste har bakfoten i luften når skuddet går, har Bedard ofte stamfoten i luften i stedet, fordi han ikke er redd for å gå 100% inn i skuddet. Dette hjelper også på evnen til å få skuddet til å komme fra under kroppen, fordi føttene ikke er veien.

En annen skuddtrener for en annen NHL-klubb er mer skeptisk, og tror at denne måten Bedard skyter på blir lettere å løse i lengden for de virkelig gode D-mennene i ligaen og få blokket skuddene med sticken.

Jackson Unger, som spilte for Moose Jaw Warriors, har pratet om hvor vanskelig toe-dragen hans er å forholde seg til da Connor kan skifte retning så ekstremt fort, noe releasen hans også hjelper på. Målet som kanskje skiller seg virkelig ut så langt er målet til Bedard mot Florida, da han stripper bakerste mann for pucken, og plutselig lå pucken i mål bak Bob.

bedard-goal-florida-panthers-vs-blackhawks.jpg


Men selv med ett skudd som det Bedard har, vil han ikke kalle seg selv en skytter, fordi han ikke føler seg som en skytter. Han beskriver seg som en som først om fremst ønsker å finne de beste og riktige alternativene på isen. Men hvis skuddet er der, er han ikke redd for å ta det.
Uansett hva som skjer med Bedard, og hvor stort talentet til Bedard er, er det ingen som kan ta i fra han dedikasjonen og viljen hans til treningen. Det er godt kjent at Bedard ofte blir stående igjen en time eller to på isen etter at Hawks sine treninger er ferdige, hvor han får andre unggutter og backupspillere til å bli for å drille på situasjoner Bedard vil bli bedre på.

Hvordan tror man at sesongen hans ender? Vil han stå med 60+ målpoeng? Er han årets Calder? Hvor mange feiringer vil vi få se fra gutten resten av sesongen?

Bedard.jpg


Hvordan vil fremtiden hans se ut? Vil Chicago klare å bygge ett dynasti rundt gutten? Vil han stå igjen som en av tidenes beste dagen han legger opp? Hvor mange rekorder vil han ta?

Vi gleder oss uansett til å følge han fremover, og nå har han også sin helt egen plass her inne på Diskutopia. Kanskje den største prestasjonen av dem alle så langt? :cool:

gettyimages-1728738088.jpg
 
Velkommen til NHL og alt det der. Får håpe at det ikke er noe alvorlig.

For å se dette innholdet trenger vi ditt samtykke til å angi tredjeparts informasjonskapsler.
For mer detaljert informasjon, se vår informasjonskapsel-side.
 
Fint å se ham tilbake i vigør. Leken og herlig spiller.
Litt av en rebuild Chicago må gjennom før de har ett slagkraftig lag på isen. De får håpe på Celebrini i draften og noen gode UFA-signeringer i sommer. Uansett, Bedard har levert, uten veldig mye hjelp må man si. Imponerende saker av unggutten.
 
Litt av en rebuild Chicago må gjennom før de har ett slagkraftig lag på isen. De får håpe på Celebrini i draften og noen gode UFA-signeringer i sommer. Uansett, Bedard har levert, uten veldig mye hjelp må man si. Imponerende saker av unggutten.
Det er vanskelig å forklare hvor dårlig dette Hawks laget faktisk er. Så det Bedard gjør er også vanskelig å forklare med tanke på hvor godt levert han faktisk har gjort i år, på tross av skadene. Spesielt når de to veteranene som ble hentet inn for å ta vare på Bedard knapt rakk å starte sesongen før han mistet dem.

UFA-markedet kan man finne en del interessant i sommer, men regner med at mye av kremen forlenger der de er nå før vinduet åpner.

Når det kommer til draften, så har de en del potensielle valg hvis de ikke vinner lotteriet. Celebrini hadde helt klart vært det beste valget for dem, men hva hvis de får #2?

Da blir det spennende å se hvordan de har tenkt å bygge laget sitt, for alt mellom 2-12/13 kan roteres om i alle mulige rekkefølger uten at det blir «feil».

De kan velge en som Lindstrom, og få en powerforward ved siden av Bedard og gjøre linjene mer fleksible.

De kan velge en som Catton, som jeg er 99.9% sikker kommer til å ende opp som ving i NHL, og gi han en potensiell strålende rekkekamerat. Det samme med Demidov på vingen. Men vinger er sjeldent det beste å velge som #2, i hvert fall i en draft som i år hvor man har en del centere å velge så tidlig, samt et dypt forsvarskull.

Minuset med Catton og Demidov er at begge er noen år unna NHL, av ulike årsaker.

I Konsta Helenius er jeg 99% sikker på at de vil finne sin fremtidige 2C.

Eiserman tror jeg ikke går som #2, men man kan jo gi Bedard en ren målscorer på vingen sin.

I Buium og Dickinson kan man bygge et solid fundament for å bygge et fremtidig mesterskapslag bakfra. For meg er begge disse helt trygge valg, Buium har kanskje noen flere spørsmål rundt skøyteferdighetene, mens Dickinson har litt å gå på offensivt.

Hawks kan også ta en high risk/high reward å gå for Parekh som #2, og håpe at det Bedard/Parekh blir deres MacKinnon/Makar. Okei da, ikke så high reward, men det er litt spørsmålstegn rundt de defensive ferdighetene hans.

Så har man andre backer igjen som Levshunov, Silayev og Yakemchuk man kan vurdere.

Magefølelsen per nå sier at hvis Hawks får #2/#3 i draften, så vil man gå all in for Parekh så lenge han er ledig. Men det blir spennende å se hva ryktebørsen begynner å si når lotteriet er unnagjort.
 
This kid might be good.

For å se dette innholdet trenger vi ditt samtykke til å angi tredjeparts informasjonskapsler.
For mer detaljert informasjon, se vår informasjonskapsel-side.

Jobben han legger ned før målet sitt. Bunnsolid.
 
Etter nattens kamp har han et snitt på 67 målpoeng på 68 kamper.

Mer eller mindre PPG-spiller som rookie er mycket solid.
 
I natt skal vi få nyte ham igjen.

Eller nei, Chicago Blackhawks spiller ikke før natt til lørdag. Vises på Vsport2 kl. 01:30 mot LA Kings.
 

Tråder du følger

Mest likte innlegg

Tilbake
Topp