Hvordan bør røkelaks være?

Fiskeolje er et produkt som er laget ved å bruke fettsyrer som man finner i fisken. Det er mer korrekt å si at fisk A har høyere konsentrasjon av omega-3-fettsyrer enn fisk B. Å si at den inneholder olje er upresist.

Har du spist villaks noen gang? Den er fet av fiskeolje.

Samme er f.eks makrell. Det også fet fisk.

Forskjellen på mager fisk og fet fisk er hvor fisken lagrer fettet. Mager fisk lagrer fettet i leveren, mens fet fisk lagrer fettet i selve fileten. Derfor er fet fisk som laks, makrell og sild veldig gode kilder til det sunne omega-3-fettsyrene og vitamin D.
 
Tiltredes! Selv om den er uønsket så er den en ypperlig matfisk.

Hadde sett fram til å bunkre opp med pukkellaks i sommer. Fikk ikke en eneste en!

Jeg hadde planlagt en tur nordover selv, men så kom den aldri i noe særlig antall over tid, gikk bare rett på elva.
Jeg fikk tak i en som hadde fanget og fikk kjøpt noen.
Fantastisk matfisk rett og slett.
En ressurs man burde utnytte
 
Røkelaks burde ikke kjøpes i en av dagligvarebutikkene her til lands ihvertfall. Terningkast -9 på alt
 
Interessant test. Mye variabel kvalitet. Samtidig er det vel slik at en del produsenter ønsker å lage en mild røykelaks, men andre kjører på med mer røyk. Antar at den opprinnelige røykelaksen skal være ganske hardt røykt. I tillegg ble jo det før brukt villaks, som er mindre feit. Dermed vil den være både hardere og mer røykt...

.... men det kan jo rett og slett være at oppskriftene er justert en del med vilje, fordi kanskje mange foretrekker en litt mykere og mer beskjedent røkt laks. I alle flal har jeg en mistanke om det.

Selv har jeg spist en del fra Fiskeriet (Rema) i det siste, da de thar vært på tilbud. Synes den er helt grei. Jacobs synes jeg også er bra, men kanskje litt mildere, uten at det gjør noe.

Favoritten er den jeg kjøper fra Fredriks på Fiskeriet Youngstorget. Den fås også på Oda. Den er relativt mild.
 
Interessant test. Mye variabel kvalitet. Samtidig er det vel slik at en del produsenter ønsker å lage en mild røykelaks, men andre kjører på med mer røyk. Antar at den opprinnelige røykelaksen skal være ganske hardt røykt. I tillegg ble jo det før brukt villaks, som er mindre feit. Dermed vil den være både hardere og mer røykt...

.... men det kan jo rett og slett være at oppskriftene er justert en del med vilje, fordi kanskje mange foretrekker en litt mykere og mer beskjedent røkt laks. I alle flal har jeg en mistanke om det.

Selv har jeg spist en del fra Fiskeriet (Rema) i det siste, da de thar vært på tilbud. Synes den er helt grei. Jacobs synes jeg også er bra, men kanskje litt mildere, uten at det gjør noe.

Favoritten er den jeg kjøper fra Fredriks på Fiskeriet Youngstorget. Den fås også på Oda. Den er relativt mild.

Det er ikke mindre fett i villaks. Har fått villaks i mange år, og den er feit og fin.

Den store forskjellen med laksen i butikkene er nok røykingen, som du nevner. Når man kaldrøyker, så røyker man fisken over mye lenger tid på lav temperatur, og varmrøyking på høyere temperatur over kortere tid. Det gjør veldig stor forskjell på konsistensen. Og matvarekjedene kutter ned på tidene for å spare penger, det går utover produktet.
 
Det er ikke mindre fett i villaks. Har fått villaks i mange år, og den er feit og fin.

Den store forskjellen med laksen i butikkene er nok røykingen, som du nevner. Når man kaldrøyker, så røyker man fisken over mye lenger tid på lav temperatur, og varmrøyking på høyere temperatur over kortere tid. Det gjør veldig stor forskjell på konsistensen. Og matvarekjedene kutter ned på tidene for å spare penger, det går utover produktet.
Her var det mye rart i svaret ditt, synes jeg.

"
Oppdrettsfisk fetere

Den nye studien viser videre at oppdrettslaksen samlet sett er fetere enn sin viltlevende kollega, med en fettandel på henholdsvis 12 prosent, mens villaksen har seks prosent."


Alt som kalles røykelaks er jo kaldrøkt, dvs røkt med ekte røyk eller tilsmakt røykaroma, i verste fall. Varmrørøkt laks er jo et helt annet produkt.
 
.... men det kan jo rett og slett være at oppskriftene er justert en del med vilje, fordi kanskje mange foretrekker en litt mykere og mer beskjedent røkt laks. I alle flal har jeg en mistanke om det.


Jeg tror du er inne på noe her. Mye er nok tilpasset en litt "kjedelige" smak, for å få flest mulig til å like produktet. Ikke nødvendigvis lage det beste.

Ellers er det jo stor forskjell på det man finner i helt vendlig butikker, og alt er ikke dårlig. På samme måte som det også er oppdrettslaks som både er god og av god kvallitet. Dog er min erfaring det ikke akkurat er den som havner i First Price sine frosne stykker.
 
Alt som kalles røykelaks er jo kaldrøkt, dvs røkt med ekte røyk eller tilsmakt røykaroma, i verste fall. Varmrørøkt laks er jo et helt annet produkt.

Du må jo evne å lese hva jeg skriver. Den blir ikke kaldrøkt om matvarekjeder kutter ned på tidene og eventuelt skruer opp varmen for å spare penger.
 
Alt som kalles røykelaks er jo kaldrøkt, dvs røkt med ekte røyk eller tilsmakt røykaroma,

Og røykearoma, fysj.

Det er akkurat det samme, for å spare penger. Og kvaliteten blir helt elendig, samt maten blir dårlig nesten før den er tatt ut av pakken. Røykearoma konserverer ikke maten. Det er noe styggeskap.

Ekte røkt villaks er feit og fin av fiskeolje, og smaker fantastisk godt.
 
Jeg tror du er inne på noe her. Mye er nok tilpasset en litt "kjedelige" smak,

Kan de ikke bare kalle den sushi om de vil ha den urøkt og rå?

"Den oppfattes tørr og stiv, og det betyr at det er et bra produkt"

:ROFLMAO:
 
En ting å tenke på er at en fisk med mye fiskeolje vil kaste av seg noe av olja i kjøleskapet. Og da vil den ikke inneholde like mye olje. Kjedelig med mye olje i bunnen av kjøleskapet, men det er mulig å organisere en oppsamler. Er fiskestykket ekstremt stort, kanskje skjære det i to og ha i to skåler. Da er det klart for avrenning.

Er enig i at Fiskeriet sin røykelaks har en sterkere smak. Den ligger på en madrass, som er ullproduserende når den skjæres opp. Det er dermed risiko for at denne ulla kommer med i maten. Men den som ikke er et kålhode, vil etter alle solemerker sørge for å fjerne madrassa før røykelaksen skjæres opp. Fiskeriet sin røykelaks med rødløk, klementin og kornet pultost fra Hedmark, er et smaksrikt måltid. Iallfall for meg. Skulle det ikke være sterkt nok, kan det plusses på hvitløk og chili.
 
Hva med Lofoten røykelaks?
De tar vel seg godt betalt for denne også.

Legg til innvendingene her pluss listeria-oppslagene i Dagsrevyen så frister det mest å la røkelaksen utgå denne julen.
 
Hva med Lofoten røykelaks?
De tar vel seg godt betalt for denne også.

Legg til innvendingene her pluss listeria-oppslagene i Dagsrevyen så frister det mest å la røkelaksen utgå denne julen.

Har faktisk aldri hørt før at røkelaks tilhører julen, før jeg leste denne merkelige testen.

Jeg spiser røkelaks hele året på brødskiva sammen med egg og majones. Spesielt under laksesesongen som starter på sommeren.
 
Har faktisk aldri hørt før at røkelaks tilhører julen, før jeg leste denne merkelige testen.

Jeg spiser røkelaks hele året på brødskiva sammen med egg og majones. Spesielt under laksesesongen som starter på sommeren.
Det er vel mer noe med å meske seg ved bordene til frokost og lunsj: Egg, bacon, røkelaks, rekesalat, smør, ost, helmelk.
 
En ting å tenke på er at en fisk med mye fiskeolje vil kaste av seg noe av olja i kjøleskapet. Og da vil den ikke inneholde like mye olje. Kjedelig med mye olje i bunnen av kjøleskapet, men det er mulig å organisere en oppsamler. Er fiskestykket ekstremt stort, kanskje skjære det i to og ha i to skåler. Da er det klart for avrenning.

Legger du fisken rett i kjøleskapet og ikke i boks?
 
En ting å tenke på er at en fisk med mye fiskeolje vil kaste av seg noe av olja i kjøleskapet. Og da vil den ikke inneholde like mye olje. Kjedelig med mye olje i bunnen av kjøleskapet, men det er mulig å organisere en oppsamler. Er fiskestykket ekstremt stort, kanskje skjære det i to og ha i to skåler. Da er det klart for avrenning.

Er enig i at Fiskeriet sin røykelaks har en sterkere smak. Den ligger på en madrass, som er ullproduserende når den skjæres opp. Det er dermed risiko for at denne ulla kommer med i maten. Men den som ikke er et kålhode, vil etter alle solemerker sørge for å fjerne madrassa før røykelaksen skjæres opp. Fiskeriet sin røykelaks med rødløk, klementin og kornet pultost fra Hedmark, er et smaksrikt måltid. Iallfall for meg. Skulle det ikke være sterkt nok, kan det plusses på hvitløk og chili.
Jeg vil egentlig ikke vite hvordan kjøleskapet ditt lukter og ser ut. Tar du fisken ut av forpakningen og bare... legger den rett i kjøleskapet for "avrenning"...?
 
Jeg vil egentlig ikke vite hvordan kjøleskapet ditt lukter og ser ut. Tar du fisken ut av forpakningen og bare... legger den rett i kjøleskapet for "avrenning"...?
Med åpnede hermetikkbokser og røkelaks, kan det bli en ny og spennende smak på kremkaker som står utildekkede i det samme kjøleskapet?

Har ikke tenkt på at den kan brukes i pai.
 

Tråder du følger

Tilbake
Topp