NM Herrer 2024

Nyeste kunngjøringer

Stemmer det at Askøy–Sotra endte 2–2? Alle steder jeg har søkt opp snakker om «poengdeling», og jeg ser ikke snurten av noe ekstraomganger eller straffekonk. Hva skjer med det?
 
Stemmer det at Askøy–Sotra endte 2–2? Alle steder jeg har søkt opp snakker om «poengdeling», og jeg ser ikke snurten av noe ekstraomganger eller straffekonk. Hva skjer med det?
Askøy vant på straffer ifølge Askøyværingen (lokalavis)
 
Stemmer det at Askøy–Sotra endte 2–2? Alle steder jeg har søkt opp snakker om «poengdeling», og jeg ser ikke snurten av noe ekstraomganger eller straffekonk. Hva skjer med det?
2-2 etter 90, 4-4 etter ekstraomganger, 5-4 til Askøy på straffer.

Sterkt av avisene å gå hjem etter 90 minutter og melde poengdeling i cupkamp.
 
2-2 etter 90, 4-4 etter ekstraomganger, 5-4 til Askøy på straffer.

Sterkt av avisene å gå hjem etter 90 minutter og melde poengdeling i cupkamp.
Ja, både VGLive og Bergensavisen Live hadde 2-2 og ferdig, i alle fall til jeg postet innlegget mitt for 20 min siden. Men ser nå at begge har oppdatert med riktig stilling, i alle fall (selv om kampforløp ennå mangler).

Fotball.no mangler fremdeles.


Og her er det eneste jeg fikk da jeg googlet. Begge artiklene bak betalingsmur, men uten noe som tilsa noe annet enn 2–2 og ferdig.
1712863210628.pngMerkelig greier.

Men flott, takk for svar! Alltid gøy med underdogs.
 
CUPEN24.png

OPPSUMMERING 1. RUNDE

64 lag er klar for 2. runde av NM 2024. Av de 64 er 14 fra Eliteserien, 15 fra OBOS-ligaen, 17 fra PostNord-ligaen, 16 fra 3. divisjon, og 2 fra 4. divisjon.

1rundenm.PNG


Av de 128 lagene som var klare for den første runden i årets NM, var det hele 27 lag fra 4. divisjon. Trolig et rekordhøyt antall. Til sammenligning har det vært 22-24 i fire av de siste fem sesongene, mens det i 2021/22-sesongen kun var 7 lag fra 4. divisjon. Spesielt er det også at tre av lagene spilte i 5. divisjon i fjor, Brønnøysund, Ridabu og Skreia.

To klubber nådde NMs første ordinære runde for første gang, det var Union Carl Berner fra Oslo, og Ridabu fra Hamar.

Den første runden besto av 64 kamper fordelt på 47 kommuner rundt om i landet.

8 kamper denne runden gikk til ekstraomganger, 4 av de 8 gikk igjen til straffesparkkonkurranse.

Det var totalt 8 lag som slo ut et lag fra et høyere nivå enn seg selv. For første gang på 57 år har vi fått oppleve at et lag fra nivå fem slår ut et lag fra øverste nivå, da 4. divisjonslaget Torvastad slår ut Haugesund fra Eliteserien. Fløy fra 2. divisjon slår ut Sandefjord fra Eliteserien. 3. divisjonslaget Mandalskameratene slår Start fra OBOS-ligaen. Råde fra 4. divisjon slår Kvik Halden fra 2. divisjon. Mens 3. divisjonslagene Fram Larvik, Oppsal, Hønefoss og Askøy slår ut hvert sitt lag fra 2. divisjon.

Runden ble sparket i gang i Brønnøysund på tirsdag, hvor regjerende seriemester Bodø/Glimt kom på besøk til Ulrik Saltnes sin moderklubb. Første gang siden 1991 at Brønnøysund var kvalifisert til 1. runde i cupen. Klubben er nyopprykket til 4. divisjon, etter å ha tilbrakt de foregående fire årene i 5. divisjon. De over 2000 tilskuerne som var på plass fikk se et Glimt-lag uten de store stjernene. Men bysbarnet Saltnes var på plass, og ble også blant kampens store spillere med ett mål og to assist. Sondre Sørli noterte seg for hattrick, i en kamp som til slutt endte 6-0 til Glimt. Etter kampen ble Ulrik Saltnes overrasket med tildeling av hederstegn og æresmedlemskap i Brønnøysund IL, som en representant for klubben på den største scenen.

To andre klubber som sjeldent er å se i NM er Skreia, som var kvalifisert til den første runden for første gang siden 1995, og Varhaug for første gang siden 1997. Skreia er siste lag i rekken av hardtsatsende klubber i Innlandet, som nyopprykket fra 5. divisjon, har de nylig signert blant andre profilene Rocky Lekaj og Dag Alexander Olsen. Men det ble i tøffeste laget for Skreia i Toten-derbyet mot Raufoss som endte 0-8. Varhaug kom seg unna med respektable 0-5 mot Viking.

2004 var sist Torvastad var kvalifisert til 1. runde. Den gang slo de Åsane 1-0, før det ble stopp med 0-7 mot Viking i 2. runde. De kampene husker nok dagens Torvastad-keeper Jørgen Grønningen lite av med tanke på at han kun var noen måneder gammel. Men 1. runde i 2024 blir 20-åringen å huske resten av livet. For Torvastad tok ledelsen mot Haugesund etter 52 minutter, før FKH utlignet et kvarter senere. Flere mål ble det ikke hverken i andre omgang eller ekstraomganger. I straffesparkkonkurransen reddet den 20 år gamle keeperen like greit alle fire FKH-straffene, og 4. divisjonslaget Torvastad slår ut Haugesund fra Eliteserien. Det er første gang siden Tune slo Lisleby 2-1 i 1966 at et lag fra femte nivå slår et lag fra øverste nivå. Og for andre gang på tre sesonger ryker Haugesund på straffespark i 1. runde. Så gjenstår det å se om det blir ny 2. rundekamp mot Viking for Torvastad, som for 20 år siden.

Borg-derby i Trondheim, da Sverresborg tok i mot Rosenborg. Lagene har kun møttes en gang tidligere, det var i første runde av cupen i 1978. For Sverresborg sin del var det deres første cupdeltakelse siden 2015, og kampen betydde også et møte med moderklubben for Rosenborgs Ole Selnæs. Rosenborg med god kontroll, og vinner 6-0. En annen som fikk møte gamle kjente var Jesper Taaje, da Strømsgodset slo Taajes ungdomsklubb Hallingdal 7-0. Strømsgodset var blant lagene fra Eliteserien som stilte sterkest mannskap denne runden. Det laget som stilte kanskje aller sterkest var Tromsø, som foruten keeperplassen stilte med det som nok er toppet lag mot Sortland fra 4. divisjon. 6-0 endte det, etter blant annet hattrick av Lasse Nordås.

Vålerenga er ikke bortskjemt med å få Oslo-motstand i første runde, Råde, Kolbu KK, Faaberg, Gran, og Løten er blant lagene som har vært på menyen de siste årene. I år ble det betraktelig mer lokalt, da de fikk Union Carl Berner, som med et publikumsfrieri la kampen til Jordal midt i Vålerenga-land. Union Carl Berner så dagens lys i 2022, da en gjeng bestående av blant andre tidligere fotballagent Lars Petter Fosdahl fikk overta plassen til kompisklubben Fremad Famagusta som la ned etter koronanedstengingen. Den samme gjengen som startet klubben er det som står bak utelivssatsningen Carls i Oslo. Og det var feststemning rundt banen på Jordal, i en kamp Enga dro i land med 3-0.

Årets andre debutant i ordinære cuprunder er guttene fra Black River Park. Ridabu IL ble stiftet i 1969, men først i 2024 klarte de altså å ta seg til første runde av NM. Kanskje er det derfor at de av alle ting har en skilpadde i logoen sin. De fikk kamp mot regionens flaggskip HamKam, som betydde gjensyn med Aleksander Melgalvis som ga seg i HamKam etter forrige sesong og nå tjenestegjør for Ridabu i 4. divisjon. Melgalvis var selvsagt med fra start for Ridabu, som til slutt måtte se seg slått 0-6.

Kristiansund og Sandefjord var neppe klubbene som var mest fornøyd med oppsettet i første runde, da begge fikk 2. divisjonsmotstand allerede i 1. runde. Sandefjord hadde friskt i minne at de som eneste toppklubb røk i første runde i fjor, da mot Eik Tønsberg. Og jaggu ble det ikke bråstopp i 1. runde for andre år på rad, da Fløy vant 1-0 på Flekkerøya. KBK møtte Brattvåg, det fjerde cupmøte mellom klubbene på 10 år. I både 2014 og 2017 vant KBK 3-0. Men da lagene møttes i 2. runde i 2019, avgjorde ikke KBK kampen før på overtid av andre ekstraomgang da de satte 2-1. Det ble relativt jevnt også i år, men KBK ror i land en 2-1 seier.

Ingen tvil om hvem som er den mest meritterte klubben i NM-sammenheng av Sarpsborg FK og Sarpsborg 08. SFK med 12 finaler, og 6 norgesmesterskap, mot Sarpsborg 08 sine to finaletap. SFK, som er en av moderklubbene bak etableringen av Sarpsborg 08, har tidligere 08-profil Joachim Thomassen som hovedtrener, og Jørgen Horn som assistent. Kun fire minutter ut i kampen sendte tidligere 08-junior Badr Rahhaoui SFK i ledelsen, en ledelse de holdt på lenge. For det var ikke før i det 78. minutt av 08 utlignet, men deretter rant målene inn de siste ti minuttene og 08 vant til slutt 5-1 i en kamp de måtte slite lenge.

Så sent som i 2011 møttes Nybergsund og Kongsvinger i 1. divisjon. I dag er Nybergsund en middelhavsfarer i lokal 4. divisjon, mens Kongsvinger skal slåss for opprykk til Eliteserien. Nybergsunds forsøk på å stoppe fallet i divisjonssystemet har i flere år vært gjennom mange utenlandske spillere, så er fortsatt tilfelle. Et internasjonalt mannskap med åtte utlendinger fra seks ulike nasjoner. Det mest internasjonale oppgjøret i den første runden, med spillere fra 11 ulike nasjoner på banen i løpet av kampen. Nybergsund med spillere fra Serbia, Polen, Nederland, Spania, Latvia og Irland. Og Kongsvinger fra Elfenbenskysten, Senegal, Danmark og Sverige. Kampen ble en parademarsj for KIL, som vinner 8-0.

En kan spørre seg hvor mange nedturer en klubb skal oppleve før de får seg en opptur, i Start sitt tilfelle lar oppturen definitivt vente på seg enn så lenge. Nok en cupbombe var et faktum i Mandal da Start ryker på straffer mot Mandalskameratene. Fjorårets store askeladd og semifinalist, Kjelsås, tok seg knepent videre med 1-0 borte mot Nordstrand. Kjelsås sine overmenn og fjorårets cupvinner, Molde, slet lenge med å få hull på byllen mot Eide og Omegn. Men etter at det første målet kom etter 61 minutter løsnet det, og Molde vant 5-0. Rundens bruneste oppgjør ble spilt på Lystlunden hvor Ørn Horten tapte 0-3 mot Mjøndalen. Mens i langrennsderbyet på Oslo vest vant Lyn 2-0 over Heming.

De store forskjellene innad i Finnmark Fotballkrets har også vist seg greit i cupen så langt. Kirkenes kvalifiserte seg for den første ordinære runden etter å ha slått Hammerfest 16-1, før de i 1. runde får ordentlig juling av Alta. Tobias Hestad, sønn av Daniel Berg Hestad, scoret det raskeste målet i runden da han etter bare 10 sekunder sendte Alta i ledelsen. Men han ga seg ikke der, og scoret like greit seks mål til. Syv mål ville for øvrig holdt til å bli toppscorer i to av de siste fire sesongene av NM. 0-11 ble sluttresultatet.


Tobias Hestad med sine syv mål for Alta er naturligvis toppscorer etter den første runden. Etterfulgt av Raufoss sin nye ghanesiske spiss James Ampofo som scoret fem mål mot Skreia. Ytterligere syv spillere satte hattrick og står med tre mål. Toppscorer i de siste to cupsesongene, Bård Finne, kom ikke fullt så sterkt i gang i år, men noterte seg for ett mål for Brann mot Lyngbø.

Alta sin 11-0 seier mot Kirkenes er rundens største. Etterfulgt av Fredrikstad som slo Drøbak-Frogn, og Bryne som slo Forus og Gausel, begge 10-0.

Under følger alle resultater fra denne runden.

kampernmr1.PNG

kampernmr12.PNGDe best besøkte kampene:
tilskuerenm.PNG

Kun kamper hvor tilskuertall er oppgitt er med. Union Carl Berner-Vålerenga, og Årvoll-KFUM, skulle trolig også vært en del av listen.


Oppsettet for 2. runde kommer ifølge NFF fredag klokken 13:00.
 
Lyn får vel den klart lengste turen her - NFF ønsker kanskje å gi Tromsdalen muligheten til revansje etter fjorårets forsmedelige kvaliktap
 
Sist redigert:
Skeid - Raufoss. Så teit. Blir ikke akkurat publikumsrekord på Nordre Åsen, og vi ryker sannsynligvis ut også.
 
Føler det er noen oppgjør her mellom lag som ganske nylig har spilt mot hverandre? Men klart, om det er lokaloppgjør som skal være utgangspunktet så blir det vel sånn
 
At Glimt og Junkeren møtes i 2. runde for tredje gang på fire år forteller alt om hvorfor oppsett slik det gjøres i dag er helt på trynet i Nord-Norge. Herlighet så tamt.
 
Alltids interessant å se hvordan forbundet vektlegger reiseavstander versus oppgjør som ikke spilles hvert år. Junkeren-Bodø/Glimt og Skjervøy-Alta er tredje gang på fire sesonger. Man kommer ikke utenom at noen lag møter hverandre oftere enn andre, men en eller annen plass burde vel grensen kanskje gå. Forbundet har i høyeste grad prioritert kort reisevei over å unngå like oppgjør hver sesong. Prøvde meg på et utkast selv i går kveld, der var det 15-16 like som forbundet har satt opp. Det er ikke til å komme unna at noen uansett måtte på langtur for å få det hele til å gå opp. Tror også man kunne klart å sette opp noen flere litt mer sjeldne oppgjør.
 
Artig for Torvastad at de får et nytt ES-lag på besøk, men er det ikke urettferdig ovenfor andre klubber som hadde håpa på en morsom dag i lokalsamfunnet i en annen breddeklubb?

Det er vel full trekning fra runde3, men da kan ES og OBOS-lag møte hverandre, så da er sjansen for oppsatte rettferdige lokaloppgjør borte.
 

Nyeste kunngjøringer

Tråder du følger

Mest likte innlegg

Tilbake
Topp