For mye vinprat ?

9 Jul 2023
2.702
Leste en artikkel av DNs irriterende kommentator, Rokkan, her om dagen. Hun skrev noe om at vinfolket var blitt de nye sportsidiotene. Aftenposten tar opp tråden denne helgen.


Det handler altså om at det er en trend at unge folk rundt 30 er veldig opptatt av vin. Særlig naturvin og denslags. Det tog seg visst opp under pandeminen.

". Verten viser stolt frem en flaske av opphav det er åpenbart at man burde la seg imponere over. Glosene begynner å hagle. Det er ikke måte på hvor mye bærnyanser, mineralitet, eik, hanske eller såpe det er mulig å smake her. Enkelte himler kanskje med øynene, andre lytter iherdig."...

... men dere, som er der ute, har dere merket noe av dette??!

For meg virker det som om det er en veldig liten krets i hovedstaden det kan være snakk om. Jeg omgås en del i denne alderen som stort sett er høyt utdannet og bor urbant, men har aldri hørt at noen av dem har noen spesiell interesse for vin. Eller omgås noen som gnåler i vei om egen interesse.

Forstår ikke helt dette - de fleste er vel høflige og prater vel ikke i vei om ting de vet andre ikke er interessert i?

Selv er jeg litt over middels vinteressert, men kjenner min begresning.
 
Jeg synes ølprat er utrolig mye mer utbredt enn vin. Men så er det kanskje ikke så pretensiøst, så da bryr man seg ikke? Personlig er jeg veldig glad når noen i vennegjengen har litt peiling på ting. Da varter det som oftest med en kveld hvor man får smake utrolige øl, vin, kaffe, mat osv.
 
Jeg synes ølprat er utrolig mye mer utbredt enn vin. Men så er det kanskje ikke så pretensiøst, så da bryr man seg ikke? Personlig er jeg veldig glad når noen i vennegjengen har litt peiling på ting. Da varter det som oftest med en kveld hvor man får smake utrolige øl, vin, kaffe, mat osv.
Ja, ølprat var jo i alle fall for noen år tilbake noe av det samme. En kunne liksom ikke bestille en vanlig pils uten å bli sett rart på....

Fikk under lunsjen i dag med to yngre kvinnelige kolleger bekreftet at det var mye vinmas, særlig rundt dette med naturvin. En ting var at det ble tilbudt på barer og slikt, og det var litt styr rundt det der. Men også at det hører med når man får en litt bra jobb i visse miljøer at man skal kjøpe nokså dyre viner (gjerne naturvin etc) og skryte av det...

.... men nå er jo dette et PR-mediemiljø jeg jobber i, så ikke spesielt representativt for alle unge damer. Men åpenbart altså et visst press der...

.. slik det var på oss menn i øl-sammenheng for en sånn 5-10 år tilbake. Nå føler jeg vel at den ølhypen er litt på hell, og at man kan nyte akkurat den ølen man vil uten å bli belært.
 
Det er lagd en liten parodi - "Vinkjennaren". Hvor det er to personer som snakker, en litt grov i kjeften og den andre er en høykulturell vinkjenner.

Media skriver litt om når det er vinslipp, og hvilke viner som det selges mest av i distriktet. Noen arbeidsplasser har vinlotteri der premiene er kunst og vin.

Det kan over tid være en påkjenning for dem som av ulike årsaker ikke drikker.
 
Det er lagd en liten parodi - "Vinkjennaren". Hvor det er to personer som snakker, en litt grov i kjeften og den andre er en høykulturell vinkjenner.

Media skriver litt om når det er vinslipp, og hvilke viner som det selges mest av i distriktet. Noen arbeidsplasser har vinlotteri der premiene er kunst og vin.

Det kan over tid være en påkjenning for dem som av ulike årsaker ikke drikker.
Jeg organiserte nettopp vinlotteri på jobben. Det er jo høyst frivillig om man vil være med eller ikke. Flere er ikke det, av ulike grunner...

... det mest interessante var å se at folk jo har ekstreme ulike vaner hva gjeler vin, noen kolleger er på Barolo-nivå, mens andre holder seg til Faution VII. For de som er fra Oslo eller har bodd her lenge, er det jo et ganske tydelig skille mellom Vest-Øst her, selv om det er unntakt. Hanler vel egentlig mest om hvem man omgår, hva foreldrenes vaner er og interesse.

Dog er det litt vanskelig - for jeg la linja på at minst en av vinene skal være godt over kvaliteten man vanligvis unner seg en lørdag kveld, så f.eks. valgte jeg å kjøpe en Barolo til 400 kr. Fikk noen reaksjoner på at det ble for dyrt....

... mens for meg blir vinlotteriet meningsløst om alle vinene skal være på Faustion VII-nivå.
 
Jeg syns ikke det er plagsomt mye vinsnakk. De gangene jeg har irritert meg er når det er opplagt at folk later som de har peil.
 
Apropos det å bestille vanlig pils vs noe annet såkalt fancy øl. Det mange ikke veit er at å brygge en vanlig pils er vesentlig mer komplisert enn mye av det såkalte fancy greiene. Så egentlig burde folk verne om pilsen!
 
Jeg synes ølprat er utrolig mye mer utbredt enn vin. Men så er det kanskje ikke så pretensiøst, så da bryr man seg ikke? Personlig er jeg veldig glad når noen i vennegjengen har litt peiling på ting. Da varter det som oftest med en kveld hvor man får smake utrolige øl, vin, kaffe, mat osv.
Er ikke ølprat veldig 5 år siden? Da en million mikrobryggerier med dialektnavn dukket opp og lagde IPA som smakte blomsterkasse. Type Gaukebadna Tykjebrygg.
 
Apropos det å bestille vanlig pils vs noe annet såkalt fancy øl. Det mange ikke veit er at å brygge en vanlig pils er vesentlig mer komplisert enn mye av det såkalte fancy greiene. Så egentlig burde folk verne om pilsen!
Iallefall hvis man skal være ute en stund og konsumere flere. Sist gang jeg gikk på en real smell så var det en runde hvor jeg tok noen 6-8% IPA- og surøl-aktige ting. Var ubrukelig dagen etter. Men nå er det vel meningen at man skal sitte og smatte på slike med 0,2 l i glasset, så jeg var nok altfor vulgær og måtte betale prisen (i dobbel forstand).
 
Iallefall hvis man skal være ute en stund og konsumere flere. Sist gang jeg gikk på en real smell så var det en runde hvor jeg tok noen 6-8% IPA- og surøl-aktige ting. Var ubrukelig dagen etter. Men nå er det vel meningen at man skal sitte og smatte på slike med 0,2 l i glasset, så jeg var nok altfor vulgær og måtte betale prisen (i dobbel forstand).
Hehe, husker dette for en sånn 10 års tid tilbake - da jeg og en annen drikkefeldig fyr smakte gjennom store deler av menyen.... startet gjerne med pils, så IPA, så noe annet, og avsluttet kanskje med en 10 prosent av et eller annet mørkt.....

... fryktelig tungt dagen derpå. Men hyggelig!!!
 
Apropos det å bestille vanlig pils vs noe annet såkalt fancy øl. Det mange ikke veit er at å brygge en vanlig pils er vesentlig mer komplisert enn mye av det såkalte fancy greiene. Så egentlig burde folk verne om pilsen!
Ja og nei, men det er mye lettere å gjøre "industrielt" enn i småskala. Spesielt siden det stilles større krav til relativt lave temperaturer under gjæring på pils og annet undergjæret øl. Og derfor må kunne kontrollere temperaturer. Ellers er jo selve oppskriften/ingrendiensene litt enklere
 
Apropos det å bestille vanlig pils vs noe annet såkalt fancy øl. Det mange ikke veit er at å brygge en vanlig pils er vesentlig mer komplisert enn mye av det såkalte fancy greiene. Så egentlig burde folk verne om pilsen!
En (for enkelte) forbausende komplisert prosess.

DNs trendoppslag for noen år siden påpekte dessuten relevansen GRUNNPILS har.
 
Vin skal drikkes, ikke prates.

Gammelt jungelord
1697044456470.png


Hjemme hos oss på fredagskveldene til høyre.
 
Jeg liker ikke vin.
Liker ikke druer så det er vel derfor.
Liker forresten ikke øl heller, men er ikke hardbarket avholdsmann. Liker f eks eggelikør og en del rusbrus.
 

Tråder du følger

Tilbake
Topp