Salget av lokalmat går ned

9 Jul 2023
2.702
Dette er litt trasig. Det har jo kommet mye bra her de siste årene. Økonomi er sannsynligvis en årsak. Men kan det være at folk har gått litt lei også? Ofte har jeg kjøpt ting mest fordi jeg er litt nysgjerrig. Bortsett fra enkelte produkter blir et med en handel.

Kjøper dere lokalmat, og mindre nå, fordi det er for dyrt?

 
De kan oppfordre folk til å kjøpe lokal mat til de blir blå i ansiktet, noe må jo folk kutte ut når matvareprisene skyter i taket.
 
De kan oppfordre folk til å kjøpe lokal mat til de blir blå i ansiktet, noe må jo folk kutte ut når matvareprisene skyter i taket.
Det er noen gårdsutsalg heromkring som har mange trofaste kunder. De har holdt det gående i årevis. Håper de fortsetter, og at folk ikke rømmer til rema.
Det er også noe som heter REKO-ringen, hvor en del lokale produsenter tar i mot bestillinger på nett og har utlevering på faste steder hvor de samles.
 
Ble en tur på Bondens Marked i Oslo i dag, litt uvidet opplegg - de skulle ha 280 eller 300 kr/kg (noe sånt) for lammelår. Det er mer enn dobbelt så mye som på Rema. Tidligere erfaring med lam fra Bondens Marked har ikke overbevist meg, jeg har fått både smakløst og litt seigt kjøtt....

... normalt sett er jeg villig til betale en del mer direkte fra bonden med en "historeie" på kjøpet. Men det er klart - når man står overfor valget om å kjøpe et lår på 3 kg til 450 kroner eller et lår på 3 kg til 900 kroner, der det siste nødvendigvis ikke er bedre, snarere er risikoen større for at det ikke er bedre realtivt stor, så er jo det mer rasjonelt å handle hos Rema.

Ikke minst når man er rasjonell og legger til prisen for en flaske rødvin. Jeg vil vel kynisk mene at et lammelår fra Rema og en rødvin til 400-500 kroner gir mer enn et lammelår fra Bondens marked og en rødvin til 100 kroner...
 
Mitt problem med mye lokalmat er at det skal være så "røft", "basic", "enkelt" og "økologisk" innpakning og design at det rett og slett blir mindre ønskelig å handle det. Føler meg som en hipster der jeg står i butikken. Jeg vil vite om produktet, ikke at det er produsert på en lokal gård hvor barna tegner etiketter for hånd, at de kjører elbil for å redusere totalutslippet sitt osv. Så er nok overprising og oversaturering noen av problemene og.

Her er noen eksempler hvor man må finstudere innpakningen for å finne ut av hva søren det faktisk er.

1694895985159.png

374216776_18238349890239099_1774873480610027761_n.jpg

MG_3847a_fc39d184df.jpg


\rant slutt
 
Det er vel flere grunner til at jeg kjøper lite lokalmat, deriblant:
  • Det er for dyrt i forhold til kvalitet.
  • Produsentene forsøker å være for hippe. Helt meningsløst når man savner mer "glemte" retter og produkter i butikkene. Det er temmelig uinteressant med lokaproduserte quinoa, burgere, "pulled pork" og annet når man helst ville hatt avletter, grynpysje og "småkjøtt" (paté-lignende pålegg av avskjær og beinrester).
  • Det lages for mange "historier" rundt maten. Det for eksempel lite sannsynlig at lam som går ved Hallingskarvet skal bli så veldig mye bedre enn annen sau og lam som går ute på beite ellers i landet.
  • Bøndene har skreket om at for mye penger forsvinner i diverse mellomledd, men likevel blir noe så enkelt som poteter og gulrøtter av moderat kvalitet via REKO-ringen likevel dyrere enn poteter og gulrøtter på Rema 1000.
-
 
Greia er at "lokalmat" koster skjorta i forhold til vanlig mat i butikken. Man skulle tro at rett fra bonden uten mellomledd ville påvirke noe, men i stedet er det 3-4 ganger så dyrt. Som @GiPazzini_85 påpeker, det sto et menneske på Bondens marked og solge lofotgullerøtter til over 100 kr kiloen. Hvor mye bedre enn andre gullerøtter kan de være ?
 
Greia er at "lokalmat" koster skjorta i forhold til vanlig mat i butikken. Man skulle tro at rett fra bonden uten mellomledd ville påvirke noe, men i stedet er det 3-4 ganger så dyrt. Som @GiPazzini_85 påpeker, det sto et menneske på Bondens marked og solge lofotgullerøtter til over 100 kr kiloen. Hvor mye bedre enn andre gullerøtter kan de være ?
Folk som krever 100 kroner kiloen for gulrøtter burde vært satt i gapestokk på torget. Problemet er bare at det alltids er en eller annen nepe som synes at "Ja, dette var dyrt.", men som kjøper disse likevel.

En legger også merke til hvordan en del folk i sosiale medier skal hysje ned alt av priskritikk. Det er faktisk bra at folk kommer med denne formen for kritikk og bemerker at ting er for dyrt. Vi har tross alt et ansvar som forbrukere også ved å nekte å være med på prisgalskapen selv om vi kan ha råd til det.

Landbruksnæringen har drevet med nærmest armageddonlignende fremstillinger hva gjelder manglende "matsikkerhet", men de er jo i ferd med å prise seg såpass mye ut av markedet ved å tro at denne monopolpenge-økonomien skulle vokse opp til himmelen.
 
Så denne tråden. Som nevnt er jo det meste dyrere.
Problemet i Norge er jo at man i liten grad har noen torghandel igjen.
Ett sted man kunne få varer faktisk billigere enn i matbutikken.
 
Greia er at "lokalmat" koster skjorta i forhold til vanlig mat i butikken. Man skulle tro at rett fra bonden uten mellomledd ville påvirke noe, men i stedet er det 3-4 ganger så dyrt. Som @GiPazzini_85 påpeker, det sto et menneske på Bondens marked og solge lofotgullerøtter til over 100 kr kiloen. Hvor mye bedre enn andre gullerøtter kan de være ?

Det er tett på hva man kan kalle svindel, men det er seff frivillig om man vil kjøpe eller ikke. Har sett det så mange ganger nå på Bondens marked, på diverse torg, og jordbærsalg langs veien - uten alle de dyre mellomleddene blir produktene rett fra bonde til forbruker dyrere eller like dyrt.

Unntak i Nord-Norge, ihvertfall i Øksnes, der gidder ikke folk betale 230-250kr/kg, så der selger de for 69kr. Og de tjener fortsatt penger, i motsetning til Oda som jeg hentet prisene fra.

Så denne kjeden blir mer og mer mystisk for meg, det er grisedyrt og ingen tjener penger. Samtidig som staten pumper inn milliarder i landbruket. 😓
 
Greia er at "lokalmat" koster skjorta i forhold til vanlig mat i butikken. Man skulle tro at rett fra bonden uten mellomledd ville påvirke noe, men i stedet er det 3-4 ganger så dyrt. Som @GiPazzini_85 påpeker, det sto et menneske på Bondens marked og solge lofotgullerøtter til over 100 kr kiloen. Hvor mye bedre enn andre gullerøtter kan de være ?
Sliter stort med å forstå folkene bak det hele, altså no shit at det blir vanskeligere å selge varene når de ligger 2-3 ganger over i pris kontra vanlige varer igjen, som igjen også opplever en økning.
Er jo den totale motsetningen fra alle andre steder i verden hvor markedsmat pleier å være billigere enn hva man kjøper i vanlige butikker, en slags "only in Norway" over det hele.

Så er det klart at de har fått solgt varene sine når man generelt sett har hatt en oppgang i økonomien til folk uten like i årene før, så er det like klart at hvis de ønsker å overleve så må prisene kraftig ned.
 
Det er jo vanskelig å si hvorfor bøndene på Bondens Marked og REKO osv tar så mye for varene sine, men i alle fall synes jeg det er en indikasjon på at det ikke er "dagligvarebaronene" som stikker av med pengene.

Tvert imot - det viser vel at det i våre dager slett ikke er råvarene i seg selv som koster, men kostnaden med å få det ut i markedet, selge det etc.

Det er jo ikke billig å reise inn til Oslo med bil og stå på torget i to dager. Jeg synes ikke det er så rart at det blir minst dobbelt så dyrt som i butikken. I tillegg er jo det vanskelig å beregne mengde - regner med det må bli en del svinn.

Det er jo ikke slik at disse bøndene tjener steg steinrike på dette heller - tvert imot, de virker nærmest å være mer som idealister å regne.

Selv handler jeg både det ene og det andre på Bondens Marked, mye for å teste ut nye ting, men også av litt idealistiske grunner - for å støtte konseptet. Men selvsagt - det går en grense. For meg altså på lammelåret lørdag, spesielt ettersom jeg faktisk ikke kunne være sikker på at det var bedre, og jeg sparte nesten en halv tusenlapp på å handle i butikk.
 
Som mye annet handler det om volum. Det er langt dyrere per stykke å selge 2kg gulrøtter enn 2 tonn.....
 
Det er jo vanskelig å si hvorfor bøndene på Bondens Marked og REKO osv tar så mye for varene sine, men i alle fall synes jeg det er en indikasjon på at det ikke er "dagligvarebaronene" som stikker av med pengene.

Tvert imot - det viser vel at det i våre dager slett ikke er råvarene i seg selv som koster, men kostnaden med å få det ut i markedet, selge det etc.

Det er jo ikke billig å reise inn til Oslo med bil og stå på torget i to dager. Jeg synes ikke det er så rart at det blir minst dobbelt så dyrt som i butikken. I tillegg er jo det vanskelig å beregne mengde - regner med det må bli en del svinn.

Det er jo ikke slik at disse bøndene tjener steg steinrike på dette heller - tvert imot, de virker nærmest å være mer som idealister å regne.

Selv handler jeg både det ene og det andre på Bondens Marked, mye for å teste ut nye ting, men også av litt idealistiske grunner - for å støtte konseptet. Men selvsagt - det går en grense. For meg altså på lammelåret lørdag, spesielt ettersom jeg faktisk ikke kunne være sikker på at det var bedre, og jeg sparte nesten en halv tusenlapp på å handle i butikk.
Det kan skyldes på mange forskjellige mekanismer for å peke på årsaker på både den ene og andre siden av "problemet", men den brutale sannheten om at norske bønder ikke vil akseptere at de er først i en produksjonskjede og at utbytte må bli deretter snakkes det for lite om. Litt økonomisk nedgang vil nok realitetsorientere flere snart.
 

Tråder du følger

Tilbake
Topp