- 12 Jul 2023
- 872
Kyrne må uansett stå i fjøset om vinteren, og da blir de fôret med rundball og kraftfôr. Og i rundballene er det maursyre som holdbarhetsmiddel. Rent gras råtner om det ikke tilsettes holdbarhetsmiddel. Da bøndene hesjet gras og kjørte inn høy så ble det brukt salt som holdbarhetsmiddel.'Litt ufarlig kraftfôr' = 7-10 kg pr ku pr dag ca?
Der er jo mer 'usunt omega 6' i mel/korn..... og drøytyggeren er jo designet for å spise og drøvtygge gress. Mel i små biter/partikler blir vel ikke drøvtygd.
Bøker som 'Grass Fed Nation' av Graham Harvey hevder i stor grad at melk gikk fra å være helsekost til å bli nærings-redusert da kuene gikk (!) fra å spise naturens gress til å stå i fjøs og spise myenkorn/mel.
syltegress/silo gjør også sitt for vomkultur.
'Nofo maursyre'.
Jeg ha hørt folk si 'der er ikke den seter-smaken' i melken.
Jeg har aldri smakt melk fra kyr som kun spiser gress.
Nå er det ikke mulig for bønder flest å hesje, da det er færre bønder enn før, som må produsere samme volum som før. Da må bøndene høste gras tre ganger i løpet av sesongen, og da blir det kun mulig med rundball eller silo. Tidligere hesjet bøndene gras fra ugjødslet egn, nå må bøndene gjødsle for å få til tre avlinger med rundball.
Hesjinga til ca ti kyr tok ca ei uke mer mer avhengig av mengden arbeidsfolk, tørkinga av hesjene til tre uker i fint vær, lengre dersom det var mye regn. Nå med opptil femti kyr på en gård så sier det seg selv at dette ikke er mulig.