Ble kostholdsrådene kuppet av næringsmiddelindustrien?

'Litt ufarlig kraftfôr' = 7-10 kg pr ku pr dag ca?

Der er jo mer 'usunt omega 6' i mel/korn..... og drøytyggeren er jo designet for å spise og drøvtygge gress. Mel i små biter/partikler blir vel ikke drøvtygd.

Bøker som 'Grass Fed Nation' av Graham Harvey hevder i stor grad at melk gikk fra å være helsekost til å bli nærings-redusert da kuene gikk (!) fra å spise naturens gress til å stå i fjøs og spise myenkorn/mel.
syltegress/silo gjør også sitt for vomkultur.
'Nofo maursyre'.

Jeg ha hørt folk si 'der er ikke den seter-smaken' i melken.
Jeg har aldri smakt melk fra kyr som kun spiser gress.
Kyrne må uansett stå i fjøset om vinteren, og da blir de fôret med rundball og kraftfôr. Og i rundballene er det maursyre som holdbarhetsmiddel. Rent gras råtner om det ikke tilsettes holdbarhetsmiddel. Da bøndene hesjet gras og kjørte inn høy så ble det brukt salt som holdbarhetsmiddel.
Nå er det ikke mulig for bønder flest å hesje, da det er færre bønder enn før, som må produsere samme volum som før. Da må bøndene høste gras tre ganger i løpet av sesongen, og da blir det kun mulig med rundball eller silo. Tidligere hesjet bøndene gras fra ugjødslet egn, nå må bøndene gjødsle for å få til tre avlinger med rundball.
Hesjinga til ca ti kyr tok ca ei uke mer mer avhengig av mengden arbeidsfolk, tørkinga av hesjene til tre uker i fint vær, lengre dersom det var mye regn. Nå med opptil femti kyr på en gård så sier det seg selv at dette ikke er mulig.
 
Kyrne må uansett stå i fjøset om vinteren, og da blir de fôret med rundball og kraftfôr. Og i rundballene er det maursyre som holdbarhetsmiddel. Rent gras råtner om det ikke tilsettes holdbarhetsmiddel. Da bøndene hesjet gras og kjørte inn høy så ble det brukt salt som holdbarhetsmiddel.
Nå er det ikke mulig for bønder flest å hesje, da det er færre bønder enn før, som må produsere samme volum som før. Da må bøndene høste gras tre ganger i løpet av sesongen, og da blir det kun mulig med rundball eller silo. Tidligere hesjet bøndene gras fra ugjødslet egn, nå må bøndene gjødsle for å få til tre avlinger med rundball.
Hesjinga til ca ti kyr tok ca ei uke mer mer avhengig av mengden arbeidsfolk, tørkinga av hesjene til tre uker i fint vær, lengre dersom det var mye regn. Nå med opptil femti kyr på en gård så sier det seg selv at dette ikke er mulig.
Jeg har nok hesjet og raket tørt høy og gress nok til å sette dieselmotoren svært høyt i kurs som den som reddet meg fra et liv som arbeider på jordene.
 
Jeg har nok hesjet og raket tørt høy og gress nok til å sette dieselmotoren svært høyt i kurs som den som reddet meg fra et liv som arbeider på jordene.
Jeg kunne kun hesje første rad, når den tørket noe så fikk jeg høysnue og måtte være inne, eller bli sendt til byen til bestemor og bestefar. Mamma var nemlig bydame som ble bondekvinne sånn etter hvert.
 
Jeg kunne kun hesje første rad, når den tørket noe så fikk jeg høysnue og måtte være inne, eller bli sendt til byen til bestemor og bestefar. Mamma var nemlig bydame som ble bondekvinne sånn etter hvert.
Den beste modellen er (var) når slektningene fra byen dro på sommertur på landet for å bidra i hesjingen.
(Splitt i hesjetradisjoner på om man har egen endestreng eller lar den vanlige strengen gå ned til endestauren!)
 
Kyrne må uansett stå i fjøset om vinteren, og da blir de fôret med rundball og kraftfôr. Og i rundballene er det maursyre som holdbarhetsmiddel. Rent gras råtner om det ikke tilsettes holdbarhetsmiddel. Da bøndene hesjet gras og kjørte inn høy så ble det brukt salt som holdbarhetsmiddel.
Nå er det ikke mulig for bønder flest å hesje, da det er færre bønder enn før, som må produsere samme volum som før. Da må bøndene høste gras tre ganger i løpet av sesongen, og da blir det kun mulig med rundball eller silo. Tidligere hesjet bøndene gras fra ugjødslet egn, nå må bøndene gjødsle for å få til tre avlinger med rundball.
Hesjinga til ca ti kyr tok ca ei uke mer mer avhengig av mengden arbeidsfolk, tørkinga av hesjene til tre uker i fint vær, lengre dersom det var mye regn. Nå med opptil femti kyr på en gård så sier det seg selv at dette ikke er mulig.
God ettermiddag!
Håper lunsj, kaffe og ro er i boks.

Litt mer om kyr og fjøs:
Jeg surfet litt på Fiskå Mølles nettsider. I ulike innlegg der ble det sagt opp mot både 13 og 18 kg kraftfôr i døgnet til kyr. For meg er dette på ville veier. Både ressursbruk men føret og fremst hvor uegnet det er til drøvtyggere fordøyelsesmessig.
Kyrne liker det ja. Ikke dermed sagt at det er sunt. Mennesker liker jo sofa og potetgull også. Ikke dermed sagt at det er sunt.

Syns Tine burde gi anledning til bønder å utmerke seg med 'kun villgress', ihvertfall på sommeren. Nå er det jo bare 'Tine helmelk' uten å vite noe særlig om hvem eller hvor. (De hadde vel merket stølsmelk, vet ikke om det dins fortsatt.)

Hadde jeg vært litt (altså veldig mye!) mer praktisk hadde jeg flyttet på sætra med kyr en sommer. Og hatt naturgressmelk. (Et sabla styr med melking og kjøling osv.)

Så: Jeg har stor respekt og anerkjennelse for gode bønder. Men syns at det burde drives mer naturnært.
Og hva er kundens ansvar? Å ikke kjøpe de modifiserte melkeproduktene? Eller vil folk ha mer fabrikk, kjemi og industri i matveien enn de vil ha natur?

(Disclaimer: Uten diesel, kunstgjødsel etc. kunne her knapt vært 8 mrd mennesker i live.)
 
Jeg kunne kun hesje første rad, når den tørket noe så fikk jeg høysnue og måtte være inne, eller bli sendt til byen til bestemor og bestefar. Mamma var nemlig bydame som ble bondekvinne sånn etter hvert.
Det er noe drit.
Om du nå i voksen alder hater bønder så er det fullt forståelig.
 
Dette virker fornuftig. Det hadde jo gitt mulighet for å kunne ta en høyere pris og dermed oppnå økte inntekter.
Jepp.
Mange ønsker nok muligheten til å belønne dem som er ekstra gode.
Enkelte 'spesialbønder' (altså som driver mindre industrielt) selger jo direkte og tjener greit.
Trist om/at landbruk skal drives på tynt økonomisk grunnlag. (Derom har jo jo en gigantisk politikk og debatt.)
Biologisk ønsker jeg en matforsyning som er mer natur enn fabrikk.
 
Nordmenn bør være mer opptatt av å begrense matinntaket generelt for å unngå fedmeproblemer enn tilsetningsstoffene i maten.

Spiser du rødt kjøtt en gang i blant får du i deg viktige proteiner, men som alt annet er det også negativt å få i seg for mye.
Vi har stor kunnskap i dag om hva alle rene produkter inneholder av næring, enten det er grønnsaker, korn, frukt eller kjøtt.

Det er ikke så vanskelig å tilpase seg nye matvaner, og samtidig få en bedre helse, mindre fedme osv.

Det verste er nok fortsatt at butikkene bevisst velger å ha sjokolade og potetgullhyllene lett tilgjengelig så du blir nærmest avhengig av alt det usunne. Og noen bare driter i alt og spiser for harde livet. Dem om det, folk bestemmer over sine egne kropper.
 
Undertegnede er av slaget som da jeg var på lengre utenlandsopphold fikk kommentarer fra de andre i huset på at jeg sjekket innholdsfortegnelsen på alt før jeg puttet noe som helst i handlekurven og samtidig røk på en massiv uvane med daglig godterispising under nedstengingen.

Er ikke nødvendigvis manglende kunnskap om kosthold som er problemet.
 
Det er noe drit.
Om du nå i voksen alder hater bønder så er det fullt forståelig.
Jeg har da vel ingen grunn for å hate bønder? Høysnue har ingenting med bønder å gjøre, men med graspollen. Herregud, jeg er jo vokst opp på gård og likte gårdslivet, selv om noe av det gjorde meg syk.
 

Tråder du følger

Tilbake
Topp