Øl og ølkultur

Noen som husker flaskene som ble kalt «murere»?
1liters flaske som jeg husker var populære blant de som drakk mye.
Jeg husker flasker som ble kalt "langpils". Jeg kjøpte aldri selv en sådannet. Jeg var ung, og ble sendt ut for å handle hos kjøpmannen på hjørnet. Av og til mens jeg var i butikken, kom der en litt "sliten kar" inn, og ba om en langpils. Kjøpmannen likte ikke disse "slitne karene", og minnes en gang at han sa: "Vi er fri". Men så kom han frem med en slik flaske alikevel. :)
 
Husker godt mureræne, ja. De voksne drakk slike den gang jeg var barn. Og på syttitallet, som ungdom var det den det gikk i blant oss unge også. De ble avløst av noen grønne glassflasker med skrukork, jeg husker ikke akkurat når. Men skrukorken var jo ganske praktisk, man kunne bevare litt av kullsyren og slippe å helle ut så mange slanter.
En tid holdt jeg på med hjemmebrygging. Ikke så avansert, jeg kjøpte bryggesett med alt og tilsatte kun sukker. Da var det knerst med flasker med skrukork. Lettvint.
En butikk her i byen som drev med bryggeutstyr og råstoff solgte nye korker til de grønne flaskene, siden de var så populære blant hjemmebryggere.
Jeg tror de grønne med skrukork også var 0,7 liter.
Men mureren er vel ikke helt død, da. Noen mikrobryggerier har det fremdeles.
 
På mine gamle dager syns jeg ølrusen eller ølets virkning om du vil er mer som en downer for meg. Blir bare sliten og tung i hodet, ja i hele kroppen forsåvidt av det etter ei pils eller tre.

Passer best i jula sammen med god mat og ett par akevitt. Og da går det stort sett i grønn Tuborg som ikke har denne bitre tørre ettersmaken i den grad som andre øl synest jeg.

Drikker en del Chang i Thailand dog men hjemme blir det heller noen rød eller hvitvin.

Men jeg er så gammel at jeg husker murerne godt og at murere drakk dem for å skylle ned støvet når de murte :) men de var ikke de eneste.
 
På mine gamle dager syns jeg ølrusen eller ølets virkning om du vil er mer som en downer for meg. Blir bare sliten og tung i hodet, ja i hele kroppen forsåvidt av det etter ei pils eller tre.

Passer best i jula sammen med god mat og ett par akevitt. Og da går det stort sett i grønn Tuborg som ikke har denne bitre tørre ettersmaken i den grad som andre øl synest jeg.

Drikker en del Chang i Thailand dog men hjemme blir det heller noen rød eller hvitvin.

Men jeg er så gammel at jeg husker murerne godt og at murere drakk dem for å skylle ned støvet når de murte :) men de var ikke de eneste.

Da en onkel av meg skulle mure pipa i huset sitt drakk han en murer for hver blokk. Da pipa kom til taket var den så skjev at den måtte rives og mures på nytt 😄
 
Ølkultur i dag er noe helt annet enn en kasse med industripils. I Norge har bryggerinæringen eksplodert. Nøgne ø, Kinn, Ægir, Haandbryggeriet, Salikatt og Monkey Brew er noen av bryggeriene som lager kvalitetsøl som går langt utover den «plaine» pilsen. Er man først gira på å bevege seg utenfor industripils-segmentet anbefaler jeg folk å ta seg en tur på polet for å handle øl. Faktisk er det en god del øl der som matcher det du finner på dagligvare når det kommer til pris. Et par prosenter alkohol mer løfter også smaken til nye høyder.
 
Jeg har en gøy historie fra min far som skal være sann.

En kraftig, stor sterk type med noe brokete fortid var i tjeneste for NVE med å grave grøfter for hånd (spade), han grov som en minigraver (nesten) og for hver 3 meter (eller annen distanse) stod det en langpils/murer og ventet.

Der har du motivasjon.
 
Jeg har en gøy historie fra min far som skal være sann.

En kraftig, stor sterk type med noe brokete fortid var i tjeneste for NVE med å grave grøfter for hånd (spade), han grov som en minigraver (nesten) og for hver 3 meter (eller annen distanse) stod det en langpils/murer og ventet.

Der har du motivasjon.
Jeg har lest et sted, at de som bygde pyramidene i Egypt, fikk daglig servert øl for å holde arbeidsmotivasjonen oppe. Men om disse pyramidene er det jo så mange meninger om.:p
 
Jeg har lest et sted, at de som bygde pyramidene i Egypt, fikk daglig servert øl for å holde arbeidsmotivasjonen oppe. Men om disse pyramidene er det jo så mange meninger om.:p
Det kan også tenkes de hadde problemer med å skaffe rent drikkevann. Alkohol er jo et godt konserveringsmiddel, og det var nok da som nå en enkel sak å lage øl, evt. vin.
Arbeidere med magasjau på grunn av forurenset drikkevann er ikke mye tess.
Her litt norsk historie :
 
Sist redigert:
I området eg bur i var det fram til 1983 slik at skulle du kjøpe øl så måtte du kjøpe ein kasse med 24 ølflasker. I utgangspunktet måtte ein og bestille den kassen på førehand. Men det vart ofte ordna slik at når ein kjøpte ein kasse øl vart namnet ditt ført opp på neste bestilling. På den måten fekk ein eit "lager" med bestilt øl som ein kunne selje.
I 1983 vart det oppretta eit kommunalt ølmonopol, der kunne ein då kjøpe øl enkeltvis eller fleire alt etter ønske, og kassar. Var med ein bekjent ein gang som skulle kjøpe inn øl til ein fest, vi troppa opp på ølpolet og ba om 40 kassar øl. Ekspiditøren såg på oss og spurte om vi viste kor mykje øl det er, det mangla 6 kassar på at det var ein palle med øl.
I 2012 vart det tillatt med salg av øl på butikk igjen og då utan noko at ein måtte kjøpe det kassevis. Ein del var litt skeptisk, dette på grunn av at ølpolet hadde eit veldig stort utvalg av øl, og vi hadde sett andre plassar at utvalget i butikk var begrensa. Men heldigvis så slo Coop Ekstra til og opna opp eit rom med 400 forskjelige ølsortar. Og ja, på den tida var det påbode å ha ølet avskilt i eit eige rom i butikken. Slik var det heilt til kommunesamanslåinga i 2020. Etter ønske frå kundane har Coop Ekstra på Kronborg fortsatt "godterommet" der ein fortsatt har eit stort utvalg av ølsortar i hyllene.
Extra fører et antall 'lokale' og importerte ølsorter........ og så går mannen rett forbi dem alle for å hente seg en 6pk med Carlsberg.
 

Tråder du følger

Tilbake
Topp